Ahojte, majú vaše dcéry naj kamošku? Dcéra ma 12 rokov, ide do 7.rocnika... snaží sa v triede vždy s niekým baviť, byť v nejakej skupinke, baví sa s dievčatami... Len dosť sa skupinkuju, raz je jedna kamoška s druhou, potom sú na nože, keď sa dcéra baví s jednou,tak sa nemôže s druhou....pritom napr tá druhá si nájde inú kamošku, moja je tam len do počtu, tiež keď idú niekde na výlet, sedí sama napr vo vlaku,autobuse... Napr boli ako tak dcéra plyš dve kamošky, tie dve sa pohadali, dcéra ostala s jednou, ale tá si hneď našla inú naj kamošky, s dcérou sa baví ale dcéra veľmi túži mať takú naj kamošku, bff, ale vždy je len tak do počtu. Máte to aj vy tak niektoré... Viem že ani tie priateľstva nie sú veľmi úprimne, som rada že ju ako tak príjmu medzi seba,ale je hej ľúto napr dve sa dohodnú že idú na kofoly a moju nepozvu, vždy ona sa musí pýtať či môže ísť s nimi. Je to také smutné, nemá ani súrodenca, sesternice ďaleko...
Vieš ZŠ je inštitúcia, kam deti musia ( pokiaľ nemajú domáce vzdelávanie ) , čiže je veľká pravdepodobnosť , že si nenájde človeka, ktorý mu je blízky povahovo , záujmovo , intelektuálne ...
Nerozmýšľala si dať dcéru na nejeký krúžok napríklad , na niečo čo ju baví , zaujíma - tam má väčšiu pravdepodobnosť nájsť tú spriaznenú dušu .
Toto moja dcérka našťastie nikdy nepoznala. Áno, má najlepšiu kamarátku od 3 rokov od škôlky, boli spolu v triede celú ZŠ, teraz už budú mať 18 a stále sú najlepšie kamarátky. Aj keď už na strednej škole nie sú spolu v rovnakej škole.
@palculienka40
@lenka.25 no len v tej škole trávi väčšinu dňa, v triede ich je šesť dievčat okrem, moja je šiesta, takže fakt výber minimálny. Ako ona sa snaží byť v tom kolektíve, aj ju ako tak berú, ale keď sa tie dve pohádali, myslela si že aspoň s jednou bude ona naj kamoška a nakoniec si obidve vybrali zas niekoho iného. Ja som mala kamošku, tiež to nebolo zas na život a na smrť, ale keď sme šli na výlet,na prestávku,kdekoľvek,tak vždy sme šli spolu a hlavne toto ma trápi,že u dcéry to tak nie je...
@elenajezova tak to má fakt šťastie,že našla spriaznenú dušu..
Alebo keď si aj s nejakou napíše cez messenger, tak nikdy jej nik nenapíše prvý, ak ona napíše,tak odpisu,ale tiež už nerozvijaju konverzáciu, odpisu na otázku a tým to haslo
Dievčenské kolektívy sú hrozne.. sama si to z detstva pamätám (a teda vidno na MK že to je vlastne rovnaké do dospelosti 🤣) buď je to kolektív hierarchicky, kde je jedno prisebavedome dievča ktoré využíva ostatné dievčata a ťahá za nitky ako sa bavia, alebo je tam takých dievčat viac a "bojujú" medzi sebou o prvenstvo a potom sú dievčatá ktoré poslúchajú, prebehuju od jednej skupiny do druhej podla toho ako sa vyvíja situácia.. tie potom ostávajú samé.. mám takmer 11r dcéru a je to tak v tom kolektíve od prvej triedy.. nemá najlepšiu kamarátku, pretože ich sebavedomá "vodkyňa" stále mieša karty.. moja dcéra je celkom obľúbená, ale ako som sa ju od malička snažila učiť aby si povedala ak jej niečo vadí (ak prekračuje jej hranice aby sa ozvala ), tak sa aj snaží svoje hranice dodržovat a potom ostáva veru niekedy sama.. aj von ju niekedy volajú, inokedy zase nie a vtedy je smutná..
Ja sa s ňou snažím veľa o Tom baviť lebo viem že ju to trápi, chcela by jednu pravú kamarátku ale stále jej to nevychádza a uvedomuje si to.. často to riešime, ale snažím sa jej vždy vravieť aby sa pozerala hlavne na to čo všetko v živote má a nie na to čo nemá.. ale puberta je náročná, začínajú byť pre nich najdôležitejši kamaráti a tak je to v poriadku.. myslím že na základnej je to vždy takéto zložitejšie, keď prejdu na strednú budú všetci noví, lepšie si tam upevnia vzťahy a bude to ľahšie..
Moja dcéra má teda aspoň bratov s ktorými si viacmenej rozumie a máme rodinných kamarátov, kde má moja kamarátka dve dcéry - jedna je staršia a jedna mladšia.. s nimi travi čas a to je to čo jej opakujem že má ich aj keď sú to iné vzťahy ako by ona túžila, nič nejde vzdy úplne podľa predstáv, to ale neznamená že to čo má je menej ako to po čom by túžila..
Skús nájsť dcére nejaký krúžok, záujem kde by mala možnosť spoznat ďalšie dievčatá, ktoré by mali rovnaké záujmy.. možno si tam nenájde bff, ale bude mať širší záber známych a tak bude mať viac s kým tráviť čas.. síce nebyde to také ako si predstavuje, ale to nikdy tak nebýva.. dievčatá majú romantické predstavy, to k tomu veku patri..
A to je podmienka mať najlepšiu kamarátku,či ako?
@doriiis nie podmienka to nie je ale pre dievčatá je to často dosť dôležité v takomto veku 😉
@jana_eyre_2 no presne tu to vystihla, tiež mali takú vodkyňu, ktorá zmanipulovala všetky dievčatá proti mojej dcére ba prvom stupni, bolo to ťažké, našťastie sa triedy potom pomiesali a nakoniec odišla na gymnázium,takže odvtedy je to lepšie. Že ju aspoň nevyclenuju. Len ona je taká tichá,slušná, takže nič zaujímavé pre pubertakov, in sú skôr tie čo už fajčia, vulgárne nadávajú atď. Ja som tiež bola taká,tak viem ako slušný človek nedokáže celkom zapadnúť... Ona sa skôr vždy pridá k nejakej skupinke, to sme rady, len potom keď je príležitosť,že sa niekto pohára a ona vidí že by to bola šanca pre ňu,aby ona s niekým bola kamoška,tsk nikdy nič z toho nie je. Tiež vie ako sa dievčatá ohovárajú aj keď sú akoze kamarátky, no len je to všetko ťažké pochopiť v tej ešte stále detskej hlave...
@doriiis samozrejme to nie je podmienka, ale ako vravím, každému aj dospelému by bolo nepríjemné,keď idú na výlet, nema kým sedieť,nemá dvojicu, napr šli teraz na koncoročný výlet,tak sa aj cez správy pýtala jednej,či si spolu nesadnu,tak že nie,lebo ona bude sedieť s inou, v autobuse bola sama, vo vlaku sedeli štyri baby spolu, jedna s chlapcami čo sa s chlapcami kamaráti a moja dcéra zas sama,tsk je to smutné.. Už teraz nám dosť jed bude september a oba zas bude sedieť sama, na sebavedomí to veru človeku nepridá...aspoň dúfam že ich budú aj v tomto školskom roku rozsadzat...
@doriiis ani nejde o najlepšiu kamarátku, ale stačila by aj taká, čo by s ňou bola vo dvojici
Úplne presne ako moja dcéra.. teraz som jej vravela že uvidí, že keď si trocha od seba oddýchnu cez prázdniny, nový školský rok bude nový začiatok a zase to bude trošičku iné..
@jana_eyre_2 ach to mi je ľúto... Preto som chcela vedieť,či sú tiež také osamotené dušičky, ktoré nemajú také šťastie, lebo tie dievčatá vedia tak rýchlo sa prispôsobiť, ukradnúť si kamarátku, nájsť novú... A to že ich je málo v triede,znižuje jej šancu...ale ako vravím,ja som rada aspoň že je to tak ako to je.
@jana_eyre_2 tvoja ma 10 rokov podľa profilu?
Moja mala od prvej triedy do piatej uplne ze naj kamosku. Boli nerozlucne - vecne spolu (dokonca moja tu druhu nahovorila aj na gymnastiku). Mne to celkom vyhovovalo lebo i ako rodicia a hlavne dve mamy sme si sadli...potom...neviem co sa stalo (ani druha mamina to nevie - moja dcera tvrdi ze ta druha bola velmi majetnicka) bol koniec. Ako bavia sa stale - ulohy si poslu, sem tam spolu sedia na vylete, ale uz nerobia veci vecne spolu, nechodi jedna k druhej, ziadne prespavacky. Je mi to luto - aj tej druhej mamine lebo v triede nemaju dievcatka ktore by sa s nimi dali zrovnavat. Stale obe mamy verime (my mamy sme v kontakte 🙂) - budu teraz osmacky, ze si k sebe este cestu najdu a nejako sa pomeria.
Ale nie su to len dievcata - aj moj syn (12r) zazil nieco podobne ako tvoja dcerka a teraz nema naj kamosa. Moj 15r zasa je na SS kamarat so vsetkymi ale ani s jednym.
Ja som mala na ZS dve naj kamaratky, na strednej tiez a s kockou z VS co sme spolu boli v kruzku sme stale v kontakte (20r od ukoncenia VS)
Áno, bude mať coskoro 11.. ta dcéra mojej kamarátky má 13st a je taká ako moja a tvoja dcéra, tiež viac osamotená v kolektíve.. tak sa s kamoškou tak nejako snažíme ich dať viac dokopy - chodia spolu aj na krúžky, ale problém je že majú obe trocha iný pohľad na život.. moja dcéra je tá romantická duša, jej dcéra je zase vysoko inteligentne dievča ktoré pozerá na svet cez čísla a pravidlá.. že majú sa radi, ale tak viac menej sú len vedľa seba nie spolu alebo ako to vyjadriť..
@stvura no úlohy to je kapitola sama o sebe, to jej vôbec nemá kto poslať. No keď píšeš že si mala dve kamošky, presne ona sa pýtala tej jednej že či nebudú oni teraz bff a ona že nie že ona už má jednu bff tsk nemôže. Ako niekomu sa to zdajú blbosti, dcéra bola vždy tichá,tak som jej vysvetľovala,že nik ju nebude volať,že ona musí prísť,opýtať sa, byť iniciativna a snažiť sa zapadnúť...tak už to aj skúša a stále sa jej to nejako nedarí...
@jana_eyre_2 no veď toto naozaj nejsť niekoho s kým človek bude dávaš povedať rovnaký typ je fakt ťažké...
Moja má 9 a vela vecí na ňu sedí, tiež jedináčik, bratranci daleko, často sama v autobuse (alebo s ucitelkou), dievcat v triede 11, cize neparny pocet, ale ku koncu roka sa konecne trosku s dvoma dievcatami spriatelila, tak uvidime ako to bude v dalsom skolskom roku. Ja jej stale vravim, ze to nie je take podstatne, ze sa rozprchnu na stredne skoly a najlepsie kamosky moze spoznat tam, alebo na vyske, alebo v praci alebo hocikde inde. No uplne ta chapem, cloveka to trapi, chceme, aby sa nase deti citili dobre, hlavne ked tam travia tak vela casu.
@ivuska_3 tak to mi je ľúto že to máte podobné... Áno, je to smutné keďže naozaj v škole sú väčšinu času. Držím vám palce, aby to bolo lepšie budúci školský rok...
Ano to mi je jasne aj moja je vacsinu dna v skole ale kamosov ma v zuske ah mimo v skole jej trvalo rok kym sa s niekym skamosila kedze nastupovala do novej.
To ma vybornu pripravu do zenskych kolektivov, zial tak to je.
Dcéra bude mať 13 a je to podobné. Síce má našťastie 2 najkamošky už od prvého ročníka, snažila sa im vzťahy narušiť ďalšia spolužiačka. Ustáli to, dokonca dokážu v istom režime fungovať už aj všetky 4. Dcéra nemá problém s nikým v triede, majú ju radi, ale ozaj bližší vzťah má len s týmito dvoma. Chodí aj na krúžky, kde je prevažne stabilný kolektív, ale hoci na krúžku sa spolu bavia, nikdy sa nestretli mimo.
Dost pomoze, ked ma svoj konicek a tomu sa venuje s nadsenim. To zvycajne ine deti pritiahne. Decka maju radi, ked sa v kolektive mozu “popysit”, ze su kamosmi s niekym nejak uspesnym. Koho ostatni pre nieco obdivuju. Trebars pre krasne kreslenie. Hocico.
Robime to aj my dospeli. Tiez sa podvedome viac bavime s tymi uvolnenejsimi, veselejsimi, sebavedomejsimi, ci oblubenejsimi v kolektive.
Je to taky podvedomy networking.
Je malo ludi, co chce spasit “tulavych psov a macky”. Teda sa vedome ujima a ponuka priatelstvo a zaujem tym najmenej oblubenym v kolektive.
Decka podvedome toto robia ovela otvorenejsie. Je to take hladanie si a drzanie si svojho miesta v hierarchii kolektivu. A najvyraznejsie toto precituju v puberte. Miesto v kolektive ma vtedy najsilnejsiu vahu. To sme asi citili vsetci v tom veku.
No a bonusom takehoto venovania sa konicku je to, ze skor stretne podobne naladenych ludi. Ze maju co spolocne zdielat. A uz skor stretne niekoho, s kym si povahou vyborne sadne. Takze najde tu svoju bff.
Aj mimo okruh triedy.
A ked je clovek uvolneny, ze tych svojich dobrych kamosov ma, hoci aj mimo triedy, je to ako ked je zena cerstvo niekym milovana a zamilovana - dovtedy muzmi prehliadana a zrazu si ju vsimaju. Taka otazka: Kde ste chlapci vsetci doteraz boli? Odkial ste sa vyrojili?
Takze podobne dcera bude uvolnena v kolektive, uz jej extra nebude zalezat, aby tolko zapadla a s niekym sa uzsie skamaratila. Bude jej stacit si iba so spoluziakmi pokecat. Lebo sa nebude citit dusevne sama. Priatelstvo, co ju naplna, bude zdielat inde.
Takze aj spoluziaci ju budu vnimat a prijimat inak. Cim uvolnenejsia a nenutenejsia bude, tym skor niekto zacne mat zaujem sa s nou viac zoznamit a kamosit.
Myslim, ze je to podobne u tejto vekovej kategorie, a tym detom to tak trochu sprvail aj covid, to ze boli doma... Moja dcera tiez takto v triede mala kamosku, ale ta odisla na 8 rocne gymko, vtedy im viac odislo bab a trosku sa preskupili, ale ona akoby nezapadala k nikomu. Este ich aj bolo neparny pocet, cize trpela.
Potom im kazdy rok niekto novy pribudol bud co prepadli, alebo Ukrajinci, alebo z inych skol. Ani z tych si az tak hlboke priatelstva nespravila. Dali sme ju na dva kruzky, co ju bavia, jazykovy a umelecky, doslova tam bola so starsimi detmi, zo zaciatku plna obav, ale otukala sa, tam sa mohla trosku porozpravat.
Skamaratila sa potom trosku viac s dievcatom co sa hravali ako male na ihrisku, ale oni sa zas odstahovali asi 20 km inde. No toto kamaratsvo im bolo tak vzacne, ze dochadzaju za sebou raz, dva razy tyzdenne a labzuju po meste.
Cize kym sa aspon ako tak ma s kym v triede bavit, je to dobre a ak mate moznost, hladajte kruzky alebo kurzy podla jej zaujmu, tam si mozno viac porozumie. My sme nasej hovorili vzdy, ze aj my mame naj kamaratov zo strednej alebo z vysky, ze tam uz idu ludia podla svojich zaujmov a to ich spoji. A ze ak bude mat nejake svoje silne konicky, tak vzdy moze najst ludi, co maju podobny zaujem a s tymi si bude mat vela co povedat.
Mam takú čerstvú skúsenosť. Nie s mojou dcérou, ale známou. Dievča má síce 16, ale poznám ich 5r a nikdy nemala kamarátky. No sebavedomia ma toľko, že by ho mohla rozdávať. Neviem ci je to naozaj reálne byť takto sebavedomý, alebo je to paradoxne práve naopak - snaží sa tými slovami zakryť svoje nízke sebavedomie. Jej rodicia sú pyšní na to, ako si je vedomá svojej krásy (úplne obyčajný priemer) , svojej nadpriemernej inteligencie a nikto nie je dokonalejší ako ona. Potom človek pocuva, aké nemá šťastie na kamarátky, ako sa vždy na ňu vykašlu (,,falošnice hnusne zavistlive") a ako nemá ani jednu spriaznenú dušu (všetky sú také hlúpe a primitívne, že nakoniec si vlastne ani nemá z čoho vybrať) a ešte ani jeden chlapec sa k nej neprihovoril, lebo si na ňu v podstate ešte nikto netrúfol a ona je taka múdra že nestráca čas so žiadnym lebo sa asi ešte pan dokonalý nenarodil.
Týmto chcem povedať, že niekedy je možno dobre sa zamyslieť, akým smerom sme vychovávali svoje dievčatá, či náhodou nemôže byť niekde chyba aj na tej druhej strane.
Nechcem tým povedať ze toto je aj váš príklad ale oni to naozaj absolútne nevidia tak, ako to v skutočnosti je. Že ich dcéra je naozaj jedno nesympaticke namyslene dievcisko ktorému sa vedome každý široko ďaleko vyhýba.
Mat priatelstva a kamarátky by malo byt úplne prirodzené. Ak si k nej nikto nechce ani sadnúť, niekde chyba musí byť aj v nej. Musí to byť veľmi nepríjemné a ja by som určite poprosila o radu psychológa- ako ďalej? Nechcela by som, aby moja dcéra bola takýto outsider. Lamalo by mi to srdce a neprizerala by som sa ako sa to bude ďalej vyvíjať.
@simona20201309 ahoj, ako som už písala, dcéra je skôr pravy opak, je tichá, nepriebojna, slušná, určite nie namyslená... Poznám také typy ako ty opisujes, tiež takú malú, ona bola zase vodca triedy
@moonlight1210
@jumama ďakujem za tipy, pokúsime sa niečo vymyslieť
Odkial ste?
Riesili sme nieco podobne chce to len cas. Ma anejake konicky kruzky, kde by sa mohlw zoznamit s niekym? Ono je taka nanic doba teraz. Nemusi mat kamosku zo skoly aj z kruzku ci dvora.