Koľko sú vaše 13-ročné deti pred obrazovkami?

17. aug 2023

Myslím tablet, notebook, telefón, televízor denne spolu. U nás je to katastrofa. Dcéra chodí von minimálne, sú tu v okolí mladšie deti a s nimi sa jej hrať nechce. Ju dokážem vytiahnuť len keď ideme na výlet, precházdku, pobyt či dovolenku. To sa tiež ale nedá každý deň. Bývame v rodinnom dome. Čas strávený pred obrazovkami nabral obludné rozmery, bola schopná pozerať seriály na notebooku aj 11 hodín denne. Tablet nemá, na telefón má limit. Vyriešili sme to tak, že týzdeň má notebook a týždeň ho nemá vôbec ani na minútu, tiež večer musí všetko odovzdať, lebo už aj v noci som ju prichytila. Ten týždeň keď ho nemá je to doslova iný človek. Šťastnejší, príjemnejši, spoločenskejší.

Píšem túto diskusiu, lebo ma zaujíma ako to je inde, ako s tým bojujete tí, ktorých deti nemajú rovesníkov ani spolužiakov, s ktorými by v lete trávili čas. Ja keď som bola malá, mne bolo jedno či mladšie staršie dieťa, vonku som bola celý deň s hocikým. Tak na jednej strane chápem že ona nemá s kým, resp. s menšími ju to nebaví, ale aj tak, takto to ďalej nejde. Ja som ochotná sa im venovať, ale tiež to nejde 24/7 a staršia ani veľký záujem nemá. Má ešte mladšieho brata, úplný športovec, ale to s ním ona netrávi čas okrem dovolenky žiadny. Ako je to u vás? Máte nejaké tipy? Na budúci rok ju vyšikujem do táborov, teraz to už nejde.
A prosím vás, téma nie je o tom ako to máme doma zle nastavené, téma je hlavne o možnostiach, ako robiť veci inak, lepšie, ako deťom zlepšiť ich život. A veľmi prosím zapojiť sa len rodičov detí 13+, lebo len tam sú odpovede relevantné. Teším sa na nový pohľad na vec, možno máte veci lepšie nastavené ako my. Ale myslim len tých, ktorých deti majú o “obrazovky” záujem, nie tie ktoré majú celý deň čo robiť s kamošmi z okolia. Dik

pribinak
17. aug 2023

Čo tak Denny tábor? Alebo pozvať spolužiačky k vám prespať? Alebo poslať k sesternici a sesternica potom k vám?

Lebo ak fakt nemá čo robiť a žiadne decka v okoli tak sa nečudujem že cumi do telky?

Mam 13 ročného. Našťastie byvame na sídlisku je tu kopec deciek, chodia spolu na kupko či opekat, alebo sa aj nudia raz u jedného a potom z druhého.
Ale ja dávam syna aj na tábory. Presne aby sa nenudil

amer_pogeris
17. aug 2023

Bohužiaľ, máte to doma zle nastavené. Spravila si chybu dávno, keď si ju odmalička neviedla k iným aktivitám, alebo k športu. Teraz už nezmeníš nič. Bohužial.

vkatush
17. aug 2023

Nie som rodič 13+, ale bola som na jej mieste, tiež som prišla zo školy, naučila sa/úlohy a do rána som dokázala sledovať seriály, lebo tu na okolí nebolo s kým ísť von.

Vyťažila som z toho najviac, sledovala som len v angličtine (zo začiatku SVK titulky a potom anglické) a naučila som sa tak perfektne angličtinu. Možno skús aspoň toto na ňu, nech z toho niečo má.

autor
17. aug 2023

@amer_pogeris odkiaľ vieš ako som viedla svoje dieťa odmalička? Viedla som k športom, hudbe, jazykom atd. Venuje sa tancovaniu, korculuje, cita knihy. Dakujem za konstruktivnu odpoved 🤦‍♀️ a zmenit sa vzdy da cokolvek.
@pribinak no s tym taborom som to prepiskla. Sesternica pride, aj ona bola tam. Ale prazdniny su dlhee. No a zo spokuziaciek mi povie, ze nema koho zavolat. Ale ozaj asi budu riesenie tie tabory buduce leto. Cez skolsky rok nie je takyto problem. Uci sa, ma kruzky, nema kedy pri tom tolko sediet.
@vkatush aj vdaka tym serialom vie perfektne po anglicky. Rozprava rychlo, ma vymakanu vyslovnost, takze notebook nastastie nie je len spaleny cas. Je velmi scitana a pred zavislostou od serialov presedela/prelezala ten cas pri knihach. Doslova cele dni. Je velmi scitana.

autor
17. aug 2023

A zmenili nazov temy. Tema nemala byt len otazka kolko su vase deti pred obrazovkami, ale aj co robite aby neboli. Admin admin 🙄

amer_pogeris
17. aug 2023

Tak potom kde je problém? Tak zjavne sa venuje aj iným činnostiam. No pár hodín na notebooku, ani to ho nemá každý deň, dokonca ani každý týždeň. Keď si to rozložíš máš tam zdravú konzistenciu.

januska12323
17. aug 2023

Nevidím problém obmedzovať notebook ešte viac. Píšeš, že ho týždeň ani nemá tak ďalší týždeň dobehne. Nemá žiadne kamarátky? To sa nečudujem, že nejde von čo by tam sama robila.

rebrambora
17. aug 2023

Nuz. V 13 je u nas uz taka prekrocena hranica, kde deti maju svoju volnost a screentime uz nekontrolujeme, rodicovsku zamku na Internet uz nemaju, plus dieta je dost velke na to, aby si naslo samo aktivity a vybavilo vsetko, co potrebuje.
Ale kazde ma nejaky sport/zaujem a domace povinnosti, ku kt boli vedene.
Cez prazdniny tabor, kt stale nieje financne mozny, ale dobrovolnicke cinnosti. Jeden chodi k hasicom, druha charita.

katulienkax
17. aug 2023

no preto davam denne tabory a este boli 2 tyzdne u starych rodicov na chate s biednym pripojenim na internet, takze boli bez internetu 😉

svetlanka111
17. aug 2023

Ja mam 12r. Tiez mobil/telka keby mohla tak nonstop.☹️ona mala kamosku ale ta sa rozhodla ze sa s nou nebude uz kamosit. Ostatne su z triedy poparovane takze ozaj nema komu zavolat. Parkrat to skusala bud jej tel nezobrali alebo nechceli prist. Je mi to velmi luto ja som svoj zivot prezila na ulici s kamosmi,chodili sme sa kupat potom von,no uzasne detstvo sme mali.teraz neviem ci je to ine alrbo len moja dcera to ma ine. Bola na 10 dni v tabore, boli sme aj na dovolenke ale zial ja jej nedokazem robit animatora 24/7.ona to ma tqzke s kamoskami,tuto jednu co mala tak ta ju chce len ovladat a nie kamosit sa. Zial muz je sam takze my nemame ziadnu rodinu v bydlisku ze by sa prebavili.

mirka414
17. aug 2023

@amer_pogeris moja dcéra športovala,jazdila na koni a prišla puberta a všetko toto dobre išlo …takze takéto rady sú na dve veci 😉

simca06022011
17. aug 2023

mam 12r a teda ja nedam limit tyzden ma a tyzden nie. Ale casovy, kolko napr serialov, alebo surfovania po nete.. atd. 11h je proste vela :D Je to fakt, ze tie deti si najdu aj aktivity aj inezabavy, ale s mobilom a notebookom je to take pohodlne... moja si hned nasla cinnost, zacala malovat a co ja viem co, potom sivybavila babku, ked som povedala, ze mobil/pc dost a ked sa nudi , moze opakovat francuzstinu a matiku do skoly... :D

liliana8
17. aug 2023

@rebrambora Aki su stari?Do akej charity/co tam robi?

autor
17. aug 2023

@katulienkax ja som raz vyhlasila ze budu nieco robit cez vikend na ulici a nepojde telka ani net, vymyslela som si to 😁. Najlepsi vikend

tinka8512
17. aug 2023

No tak toto je vecny boj aj u nas, stale do nich hucime, este ze byvame na dedine, ze chodia aj na futbal aj na ryby,ale ked nikto nic tak cely den mobil ,pc atd. A 3a 5 rocne dcery by tiez len tablet a mobil cely den. Fakt neviem ako to zvladaju rodicia v mestach ked su deti doma a nemozu len tak vybehnut na dvor...

gabika99
17. aug 2023

Moja ma 12, 5 roka. Byvame na dedine, nemá tu žiadnu kamarátku. Do školy chodí do mesta a s kamarátkou, ktorú tam mala sa nejako nezhodli ešte počas školy. Čiže von doma nemá s kým ísť. Chodila každý večer so psom, už ju to prestalo baviť, lebo nestretne ani živej duše. Tiež jej ide nonstop telefón, videa, hudba. Ale ona popritom kreslí , vyrába, hackuje. Bola v dvoch denných táboroch, cez víkend sa snažíme chodiť na výlety. Byciklujeme sa s ňou. Ako prichádza puberta, už nechce až tak veľa casu tráviť s nami. Ma jedného dobrého kamaráta, spolužiaka, ale byva ďaleko od nás, s tým sa par krát stretli cez prázdniny bud u nás alebo u nich. V nedeľu ideme s nimi na splav malého Dunaja. Inak aj tak nám pocit, ze je stále sama, zatvorená v izbe s mobilom... Rada sa nechám inšpirovať činnosťami iných detí.

autor
17. aug 2023

@tinka8512 tak 3,5 rocnym som tablet nedovolila ani na minutu. Mali sme ipad ked mala 2 roky, muz dostal. Tak mala na tom hry take naucne ze farby, anglictinu a take pekne obrazky. No ale zrazu zacala pesnicky pozerat, tamcovanie a uz sa ju od ipadu nedalo dostat. A ked spravila zo 2 krat poriadnu scenu ked som jej ho chcela po hodine zobrat, tak sme sa rozhodli ze ipad ochorel a dovi. A uz nikdy sme ho nevybrali. Ani nas telefon nemali dovoleny, ale v 9 dostali svoj mobil a maju limity. Aj to sme za najhorsich, lebo v triede vraj limit nikto nema.
A tie deti doslova dementneju pri tych obrazovkach. Uplni zombici. Ale ako to vidim buduci rok tabory chces nechces

simca06022011
17. aug 2023

inak vies co, moja mi roky vykrikuje ze nik nema limity a vsetci v triede mozu a maju (hlavne teda kao skolacka) a figu. Stretli sme sa vsetci rodicia (teraz idu do 7triedy), a dost deti ma len tlacitkovy mobil, ostani naozaj vacsina cas obmezdeny, parental control v mobile.. naozaj velmi vela deti rodicia strazia aby neboli neobmedzene na nete. Odvtedy slecna prestala tento argumetn pouzivat :DDD VER ze nie je pravda ze iba ona nema limit :D Lebo u nas v dome sa o 20tej vypne wifi, kedze sme prisli na to ze mobil sa vypari, a tuka pod perinou :D Tento rok som ja tiez, dva tabory, dovolenka s nami, jedna babka, druha babka.. A doma sa nenudila lebo bola len par dni, aj teraz pride na asi 4dni, a to akurat si urobi povinnosti a pojdeme sa okupat a nebude mat na nic cas. Est emusime nakupit nieco do tabora, skoly...

kristiii
17. aug 2023

Tak ja si neviem predstaviť, že by syn nemal žiadneho kamaráta, ale tiež má dni, že nejde von, či už sa mu nechce alebo kvôli počasiu a vtedy je tiež dosť veľa na plejku/počítači/mobile, ale keďže to nie je stále tak ho vtedy nejak extra neobmedzujem. Má ale svoje povinnosti doma, plus si vieme spolu niečo zahrať (pingpong, šachy..), pretriedili sme mu oblečenie napríklad a tak aspoň po troškách vypĺňame čas. Plus tým, že tiež má z hier a z videí veľmi dobrú angličtinu, tak začal čítať knižky po anglicky (v slovenčine nechce, len jednu obľúbenú sériu, kde vyjde nový diel raz za rok a aj ten som mu kupovala už naposledy v AJ, lebo nie a nie sa dočkať slovenského vydania). To by ju nebavilo?

svetlanka111
18. aug 2023

@gabika99 aj u nas tak..v izbe s mobilom alrbo telku pozera..akoze tiez pritom vela vyraba ale aj tak😐chyva jej kamoska na travenie dni….

lujza123
19. aug 2023

Moja ma za mesiac 14. Čas za obrazovkou (mobil, pc) už par rokov vôbec neriešim. Podľa mňa sa decka od určitého veku musia naučiť ovládať sa samé, zákazy a vypínania wifiny ich to nenaučia.

Niekedy tam vedela kysnúť dlho, dokonca sa aj stalo ze pozerala do rána nejaky seriál na mobile pod perinou, som šla v noci na záchod a mladá o 4 v noci mobil v ruke. Do školy šla ako mumia. Toto sme si vysvetlili ze ešte raz a mobil neuvidí pol roka. Aj sloboda musí mať nejaké hranice 😬

Keď bola menšia nainštalovali sme si doma všetci appku co merala čas za mobilom a súťažili sme kto je tam najmenej. Sme boli aj my dospelý nemilo prekvapený keď sa nám meral čas tiež to bolo viac než som si myslela.

Ja sa skôr snažím veľa rozprávať o tom co a koho pozerá, takto aj sama uznala ze niektore videa sú proste premarneny cas. Naopak niektore celkom prospešné. Moja ma rada true crime a rôzne mystery videa, púšťa si to ako podcasty ked niečo robí. Všetko v angličtine, vďaka čomu ma z nej samé 1. Toto robím aj ja aby som nezabudla reč, u nás ide TV len po anglicky.

Co ju baví sú rôzne ručne práce, moja je fanatik do hackovania. Pozre na nete nové návody, pusti si nejaký podcast a už hackuje o 106. Alebo si pozrie nejaky tutorial na make up, potom to skúša na sebe či na mne. Tak isto recepty, pozerá videa a potom doma experimentuje v kuchyni....

Naozaj skus sa viac zaujímať o to co tvoje dieťa pred tou obrazovkou robí, potom ju budeš vedieť jemne korigovať a nasmerovať. Podporiť v niečom co ti príde prospešné (u nás to boli videa v angličtine) a naopak nenapadne vysvetlit co je márnenie času (hry)

Ale celkovo to vnímam tak ze čím je staršia tým lepšie vie zvládať sebakontrolu času na mobile. V 12 tích to bola katastrofa, teraz je oveľa rozumnejsia

ivanakaka
25. aug 2023

2 hod daj cez vikend limit a 1 hod denne cez tyzden, ak protestuje povedz ze zajtra nebude vobec…