Mám 12 rokov a spolužiaci ma nemajú radi

7. dec 2021

Ahojte chodím do ZŠ mám 12 som siestacka... Chcela som vám napísať že moji spolužiaci má nemajú v obľube. Som jednotkarka stalo sa mi viac krát že som dostala jediná z písomky 1 všetci sa mi smiali aj potom cez prestávku a ešte na hodine sa spýtali kto dostal jednotku? Pani učiteľka odpovedala že ja... Potom spolužiak si zobral moju hračku a keď zazvonilo nieže mi by ju dal namiesto ale hodil mi ju pod lavicu. Ešte... Raz rozdávala spolužiačka cukríky iba ja som nedostala... (Nevadí však niesom NATO odkázaná) ALE! O 5.min prišla za mnou či chcem cukrík a ja že nie... Preto lebo BOL V USTACH SPOLUZIAKA A SPADOL MU NA ZEM... Aj keď som bola na WC tak si zobrali moje pero a prehadzovali si ho... Hádajte kde je dnes? Na školskom dvore nenájdene... Prosím poraďte mi čo mám robiť bola som aj za šk.Psychologyckou ale tá sa ževraj pôjde porozprávať s učiteľkou... Prepáčte za pravopis... Možno nepotrebujem až tak radu ako to pochopenie. Ďakujem 😉😐

agacela
7. dec 2021

Určite informuj svoju triednu učiteľku 🙂 a povedala by som aj svojim rodicom … určite nájdu pochopenie a nasmerujú tá správnym smerom a pomôžu ti riešiť situáciu 🙂
Toto už hranici so šikanou … malé odťahovanie raz za čas sa da prekusnut

liljana
7. dec 2021

Co tak zmenit skolu?

autor
7. dec 2021

@agacela áno učiteľke som už hovorila... Ona je dobrá kamarátka s ich triednou 1-4. Ale keď som jej to povedala ona mi nato že oni to tak nemysleli a odišla... Nič neurobila. Som na škole nová od 5.roc.

autor
7. dec 2021

@agacela včera som sa vrátila do školy z karantény a stoličku som mala na skriňi kde sú pomôcky na VYV

autor
7. dec 2021

@liljana aj to sme skúšali na bývalej škole to bolo ešte horšie

tami231
7. dec 2021

Ahoj, tiež som riešila podobné, ale na SŠ. Nemala som šťastie na kolektív. Bohužiaľ, ľudia vedia byť zlí a závistliví. Pokiaľ im vada tvoje známky, je to ich problém, pretože ty nemôžeš za to, že si nevedia určiť priority a nerobia nič preto aby boli na tvojej úrovni. To že sa k tebe zle správajú, mrzí ma to. Istotne by som šla opakovane za učiteľom, poprípade skúsila iného a rodičmi. Pokiaľ by sa nič nezmenilo, linku detskej dôvery alebo niečo tohto typu. Hlavne treba komunikovať. Zmenu školy by som riešila asi ako poslednú. Držím ti palce aby si to zvládla.

cyberk
7. dec 2021

och mrzi ma, ze su takto spoluziaci k tebe hnusni :( nezasluzis si to, len preto, ze mas dobre znamky a si sikovna... urcite sa obrat na rodicov a popros o pomoc, mohli by to konfrontovat aj priamo s rodicmi tych deti, ktore ta sikanuju.
Inak mas fakt uzasnu triednu.. take zeny by urcite nemali ucit, co nevedia ani pomoct.. 😖
Urcite nepolavuj v skole a uc sa stale tak dobre 🙂 po par rokoch budes ty ta, ktora bude na vysokom poste a oni ti co ti budu podavat hranolky v mekaci :D :P

matovicova
7. dec 2021

Neprehanas, bohužiaľ ťa šikanujú. Jedine riešenie je sa tomu postaviť. Učiteľka nič s tým nespraví, lebo nemôže ťa stále strážiť a ak im dohovorí, bude to ešte horšie. Ale informovať ju môžeš. Buď múdrejšia a ostrazitejsia, nedaj im zbytočne príležitosti - napr. Nenos si hracky do školy, neostavaj sama, neplač v škole a tvár sa, že ti to je jedno. Neviem či som ti pomohla... buď silná, držím palce ❤️

janinah
7. dec 2021

Nemáš rodičov? je to šikana a treba to riešiť cez rodičov.

tramtada31
7. dec 2021

Treba ist za rodicmi, nech to riešia s učiteľkou. Ale kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Pamatam si, že jeden spolužiak(dnes si dorába maturitu, lebo sa nevie uplatnit), sa posmieval spoluziacke, ktorá sa dobre učila a už je niekoľko rokov doktorkou, dobre sa vydala a má dobre platenú prácu. Niekedy sa tie karty v zivote otočia…

whatever1
7. dec 2021

Super ze to riesis, netajis to a nezozieras sa tym sama. Skus si precitat nieco o asertivite, mohlo by ti to pomoct ako efektivne reagovat a uzemnit/strapnit toho kto si do teba dovoluje. Si vo vyhode pred spoluziakmi lebo mas v hlave omnoho viac rozumu, v zivote toho dosiahnes daleko viac ako neake tela osprostene co ti ponuka cukrik zo zeme. Decka to robia hlavne preto lebo chcu byt za kazdu cenu zaujimave, oblubene aj ked je to na niekoho ukor. Hlavne nech sa to riesi aj s rodicmi tych deti, kludne aj s policiou. Tvoji rodicia o tom vedia?

denkatn
8. dec 2021

a nemas v triede niekoho v kom mas podporu? nie je tam niekto kto tiez nie je oblubencom triedy? ze by si nadviazala priatelstvo.. aj ja som sa kamaratila s ludmi, ktori mi na prvy pohlad prisli nudny, ale ked som bola s nimi sama, nasla som super vlastnosti u nich. to ze ludia robia druhym zle, to je viac o nich ako o tebe, skus si hladat tak, ze sa zaujimas o tom, co druhych bavi, pytaj sa na konicky, na knihy, ked budu kruzky, zucastnuj sa na aktivitach, aj tam si mozno niekoho najdes, na koho sa budes do skoly tesit, ze sa porozpravate

eva112014
8. dec 2021

Keď ti dajú tvoju stoličku na skriňu, nerob nič. Pober si svoje veci a čakaj pred dverami vonku. Zazvoní, príde učiteľka. Pôjdeš s ňou do triedy. Ver, že stolička bude dole. Ak nebude, decká majú problém. Učiteľke povedz, že bolela ťa hlava a preto si vyšla von na chodbu. V triede je veľký hluk. Svoje veci môžeš tam nechať v triede. Ideš do triedy s učiteľkou. Oni sa zľaknú, že čo je. Prečo s ňou ideš do triedy. Predtým ako si sadneš (rada do budúcnosti) vždy sa pozri na stoličku. Či nie je tam niečo nalepené, vyliaté, špinavé. Keď ti zmizne pero, prihlásiš sa (na začiatku hodiny, alebo na konci hodiny), že ti chýba to a to. Vždy to učiteľke povedz. Vždy! To je jedno, či je to matikárka, alebo učke z hudobnej výchovy. Rieš to vždy s tým daným vyučujúcim. Týmto spôsobom bude vedieť celý učiteľský zbor, že tebe sa ničia a miznú veci. Toto isté povedz doma a presne v ten deň, že čo sa stalo. Nerozoberaj tému s plačom, krikom, alebo urážkami. Pred učiteľom sa na obeť vôbec nehraj, nepomôže ti to. Keď sa za 1 mesiac nazbiera veľa vecí (poškodených, zmiznutých), mamka, alebo otec by mali navštíviť školu a oznámiť to! Ak tých vecí bude strašne veľa, potom je tam aj polícia. Toto je vec rodičov. Oni sa musia postaviť na zadné a začať to riešiť. Inak budú stále kupovať a kupovať nové veci a to ich nebude baviť. A dôkazy tiež sú, lebo vždy si to hlásila aktuálnej pani učiteľke. Na triednu nečakaj, že jej to povieš vtedy a vtedy. Neboj, tí učiteľia si to povedia medzi sebou. A tým,že si dobrá žiačka, určite ťa učitelia majú radi. Uč sa takto ďalej a nechci kvôli tomu zapadnúť do ich kolektívu, pozor na to! Keď máš žuvačku na stole, choď to povedať. VŠETKO povedz!
Ešte čosi. Urobíš si domácu úlohu, prefoť si to doma. Keby náhodou ti niekto kreslil čosi do zošita, alebo niečo dopísal. (napr. zlý výsledok z Matiky). Ukážeš učiteľke. Originál+dopísané veci. Neseď tam medzi nimi, keď sa smejú. Odíď. Keď učiteľka povie, že nemôžeš byť na chodbe, tak povedz, nechcela si v triede odpadnúť, nechcela si sa v triede povracať. (Bolí ťa brucho, hlava). A preto si vonku. Čiže nedostaneš pokarhanie. Chodba je veľká a trieda malá. Vzduch je tam lepší a WC je tiež bližšie.

Skúsila som ti napísať tak, aby si to pochopila. Nemusíš ich počúvať, ale ani pred nimi veci schovávať. To ich budeš ešte viac provokovať a oni budú vidieť, že sa bojíš. Berieš si veci zo sebou atď.Ty len všetko hovor dospelým.

Dávaj si na seba pozor a uč sa ďalej takto dobre.

eva112014
8. dec 2021

Autorka, na začiatku ti píšem, že pober si svoje veci. Nie, nechaj tam! Ostatné vysvetľujem nižšie.

nwnw
8. dec 2021

Ries to s ucitelmi aj ked to bude tazke. Ucitelia si neradi spinia ruky sikanou. Kazdopadnr ak mozes tam poslat rodicov, nech narobia dobry krik.
Uc sa dobre, dotiahnes to daleko. Vela ludi si preslo sikanou a posilnilo ich to.
Kludne chod po tyzdni za psychologickou, ci ti uz riesila s ucitelkou. Bombarduj ju, lebo bude cakat, ze sa to vyriesi same.

sunshine_18
8. dec 2021

Ignoruj ich, vidno, ze máš v sebe viac inteligencie ako oni, a určite sa uč na jednotky aj ďalej aby si to potom neoľutovala. Počkaj na strednej sa to zvykne zmeniť. Verím, he to bude v poriadku.. Neskúšala si to prebrať s maminou alebo ocinom? Vedia o tom?

annadan
8. dec 2021

tiež mám skúsenosť že na ZŠ mi niekoľko rokov spolužiačka robila nepríjemnosti a všetci stáli za ňou. dokonca aj triedny učiteľ a tým pádom to nikto neriešil- nakoniec prišiel ocino do školy a narobil poriadky a od vtedy bol nepokoj. mne nepomáhala ani ignorácia.

cosmic_origin
8. dec 2021

Mne sa diali podobné veci. Keď to moja mama riešila s triednou, hovorila, že v jej triede sa nič také nedeje. Aspoň niečo sa vyriešilo, ale koniec nastala keď ten malý parchant, ktorý štval celú triedu proti mne odišiel na inú školu, lebo jeho rodičia už mali dosť toho ako ich stále moja mama konfrontuje s tým, že ma ich syn šikanuje. Potom sme sa presťahovali a tam to tiež nebolo najlepšie.
Je to proces. Hlavne nech o tom vedia tvoji rodičia, nech to môžu oni s triednou riešiť, prípade rodičmi spolužiakov.

eva112014
8. dec 2021

@annadan Odvtedy bol nepokoj? Čiže bolo to horšie než predtým akoby prišiel tvoj ocino?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leuska1991
8. dec 2021

Treba povedat rodicom. To je sikana,ja mam tiez dceru v tvojom veku a tiez s nou mavali ako chceli,kym som nesla do skoly. Drzim palce 🥰

autor
8. dec 2021

@cyberk ja už od škôlky chcem byť lekárka

autor
8. dec 2021

@whatever1 áno ale rodičia si myslia že to je len taká nejaká dotahovacka

monka105
12. dec 2021

Povedz pani učiteľke aj rodičom. 🙂 Mimochodom, bola som v tvojom veku taká istá, čistá jednotkárka, introvertka, nemaľovala som sa, po škole som chodila hneď na krúžky alebo do knižnice. Tiež sa mi hlavne spolužiačky smiali a v triede som poriadne nemala kamarátov. Dnes už tieto ženy pracujú u nás v malom meste za pásom, kým ja som skončila právnickú fakultu a skvele som sa uplatnila. 🙂 Nezúfaj, si šikovná a záleží len na tebe samej, nie na ostatných.