Ahojte mám 14 rokov a včera mi zomrela mamina. Mála silnu závislosť na alkohol, už niekolko rokov... A neviem ako sa zmieriť s jej smrťou. Mamina bola jediná s ktorou som sa vedel porozprávať o všetkom a vždy ma chápala. A ja si už neviem predstaviť život bez nej.. Nemám sa komu vyrozprávať. Teraz cca 3 mesiace s nami nebývala lebo ževraj potrebovala nejaky čas stráviť sama.. Bohužial mala zdravotné problemy a ja som už rátal s tým že ak neprestanem piť tak sa to raz stane. Neviem ako sa s tým zmieriť.. už nikdy v živote sa nemam o koho oprieť a povedať mu všetko čo ma trapi a objať ho.. Ak nerátam blízkych kamarátov. Teraz lutujem každy moment kedy som bol na ňu hnusný. A nemôžem stále uveriť tomu že už tu není. Dožila sa iba 36-tich rokoch. Ak by ste mali nejake rady tak si je rád prečitam. Ďakujem.
@kikusooo Je mi to tak velmi luto. Musi to nesmierne boliet. Ani si to neviem predstavit. Je to obrovska strata pre teba, najma ked mama bola tvoj jediny blyzky clovek. Vies, kazdemu raz umru rodicia ale nikto by namal pochovavat mamu ked ma 14 rokov. Vtedy clovek na to este nie je pripraveny. Ani nie tak ze psychicky pripraveny (na to sa pripravit neda) ale skor tym ze ked ma clovek 30 alebo 40, uz ma svoju rodinu.. partnera, deti a to velmi pomaha. Ty si chudak teraz bez mamy sam a strateny. Ake mas vztahy s otcom alebo inymi clenmi rodiny? Skus sa o tom porozpravat s nimi. Ako vravis aj ak by islo len o objatie... ono to velmi pomoze ked nie sme s bolestou sami. Mas surodencov?
Mne ked som mala tazke obdobie pomohlo ked som pisala o svojich pocitoch. Zapisala som cele stranky... proste vsetko co som mala na srdci som opisala a pomohlo mi to sa vyznat vo svojich pocitoch a dat ich von... nedusit ich v sebe.
Posielam ti objatie a kedykolvek budes potrebovat napis mi sukromnu spravu a ja slubujem ze ta vypocujem.
Ahoj Aj moj otec bol alkoholik ale jeho charakter sa vdaka alkoholu zmenil z mojej najmilovanejsej osoby na tu najhoršiu. Pre mna zomrel dva x . Prvy krat ked som ho videla naposledy a druhy krat ked sa opity prechadzal po dialnici. Tie zle a smutne spomienky prevažili tie pekne. No ked umrel bolelo to. Smrt je velmi definitivna . Je to koniec . Uz nikdy viac ju neuvidis. A kazdy raz umrie. Tvoja mama bola velmi mlada. Prehrala boj so svojimi demonmi. To ze si bol obcas hnusny je ok. Kazde dieta obcas je. A tvoja Mamina ti urcite odpustila. No nieco v nej bolo zlomene nieco v nej hladalp unik vo svojej zavislosti. A nema to stebou nic spolocne. Uz ju nic neboli. Lubila Ta a chcela by aby si zil najlepsie ako vies a bol štastny. Ver tomu ze ti vzdy bude chybat ale chce to cas a budes sa citit lepsie. Raz najdes cloveka s ktorym budes mat taky blizky vztah komu budes moct vsetko povedat koho objat. Skym sa zas budes citit cely. Kto zaplni pocit prazdnoty. Aj ked to asi este vela rokov potrva kym tu osobu stretnes. Zatial mas kamaratov a opri sa o nich . Hovor o svojich pocitoch bude to menej boliet. Mamu mà kazdy len jednu. Drz sa. Nasledujuce mesiAce budu najtazsie no dostanes sa z toho.
Úprimnú sústrasť. Ja som si v takmer tvojom veku prešla niečím podobným, ale v mojom prípade to bol otec. Lenže u nás jeho smrť mala pozitívny vplyv na ďalší život.
Je smutné že mamina dala prednosť alkoholu pred svojou rodinou, deťmi, ale vybrala si sama túto cestu a ty, vy už nič nezmeníte, jedine to prijať ako je.
Teraz je to čerstvé, aktuálne a len čas všetky tieto rany zahojí. Aj keď to je pre teba teraz nepredstaviteľné, je to tak.
Pokus sa vyhľadať odbornú pomoc, to to určite pomôže v týchto ťažkých časoch.
Neries daleku buducnost, ries tu a teraz. Take prakticke veci. Ma kto zariadit pohreb? Mas kde byvat? Mas aj druheho rodica, starych rodicov? Mas peniazky, je z tohoto pohladu o teba postarane? Potrebujes s nicim z tohoto pomoct? Smrt rodica je velka strata a tak nechaj svojmu zialu volny priebeh, odsmut to, vyplac to, no napokon sa skus s maminkou v mysli i srdci rozlucit. Podakovat jej za vsetko dobre, zabudnut na vsetko zle. Kludne si niekde sadni a nahlas sa jej prihovor, akoby tam bola. Vo chvilach, ked budes v dalsich dnoch prezivat najvacsi zial, vzdy kresli alebo maluj, alebo si pusti nejaku oblubenu hudbu a tancuj. Ak by ten zial, hlbkoky a nezmieritelny, trval viac ako dva mesiace, tak hladaj aj pomoc psychologov, aby sa neprehupol do depresie. Mamina ti bude navzdy chybat, ale urcite najdes nahradne osoby - napriklad frajerku, kamaratov, s ktorymi si budes rozumiet, mozno ich aj aktivnejsie zacnes hladat. Drzim palce.
Je mi to ľúto, chápem ta, mne zomrel otec, keď som mala 16,je to smutné, ak dieťa pochova rodičov v takom veku. Nič iné, ako čas ale tí nepomôže. Prvé dni a tyzdne budú ťažké, budeš spomínať, predstavovat si, ako ste žili, čo ste robili a bude ti ľúto, že sa to nevráti. Ale postupne to prejde, preboli, ver mi. Bohužiaľ, len prežiť ten čas, nič iné. Nemysli na to, čo bolo zle, že si bol hnusný a ze ona pila. Mysli na tie pekne chvile, určite boli aj tie. Neobvinuj sa,cas nevrátis. Ja som si vtedy hovorila, že už je mu dobre, už nič ho neboli, a ze tak to malo byt. Chce to len čas, nič iné ti nikto nemôže poradiť ani pomôcť
@jumama 14rocny nemusi riesit ci mà kto zariadit pohreb. Ak nema tak ju pochova mesto.Mama snimi 3m nezila Lebo potrebovala byt sama ( sla ku dnu) jasne ze mà skym zit tie 3mesiace nebol sam. Ani financie by nemal riešit. Ty nanho valas veci akoby mal 18+. On potrebuje vediet ze v zivote bude mat takuto dusevnu blizkost a lasku nie je na tom nic zle. Prakticke veci nepotrebuje riesit. Prisiel sem hladat slova utechy nie poucenie o tom ako mà preživat svoju stratu svoj smutok. Vsetko co citi je prirodzene a normalne.
@kikusooo to mi je velmi luto. Ziadne dieta by nemalo prist o mamu. Jedine,co viem,ze len cas otupi bolest. Ak veris,ze existuje nieco medzi nebom a zemou,tak ver,ze mama sa na teba nehneva,nelutuj ani jednu chvilu ani tie,kedy si na nu bol hnusny. Mami dobre vedia,ze deti to tak nemyslia. Tak ako ju ty bezhanicne lubis,tak ona lubi teba. Hlavne sa neuzavri do seba,hovor o tom s kamaratmi alebo aj so psychologom. Raz budes mat svoju rodinu,manzelku,deti a tie ti aspon ciastocne zaplnia to prazdne miesto.
@kikusooo Ak budeš potrebovať sa s niekým porozprávať, podeliť o to čo prežívaš alebo vypočuť , skús napr. www.ipcko.sk (sú aj na instagrame @ipcko ) Neboj sa obrátiť sa na niekoho, nie je to hanba ani prejav slabosti. Je mi to veľmi ľúto a držím ti palce aby si zvládol túto bolesť...
Ahoj , velmi ma to mrzi, ja ked som mala 12r mi zomrel ocko, dodnes a to mam 33r placem za nim, viem ako ti je, mne ostala este mama a sestra ,,, stale je v mojom srdci a stale si pomeniem na vsetko co som s nim zazila, dokonca aj den ored smrtou celu debatu, mal autonehodu nie jeho vinou zomrel a dotycny sa nikdy ani neospravedlnil ani nijak nepomohol ,,,, dufam ze ma strazi z hora,,, viem ze ti je tazko ale chce to iba cas,,,,, citaj pozitivne citaty. Pustaj si relaxancnu hudbu aby telo a hlava mali klud vypni ld vsetkeho ,, hlavne ked je zle dobre to rozdychaj ,, mysli len co si zazil dobre,,, prajem ti vela sil obimam ta
je mi ta luto. ale vobec si nevycitaj to ze si sa k nej spraval obcas hnusne. ked bola ona na teba, preco ty nie na nu? (samozrejme bez dovodu. ked na teba zacne hukat a ma k tomu dovod tak by som jek to nevycitala.)
poviem ti par veci ktore budes pravdepodobne chciet vyskusat ak budes stale smutny kvoli nej.
- prasky na dobru naladu nepomahaju. mas chvilku euforiu ale ta prejde po 20 sekundach pretoze nemas dovod byt potom stastny. ale stale si daj radsej toto nez drogy. (de - press kludne vyskusaj ale naozaj to nie je nic moc.)
- alkohol by si nemal skusat pretoze sa nim mozes otravit.
- na drogy ako heroin alebo pervitin sa ani nekukaj.
kvoli heroinu si znicis to, co ti ostalo. vdaka pervitinu uz nikdy nebudes taky stasty aky si kedy bol. a to hned po prvej davke.
- seba poskodzovanie je meh. mozes to vyskusat ale hovorim ti, je to nanic.
- sebevrazda je ta posledna moznost. ale nidky to nebudes chciet urobit. ti co sa zabili to nechceli. lutuju to do dnes.
no nic brasko. drzim ti palce. dostan sa z toho 🙏🙏.
@kikusooo 😓😥❤️❤️❤️
@kikusooo neverím že si bol hnusný,skôr si myslím že si si uvedomoval vážnosť situácie a akoby predvídal kde po až zajde .keďže máš 14 je prirodzené že nevieš pracovať s tou emóciou...a tak ako nesúhlas s tým čo sa stane ,už stalo si vlastne už reagoval spontánne ako človek keď citi nebezpečenstvo.pomodli sa za ňu alebo poďakuj.Neviem možno skús poruzoravat ako si napisal máš kamarátov.mozno niektorého kamaráta mamine zdeľ svoj pocit.urcite ťa pochopia.prajem veľa sily.
@kikusooo Uff, to mi je veľmi ľúto. Úprimnú sústrasť! To je normálne, že ťa to bolí..Nie nadarmo sa hovorí, že čas je najlepší liek. Smutno ti je veľmi, lebo si na ňu spomenieš. Potom začneš riešiť, že prečo zomrela. Potom sa obviňuješ, keď si k nej bol "hnusný". Nerob to! To ju nevráti späť a teba to len ničí. Keď tá bolesť je veľmi neznesiteľná, choď von s priateľmi. Skús zamestnať svoju myseľ. (nielen na mamu).
Ver, že s odstupom času, to bude lepšie. Raz, keď ty budeš mať svoju rodinu, dieťa, budeš úplne inak vnímať svet. Ale tá bolesť sa musí zahojiť i keď jazva tam zostane. Posielam ti veľa lásky ❤️❤️❤️.