Mám 16 rokov a veľké nezhody s rodičmi

barb_51
17. nov 2024

Ahojte mám 16 rokov doma mám veľké nezhody z rodičmi chodím na strednú nemôžem odísť k starkej ani k blízkym chcela by som odísť z domu do nejakého centra pre deti doma to už nezvladam počúvať ak by niekto vedel ako tak prosím o radu ďakujem

s1s4
17. nov 2024

@barb_51 nemozes len tak bezdovodne odist z domu, ak je konkretny problem s rodicmi tak chod na socialku...a urcite aj k nejakemu psychologovi

patka06
17. nov 2024

Máte na škole školskú psychologičku? Porozprávaj sa s ňou
Nemôžeš v 16tich len tak odísť z domu

dahra
17. nov 2024

Navštív Centrum pre deti a rodiny v mieste svojho bydliska alebo si vyhľadaj cez internet najbližšie miesto, kde je. Kľudne sa ohlás tam, počula som prípad, že 14-ročné dieťa sa samé dostavilo tam a žiadalo, aby nemuselo bývať vo svojej problémovej rodine.

maca1984
17. nov 2024

Héj pŕŕ dievča brzdi.
" nejaké zariadenie pre deti" nie je cirkus kde si budeš môcť robiť čo chceš.
(Len aby si nemala mylnú predstavu).
A tiež to nie je že ty si zmyslíš a vezmú ťa niekam.
Kde je problém , čo sa deje ?
Školský psychológ, sociálna pracovníčka môžu pomôcť.

skeblicka777
17. nov 2024

@maca1984 ale môžu ju prijať do centra do času, kým sa situácia neprešetrí, aj keď to samozrejme nie je štandardné, ale možné

maca1984
17. nov 2024

@skeblicka777 myslela som to tak, že nepríde pred (ex názov) detský domov a berte ma..

jaass
17. nov 2024

@barb_51 prečo máš nezhody s rodičmi? Bolo by dobre to aj opisat.

haggard_222
17. nov 2024

@barb_51 Môžeš aspoň približne opísať problém s rodičmi? Keby si utiekla k rodine, k starým rodičom a odmietala ísť naspäť, tak jedine čo by mohli rodičia urobiť je riešiť to cez políciu a tam by sa hneď volal kurátor a spisovalo by sa čo je za problém.
Riešila som niečo podobné, ja som bývala s mamou, otca som už nemala, a mama ma psychicky aj fyzicky tyranizovala, mali sme psycho domácnosť, z miestností do miestností som mohla prechádzať len keď mi to povolila, aj ma WC, a vlastne všetko len keď povolila a robiť len to čo prikázala. Raz som počas toho ako vysávala ušla na Políciu. Moc mi tam neverili, ale zavolali tam kurátora, ten to spísal, boli sa porozprávať s mamou (ktorá im na 100% klamala), previezli ma k babke, po súhlase mojej mamy, kde som strávila asi 3 mesiace, a potom sa vrátila späť a od toho dňa žila len pre to, že jedného dňa odídem. V deň svojich 18. narodenín som sa zbalila, nešla som v ten deň do školy, a kým bola mama v práci tak som sa odsťahovala do vopred dohodnutého prenajatého miesta. Mala som šťastie že som mala po otcovi dedičstvo, ktoré som v ten deň vybrať a z neho, v kombinácii s kadejakými brigádami čo som si našla popri škole, som prežila až do maturity a potom som sa hneď zamestnala. Mala som vtedy priateľa, ktorý mi bol tiež veľkou oporou, aj keď ten vzťah bol tiež taky... ale bol tam, nebola som v tom sama. Neľutujem to a som velmi rada, že som nepodľahla kadejakým myšlienkam. Mala som aj samovražedné myšlienky pár krát a aj som chcela skočiť z mosta raz, no presvedčila som samu seba že mi to za to nestojí. Čo sú tie 2 roky ktoré ešte musím vydržať, v porovnaní s tým, koľko rokov života ma potom čaká? Som nesmierne rada, že som dokázala takto triezvo uvažovať a rada tento príbeh spomeniem, keď vidím podobné témy, aby som možno dala iným silu a nádej, že všetko má koniec a niekedy sa treba len zaťať a vydržať. Ak máš víziu do budúcna, fixni sa na ňu. Maj to neustále pred očami a ži pre to. Vydrž to a za 2 roky môžeš ísť kam len chceš 🙂 Ale určite nezabudni dokončiť školu, lebo keď nedokončíš, budeš to fakt ľutovať a potom to bude ťažšie dokončiť. A bývať sa dá zatiaľ kadekde, prinajhoršom aj v robotníckej ubytovni, alebo si len izbu prenajať, a mať brigádu po škole, napr. výpomoc v nejakých obchodoch, bagetérkach, v kuchyni, McDonald,... len treba hľadať. Hlavne sa nevzdávaj, drž sa 🍀

sissy27
17. nov 2024

@barb_51 no obavam sa, ze v tvojom veku ma nezhody s rodicmi 99% deti. Ak po tebe ocakavaju vysledky v skole, pomoc v domacnosti, mas byt v urcitom case doma, nie su ochotni ti kupit tenisky za 400€ ani najnovsi iphone - tak je vsetko v poriadku.
Ak ta biju, odopieraju ti zakladnu starostlivost, mate nedostatocne hygienicke podmienky, su alkoholici alebo narkomani - tak potom kontaktuj socialku.

alickapusinka
17. nov 2024

@maca1984 jasne že ju môžu vziať do krizoveho centra čo nie.Určite ak pôjde sociálka na kontrolu do rodinu vziať ju do centra môžu pokiaľ nie je plnoleta bude súd.

haggard_222
17. nov 2024

@sissy27 Ja som bola ten druhý prípad a sociálka prd urobila. Mne nariadili psychológa. Mama nikdy nepriznala čo sa u nás doma dialo a dôkazy neboli, a vlastne ich ano nikto nepýtal. Aj u toho psychológa som bola tuším len raz, na nejakej konzultácii na Úrade práce, sociálnych veci a rodiny.
Takisto poznám prípad, kde boli deti bité matkou, ktorá neustále pila a deti k nej nechceli chodiť, báli sa, a roku rokúce sa to ťahalo kým ich nedali do starostlivosti otcovi.
Na Slovensku ešte má čo robiť sociálka, aby aj reálne pomáhala. Hlavne by tam mali začať viac veriť tým deťom. Inteligentnejší rodič zaklame a hotovo. Nie každý tyran a psycho rodič je hlúpy, bohužiaľ. Možno v prípade narkomanov je to najľahšie, to nie je ani problém dokázať a z takého miesta to dieťa asi najľahšie odoberú. Alebo z rodín s nízkou hygienou a finančnými problémami, keď žijú deti v dokázateľne nedostatočnom prostredí.
Takže áno, aj tadial vedie cesta, ale moc nádeje by som do toho nevkladala ak ide o problémy menej viditeľné okom niekoho z vonka. Väčšinou tým deťom jediné čo ostáva je vydržať to nejako.

iwesska
17. nov 2024

A co sa deje doma?

luccija
17. nov 2024

@barb_51 ak sa chces poradiť skús napísať do Ipečka

namornicka
17. nov 2024

@haggard_222 tvoja mama mala aj nejakú psycho poruchu? V práci fungovala normálne? Prečo ta babka k nej pustila potom bývať, to bola jej mama?

sissy27
17. nov 2024

@haggard_222 mrzi ma, co si si musela prezit… len bohuzial, ono vela tych moznosti asi nie je, resp. neviem o nich… socialna kuratela, este mi napada, ze mozno v skole by mohli pomoct, pediater… netusim… mozno vies poradit nejake riesenie, ak by sa to aj netykalo priamo zakladatelky, mozno to pomoze niekomu inemu.

maca1984
17. nov 2024

@alickapusinka prosím ťa, aspoň si to po sebe prečítaj keď už dávaš múdrosti .

rozculena
17. nov 2024

@jaass
@iwesska
to sa nikdy nedozvieme

iwesska
17. nov 2024

@rozculena Ano,lebo je dost mozne,ze jej rodicia zakazuju frajera,nechcu dovolit u neho prespavat,chcu aby sa venovala viac skole, nebola furt na mobile....Vela pubertakov ma pocit,ze doma sa to "neda vydrzat" a kazdy 2 sa chce stahovat.

s1s4
17. nov 2024

@barb_51 urcite ti odporucam to premysliet, u nas doma boli uplne ine problemy, bola som v centre pre deti a rodiny kde mi ozaj nebolo dobre (nesla som tam dobrovolne), vydrz dva roky a odstahuj sa, ak su to ozaj velke problemy - ries psychologa pretoze potrebujes poriesit aj to co sa ti deje v hlave, nie len navonok a ak je tam tyranie alebo nieco tomu podobne tak socialka, nikde ti nebude dobre ak ta budu prenasledovat tvoje problemy a neskor ta bude trapit ze nemas dobry vztah s rodicmi
nezalezi aki su, bude ta to trapit
ja som sa odstahovala (uz od babky kde som byvala 4 roky) v 17, pre mna je to najlepsie rozhodnutie ale treba sa zamysliet aj nad buducnostou, co po 18? budes to zvladat financne? viem ze v centre si do 18 prip. kym nedokoncis skolu ale co potom? treba premyslat aj inak...nie len si vytvorit aktualny komfort, potom sa ti budu sypat len problemy, najma ak stale navstevujes skolu
nemyslim to v zlom, viem o com pisem

alickapusinka
17. nov 2024

@maca1984 ked rozdavali rozum tebe sa u asi neušlo prepáč je mi ťa veľmi ľúto ak by si bola prišla skôr určite by sa TI ušlo viac.

maca1984
17. nov 2024

@alickapusinka 🤣 ako povieš.
Ti sy stála v rade na smrzlinu tieš ? 😘

vevebono
17. nov 2024

Teraz letí ta reklama odpíšemeti. Skus si tam zavolať, napísať. Ak je niečo na hovno, treba ísť na sociálku ( úrad práce odbor kurately)

haggard_222
18. nov 2024

@namornicka Oficiálne nemá diagnostikované nič, keďže u lekára nebola, lebo ona nemá pocit, že by s ňou bolo niečo v neporiadku. Ale určite ná obsesívno-kompulzívnu poruchu čo sa týka extrémneho upratovania a stavy z kontaminácie "čistého" "špinavým", problémy so zvládaním hnevu, resp. amoky, a narcistickú poruchu osobnosti...
V práci fungovala normálne, vedela sa dokonale pretvarovať. V práci rozprávala aké má ukážkové dieťa, pričom doma úplný opak - neustále nadávanie do neschopných a sprostých. Keby ju stretneš, tak by ťa ani len nenapadlo, že doma môže byť taká. Veľmi milá, zlatá a ochotná pani v momente ako prekročí prah dverí smerom von.
A áno, babka bola jej mama, a nič netušila. Keď som jej vravela raz, čo sa u nás doma dialo, tak len krútila hlavou v nesúhlase a negovala všetko čo som povedala, že neexistuje aby to tak bolo. Pretože jej rozum nepoberal že by jej dokonalá dcéra mohla byť naozaj taká. Dodnes tomu neverí. Popravde sa jej nečudujem. Keby si priznala, že to je ozaj pravda, tak by sa asi zrútila z toho.
Neviem či si videla taký ten známy diel Pošty pre teba.

https://www.youtube.com/watch?v=jF8lHDUdilk

Presne takéto niečo je moja mama, čo sa týka povahy. Plus ten zvyšok, čo som popisovala. Mrzí ma to často, ale som rada že som aspoň nejakú mamu mala, že som nevyrastala na ulici a že mi dala jesť, strechu nad hlavou a materiálne som mala všetko čo som potrebovala, aj do školy, takže napriek všetkému zo mňa vyrástla schopná žena a nie nejaká troska. Pred 5 rokmi som s ňou prerušila kontakt a nič lepšie som pre seba urobiť nemohla. Viem že veľa ľudí vraví, že mamu má človek len jednu. Ale kto nezažil, nepochopí.