Mám 17 a mama mi zakazuje priateľa

emussa
22. aug 2024

Dobrý deň, viem, že je to asi blbosť ale som už naozaj zúfalá a neviem čo mám robiť. Mám 17 a chodím s priateľom,ktorý je o 7 rokov starší. To by bol minimálny problém , ale je to asi róm. pýtala som sa ho na to , no povedal, že nie je a ja mu verím. Ani tak nevyzerá , ani sa tak nespráva. je slušný, má aj prácu aj vlastný byt , proste obyčajný chlapec. Problém je , že sa o ňom dozvedela moja mama a vadí jej, že sa s ním stretávam. Nevie o tom, že spolu chodíme ale už len fakt, že sa s ním stýkam jej strašne vadí. Myslí si totiž , že je to róm a preto mi ho zakazuje. Už pár dní sa kvoli tomu hádame a ja už naozaj neviem čo mám robiť. Nestoja mi za to tie nervy ale zároveň sa s ním nechcem prestať stýkať. Stále jej hovorím,že to nie je róm ale ona ide stále svoje. Už sa mi vyhráža , že pôjde za ním do práce urobiť cirkus , aby ho vyhodili a že keď si chce zarobiť na problémy tak kľudne. Dokonca ju aj napadlo , že naňho podá trestné oznámenie kvôli tomu,že ma obťažuje , pritom nič neurobil a v živote sa ma ani nedotkol kým som ja nechcela. Poraďte mi prosím čo mám robiť lebo mojej mame akoby preskočilo, už mi zakazuje aj iných chlapcov nie len jeho a som z toho ozaj zúfalá.

xsimonas
22. aug 2024

Máš 17, on 25. To je dosť rozumný argument na to, aby ti mama zakazovala sa s ním stýkať. Si ešte tínedžer, on je dospelý chlap, čo nemá chodiť s tak mladým dievčaťom. Určite sa ti páči, že chodíš so starším, chlapci v tvojom veku nemajú také možnosti ako on. Ale keď budeš mať sama 25, uvidíš, že sama budeš toho ľutovať, nech sa ti to teraz zdá hocijak dokonalé 🙂 A čo sa týka toho, či je róm či nie, to je podľa mňa ďalší argument, i keď celkom neoprávnený. Rómovia majú svoje zásady, sú dosť konzervatívni čo sa týka vzťahov, rodiny, priateľstiev... Majú aj veľmi skoro deti a myslím si, že toho sa tvoja mama obáva. Užívaj si, kým si mladá, ale s rozumom a hlavne primerane tvojmu veku. Neboj sa, tých chlapov bude veľa, čo bude mať o teba záujem, ale neber hneď prvého. Potom sa ti to v živote vráti (;

vevebono
22. aug 2024

Mama sa asi len rozhadzuje, lebo ak by spravila niečo zo spomenutého, spravila by si hanbu jedine ona..
Moja máti bola z podobného súdka. Ale do 18tky som ju počúvala. Ak si to neželala, tak som to lepšie skrývala 😄😄
Ty vieš aký je, a možno časom ešte zistíš. Ak tebe nevadí, že je cigán, tak matke by to vadiť nemalo.

gabika0825
22. aug 2024

@emussa Ach máš to ťažké. Ja ti poradím asi iba tolko, že ak sa naozaj lubite a vidíte obaja v tom vzťahu buducnost, tak pockaj ten rok ešte, kým budeš mat 18 a potom choďte spolu bývať. Zažila som niečo podobne keď som bola v podobnom veku ako ty, pomohlo len počkať do 18 a potom odísť. Mame by som nič nevysvetľovala, porozprávala by som sa s priateľom a uistila ho, ze s ním chceš byt a že akonáhle budeš plnoletá, vás vzťah sa zmení k lepšiemu. Myslím si že tvoja mamina má zrejme problém sama so sebou. Niektoré čo sa tu vyjadrujete o tom veku, tak to podľa mna ani jej matke nevadí, skôr má rasisticky problém a ten sa z niečoho odvíja. Možno pocit menejcennosti. Tvoji rodičia žijú spolu? Alebo je s tebou tvoja mama sama?

gabika0825
22. aug 2024

@xsimonas 25 je dospelý chlap? 🙈 veď dnešný 25 ročný majú uvažovanie 13 ročných deti.

pribinak
22. aug 2024

No pozri …..našla si si rizikového partnera, proste ak má priateľa roma, tak nemôžeš čakať že mama bude cela happpy
Žiaľ je to rizikový partner.

On môže byt veľmi fajn a slušný a dobrý človek, ale ľudia majú s jeho etnikom zle skúsenosti a tak sa mame nemôžeš čudovať

olimuc
22. aug 2024

Pozri sa na to z ineho pohladu, on sam o sebe by asi ani tak nevadil, ale chyba jej dovera v teba. Mas 17, nedokoncenu skolu a 25 rocny s tebou nebude pozerat zbierku motylov. Nema este naladu byt babka. Kedy si mala 18 a dojdes domov s “outezkem” tak to bude jednoduchsie … vies sexovat, mas 18 staraj sa. Tvojej mame nepreskocilo, len si mysli, ze este nemas rozum na posudenie urcitych veci … ma aj pracu a vlastny byt … fakt nebud naivna a sprosta - vela zien/ dievcat s rovnakym naivnym myslenim konci s holou ritou v detskej izbe, lebo sa spoliehaju, ze chlap sa postara … on ma a ty nemas nic (Teraz samozrejme pochopitelne), ale najskor dokonci skolu zacni makat a potom nech su tvojim problemom chlapi. To, ze je rom bude asi bonus

1ryba
22. aug 2024

Ja tvojej mame celkom dobre rozumiem.

fednaja
22. aug 2024

Prečo si potom myslíš, že je Róm, keď tak ani nevyzerá ani sa tak nespráva?
Je medzi vami dosť veľký vekový rozdiel, takže sa mamine skutočne nemôžeš čudovať. Chce ťa len chrániť, konala by som rovnako. Takže prepáč, ale rozhodne som na maminej strane.

xsimonas
22. aug 2024

@gabika0825 netreba hádzať všetkých do jedného vreca (: ja poznám takých, čo nemajú rozum celý život a potom takých, čo v 25ke vedia rozumne uvažovať. To isté platí aj o babách, nie len o chlapoch. Tu je však ten vekový rozdiel celkom veľký. Baba nemá 30 a on 37, ale 17, stále je dosť mladučká na takýto vzťah.

nicoletta98
22. aug 2024

Je to veľký vekový rozdiel v tvojom veku. Ja keď počúvam ľudí, ktorí sú odomna mladší o pár rokov, tak si neviem predstaviť, o com by som sa s nimi vôbec rozpravala, úplne inde je ta mentalita. Ty si na strednej, on už v práci. Blikalo by mi, že prečo si nenájde niekoho v jeho veku s približne rovnakými hodnotami, zmýšľaním… ono keby si bola staršia, tak tých 8 rokov nie je veľa, ale keďže máš 17, tak to je čudné, aspoň z jeho strany.. chápem tvoju maminu

januska12323
22. aug 2024

Nebol tu už takýto príbeh?

alickapusinka
22. aug 2024

@gabika0825 ja mám znameho ma 47 rokov a zo ženou si urobili 2 deti zdrave nádherne a chceli si uživať tak deti dali do DD.A ONI žiju ako dvaja slobodný hoci ONA už má skoro 50.Teraz ich deti majú 16 a 17 rokov ale su v domove od 10 rokov.Takže o 25 ročnom nezodpovednom by som nepísala.

janinah
22. aug 2024

Videla si jeho rodičov.rodinu? Či povedal.ze nie je róm a ty mu veríš..
Mamu ber veľmi vážne v tom.co ti radi.nech je to čokoľvek.Mama má životné skúsenosti.ty ešte nie.Nie všetko je mať frajera .ružové okuliare a svet je gombička.

pelian
22. aug 2024

to je pravda, tiez nehadzem vsetkych do jedneho vreca, mala som kamarata, ktory bol rom, ale pri nom to bolo aj dost zjavne. nasi neboli nadseni, a to som s nim ani nechodila, len sme sa proste kamaratili, nic viac. bol slusny, mily, dobry a pracovity, dokonca sa ucil lepsie jak ja. 😂 chodil na brigady, vsetko. a predsa ludia mali predsudky samozrejme. tomu sa jednoducho nevyhnes.

caroline_
22. aug 2024

@emussa tvoja mama ma strach,ale jedine co ti ostava je vydrzat do 18ky,potom sa k nemu nastahuj...zatial rob tak aby ti na to neprisla..ja som s mojim od 14 a sme manzelia uz,13 rokov spolu zatial,nech si hovoril kto chcel co chcel,vedeli sme ze budeme spolu...drzim palce 🙂

terry658
22. aug 2024

@emussa ja som v 18 tke chodila s mužom, ktorý bol o 8 rokov starší. Vlastne som sa s ním stretávala od 12 rokov. Teraz je môj manžel.
Mamina sa o Teba bojí a správa sa tak,ako si myslí, že je pre Teba najlepšie. No nezmení sa tým, že budeš vzdorovať. Musíš jej nejak ukázať, že ti môže veriť a si už"dospelá". Skús zistiť z čoho má skutočne strach. Možno sa bojí, že otehotnieš. Alebo aj toho, že jej priskoro odídeš z domu. Nespravíš si školu.
My rodičia sa bojíme veľa vecí keď ide o naše deti.

akvi
22. aug 2024

@emussa tvoja mama sa o teba proste bojí. To je veľmi silná emócia, pochopíš, až keď budeš mať svoje deti. To, že to nekomunikuje úplne správne, to je druhá vec. Skús sa s ňou porozprávať a prejav jej pochopenie, takto potom môžete spolu prísť na to, čo jej naozaj prekáža, kde má ten jej strach pôvod. A možno vymyslíte aj riešenie.
Napríklad moja mama tiež v niektorých veciach bola úplne "hrozná", tiež sa o mňa bála a pritom ale robila úplne nerozumné opatrenia. Napríklad mi nedovolila byť do polnoci vonku, odchádzala som pred desiatou z diskotéky sama. Pritom pred polnocou by som šla s kamošom až domov, býval vo vedľajšom vchode a poznali ho naši od malička, vedeli, že je to slušný chalan. Tak ma potom chodil "vypýtať" s tým, že ma privedie vždy domov, aby som nešla sama. To mamu ukludnilo a už netrvala na príchode o desiatej.
Tak možno by pomohlo tvojej mame spoznať chalana. Alebo nech ona navrhne, čo potrebuje, aby sa tak nebála.

petronelag
22. aug 2024

Tak si treba zistiť, či je to róm, akých má rodičov.
Keď ešte nemáš 18 rokov, mama za teba zodpovedá a preto je opatrná.
@emussa

gabika0825
22. aug 2024

@xsimonas ale to nemení nič na tom, že je zachvilu dospela a jej vzťah s matkou bude len horší, ak sa jej matka bude takto staviat k jej vzťahu, nech by ho mala s kýmkoľvek. Evidentne má jej mama problém sama so sebou, keďže ak si si čítala príspevok s porozumením, ona ani tak nemá problém s tým vekovým rozdielom (ak sa to tak da vôbec nazvať) ako s tým aké má chalan etnikum.

gabika0825
22. aug 2024

@alickapusinka ale ja nehovorím o tých pár % čo sú výnimky. Ale čo ja som zatiaľ mala šancu ako tak počuť a vidieť zmýšľanie 25 ročných, tak to sú samé deti, ešte baby majú celkom rozum, ale chalani to je 90% len o tom aká párty kde je a podobne. To mi nepride ako zmýšľanie vyspelého vyzretého dospelého jedinca ktorého by som nazývala mužom, nehovoriac o tom že koľko z nich sa necháva živiť od rodičov

alickapusinka
22. aug 2024

@gabika0825 iste ale sú aj taký čo sú starý mladenci a sedia mame pri sukni celý život.

emussa
autor
23. aug 2024

@fednaja ja si nemyslim ze je róm , ono ide skôr o to že jej proste stále niekto vadí a nejde len o neho. už v detstve mi vyberala kamarátky a s kým sa mám a nemám stýkať , nakoniec som ostala sama lebo všetkých naokolo mi zakazovala. stále si o niekom niečo zisťovala a potom mi rozprávala aby sme sa nebavili lebo sú takí a takí. a teraz keď mám s ním vzťah tak je to o to horšie

emussa
autor
23. aug 2024

@petronelag nie je to róm a o necelý mesiac mám 18. ale ona stále hovorí že aj po 18tke mi môže zakazovať ľudí a hovoriť mi s kým sa mám alebo nemám stýkať a toho sa bojím najviac

emussa
autor
23. aug 2024

@nicoletta98 o necelý mesiac mám 18. aj som sa ho pýtala či mu ten vekový rozdiel nevadí a tvrdí mi že nie. amne osobne to nevadí tiež. vždy som si lepšie rozumela so staršími ľudmi než s rovesníkmi

nicoletta98
23. aug 2024

@emussa to je v poriadku, že mu nevadí, ale pýtala by som sa prečo mu nevadí? Ma problém si najst niekoho v svojom veku a keď áno, tak kvôli čomu?
To, že budeš mat 18 je ok, ale stále ste na odlišných bodoch v svojom živote… ja mám tiež veľký vekový rozdiel s priateľom, ale teda som staršia ako ty a mame rovnaké hodnoty, ciele, názory, potykáme sa s rovnakými problémami, riešime, vybavujeme veci rovnakého, prip. podobného charakteru.. snáď mi rozumieš, čo tým myslím

gabika0825
23. aug 2024

@alickapusinka ale nie je ich take % ako tie mladšie ročníky.

xsimonas
23. aug 2024

@emussa počuj, moja mama bola na tom podobne 😂 kamošky mi síce nezakazovala, ale vždy sa o mňa bála. Kým som nešla na výšku, tak sme nemali najlepší vzťah, presne kvôli tomu, ako som si myslela, že so mnou manipuluje. Lenže potom som jej ukázala, že dokážem byť aj zodpovedná, našla som si brigádu, doma som jej viac pomáhala, keď som bola v škole, tak sme si volali skoro každý deň. Dlho mi trvalo mať rozhovor s ňou bez toho, aby som bola nervózna, ale teraz jej obavy úplne chápem. Dnes čo sa všetko vo svete deje, tak sa bojím aj niekedy ja sama o seba 😂 neboj sa, ono sa to zlepší, len to chce čas, trpezlivosť a komunikáciu. Tieto prechody z puberty na dospelosť sú ťažké, nie len pre teba, ale aj pre rodičov

emussa
autor
23. aug 2024

@xsimonas ja mam aj brigadu, aj zvladam skolu, momentalne ukoncujem autoskolu a som zodpovedna a ona to vie. ale stale sa mi vyhraza aj tym , ze kedze je rozvedena s mojim otcom tak ze ma zbali a vyhodi z domu a nech si robim co chcem. ze ked zisti ze som s priatelom tak nebude mat problem ukoncit so mnou vztah nadobro pretoze nebude akceptovat róma

emussa
autor
23. aug 2024

@nicoletta98 vravel ze nema problem najst si niekoho vo svojom veku. a taktiez nemame problem porozpravat sa o spolocnych problemoch a spolu ich riesit. mam pocit ze sme obaja na rovnakej “mentalnej vlne” alebo ako to povedat..

emussa
autor
23. aug 2024

@gabika0825 moji rodicia su rozvedení , uz 7 rokov zijem iba s nou a zacina mi to pomaly ale isto liezt na mozog. s otcom sa stykam kazdy den kedze u neho pracujem a jemu osobne moj priatel nevadi. kazdy den sa s nou hadam a bolo to tak vzdy aj ked som sa s nim este nepoznala. neustale mi zakazovala vsetko a vsetkych . nikdy sa jej nepacili moji kamarati . tak som sa s nimi prestavala stykat a nakoniec som skoncila tak ze mam jednu jedinu “najlepsiu” kamaratku a ani ta sa jej nepaci a ze mam byt rada ze mi ju nezakazuje. neustale ma aj citovo vydiera ze ked sa mi nepaci mam sa spakovat a vypadnut za otcom …ja uz fakt neviem co robit