Ahojte podotýkam mám 16 rokov mám
Mladších súrodencov brata a sestru brat má 11
A sestra má 13
Bývame väčšíom dome na dedine
Mamina s otcinom keď chodia do prace upratujem ja cely dom to mi nevadí som najstaršia sestra vždy cez prázdniny alebo cez školu keď prídem zo školy upracem ja ( podľa mna normálna vec)
No k veci ide mi O to že ja upratujem aj mojej sestry izbu aj brata proste každý deň ako prídem zo školy cez prázdniny im dám ja do skriňi vyžehlené opraté veci
Utriem prach posteľ im poukladam dlážky umyjem zbytočne veci im odpracem
Lenže mna mrzí to že keď poviem sestre že to už by aj ona mohla zvládnuť že to nieje ťažké si upratať vlastnú izbu vždy povie že jej sa nechce .. brat je iný síce tiež si neuprace svoje izbu tak ako má ale keď vidí ze idem upratať jeho izbu vždy mi snou pomôže sťažovala som sa u rodičov že fakt by si mohla už upratovať sama povedali že ved je to aj môj dom ..
Vlastne cely týždeň upratujem ja sobotu nedeľu mamina
Ale izby vždy ostávajú namne
Ja keď prídem domov je 16:00 a to vždy upratujem aj 2 hodiny a ona nič nerobí len pozerá televízor
Rodičia má nechápu tak som sa teda rozhodla sem napísať
Ako si nájsť spôsob a donútiť sestru aby si začala upratovať sama aspoň posteľ upratala utrela prach odpadky vyhodila aja by som napr len každej izbe dlážky umyla ?
Aby každý bol spokojný
Tvoji súrodenci by si vlastné izby mali upratovat sami. Najmä s ohľadom na to, že sa pravdepodobne prvá odstahujes, možno už o 2-3 roky a potom to bude celé na mame alebo? Ako sa prejavuje že ťa rodičia nechápu? Aké sú ich argumenty že ty upratujes a súrodenci nie?
No tak jej proste neuprac. Je dost velka aby sa aspon zapojila ako tvoj brat. Rodicia pokial nie su dementni tak to pochopia 😅🤭 Alebo proste sa nas.r a povedz ze sice rodicom rada pomozes,ale nenechas sa zneuzivat ked ona nemusi vobec nic a ty okolo nej mas behat. A zas nemyslim ze kazdy den umyvas dlazky,spratavas pradlo,utieras prach to sa mi zda nejak casto🤔Nezijem v humuse ale aby som utierala prach kazdy den,a co som otrok🤣🙈
normálne súrodencom neuprac. Na odpoveď tvojej matky, že je to aj tvoj dom treba odpovedať, že ten dom a hlavne izby sú aj izby a dom súrodencov. Takto by to vyriešilo podľa mňa 90 percent teenagerov.
A inak klobúk dole pred tebou, takýto každodenný dvojhodinový poriadok s vysávaním, dlážkami, prádlom veru nerobím ani ja a ani som nikdy nerobila.
Keď to poviem rodičom povedia veď je mala ešte na upratovanie ja som už si sama upratovala od 8 rokov
Alebo že veď som najstaršia sestra že aj mamina upratovala po sestrách alebo že mi ruky neodpadnu 😂
Snažím sa ako môžem ja som vždy zlá a vždy asi budem upratovať po sestre
Po bratovi mi to nevadí on je zlatíčko
No sestra to je hrôza jej nestačí upratať izbu raz poriadne a ona by si len posteľ spravila atd o 16:00 jej upracem a 16:30 to iste ešte brat ma čistejšiu izbu ako ona
Keby sa aspoň zapájala do upratovania ale ona sa ani neučí len telefón ma v ruke a rodičia to nevidia a to ma mrzí že mna vyhrešia napríklad keď na kuchynskej linke zabudnem lyžičku lebo som ju nedala do umývačky a už je oheň na streche
Ja by som proste chcela len nejaké spôsoby rady ako ju donútiť aspoň mi pomôcť upratať jej izbu
Nechcem jej to nehat tak rodičia by namna kričali
Len aby sa zapájala
Viem že rodičia majú toho veľa ale nevidia to čo majú a môžem sa snažiť koľko chcem a vždy skončím za lenivu ja ….lebo nechcem upratovať
Chúďatko, je to nefer a samozrejme chyba tvojich rodičov. Sestra je dosť veľká, aby si upratovala izbu sama, týmto postojom jej vlastné škodite, lebo z nej vyrastie lemra. Vzopri sa a neupratuj po nej, ani po bratovi.
Sama vies, ze robis davno veci nad ramec, je ine pomoct 4-5 rocnemu surodencovi, ktory to proste nevie (dat si poriadne veci do skrine), ale 11 a 13 rocne decka maju robit doma svoje veci uplne same, moji velkaci si uz aj peru, poskladaju veci, odlozia, kde by sme dosli, aby som im behala za zadkom az do vystahovania... Co po nich fakt nechcem su ti mladsi surodenci, robia si len svoje veci, by sme dosli aby boli druhi rodicia... a to je to, co robis ty (dobrovolne alebo s donutenia)... nijako im tym nepomahas, robis s nich nesamostatne lenive jednotky... rob si len svoje, pomoc v domacnosti ano - v normalnej miere - u nas ma mimo toho svojho kazdy 1!! jedinu povinnost v domacnosti pravidelne, 6 rocna - vynasa smeti momentalne, 8 rocny naklada a vyklada umyvacku (jasne vecer ja, ale tak priebezne ked ho vidim tak ide bez kecov), starsi (cisti potkany, krmi vsetky zvierata, chodi so mnou na nakup ups vlastne chudak moj maly ♥) a najstarsia zehli, vyklada so mnou nakup... vysavanie, zmyvanie dlazok, kupelni, umyvanie okien, kosenie zahrady a podobne skvosty samozrejme robime my rodicia, tiez obaja pracujeme, ale to neznamena, ze deti su na upratovanie... co si rozhadzu-to si spracu, ale tym to zacina aj konci... chodia do skoly, maju kopu kruzkov a tym padom aj vlastne povinnosti... a musia mat cas aj na kamaratov a proste "nerobit nic"... sadni si s rodicmi, podla mna si ich rozmaznala dlhodobo tym, ze si nepovedala NIE a nepouzila tie spravne argumenty (hlavne vek surodencov).
Napiste si rozpis prac, co ma kto (podla veku) na starosti. A ci sa komu chce, alebo nechce, je jeho vec, spravit sa to musi.
Rodicom povedz, ze nie si otrok, ani popoluska, aby si pracovala, kym druhi vysedavaju a potrebujes sa tiez ucit do skoly.
Neuprac! Veci im polož hneď vedľa dverí a odíď. Buď sa naučia sami,alebo budú v takom neporiadku. A pochopí to aj mamina,že spoločné priestory sú na poriadku a súrodencom niesi slúžka.Určite ti nevynadá,že ONI majú bordel v izbách.😉
mala som 16 ked som upratovala, robila nakupy ( nosila ich z obchodu 2,5 km v igelitkach v rukach a peso ) varila som, ked som prisla okolo 15:30 zo skoly . kontrolovala som ziacku knizku mladsim surodencom, ucila sa s nimi . pamatam si, ked som dostala vynadane od otca za sestrinu poznamku , ze nemala ulohu ... vraj som jej zle skontrolovala zosity .
zhodou okolnosti som v mojich 16 tich mala brata 10 r a sestru 13 r. oni tiez nepomahali . a ked, tak len tak trochu, aby sa nepovedalo .
otec nonstop v praci a mama usla za jej vtedajsim priatelom, vraj sme uz velkí .
mam 33 , zijem, vycepovalo ma to az az .
ale poviem ti s odstupom casu . dost to narusilo nase surodenecke vztahy. brat mi to casto pripomenie, ze je vdacny, za to ako som sa starala, aj babka to stale spomina. ale so segrou skoro nekomunikujeme. proste som bola prisna a casto som musela na nich kricat , obcas sme sa aj pobili ( ano fakt ) a maloktory surodenec, chce , aby ho komandoval, len o nieoc starsi surodenec .
takze vasim situaciu vysvetli, kludne aj na mojom priklade, lebo jedna vec, je, ze je supe,r ze sa vsetko naucis do dospelosti, a si urcite sikovna a vasi su na teba pysní, ze im vies takto pommoct. no na druhej strane je tam vztah so surodencami . a ty vzdy aj v dospelosti ostanes ta, ktora bude ta na ktoru sa vsetky budu obracat, ked nieco bude treba urobit . a ty skor ci neskor budes mozno citit jemnu zast k surodencom, ze oni nemusia a ty ano.. a tieto veci sa podvedome do dospeleho zivota prenasaju
@zafir01 presne toto, robit s najstarsieho dietata dalsieho rodica je hrozne...tiez som najstarsia (tri sme boli) a uz od uplneho mala - musis pomahat, byt zodpovedna, sikovna, dozriet, postrazit... u mojich som sa zaprisahala toto nespravit a zatial sa nam dari celkom.
@anjelicek26 napodobne. mam skoro 10 rocneho a skoro 4 rocneho a v januari pribudne dalsie babatko ... 10 rocny sa rad hra na BIG brother . ma to odmalicka akosi v sebe, bez nutenia chcel mladsieho brata kupat, krmit.. su taky partaci . obcas potrebujem pomoct, napriklad, kym si urobim pracu, aby ho zabavil, ale oni sa spolu vedia na zahrade pekne hrat aj bez " prikazov " ... vcera boli v obyvacke pohadzane veci na zemy , mladsieho siltovka, spolocenska hra neupratana, a ruksacik zo skolky.. len tak na zemi to mladsi nechal.
tak som len nahlas z kuchine zavolala, ze " upratat tie veci na zemi " a starsi sa hned rozbehol , tak som ho stopla, nech si sadne, a zavolala som mladsieho, ze to je jeho neporiadok.
nehovorim, nie vzdy sa mi to tak dari , aj ja sa prichytim obcas , ze mam sklony viac hadzat povinnosti na starsieho, len ked starsi je trochu lajdacik , a zas chcem, az sa nauci trochu poriadku a zodpovednosti .... ale tak ako to je aktualne mi to vyhovuje. hodne sme sa naucili v case homeschooling v case korony, ked sme boli spolu doma. obrovsky prinos to malo
@zafir01 zo sestrou aj keď je lenivá mame super vzťah ona lenže je neporiadna ale zase keď je všetko upratané tak vždy príde za mnou rozprávame sa je dospelejšia na svoj vek ..ale o to dosť lenivá
Ja by som ju neudrela je 2 krát väčšia ako ja a viem že keby mi trafí ležím na pohotovosti
Ale kričím nanu že si neupratuje ale nefunguje to skúšala som všetko dokonca som jej povedala že nech odvesi prádlo a ja zatiaľ upracem
2 hodiny som čakála dokym odvesila prádlo
Alebo som jej povedala že nech ošúpe zemiaky ( strašne mala chuť na franzuske zemiaky )
Že ona už hladná nieje
Ale inak mame sa radi sme ako kamarátky len s týmto upratovaním mi strašne kazí náladu
Rozmýšľam stále ako ju to naučiť
Že by som jej fakt neupratala izbu a zavolala jej najlepšiu kamarátku nech príde k nám a potom by si uvedomila že aký bordel má v izbe to som ešte neskušala
Možno by sa zahanbila 😂😂
Skúsim ísť nanu možno týmto spôsobom ju zahanbiť viem že ona nemá rada keď sa musí červenať
No prečo? Lebo sestra si hubu otvori a ty nie. Upratovať už vieš, teraz ukážeš, že sa vieš aj brániť. Ani by som sa nedotkla izieb súrodencov a ani po nich neupratovala. Práve naopak, zapriahla by som ich aj do upratovania spoločných priestorov. A teda rodičom povedala z duše svoje. Nie si ich neplatená slúžka, aby si sa starala o ICH dom ICH deti, rada im pomôžeš, ale ta pomoc musí byť vyvážená a vzájomná.
Ešte raz a pomaly: nerob svojim súrodencom rodiča. Teba rodičovská úloha čaká niekedy v budúcnosti, deleguj láskavo úlohu rodiča na svojich rodičov. Im je to pohodlné, že ti to hodili na plecia, ale stras sa toho. Rázne, láskavo a s úsmevom. Držím palce.
Už sú dosť veľký na to, aby si takéto veci robili sami. Uprac si len svoje a ich proste nechaj tak. Nie je iná možnosť ako ich k tomu prinútiť, no to by mali v prvom rade riešiť rodičia a nie ty
ty nie si na to aby si nutila tvojich surodencov, ktori su dost velki na urpatovanie vlastnych izieb. Tiez nevidim dovod aby si ty upratovala cely dom denno denne. Tvojim rodicom je to pohodlne, maju zariadene to, ze niekto uprace doma a nemaju starost, nemusia riesit a kontrolovat ci si kazdy splnil svoju povinnost. Nerob to, uzivaj si ten zvysok detstva, uprac svoje, pomoz s niecim a dost. Rodicia urcite budu prekvapeni, mozno nahnevani.. s kludom sa ich opytaj, ci ta maju za sluzku, ci dvaja dalsi surodenci maju nejake extra privilegium neupratovat? Sestra sa to nemusi naucit? brat?
A preco akoze mas sestre ty hovorit co ma robit? to jedine ak mate doma dohodu, ze budes ich dirigovat, a budu robit co povies. A varit? Mama s otcom robia co doma? :D
Popolusku asi poznas, ci? :D
Jednoducho by som im tie izby prestala upratovat.
Inak, dost smutne od tvojich rodicov. Mali by surodencom dohovorit, resp. uz davnejsie ich mali viest k takymto zakladnym domacim pracam, udrziavaniu cistoty.. aj to ja pokladam za cast vychovy, ktora je dolezita aj do zivota..
A klobuk dolu pred tebou, si sikovna. Ber to tak, ze si uvedomelejsia, ale musis si uz dupnut a povedat si, ze nebudes inym robit sluzku.. ten cas radsej potom venuj sebe a nejakej svojej zalube a bez vycitiek.🙂
Neupratovala by som, a teda 13 rocna by ti uz aj pri tom upratovani celeho domu mala pomoct, nie aby si jej ty este aj izbu upratovala. A 11 rocny tiez uz vie s mnohymi vecami pomoct. A tiez nechapem naco je dobre kazdy den utierat prach, umyvat podlahy....10 rocnej dcere izbu neupratujem, ked si neuprace ma bordel, max. pomozem s nejakym vacsim upratovanim, umyjem okno ale inak nie
ani ja by som neupratovala, maju dost rokov na to aby to zvladli aj sami
a inak autorka, takymto sposobom z teba vychovaju nervacku na poriadok, ja som toto iste mala tiez. Krik za lyzicku, pohar v drese, riadit pucovat byt... teraz ked mam dieta a dom vidim ake to bolo na figu, ake zbytocne a ako ma to poznacilo a normalne som sa musela oducat od takejto pedantonosti. A na tebe sa to prejavuje tiez, riesis kedy si sestra uposle postel vo svojej izbe? ved zavriem dvere a nech tam aj zhnije :D proste si preniesla kontrolu nad surodencov, tak ako rodicia nad teba, az na to ze ty surodencom nemozes rozkazovat, lebo nie si ich rodic. Zamysli sa, rodicov nezmenis, mozes aspon trochu svoj postoj k veci a viac sa uvolnit a odbremenit od riadenia a bania si ci si nieco nezabudla upratat.
Ale aj tak mi pride cudne, ze denne utieras prach a zmyvas zem.
Ako že si pohode? ja mám 13 rokov a upracem celý dom aj niečo navarim.Mam aj súrodencov ale neupratujem im. Ja na tvojom mieste by som vôbec neupratovala súrodencom lebo potom sa vôbec nenaučia upratovať. Radšej im ukáž ako sa to robí. A aj nech ti pomôžu upratovať. My máme na chladničke papier s povinnosťami a so svojimi magnetkami a na celý týždeň má niekto niečo na starosti. Tvoji súrodenci sa naučia upratovať a ty budeš mať viac času pre seba a budeš mať dobrý pocit z toho že si naučila svojich súrodencov udržiavať poriadok ,keď to výjde.
Ja by som neupratala, neupratuhem izbu ani svojej 8r dcere, musi si sama upratat...a ak neposluchne vie ze upracem stylom vsetko do smetneho vreca