Ahojte, ktorá stredná je podľa vás lepšia odbor kuchárka z maturitou 4r..alebo hotelová akadémia aj z maturitou 5 r.. máte s tým niektorá skúsenosti?..ja si momentálne neviem vybrať.
na hotelovej akadémii získa aj výučný list kuchár čašník, aspoň to tak bývalo. Škola z človeka dobrého kuchára neurobí, takže ja by som určite volila tú hotelovú akadémiu
Zalezi aj kde, kamaratka ma hotelovku v Piestanoch sa mi vidi a jej to skola ze velmi vela dala. Vie sa v gastre orientovat, vie ako co ma vyzerat a mnoho ineho.
Áno tak to je kde chodí kamarátky dcéra.Ale išla by som na hotelovú akadémiu 5 r.
@elizabet173
Na hotelovke sa nenaučí variť dostane síce výučny list ale naše skúšky vyzerali tak,že dopredu vylosovali recept naučili sa ho a na skúškach navarili ale trebalo sa zas učiť veľa teorie ale prax ako kuchár žiadna ale nemusí to byť na kazdej škole rovnako.Ak chce byť naozaj kuchár urcite by som neodporucala hotelovku ale radšej odbor kuchár
Mam hotelovu akademiu v PN a ak chce byt kuchar tak by som tuto skolu urcite neodporucala.prax minimalna,varili sme raz za tyzden v skole,na prax sme chodili upratovat do hotela alebo drhnut hrnce.
Mám hotelovku v TN, výučný list nie je automaticky, vyucak si robili len tí, ktorí mali záujem (ja som si ho neurobila). Výšku som si urobila marketing. Moja predstava bola práca na mkt oddelení v hoteli. Už viem, že to bol nezmysel, každopádne výber hotelovky neľutujem - mám maturitu z dvoch jazykov, dokopy rok som strávila v zahraničí na praxi, čo mi dalo veľa zážitkov a priateľstiev 🙂
Ak chceš pracovať ako kuchárka, tak jednoznačne si vyber čistú kuchárčinu, ak chceš ísť potom možno aj ďalej na VŠ, chceš mať 2 jazyky atď, tak odporúčam hotelku.
kuchar je len jeden odbor, s hotelkou mas na vyber fakt vela moznosti, okrem kuchar, casnik, cukrar aj vela ekonomiky a uctovnictva, marketing, manazment, cestovny ruch, jazyky,...velmi siroke uplatnenie
@danieladeley to nie je celkom pravda,učí sa tam so všetkého niečo ako píšete ale nič poriadne len základy takže uplatnit sa neuplatni.Jedine ak pojde ďalej na výšku alebo ziska prax ale len so školou urcite nie
@kkatka22 fuha, no neviem na aku skolu ste chodili vy, resp. aka bola uroven vasej hotelky, ale dost ma to prekvapilo, co ste pisali....ja som tiez absolventka, varit som sa naucila a to naozaj poriadne, sikovnejsi chodili p sutaziach doma i v zahranici, mali sme kopec praxe, ved preto aj 5 rokov, vyucny list ani zdaleka nebol to, co vy opisujete, ale bola to odmakana prakticka aj teoreticka cast...a ze sa uci zo vsetkeho trosku?? tri roky ekonomiky, uctovnictva, manazmentnu, vedeli sme si kompletne napisat podnikatelsky plan....to su zaklady? moji spoluziaci sa uplatnili aj bez vysokych a to v zahranici aj doma na F&B postoch, na letiskach, v marketingovych agenturach, poznam aj uctovnicky a poniektori isli na vysku, aj na uplne iny odbor, co sa tiez da, ak sa chce. Ja konkretne som maturovala z uctovnictva, normalne regulerna skuska z podvojneho ucta, so zakladmi by som to asi tazko dala ;) a isla som na vysku, konkretne prekladatelstvo, lebo ma to velmi bavilo a lebo som mala 2 jazyky plus treti volitelny a cely cas anglickeho lektora na skole. Takze tiez nie zle, vobec potom nechapem vas koment, ze uplatnit sa neuplatni. Neuplatni sa jedine ten, kto skolu flakal alebo skola flakala vyucbu alebo je jednoducho pohodlny sa uplatnit.
@danieladeley vsetko zavisi od toho ktoru konkretne clovek navstevoval...v Piestanoch je to velka bieda.skolska prax po piestanskych hoteloch bola velka katastrofa,kedze po vacsine vas ani k hostom nepustili,drviva vacsina sedeli u upratovaciek v kumbali lebo ich studenti obtazovali,ti stastnejsi lietali 2 tyzdne s vysavacom alebo skriabali v kuchyni zemiaky.kto chcel,dostal sa do DE alebo Cyprus na 3 mesiace na prax,bohuzial tiez gro prace na housekeepingu.pokial sa chcel clovek nieco naucit,musel si sam hladat prax(vikendy,prazdniny).ucitelia na tejto skole velka bieda co sa tyka praktickych predmetov...
Za mna hotelova akademia, u nas v meste bola tyzden skola,tyzden prax, chodilo sa do roznych hotelov a pocas leta prax v Taliansku
@simona92101 na Piestany som nepocula nikdy nic dobre, to je fakt...skoda, robi zle meno hotelkam. Ja som chodila do Presova.
Ahoj, ja som vyštudovala HA, tiež som sa rozhodovala či čisto kuchár alebo hotelka ale nakoniec som si zvolila hotelku, veľa som sa naučila, či v kuchyni alebo ako čašníčka, jazyky, stáže vo Francúzsku, prax v bratislavskom hoteli čo mi mnoho dalo si odrobiť na každom pracovisku od kuchyne po recepciu. Podľa mňa to je viac pestré ako čisto kuchár. Druhýkrát by som sa rozhodla tak isto ✌️.
@danieladeley ja som tam sice chodila pred 15 rokmi ale co pocuvam tak sa tam stale nic nezmenilo.ucitelia bez praxe,na technike obsluhy sme pozerali videa ako sa pracovalo v prevadzkach este za komunistov,kreslili sme do zosita druhy lyziciek alebo pan ucitel meral aku mame kratku suknu...
@danieladeley ja som chodila do Košíc a vyzerá to tam podľa opisu rovnako ako v Piešťanoch.Išla som tam kvôli jazykom prijímačky som mala z nemčiny druhý jazyk som chcela samozrejme angličtinu ale nanutili nám ruštinu.Samozrejme nechcel nikto kombináciu ruštinu-nemčinu tak nám povedali,že keď sa nám to nepáči tam su dvere.Človek by to aj prekusol ale to akych sme mali ,,profesorov,, tak to bola hanba.Nemcinar nebol pedagog ale prekladatel kníh jednu vetu s nami po nemecky neprehovoril nemčinu som sa naucila v tirolsku od domácich ale zato maturitu mám B1 na 2 dodnes neviem z čoho vlastne 🙂 Rustinarku sme mali v prvom rocniku celkom dobru ale prvy rocnik sme sa len ucili čítať a písať a plus nejake zaklady ale od 2.rocnika sme maloi asi 70 ročnú pani ktora už mala byť davno na dochodku a ona s nami preberala dookola len zivotopisi spisovateľov čiže ruskú literaturu čo nám je v zivote na dve veci.Jasne sú aj dobre hotelovky určite ale naša bola pod úroveň.Ale čo viem tak aj Košická bola kedysi na inej urovni.Ako boli tak aj dobrí profesori ale nie každý mal na nich šťastie
@danieladeley z mojich spoluziakov nikto nepracuje dnes v gastronomii okrem jedneho spoluziaka,jedine pár spoluziacok pracovali ako čašníčky po škole popri výške( väčšina isla na turizmus do prešova) ale aj dosť ľudí z triedy sme išli do,,sveta,, a tiež pracovali v gastre.Možno sme boli slabšia trieda ako vy kazdeho baví nieco iné a je v inom šikovný ja som tam isla kvôli jazykom a cestovnému ruchu ale nebola to škola vôbec podla mojich predstav nám ju prezentovali na začiatku inak.Nikdy nezabudnem ako nám povedali hneď prvy deň že vy nebude čašníci a kuchari ale manažéri musím sa smiať ked si nato spomeniem.