Koľko dovoľujete veľkým deťom 10+ a čo už je veľa čo u vás neprejde a zakazete to?
Viem určite u každého ináč, no zaujíma ma táto téma keďže mám deti v puberte a stále skúšajú hranice. Dcéra má 12 a syn 10 rokov.
Od akého veku deti púšťate samých do mesta čo je 30 km od bydliska? Alebo koľko voľnosti im dávate? Musia o všetkom vás informovať? A koľko im dávate vreckové mesačne? Ja im dávam teraz každému 5 eur mesačne.
v ramci BA chodia MHD hocikam
vediet mi musia dat, ked niekam idu, ci prisli/odisli
Dcéra ma 10. Sama nechodí nikam a vreckové ešte nepotrebuje. Ak niečo chce dostane to (pravdaže ak ide o normálne veci). Nestazuje sa, nevymýšľa. V škole nemajú bufet takže peniaze jej netreba
Naši dostavali vreckové cca od 12 rokov 2€ na týzdeň. Na strednej škole 15€ na mesiac. Vrámci mesta na MHD môžu v podstate kamkoľvek, ak to dopredu oznámia a dodržia čas návratu.
@janinah predpokladám, že im mama kupi všetko, čo treba, vrátane zmrzliny. Toto majú ako taký nadštandard.
12 r.slwcna by si už mala tú zmrzlinu kupovať sama a občas tiež zošit či podobnú maličkosť pre seba
No moja ma 14 rokov a kedze je uz na internate, kam sama cestuje, pustim ju cez vikend samu aj do 50 km vzdialeneho mesta, ked viem, s kym je a kedy pride. Asi od 13 rokov som ju pustala obcas (cca raz za 3 mesiace) samu s kamoskou do 30 km vzdialeneho mesta. Zvladala to dobre, prisla vzdy nacas a v poriadku. Doverujem jej, ale aj preverujem. Postupne povolujem viac, ked dodrzi, co ma. Musi sa ucit samostatnosti. Vreckove ma 40€ mesacne, minuly rok este na zakladke mala 20€.
Náš syn 16 r, vreckové 5 e týždenne, žijeme v meste, do skoly chodi peso a ak idu piatok von s kamaratmi dostane 5 e, ked ide po sestru do skolky obcas mu dam na zmrzlinu. Do druhého mesta by som ho pustila až teraz. Vychádzky mal v lete do 21, teraz do 19:30 lebo sa stmieva a chodi len a piatok a vikend. Mladší 13 r. Bez vreckoveho, von ide s kamošmi po skole, do 16 tej je doma, potom už nikde.
Moj chodil od stvrtej triedy sam domov zo skoly primestskou dopravou. Cize bol zvyknuty pohybobat sa po meste (BB) uz v tom veku sam. Ale on bol vzdy velmi samostatny a uvedomely, takze som vedela, ze mu mozem verit. A tych 5e je podla mna tiez malo na mesiac, ved len ak mu napr. nechutil obed, tak ked si nieco kupi na jedenie + voda, 5e je prec na jeden sup, napr. pizza za to ani nevyda... Tieto zalezitosti treba posudit individualne, kazde dieta je ine, ale ja som za to, aby sa deti viedli k samostatnosti. Ale urcite tu budu aj konzervativne nazory, kedy by mamicky nepustili dieta nikam najradsej do 20-tky.
Vreckove sme nikdy nedavali. Ked ide dieta von, dostane peniaze podla pptreby. Mladsia ma tetaz 13, mimo mesta sama nechodi. Pride mi to skoro.
Starsia v tom veku tiez len v ramci nasho mesta chodila. Vreckove tiez nemala. Vzdy sme jej dali pebiaze, ked isla sama mimo domu.
Volnosti maju dost, vieme, kolko im mozeme doverovat. Zatial nasu doveru ani jedna nesklamala. Klop klop.
Na druhu stranu treba mysliet I na veci, ktore nase deti ovplyvnit nemozu, ale bohuzial vonku cihaju.
Moja dcéra bola v 8. ročníku na ZŠ keď sme sa odsťahovali z BA. Školu sme jej nechceli meniť (ani ona sama nechcela prestúpiť do školy v obci), tak každý deň dochádzala cca 30 km vlakom + MHD do školy sama. Počas týždňa išla zo školy rovno domov. Piatok mohla zostať v meste do 19. hod. Teraz je druháčka na SŠ - cez týždeň po škole rovno domov. Piatok a sobotu má dovolené zostať v BA do 20. hod. Podmienka je, že musí zodvihnúť telefón keď jej voláme + má apku v mobile, takže vieme kde je. O apke vie.
Vreckové má 10€/ týždeň.
Vlak má zadarmo. MHD - električenka.
V rámci bydliska sa pohybuje sám (škola, ihrisko, "Mekáč"). Vždy viem, kde je, kedy odchádza, kedy príde, s kým je. Vopred si pýta dovolenie, príchody dodržiava. Telefón vždy zdvihne, pravidelne volám ja alebo on. Mesačne dostane na účet 5€ + má tam peniaze z narodenín, menín, Vianoc. Takže si platí kartou alebo si vyberie, koľko potrebuje. Má 13 rokov, takto funguje už asi 1,5 - 2 roky.
V tom veku ešte nechcela chodiť do mesta a, keď išli do kina s kamaratkou, alebo po obchodoch muž ich odviezol a otec druhej priviezol, alebo sme sa niekde pomotali.Mne sa zdá 12 r malo na také tulacky.Vreckove nemala, keď niekam chcela ísť dostala.Naco chce ísť do mesta?
teraz tiež nedávam pravidelne vreckové má v peňaženke čo dostane na sviatky má 16 r desiatu ma, keď chce niečo na oblečenie či iné kúpim.Von do mesta vzdialeného 15 km idú len do kina, mekacu cez víkend.
@mondolina to kde je 14 r v lete do 23?
Tak to je snáď normálne že kupuješ deťom čo treba. Snáď si nemajú kupovať drogériu či iné veci. Vreckové je niečo navyše. Syn zatiaľ nejako nemá. Keď potrebuje tak mu dáme. Niekedy mu tak tak len nech ide na zmrzlinu po škole...
Do 14k som mohla byť len u nás na malej dedine od 15ky len vedľa v malom meste s tým ze vedela kde som a nikdy osm nebola sama a vedela co robím a doma som musela byt o 20tej
5 eur davam 10 rocnemu na tyzden, moze si kupit v automate na jedenie alebo napoj, alebo cestou zo skoly lizatko, tiez vsetko ma aj desiatu aj kupene vsetko ale tak 5 eur to uz radsej nic nedavat
Rovnako staré deti len dcéra 10 chlapec 12, od minulého roka chodia samé na buse do 30 km vzdialeného mesta, keďže navštevujú športové triedy a bližšie takéto nemame, vreckové majú 15€ mesačne+ 8€ na brejky kartu- školský automat na mlieko a snacky. Ak potrebujú idú do mesta aj cez víkend.
10-12 rocne deti by nemali same chodit do mesta,ak byvate mimo...info kde sa prave nachadzaju ,a kam a kedy potom idu by mali tiez automaticky dat rodicovi...tak vies-za 5 eur si dnes deti nekupuju lizatka ale cigarety...tak im dat,ale nenapadne odsledovat,na co minaju...
@veronikam33 tak, ale to idú do školy nie do mesta sa potulovat
@mondolina letné kino je niečo iné to chápem.
Moja sa teda určite netúla že by si chodila hocikde a s hocikým...
Keď aj ide s kamarátkou von musím vedieť kde je..Zo a do školy chodí sama s kamarátkou..Keď chce ísť na zmrzlinu,pizzu pustíme ale musí sa hlásiť a netúla sa po večeroch.Ked je aj vonku tak Max do 19.00
Ona ani nie je tip čo by sa chcel takto potulovat..a jednu aj má smolu.Svet je zlý,veľmi zlý..ja sama som sa netúlala a nebude to robiť ani ona ...Ona je zas opatrná v týchto veciach.Má 13 r ..keď vidím čo robia jej rovesníčky tak mám dosť 🤔ale to záleží veľa od rodičov
A vreckové 5€ na týždeň...ale ona si väčšinou aj tak šetrí
Ahoj,syn (12r) chodí od 10r sám, škola, krúžky, s kamošmi. Má to hranice,vždy vieme,kde je,s kým je. Do 30km vzdialeného mesta by som ho nepustila. Vreckové má 5€/týždeň, aby si mohol kúpiť niečo,ak mu nesadne obed,je smädný a pod. Čo mu ostane,odkladá si,šetrí si peniaze. Ešte má v peňaženke navyše "pohotovostných" 5€ pre nepredvídateľné situácie: napr.musí niečo kúpiť do školy zo dňa na deň alebo keď ja nestíham, kúpi chlieb,resp dokúpi niečo na večeru. Je zodpovedný, dokáže pomôcť aj s vyzdvihnutím súrodenca z MŠ. Najhoršie je dohadovanie sa ohladom času stráveného za počítačom. On sa chce hrať vždy oveľa viac ako by sa nám páčilo.
Ahojte, mám 16 ročnú babu, v lete cez prázdniny bola do 21 hod doma, cez škol. rok víkend do 19.30 ona si to stanovila sama. Jednoducho som rada, že je zodpovedná. Viem kam ide s kým ide. Máme dohodu, že sa mi ozve SMS. Vreckové podľa potreby ale sama to nepreháňa. Takto to máme zavedené ako nastúpila na strednú školu. Nie je to o tom, že nepustiť dieťa dlhšie von ale myslím si nie vždy je to bezpečné.
10r vreckové nedostáva. A do mesta vzdialeneho 30km nechodí. V podstate nemá ani kvôli čomu.
Do školy zo školy chodí sama, môže aj ku kamarátom aj kamaráti ku nám. Ak sa niekde zdrží a zmeškal. Autobus mi zavolá ze ide peso alebo ze čaká na ďalší autobus. 2x bola s kamarátkou sama na kúpalisku. S tým ze som prišla neskôr.
Takisto ostane niekedy sama doma 2-3 hodiny.
Vonku nebýva dlhšie ako do 18.30.
Do kina chodíme spolu a ak chce môže zavolať aj kamarátku. Alebo môže ist s kamarátkou a jej rodičmi na vylet
@radacak Veď práve že svet je zlý všetko možné sa deje a bojím sa o deti aby sa im niečo nestalo
5 eur je šialené malo a do mesta 30 km ďaleko by bez dospelého nepachol najmenej do 15r.