Ak chodia vaše deti na gymnázium (nie jazykové, ale normálne) koľko času im asi tak zaberie učenie sa? Dcéra sa na ZŠ neucila vôbec, len si urobila úlohy (ani to niekedy nie a správala cez prestávky) a teraz mám pocit, že sa učí stále. Domov chodí priemerne o 4 a potom už nikde nejde. To isté cez víkend. Ak ide vonku tak Max. piatok a sobota. Má síce dobre známky, ale príde mi, že to preháňa, ako sú teda na tom vaše deti?
Ja som to tu uz viackrat pisala, obe deti chodia na osemrocne gymnazium a obom v podstate staci to, co pocuju v skole, doma sa takmer nic neucia, jediny cas, co doma venuju skole je ten, ked robia nejake ulohy. Mladsia stiha hudobnu, vytvarnu, plavanie, starsia to mala podobne, teraz uz ale nechodi do ZUS. A obe maju same jednotky a chodia na gymnazia, ktore patria k tym narocnym.
Môj je prvák na 8 ročnom gymnáziu, ale doma sa neučí vôbec a ma jednotky....zvážila by som na tvojom mieste, či má na tú školu, aby sa netrapila ešte 4 roky, nie je normálne sa učiť celý víkend, čo bude potom na VŠ ak pôjde
syn prvé štyri roky na osemročnom gymnáziu - bez učenia, len písomné úlohy, ak bolo treba, hoci aj tie väčšinou ešte v škole. Teraz je už vo vyššom ročníku, učenie doma len pred veľkými písomkami, po spriemerovaní cca 1/2 hodina denne. Ale prijala by som, ak by sa učil viac, keďže si uvedomujem, že vlastne nikdy nedosiahol návyk učiť sa dôsledne. Ale má výborné výsledky, reprezentuje školu, je športovec, vedie krúžok svojich spolužiakov, doučuje ich niektoré predmety. Len píšem o intelektuálne nadpriemernom dieťati.
Možno je problém v tom, že nemá správne návyky ako sa učiť zo ZŠ. Nevie, ako na to, možno sa učí naspamäť, krátkodobo, preto jej to trvá dlho a nezapamätá si to natrvalo a o pár dní sa to isté učí znova a tak dookola. Ja by som jej možno poradila v tomto - učiť sa efektívne, ale v samotnom učení problém určite nevidím - radšej nech sa učí a má dobré známky akoby mala behať kade-tade a byť spokojná s tým, že len prelieza z ročníka do ročníka.
@heleninamama no to som si myslela aj ja, tak som raz skúsila, že sa idem učiť s ňou, len nejakú hodinu - dve hodiny jej trvalo napísať písomne úlohy, to keď začne o 5 trvá do 7 cca a potom ešte sa učiť. Predmety ako fyziku matiku sa neučí a má z nich dobre známky, ale napríklad bio, chem, podľa jej slov v škole robia len nejaké cvičenia, prezentácie a pošle im.poznanky, ktoré sa majú naučiť, a tak to aj vyzerá. To ak sa učí dve hodiny ma hneď 9 hodín a uz nič nestíha
Ak sa neučí matematiku a fyziku a vie ich, je to logický typ a takým trvá dlhšie práve naučiť sa poznámky z biológie a pod. predmetov. Takže je to OK. A nie je gymnázium ako gymnázium, stále sú obrovské rozdiely v náročnosti. Ak je na takom gymnáziu, výhody zistí časom. S vedomosťami z náročného gymnázia si raz určite nebude vyberať medzi padagogikou, vychovavatelstvom a masmediálnou komunikáciou, ale medzi oveľa náročnejšími odbormi. Možno pôjde na medicínu a nebude prekvapená a šokovaná z objemu učiva (máme to aktuálne v rodine). Takže, ak je ona v pohode, ja by som bola pokojná tiež a podporovala ju v učení. Ja osobne beriem školu v tomto veku ako prioritu.
Mne príde veľa, aby 2 hodiny písala a potom ešte učenie k tomu..
@marcellka32 a čo by malo dieťa robiť? Mať jednotky bez námahy? Bohužiaľ, to są dá len keď je dieťa génius alebo vie dobre podvádzať
@heleninamama Neviem, ja som cisto logicky typ a nikdy som sa nemusela dlho ucit, ani dejepis. Stacilo mi davat pozor na hodinach a vzdy som sa (aj v dejepise) snazila si pospajat suvislosti a tym som sa v podstate nemusela takmer nic ucit. je jasne, ze napr. latinske nazvy z biologie som sa musela naucit, ale mlady mozog to zvladal velmi rychlo, teraz by sa mi uz ani nechcelo a asi by to tak rychlo ani neslo. Takze ja nejako nechapem, ze preco (a za posledne obdobie to tu vidim casto) si niekto mysli, ze logickym typom trva ucenie dlhsie. Chodila som do matem. triedy, takze sme tam boli vsetci takto "postihnuti" a teda neviem o nikom, kto sa ucil vela a znamky sme mali dobre a teda gymnazium to bolo jedno z tych najlepsich.
@marek_97 žeby som mala doma geniusa? Nemám, ale neučí sa a nepodvadza v škole, a predsa ma jednotky... jednoducho mu stačí dávať v škole pozor
@dskjhfdlkdjhl Lenže kedysi sme sa učili inak - aj tú matematiku, aj dejepis. My sme museli napr. vedieť príčiny, priebeh, dôsledky... Až potom dátumy. Teraz sa decká učia akosi bez logiky a súvislostí. Na matematike má napr. syn takú pomôcku na premeny jednotiek, že som v tom stratená. Dostal jednotku, ale netušil ako asi vyzerá v realite 5 dm. My sme to proste museli vedieť bez pomôcky. Dôležitá bola logika a odhad. Na jazyky sme nemali pracovné zošity, kde dookola vypĺňaš cvičenia, nepočúvali sme denne nahrávky... A deti robia kopec zbytočných projektov a prezentácií - akurát to berie čas a skresľuje známku. Ja som tiež popri skole stíhala všetko, ale napr. dcéra má tiež často na DÚ zbytočné prepisovačky (podľa mňa) a berie jej to čas. A ona je zodpovedná, ja by som sa na to...
@marcellka32 môžem sa spýtať na akú školu chodí syn?
@heleninamama tak zrejme zavisi aj od skoly, lebo moje deti chodia na dve rozne gymnazia a funguju ako ja kedysi. Ale mas pravdu, kedze ucim matiku na VS, tak vidim, ako to vyzera a vidim, ze tam nie je pochopenie, len nejake recepty-nie vsade, ale isto vo vysokej miere.
Podľa mňa je to úplne normálne...moja dcéra to isté... niekedy až do hlbokej noci.... písať práce, rozoberať literárne diela.... príprava tém z angličtiny, nemčiny.... príprava prezentácií ... veď to nejde len tak za pol hodinu...ak cíti potrebu učiť sa, nech sa učí...ja som tiež niekedy vravela našej nech to nepreháňa ... či ešte vládze a ona, že jasné v pohode... že musí a navyše ju to aj baví... takže by som sa jej to nijako nesnažila prekaziť alebo ju nedajbože odhovarať od učenia...
Aj ja si myslim, ze je normalne sa ucit dlhsie na narocnejsom gymnaziu, tiez sme mali eseje, semestralne prace, to bez toho nejde
Netusim akym stylom sa teraz uci, ale ak je niekto foneticky typ - staci mu pocut co povie ucka na hodine tak sa vela ucit nemusi. Potom existuju ludia s fotografickou pamatou ti raz precitaju a hotovo. No a potom su ti ostatni, ktori sa to jednoducho musia naucit 🤷♀️ Prechod zo zs na ss je tazky. Zavisi aj od urovne zs a ss (moze tam byt nepomer) ake kedze chodi domov kazdy den o stvrtej (tak pokial nedochaza domov ze cestuje hodinu a pol) urcite je aj von pred tym nez pride domov. Poodednajsie hodiny byvaju tak 1-2x max do tyzdna 👍
Moj sa neučil a ani teraz pred maturitou sa nijako zvlášť nestresuje. Mal na vysvedčení vždy 1 a 2.
Je zaujimave ze ako rodic povies ze to prehana 🤓 keby nemala jednotky tak by si pisala ze sa neuci dostatocne dlho?
Namiesto pisania na Mk a porovnavania kolko hodin denne sa ucia ine deti by si mohla analyzovat styl ucenia, preco jej trva dany ukol trva kolko jej trva, akym stylom sa najrychlejsie uci a zapamatava a spaja fakty a poznatky, ci si dostatocne dobre vie naplanovat a rozdelit cas. Precitaj si nieco o exekutivnych funkciach.
Na gymko sa dostanú aj deti ktoré evidentne nato nemajú,a nemajú tam čo robiť.Ak sa musí drtiť vyslovene že drtiť a nemá čas žiť tak tam nepatrí,na gymko by sa mali dostať len taký ktorý nato skutočne majú predpoklady .Ak sa musí drtiť a nemá čas na svoje hobby a na nič iné bude sa len trápiť.Úroveň gymnázií už roky nieje to čo to bývalo a skutočne sa tam dostanú aj deti ktoré tam nemajú čo robiť.
Moja dcéra je siestacka na osemrocku, bilingvalnom, vraj jednom z tých veľmi náročných. Áno, keď majú testy a pisomky, tak sa občas učí do noci. Ale väčšinou je za hodku, dve hotová (ale oni majú školu trikrát do týždňa do pol šiestej, inak do štvrtej, takže chodí domov hodne neskoro), vprace si do programu aj sport a kamošky, nepripadá mi preťažena. A teda, že by bola geniálna som si zatiaľ nevšimla a podla známok ani učitelia nie (minimálne francuzstinarke to totálne uniká 🤣🤣🤣)
Ako pise vyssie @heleninamama tiez si myslim, ze tvoja dcera dala zakladku lavou zadnou pretoze bola uber sikovna a tak sa nemusela naucit, ako sa ma ucit. Gympel jej asi na zaciatku dava zabrat. Ale neboj sa. Spravi si system a pojde to lahsie. Moj manzel je genialny - vzdy bol a vzdy mal same jednotky. Ale ucil sa cely gympel. Kazdy den. Vyhraval vsetky olympiady ako okresne tak slovenske v matematike, fyzike. Bol fakt dobry. Moj ex, ktory ma zoznamil so sucasnym muzom tiez studoval gympel - a nikdy sa neucil 😅 ten si to prechodil - tiez s jednotkami. Ale ked prisli na vysku, tak moj muz exeloval kompletne vo vsetkom. Okrem toho, ze sa vedel ucit, mal prehlad a tu skolu daval lavou zadnou. Bol nielen nadany ale bol schopny ponat aj neskutocne mnozstvo uciva lebo mal z gympla dobry system. Vsetci chalani ktori studovali informatiku mali na gymnaziu vyborne znamky, ale len ti, co sa dokazali ucit tu skolu presli. Takze co ti tu pisu, ze mas zvazit inu skolu, tak to by som nepovedala. Ked dieta neprepada a netopi sa v priemer 3,7 urcite je v pohode. Skus pozriet doplny na pamat a koncentraciu a cez prazdniny urcite zober dceru niekam prec - na hory, na lyze. Ked si hlava oddychne tak ide vsetko lahsie. Podpor ju a spytaj sa jej ci jej mozes nejako pomoct. Daj si zalezat aby mala dobre jedlo - zeleninu/ovocie a vodu v skole. A nic sa neboj, vsetko bude fajn.
Možno len pochopila, čo je pre ňu dobré 🙂
Učenie je veľmi dôležité ... na užívanie života bude mať 50 rokov 🙂 nech zamaká teraz, aby neskôr mala čas chodiť von