Koľko a čo zjedia vaše pubertiačky za deň?

15. nov 2024

Ahojte, mám otázku na maminy (alebo ocinov) 15 - 16 ročných dievčat. Zaujímalo by ma, čo a koľko (aké veľké porcie cca) zjedia vaše dcéry. Prípadne či robia nejaký aktívny šport, alebo sú skôr neaktívne. Mám 16 ročnú dcéru, ktorá trpí nadváhou, snaží sa schudnúť, cvičí a obmedzuje sa v jedle, avšak výsledok žiadny, skôr opačný. Je z toho nešťastná a frustrovaná. Ja mám pocit, že jedáva veľmi málo a či práve to nie je dôsledok toho, že nechudne, ale práve naopak sa jej všetko ukladá. Priznám sa, že v tejto oblasti som blbec, chceli sme navštíviť odborníka, ale nikto nie je ochotný zaoberať sa dieťaťom pod 18, alebo dokonca 21 rokov, čo sa poradenstva vo výžive a strave týka. Ďakujem každému, kto napíše

oceanahory
15. nov 2024

A co na to pediater? Stitnu zlazu ma v poriadku, cukrovka, popripade ine hormonalne problemy ma vsetky vylucene?

majamat
15. nov 2024

tazko povedat ako to mate. da sa jest aj malo s velkym poctom kalorii, navyse co je malo?
moja dcera skoro 14r, je stihla a ona fakt malo jedava. da si aj chipsy, aj sladksoti,a le to ma skor take fazy, maskrti halvne u babicky, elbo ta si nevie odpustit,a by jej ponukala taketo blbosti.

lucka_ke
15. nov 2024

skúste aplikáciu Kalorické tabuľky, na FB je skupina Chudneme a jeme s kalorickými tabuľkami je tam aj veľa receptov a dobrých rád, ješ normálne ale v správnom pomere tuky, cukry, bielkoviny, vláknina

biba_18
15. nov 2024

no, jej by som KT neodporúčala - predsa len v tom veku by to bol pekný záhul a možný nábeh na ppp - ale je tu jedno ALE - môžeš jej sledovať KT ty sama ... proste sa dohodnite že jej budeš pripravovať jedlo, alebo to manažovať - a ty ho budeš pripravovať na základe KT...
potrebuješ jej názorne ukázať že toto potrebuješ denne zjesť, toto reálne ješ - obmedzovanie jedla je dobrá vec - len každý si pod tým predstavuje niečo iné - a rozhodne jej to neprospeje ak bude dlhodobo podvýživená ...
a potom naučiť sa správne jesť - tento koláč má toľko kcal ako tento obed z masa a zemiakov... potrebuješ zjesť 3-4 takéto jedlá denne - nie viac, nie menej .. z koláča budeš o hodinu hladná - z masa a zemiakov nie ...

majamat
15. nov 2024

@biba_18 dali by sa pouzivat aj KT, ale nenadstavit chudnutie. skor by som povedala,ze len na informaciu, kolko zje a kolko spali.
je tam rezim - byt fit.

januska12323
15. nov 2024

Nadváhu má len z jedla? Začnite pediatricky nech spraví odbery a potom až riešiť stravu.

januarova
15. nov 2024

Ja mám 15 ročnú dcéru, športuje aktívne v športovom klube, 4x do týždňa tréning, cca 4 x do mesiaca zápasy. Jedálniček:
Raňajky - rožok, chlieb, maslo, šunka, syr, salám, parky, praženica, zelenina a pod., toto väčšinou točí
Desiatu si nosí z domu, opäť podobne ako raňajky, prípadne nieco napečené z domu, plus ovocie
Obed v škole - bežná školská strava, väčšinou zje všetko
Olovrant - jogurt, ovocie, koláč, polievka, jogurt. nápoje, puding.... niečo z toho
Večera buď niečo varené alebo suché ako na raňajky. Podľa toho kedy je tréning a čo jedla na olovrant. Niekedy len jogurt alebo ovocie
Každý deň má aj nejakú sladkosť, horalka, atď.
Váhu má 59 kg a výšku 174 cm.
Tvoja dcéra má asi problém kvôli tomu že má malý kaloricky príjem, telo nedostáva dostatok stravy a živín, tak ukladá....
Neskúšali ste normálne cez pediatra? V Lubochni je liečebna pre deti( cukrovka, obezita,...), tam by vedeli pomôcť

biba_18
15. nov 2024

@majamat takému decku by som také dačo absolutne nedala do rúk ... v tom veku je to veľmi tenký ľad ... preto myslím že najlepšie by bolo ak by jej to "sledovala" autorka ...

anajka266
15. nov 2024

Ak nemá nejakú poruchu štítnej žľazy alebo inú metabolickú poruchu, určite neje málo,ak priberá. Telo nevie ísť na perpetuum mobile. Tú energiu musí odniekiaľ brať. Takže zrejme v kalorickom deficite nebude.

vilma7
15. nov 2024

Koľko ma nadváhu? Veľkú, nižšiu..ono sa neda opýtať koľko.zjedia deti iných.
Každá má inú váhu, výšku, spotrebu...ja mam neter, ta zje podľa mňa ako slon a postavu má normálnu. Sém tam hra tenis, možno 2x do týždňa?
A nadváha jej nabehla odrazu, alebo ju už ma dlhodobo?
Ja by som sa jej snažila len zdravo variť, 3 x denne plus desiata ovocie, zelenina.
Keď sa menej je, tak sa aj chudne...ešte sa nestalo aby človek zjedol menej a neodradilo sa to na váhe...pri chudnuti je prvoradá strava. 80 % záleží od nej...sport je len výhodný doplnok.
Možno by som dieťaťu nastavila aj systém 8/16, cize jesť od 10.00-18.0] a potom nič. A určite dolu váha pôjde, pokiaľ sa v tom čase nebude obžierat.

autor
15. nov 2024

Ďakujem všetkým, ale fakt by ma zaujímalo, čo zje také dieťa za 1 deň. Proste jeden deň stravy keby ste mi napísali. S pediatričkou sme to riešili, endokrinologia je tiež ok, má veľmi nízky cholesterol aj všetky pečeňové testy a ostatné hodnoty, z čoho bola lekárka veľmi prekvapená, vzhľadom na jej nadváhu. Dcéra sa v rámci možností snaží hýbať, denne trávi rýchlou chôdzou približne 1 - 2 hodiny plus cca každý druhý deň cvičí 1 - 1,5 hodiny. A čo sa týka kalorických tabuliek, v tom som ja úplne stratená. Už sme to raz riešili, snažili sme sa to sledovať, ale absolútne nám to nešlo. Ale napríklad ona vôbec neje sladkosti, koláče a podobné veci. Pečivo má len na desiatu do školy - 1 rožok alebo chlieb. Na raňajky neje, na desiatu má 1 pečivo so šunkou, salámou alebo paštétou, plus ovocie, prípadne občas ovsenné sušienky. Obed máva v škole, väčšinou ho nezje celý. Olovrant nemá a večeria 2 párky, alebo omeletu z 2 vajec, prípadne polievku. Väčšinou k párkom alebo omelete máva pol rožka, alebo malý krajec chleba. Mám pocit, že v jej veku by asi mala jesť viac. Ale možno sa mýlim.

vikusjk
15. nov 2024

Aku ma nadvahu? Uved vysku a vahu, aby sme mali predstavu.
Ak je prilis malo, ale stale nie tak malo, aby bola v kalorickom deficite, tak si telo bude ukladat vsetko, co moze do tukovych zasob. Preto je dolezite aj to, co zje, nie iba ze kolko. Na chudnutie je najlepsia pravidelna strava - idealne 5x denne, mensie porcie a vyvazene jedla. Obmedzit tuky a sacharidy a samozrejme pridat nejaku pohybovu aktivitu. Dostatok vody a dostatok spanku su tiez dolezite.

macekovam
15. nov 2024

zaplat jej trenera na mesiac a nauci ju jest aj cvicit..

dadis
15. nov 2024

Urcite by som s 15 r dietatom riesila chhudnutie s lekarom. Pozor na PPP. Moju dceru v jedle neobmedzujem, ale sportuje 6x do tyzdna

autor
15. nov 2024

@macekovam nad tým sme uvažovali, ale bohužiaľ máva školu dlho, v niektoré dni až do večera, takže by to nestíhala, chodiť aj do posilňovne. Keď, tak to chceme cez prázdniny, ale tie sú ešte ďaleko.

autor
15. nov 2024

@dadis ano, lekárka nám poradila, aby jedla viac zeleniny, menej pečiva, aby sa viac hýbala. To je všetko. Testy a vyšetrenia má v poriadku.

mila23
15. nov 2024

podla mna malo jedava a hlavne malo zivin..nech prida viac zeleniny ku kazdemu jedlu - to je malo kalorii a naplni zaludok. Doobeda 1 rozok, skolsky obed a na veceru 2 parky?......nech si skusi dat na veceru cottage syr - vela bielkovin a malo kalorii.

ejbyk
15. nov 2024

Nejedava potajomky....keď je sama, po škole, donuty čipsy...

lenka_da
15. nov 2024

Moja kolegyna spominala, ze jej dcera tiez jedla pomerne malo a stale bola viac plnsia, nez stihla. Raz mala zachvat upratovania, odtiahla dcere postel od steny a za celom postele bolo asi milion obalov zo sladkosti. Nemusi to byt vas pripad, samozrejme. Ale aj taketo veci sa stavaju.

tiezjedna
15. nov 2024

Jesť málo nerovná sa chudnúť, môže to mať presne opačný efekt. Odporúčam obrátiť sa na výživého poradcu, ale nejakého šikovného, spoľahlivého, nie len nejakú "rýchlokvašku", ktorých je plný internet a človeku svojimi "múdrymi radami" skôr ublížia ako pomôžu

macekovam
15. nov 2024

ale tak bude chodit ako sa bude dat.. ved trenerovi to tak moze byt jedno kedy ona pride ale hlavne nastavi stravu.. tu ti povie jedna jedno.. druha druhe.. zacne s dietami a postupne pojde v jednom kolotoci z diety do diety a kila budu len pribudat v konecnom dosledku.

jajka257
15. nov 2024

Mám skoro 16 ročnú. Jedáva cez pracovný týždeň ráno bagetu alebo rožok, niekedy dva. K tomu pomazánka ( vajíčková,tuniskova, akú spravím). V škole si niekedy kúpi ďalšiu alebo niečo sladké. Obed polievka a druhé, prílohy veľmi nemusí, mäso ako naložia. Obedy má menicka z reštik. Doma skyr, chipsy, puding, cokola, jablko. To všetko dokáže zjesť do večere. Večer podobne ako na raňajky. Cez víkend ráno zje ešte viac a vlastne cez víkend začne jesť ráno a skončí večer. Má podľa žien na MK podvahu a vraj problém s príjmom potravy. Váhu a výšku radšej nenapíšem. Je veľmi chuducka a vysoka

iqoska
15. nov 2024

@lenka_da moj syn robil toto isté v puberte. Jedno leto pribral hádam aj osem kíl. Ja som sa divila ako autorka tejto diskusie,že čo to má znamenať však to dieťa skoro nič neje. Ako môže takto pribrať? Nuž ako dospelý sa priznal zo smiechom, že on počkal kým odídeme do práce a šiel si nakúpiť čipsy, sladkosti a malinovky. Celé to spráskal kým sme boli v práci a potom sa tváril že on nič. Peniaze mal od starých rodičov - jediné vnúča bol vtedy tak ho rozmaznávali. Mohla som ja počítať kalórie, variť na pare, kupovať šalát. myslím že by autorka mala zvážiť možnosť, že jej dcéra klame o tom čo a kolko zje.

darinkaninka
15. nov 2024

Z toho, čo si napísala, by mladá chudla, to v jej veku asi nie je dosť kalórií na udržanie váhy. Keďže vidí, že riešiš jej nadváhu, chce ťa udržať v domnení, že priberá zo vzduchu. Na 99 percent jedáva tajne.

sense
15. nov 2024

Aku ms vysku a aku ma vahu? Ak na cas cvicit kazdy druhy den 1,5 hod. Mala by cas cvicit aj s trenerom. Nadvaha vadi jej alebo tebe? A to co zhe aj realne vidus ze je to len tolko alebo to tvrdi ona. Aky ma pitny rezim? Aky ma spanok

maggie20
15. nov 2024

V 15. roku býva u pediatra prehliadka. Nám povedala lekárka, že musí pribrať (mám 15.ročného chlapca). Tiež sa snaží spevnieť a pribrať, ale nedá sa mu. Tiež je nespokojný z toho. V tomto veku je to ťažko, keď sa vyvíjajú. 😕

sense
15. nov 2024

Ak ,a ozaj vysoku nadvahu neverim ze ziadem dietolog sa tym nebude zaoberat.

oceanahory
15. nov 2024

Ak je teda vysetrena a podla vsetkeho je uplne zdrava, tak neexistuje, aby bol clovek obezny ak ma normalnu, vyvazenu, pestru a zdravu stravu + pohyb.
Jednoducho zo vzduchu sa nepribera...
Teraz je iba otazne, ci naozaj vidis vsetko, co ona zje alebo budes pripad mojej maminy, ktora je dlhodobo obezna, tvrdi, ze je iba zdrave veci, ale pre nu je "zdrava zelenina" vyprazany karfiol a syrovy pagac sa moze kedykolvek bez problemov, ale oskvarkovy je uz moc pri diete 😅🫣.

zuzika87
15. nov 2024

Moja ma 14rokov,178 cm, 52 kíl, a mam pocit ze zje aj mňa, raňajky kakao, desiata 3x toast, alebo 2 rohlíky, banán alebo jablko ci mandarinky, actimel, a vždy niečo malé sladké, obed v škole zje celý, olovrant bud polievka, cereálie alebo jogurt, večera bud tepla ak máme navarene, alebo si vezme nejaké pečivo so syrom a zeleninou,alebo len zeleninovo syrovy tanier si spraví, raz do týždňa zmasti aj balík chipsov🤣ale ma 3x týždenne tanečnú a cvičí aj doma

zuzanaam
15. nov 2024

Dcéra bude mať na jar 15, má cca 165cm a 53 kg. Každý deň je po škole v pohybe takmer až kým nejde spať. 2x do týždňa 1,5h tréning, nedeľa zápas. Denne aj 2-3 hodiny trénuje doma s loptou, ide behať, na prechádzku so psom, cvičí s vlastnou váhou atď. Je to rôzne. Občas ideme na túru, prípadne plávať. Jedáva napr. takto: raňajky ovsená kaša z 50g vločiek a vody, osladená lyžičkou medu, k tomu cca 15g nejakých orechov, nakrájaného pol jablka. Alebo domáce tvarohové lievance sladené banánom s orechovým maslom a pod. Na obed napr. šošovicový prívarok zahustený pohánkovou múkou s varenými zemiakmi; batátové "hranolky" pečené v rúre s rybím filé, zeleninový šalát; rizoto so zeleninou a krevetami; nejaká zapekaná zelenina so syrom; pšenový nákyp s ovocím atď. Večera napr. ražný chlieb s mozarellou a zeleninou (cca 100g, uhorka, rajčiny, paprika, kaleráb, reďkovky, šalát...); praženica so zeleninou atď. Porcie zje dosť veľké, ale má aj obrovský výdaj. Na olovrant zje napr ovčí jogurt, tvarohový dezert... "Bežné" sladkosti nekupujeme, občas niečo zdravšie upečieme napr. cviklový brownie, alebo kupujeme zdravšie alternatívy, kvalitnú čokoládu, orechovo ovocné tyčinky, orechové maslá, tahini s medom... Varíme najmä z čo najmenej spracovaných čerstvých surovín, len občas ideme napr. na pizzu, suši, zmrzlinu...