Mám 12 a smejú sa mi za akné

linduskus
29. sep 2024

ahojte, mám 12 rokov a už asi od 9 alebo 10 rokov mám škaredé akné. robím všetko čo môžem, chodím na lekársku kozmetiku, používam zodpovedne všetky produkty ale akné moc nemizne...stále sa mi za to smejú že mám je.áky na ksichte...som z toho psichycky mimo lebo nikto v triede okrem mňa akné nemá...čo mám robiť?

zuzanita1609
29. sep 2024

@linduskus a čo ješ? Aj potraviny sú pri akné problém. Hlavne sladké, mastné.

limoncino
29. sep 2024

Pokračuj v starostlivosti o pleť, určite sa Ti to časom upraví, užívaš zinok? Aj ten zvykne pomáhať. S hlúpymi spolužiakmi Ti neporadim, len asi toľko, že to, že nemajú akné teraz neznamená, že ho nemôžu mať o rok či dva neskôr.

anjelicek26
29. sep 2024

Hľadaj ďalej príčinu, okrem puberty je to aj strava. Muka cukor kakao... skus pohľadať nejaké informáciu k tomu.

A spoluziakov si nevsimaj, aj keď je to ťažké. Vieš ty s toho vyrasties a plat sa precisti, im rozum a empatiu nikto nenaleje do hlavy asi nikdy..

eeffka
29. sep 2024

Treba to riesit s rodicmi na koznom, ak je to velmi zle, su na to lieky. Neter mala strasnu tvar, po dobrati liecby ako babatko. Vodicky nepomozu.

simca06022011
29. sep 2024

treba saporadit s niekym dospelym co sa vyzna.. moja dcera si patla na tvar vsteko hlava nehlava a neriesi, ze sme jej nastavili vsetko a nemala problem s akne, ak to tak pouzivala. Akne by ti malo miznut, ak mas dobre nastavenu "rutinu", cistenie + nemas nejaky hormonalny, zdravotny problem, tak to funguje. A svoje urobi aj strava, sport... Ak nezabera kozmetika, tak kozna lekarka zaradi nieco ucinnejsie.
A samozrejme, so spoluziakov is nic nerob.. ty sa s tym teraz potrapis...ale neboj, kopa z nich bude v 14-15 vyzeraaaaat.. ;) malokto sa akne v pubertne uplne vyhne.

thirstymonk
29. sep 2024

Poradím ti niečo, čo nikdy neradím, lebo podobným home-made blbostiam neverím. Ja som mal 30 rokov problem s lupinami. Prišiel som k novej barberke a ona mi povedala, že si mam kupiť šampon s ichtamolom... Myslim si, super, zas dajaka kravina home-made, bio-eko kktina... ale stalo to 4,50€, tak som si povedal, že si to reku kupim... tak som si to reku kupil a už po prvom použití som mal tých lupín oveľa menej... a po druhom už nemám žiadne...

S ichtamolom sa vyrába aj mydlo. Hoď do googlu, kup a dvakrat denne si s tým umývaj fejs. Neobanuješ. To ti radim ja, čo takýmito produktami pohrdam...

linduskus
autor
29. sep 2024

@zuzanita1609 sladké ani mastné u mňa naprichádza do úvahy, stravujem sa maximálne zdravo

simca06022011
29. sep 2024

@thirstymonk ja ho tiez pouzivam, ten sampon myslim (lebo mne sa zapaluju vlasove korienky, ci ako to nazvat a potom vyrazky, supiny vo vlasoch a to je jedine co mi raz dva pomoze).. s ichtamolom je aj mast na dokonca konrad ma aj krem na akne pre citlivu plet s ichtamolom..
cize ziadna hlupost :D

rozculena
29. sep 2024

@thirstymonk to nie je nič home made bio eko....ichtamol je lekárenská surovina

linduskus
autor
29. sep 2024

ja chodím s tým aj ku kožnej, na kozmetiku, mama dáva na to veľa peňazí. používať možem len to čo mi predpíše kožná.

zuzanita1609
29. sep 2024

@linduskus to je dobre. Len som sa opýtala,lebo aj strava má na to vpyv. Tiež som mala počas puberty zlú pleť,asi každý si tým prejde. Hormonálna nerovnováha,čo je v puberte normálne. Skús si to prekryť po vyčistení kvalitným konektorom v tóne pleti. Nie je to make-up,len prekryť.

mira0611
29. sep 2024

@linduskus ahoj, mne na akne pripravky od koznej nepomojhli, len zhorsili plet. Ja som pouzila ordinary. Drzim palce, nech najdes to co pomoze tebe.

iwesska
29. sep 2024

Je to hormonami a typom pleti. Nic s tym neurobis. Niektori ludia nevedia cely zivot,co je rozsireny por,ini maju mastnu plet a vyrazok viac ako penazi. Ver mi,ze viem,ako sa citis. Ja som bola obsypana cela,nielen tvar,aj dekolt,chrbat. Uz davno nie som teenagerka a plet mam problematicku cely zivot. Zdedila som taku,nepomozem si.

zuzanita1609
29. sep 2024

*korektorom(oprava). Teraz je to už fajn,ale do tých 16-17 to bol u mňa tiež taký problém. Určite sa to aj u teba zmení časom a vekom. Prajem 😊

rozovykon
29. sep 2024

@linduskus chapem tvoje pocity, ked sa ti vysmievaju, a urcite ti bude prd platne, ked ti poviem, aby si si z nich nerobila ťažkú hlavu, takych somraov stretneš aj v dospelosti, najdi si nejaku strategiu "prežitia" a ak máte v škole psychologičku, určite za ňou zájdi a zdôver sa jej, dá ti určite nejaké rady, aby si sa s tým vedela vyrovnať vieš ono blbcovi nevysvetliš, že je blbec.

hendikep
29. sep 2024

@linduskus skus sirove mydlo a potom olejcek na tvar , napriklad z DM diva ruza je fajn

jana_eyre_2
29. sep 2024

Mat v puberte akné je úplne normálne.. vidím že tu je kopa rád o Tom ako sa o pleť starať, hneď sa predpokladá že strava je zlá, ale to nie je k tomu čo zazivas nič platné..

vysmievanie sa nevyrieši skrášlenim pleti, keď budeš mať peknú pleť agresívni spolužiaci si nájdu niečo iné.. treba sa naučiť obrániť, treba si veriť.. v prvom rade si treba uvedomiť, že NIKTO na svete nemá právo sa voči tebe správať tak, aby ťa ponižoval.. NIKTO, ty si hodnotný človek, nech máš pleť akúkoľvek.. ani dospelí, ani deti.. v druhom rade sa treba naucit obrániť sa slovne.. voči takýmto útokom sa skús obrániť napríklad takto:

Fero:"máš zase jebak na ksichte"
Ja: "áno, ja o tom viem, riešim to.. nemusíš ma na to stále upozorňovať, už je to aj celkom trapne.." nemusíš používať nič negatívne, stačí určit hranice, aby druhá strana vedela, že si to k tebe nemá dovoliť.. ak to bude ďalej pokračovať, normálne choď za pedagógom ku ktorému máš dôveru a povedz mu o.tom, čo sa ti v triede stáva.. alebo špeciálneho pedagóga oslov ak v škole máte.. samozrejme nevynechaj aj rodičov, o týchto útokoch by mali vedieť a mali by sa za teba postaviť..

Taktiez, máš nejakých priateľov, niekoho v triede? Máš sa s kým porozprávať?

Ja mám teraz 12r syna.. ma výrazky po celej tvári.. vysvetľujem mu že je to úplne normálne a treba sa o pleť starať aby mu časom zmizli.. nepôjde to hneď, je to proste puberta, každého z nás potrápila niečím iným.. niekto mal stále mastné vlasy, niekto vyrážky, iný zase mal pocit že ruky mu zavadzaju pri tele.. je to náročné obdobie ale ty ho zvládneš.. treba sa hlavne mať rád/rada.. ty sám/sama si pre seba najdôležitejší/a.. (neviem či som len nepostrehla v texte či si chlapec alebo dievča)

eeffka
29. sep 2024

https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/isotre...
Toto brala neter, predpisuju nad 12r ak nic ine nezabralo. Ona to mala fakt hrozne, take na pohlaad bolestive, nie ze estetika

eeffka
29. sep 2024

@jana_eyre_2 vies co je najhorsie ze v puberte som mala 6vyrazok, zato 20-27r to bola hroza, osral pes ako to vyzeralo ale bolel ma cely ksicht
Cim viac som sa starala tym horsie, nakoniec to ustalilo mydlo, alpa na dezinfekciu a nexhty ostrihane do koze. Jedina vyhoda je ze mam 47 a minimalne vrasky

norika23
29. sep 2024

mne pomoholi akneroxid, eryfluid - su na recept od koznej

vorkola
29. sep 2024

@linduskus Na precistenie krvi, a tym padom to plati aj na pokozku tvare je dobry zihlavou caj, vytrvalo pit aj rok . 2,5 dc caju 3X denne , Tyzden prestavaka a zase opakovat stale 3X denne.Vysledok by sa mal dostavit cca za pol roka, Nastuduj si Od Marie Trebenovej ma nazov.. Llieky z bozej lekarne.Tam tych navodov kozu mas viacero .Ale ked sa pacient da na caje ,nemali by sa brat chemicke lieky,masti., lebo ze to sa bije. Vraj. vytrvalo len caje.Caje ked nepomozu,tak neuskodia, ale primerane,,pit podla navodov

evivb
29. sep 2024

@linduskus opytaj sa lekarky na tretinoin.

jana_eyre_2
29. sep 2024

@eeffka ja mám teraz také obdobie už asi rok dva, že mám dosť škaredú pleť a veru boli to dosť.. hormóny urcite, mám 40, už asi ako sa blížim k menopauze.. keď som bola v puberte, tak som nemala vyrážku nikdy.. ale zase som mávala stále herpes pod nosom alebo stále mastné vlasy a musela som si ich denne umyvat..

svetlonos
29. sep 2024

@thirstymonk
oha, to znie dobre veru.

svetlonos
29. sep 2024

@linduskus
mne toto začalo v 20 rokoch a bolo to prestrašné, fakt velke hnisave virazky a velmi bolestive. A to ked som uz roky mala čistú pleť.
Pomohla mi autohemotetapia. Hod do Google, povedz aj mame. Vezmú ti krv, niečo s nou urobia a pichnu ti ju naspäť. Pre mna vtedy čáry máry ale vraj je to normálna lekárska metóda a zabrala hneď na druhý krát.
Neviem ci to urobia aj tebe, keďže to môže byť skutočne v tvojom veku vplyvom hormónov.
U mňa sme to hodili na oneskorenú pubertu a poisťovňa to teda uhradila.

leuskq
30. sep 2024

@linduskus mne sa akné začalo robiť zo stresu, viem aké to je keď sa ti niekto smeje ale treba si uvedomiť že oni na teba prenášajú svoje vlastne nedostatky, problémy a postoj, ktorý vidia buď doma alebo niekde inde. Uvedom si aká si pekná, múdra a pozri si nejaké povzbudzujúce videa na YouTube alebo tiktoku, ale treba to riešiť ak sa ti smejú. Určite to niekomu povedz, najlepšie rovno triednej

linduskus
autor
30. sep 2024

@leuskq aj by som povedala ale oni budú na mňa hnusný potom ešte viac že som citlivka atd...a až vtedy budú ku mne maximálne hnusný, a to už teraz je to dosť neznesiteľné

leuskq
30. sep 2024

@linduskus a to nemáš žiadnu kamarátku v triede? Ak nie tak si uvedom že tá naozaj (okrem rodiny) nikto nezachráni. Si ešte dosť mladá ale treba sa vedieť pohybovať v škole aj sama. Zober si napríklad sluchatka, knižku alebo sa cez prestávku uč na ďalšiu hodinu, poprípade si nájdi nejakú kamarátku staršiu ( ja som si tak napríklad nasla že som začala rozhovor na wcku) ale naozaj to proste povedz, bude ti lepšie🩷🩷 verím ze to zvládneš

liv1
30. sep 2024

Povedz to v prvom rade doma mamine, nech sa s tebou porozprava. Uprimne jej povedz vsetko co citis. Co sa tyka priblblych spoluziakov, toto je presne vek kedy im snad najviac sibe 😁. Hovorim to tvojim jazykom, ale je to tak. Ver tomu, ze casom prestanu. Cim menej si ich budes vsimat, tym skor. Ak sa budes tvarit pred nimi vysmiata, v poriadku, nic sa nedeje, alebo druha moznost ak im budes vracat smeče a najdes si aj ty nieco na nich, prejde to ani sa nenazdas. Na akne mozes pouzivat makeup, na intermete je nespocetne vela navodov, ako si urobit decentny pekny makeup na dievca v tvojom veku. Par veci co treba dodrziavat, kazdy tyzden menit postelne pradlo, najlepsie zehlit. Tvaricky sa cez den nedotykat, nevytlacat, starostlivost pises ze mas vsetko ok. Skus mozno 1 mesiac nejest mliecne, mozno sa pytaj maminy na gastroenterologiu- to su vysetrenia s bruchom, ci ti nahodou nevadia nejake potraviny. Mozes brat kazdy den probiotika napriklad. Najlepsie to vsetko prebrat s maminou.

dadushka007
30. sep 2024

Začni používať pripravky s kyselinou glykolovou napr. GlykoA 10%, u nás sa nedá kúpiť, vieš si to kúpiť v Čechách v lekárni alebo cez cesku internetovu lekaren. Potom sa treba vyhýbať slnku, aby si nemala pigmentové škvrny. V zime skúsiť chemický peeling u kozmeticky. Skinoren na predpis / v Čechách aj bez predpisu/.differine na predpis. Kremy nekomedogenne aby sa ti neupchavali póry. V DM majú radu na mastnú Pleť Balea - označenie Hautrein, antipickel, parfumfrei.