Je tu niekto kto skontroluje dcére sloh zo Slovenského jazyka ? 1.ročník Gymnázium.Potrebujú to mať tip top.
Dcera ma odovzdat sloh na urovni jej vedomosti. Ani ty si jej to kontrolovat nemala. Ono sa to prejavi najneskor pocas vyuky a este ju aj obvinia, ze to nepisala sama... co je skor minusovy bod ako nieco pozitivneho.
@lilitela Prepac, ale naco kto potrebuje tip top sloh? (Potrebujú to mať tip top.) Aby si niekto ukojil ego? Ako matka by som dcere vysvetlila, ze sa ma snazit, aby bol jej sloh pre nu TOP...ak nebude pre ucitela, nic sa nedeje. Je len málo ľudí čo v 14-15r. napíšu tip top slohové dielo. Nie sú na to ešte dostatočne zrelí, ani gramatiku nemávajú v tomto veku ešte 100%. Škola je to preto, aby sa v nej deti učili. A inak je veľa vzdelaných ľudí, čo doteraz má problém napísať mail, nieto ešte sloh. A čo? Nič sa nedeje, sú to možno dobrí chirurgovia, architekti, kuchári alebo murári. Je hlúposť sa snažiť byť dokonalý vo všetkom.
Moja je 5r na základnej a stále jej kontrolujem aj ju skúšam a pomáham, keď niečo nevie. Zase nepreháňajte. Že sa ma učiť sama. Je to aj naša vizitka. Koľko je takých žiakov, že ich rodičia nechávajú si všetko robiť sami a nakoniec sú zhrození, že prepadávajú, alebo nemajú úlohy, lebo šak načo, keď mi je dobrá poznámka, či trojka, päťka. A potom na konci roka chodíme za ucitelmi a prosíme ich, nech prižmúria oči.
Mne keď dcéra povie, aby som jej skontrolovala sloh, skontrolujem a poviem kde má chybu, poprípade niečo doplníme, zmeníme. Prečo by mala dostať zlú známku, keď jej viem pomôcť k lepšej.
Podla mna staci, ak si to precitas ty a povies jej svoje pocity z toho. Je fajn, ak deti ziadaju ako taku kontrolu, no netreba to podla mna prehanat, Je to predsa len sloh
@marcelik88 Presne, skor potrebujú pochváliť a ubezpečiť sa, že to je fajn...
Kludne posli ja som slohy milovala.pisala som vzdy sama az do strednej ale citala som ich priebezne mamine ked sa mi nieco nezdalo poradila mi..alebo ma upozornila na prilis dlhe vety opakujuce sa spojky.
@tosomja Nie nepomaham k lepsim znamkam, ani ked boli mensi (oni su teraz v sekunde a kvarte). Ano, daju mi obcas nieco skontrolovat, ale malokedy. Tento skolsky rok mi dala skontrolovat pravopis v citatelskom denniku dcera. Minuly rok som jej trochu pomahala s jednou prezetnaciou na anglictinu. Inak sa malinko zapajam.
@tosomja je rozdiel piatacka a gymnazistka... A nie, rodic od urcitheo veku nema pomahat k lepsim znamkam. Okrem toho, sloh je vlemi subjektivna zalezitost. Jeden ucitel by ho hodnotil na 1, druhy na 2, a treti mozno na 3. Je to ako s knihami. Mame aj my v okoli iniciativnych rodicov, ktori presne vedu deti k tomu, aby boli najlepsie, mali same 1 atd. Vyzera to tak (tretiaci), ze rodicia s nimi preberaju dopredu, davaju im x diktatov extra, projekty kompletne robia za deti atd. Zivot vsak ukaze, na co deti realne maju
Spätnú väzbu môžu dať svojmu dieťaťu aj jeho rodičia. Keď nájdeš v slohu chybu, nechaj svoje dieťa, nech ti presne vysvetlí, prečo to tak nie je správne. Niekto si chybu nemusí uvedomiť hneď pri písaní slohu, chyba mu môže docvaknúť neskôr. A týmto spôsobom sa učí aj rodič, aj dieťa.
@asocial aký je rozdiel medzi gymnáziom a druhým stupňom? Dnes už žiaden. Aspoň moja piatacka majú na povinné čítanie napríklad prázdniny so strycom Rafaelom, čo my sme mali v deviatom ročníku. Úžasne demotivujúce čítanie, tak, samozrejme, že som jej s tým pomohla, lebo aj mne bolo do plaču. Z matiky som jej ukazovala ako má počítať veľkú násobillku , lebo nechápala učiteľkin výklad cez online hodinu. Tak isto jej pomáham s geometriu, angličtinou a všetkým. A vôbec si nemyslím, že jej tým škodím. Veď nech si každý robí ako chce. Moja chodí na olympiády, pytagoriadu, rôzne súťaže a tam za ňu neriešim úlohy. No doma ju rada nasmerujem, aby vedela postup, štýl, aby mala dobre domáce úlohy. Aby bola pripravená 🤷
Nie, že za ňu napíšem úlohy a ona ani nevie čo robili. To zase nie.
@tosomja to je uplne ine🙂 a to si skvela mamina, ze sa jej venujes. Len ja neviem, co by robili niektori ludia bez internetu. Neviem, ked som bola prvacka na gympli, rozumej 15-rocna pubertacka, tak mi mamina nekontrolovala ulohy ani nenahala susedov, aby to po mne kontrolovali...
Dcéra chodí na dosť prísnu školu.Takže si vyžadujú aj správne napísané slohy.Žiakom ktorí to ide slabšie tak odporučajú doučovania.Čo na druhej strane sme spokojné,lebo ju veľa naučia.
Dcéra si písala sloh samozrejme sama. Písali literárnu postavu ktorú majú z povinného čítania.To by som jej predsa nevedela napísať ,lebo som to ja nečítala.Skôr som myslela skontrolovať štylistický atď. Nie som Slovenčinárka 🙂 Ale Ďakujem Vám
@sil_qqq Ucitel jej to skontroluje a dostane spatnu vazbu. Neucime sa kvoli znamkam. Dostat spatnu vazbu k chybam a poucit sa je viac nez jednotka v edupage