Kolektív u šiestačky

katka123456
21. apr 2022

ahojte. ani nehladam radu, skor nejake upokojenie. mam dceru siestacku a co sa deje u nich v tiede sa mi vobec nepaci. v piataku bola sikanovana jednou spoluziackou. taka namyslena fiflenka, co chorobne klame. nahnevala sa na dceru a postvala celu triedu proti nej. proste im naklamala nezmysly, ze ich nasa ohovarala a tak, pritom to absolutne nebola pravda. bolo to hrozne obdobie, dcera velmi trpela. samozrjeme sme riesili sikanu s triednou, potom s riaditelom a ten to ututlal, kedze rodicia tohoto dievcata prispievaju skole. nastastie po korone sa to ustalilo a s dcerou sa potupne zacali niektore dievcata bavit. no ako kolektiv su na tom hrozne. podchvilou riesime nejake intrigy, klamstva, ohovaracky. stve ma, ze nasa dcera v tom vobec nevie behat, ona proste nedokaze klamat a ohovarat, tak je radsej utiahnuta a sama.
mala tam taku dobru kamosku posledny rok. urobila by pre nu vsetko. chodila k nam, bravali sme ju na vylety, prespavala u nas. a zrazu zo dna na den sa s nou prestala rozpravat. preco, sme sa nedozvedeli, odmietala to vysvetlit, no tusim, ze zasa niekto vymyslal a intrigoval. cez vikend u nas spala a v pondelok uz s malou neprehovorila. dokonca, ked som cakala dceru pri skole, toto dievca prejde okolo mna, pozrie sa mi do oci a ani len nepozdravi. hrozne. ja uz ani neviem, co malej povedat, ako jej toto vysvetlit. je mi z toho hrozne smutno.
mne ostava rozum stat, ake su tie decka teraz, obzvlast baby. a rodicia si tieto deti zastavaju. konkretne pri tej sikanatorke nas rodicia poslali vyslovene do r*ti. to tie decka este podpori v takomto hroznom chovani.

do druhej triedy ju preradit nechceme, tam je to este horsie. rozmyslali sme, ze ju dame na druhu skolu u nas v meste, no vcera som volala s kamoskou, ktorej dcera chodi do rocnika, kde by zrejme dali aj nasu a ze to tam vobec tiez nie je ruzove. ze tiez sa tam stale dievcata hadaju. ako je to u vasich v tiede? aky maju kolektiv? tiez musite riesit taketo veci?

melanta
21. apr 2022

A prečo ste nechali tak, že to riaditeľ ututlal? Aj riaditeľ má svojho nadriadeného. Ak nepomohol on, treba to riešiť vyššie.

katka123456
autor
21. apr 2022

@melanta prisla korona, pol roka boli doma. a ked sa vratila do skoly, boli sme stastni, ze sa to ukludnilo. je to dost tazka situacia, na dlhe vysvetlovanie.

guudy
21. apr 2022

Ahoj, podla mna by ste to mali znovu riesit s vedenim skoly, vsetko pisomne, nenechat sa odbit. Ak sa to znovu pokusia ututlat, treba riesit so zriadovatelom.
Problem je, ak je skola pre agresora spadova. Tam skola potom nema v podstate ziadne paky, ako sa takeho ziaka zbavit.
Najhorsie obdobie z hladiska puberty je 12-15 r, potom je sanca, ze sa to trochu ukludni.
Mozno by dcere pomohol kurz sebaobrany, organizuju sa aj pre deti.

katka123456
autor
21. apr 2022

ono, nejde len o to ako sa spravaju spoluziacky ku dcere, ale vseobecne ako sa tie baby spravaju. oni tam nemaju ziadne velke priatelstva. neustale sa to strieda. su hnusne a zakerne jedna na druhu. teraz to nejako na mna dolahlo a je mi to hrozne luto. asi tym, ze som som vcera volala s tou mojou kamoskou a aj u nich to tak je. je hrozna doba. a ja ozaj neviem, co dcere povedat. ze ma aj ona ohovarat? byt zakerna? aby nebola sama? oni sa stvu jedna proti druhej. dcera mala s tou kamoskou ozaj pekny vztah a neustale sa ich snazili rozostvat. az sa to nakoniec podarilo.

kacena4
21. apr 2022

je to obdobie puberty deti sa musia naucit zvladat svoje emocie - robim na skole - a toto obdobie je najtazsie co sa tyka emocionality. kazdy sa s tym musi vysporiadat po svojom (v triede) je to take obdobie nekamaratstva, uz nie su deti ale zacinaju byt mladymi ludmi

tosomja
21. apr 2022

Myslím, že všade je tak, jeden deň najlepšie kamošky, na druhý deň najväčšie sokyne. Dcéra mala od škôlky najlepšiu kamošku, spávali jedna u druhej, na výlety raz s nami, raz s jej rodičmi, aj my dospelí sme vychádzali. Ako nastúpili na druhý stupeň, nehorázne ako sa to dievča zmenilo, začala sa výstredné obliekať, nahovarala moju dcéru na redbuly, alebo že si napíšu sami ospravedlnenku do školy, alebo nech sa neučí na nejakú písomku, že si napíšu ťaháky, potom zase nech jej moja dcéra pošle vypracované du, lebo jej sa nechce. Moja dcéra je taká, že všetko mi povie, zostala zhrozená, že prečo to robí jej kamoška, ...keď dcéra odmietla, raz dvakrát, kamoška si našla inú partiu, už dcéra bola mimo celej triedy, lebo ich nahuckala, že ohovára jednu druhú atď. Presne ako u vás. Teraz má v triede stále kamarátky a kamarátov, s ktorými sa "nikto" nerozpráva, posmievajú sa im, že su bifľoši, že sa neobliekaju moderné a že nemôžu byť do tmy vonku.
Minule mi hovorí" mamka, každý mi vtriede hovorí, že som zamilovaná do xY lebo som mu pomohla s anglickou, to hneď musím byť do neho keď mu pomôžem? " A každý im robí zle. Dcére som zdôrazňovala, že nech si nenechá robiť zle a nech sa nedá stiahnuť na zlé chodníčky, len aby bola obľúbená, radšej nech príde za mnou alebo učiteľkou. Za učiteľkou nejde, lebo učiteľka to nevidí. Pýta sa celej triedy naraz, či sa to stalo, väčšina povie, že to nie je pravda.

nika23t
21. apr 2022

@katka123456 ja mam dcéru siestacku a aj keď nemám skúsenosť so šikanovanim, tak sa mi zastavuje rozum, keď počúvam, čo jej spolužiačky riešia... Snažím sa vysvetľovať jej dookola, že to, čo vidí a počuje v triede je len hra o popularitu, ale vidím, že ona to vníma citlivo a už mysli vlastnou hlavou. Dnes 12rocne dievčatá riešia mejkap, oblečenie, "vzťahy", dokonca aj sex. Veselo si kupujú cigarety a energetaky a provokujú vo veľkom. Moja dcéra je tiež taka skôr nesmela, zatiaľ sa veľmi nezapaja do týchto aktivít spolužiacok, ale vníma všetko okolo. Verím, že snad sa dievčatá umudria a v ďalších ročníkoch to bude lepšie. Od učiteliek viem, že posledné roky sú šiesty a siedmy ročník najhorší... Tak verím, že nejak zvládneme toto obdobie bez sĺz a veľkých problémov. Držím palce, skus byt pre dcéru aj naďalej oporou. Dôležité je, že Ti verí a ze sa Ti zdôveruje. Aj keď to pre ňu určite nie je ľahké, ver mi, že dopadne lepšie ako jej spolužiačka, ktorá očividne potrebuje pomoc viac ako Tvoja dcéra. Držím palce...

katka123456
autor
21. apr 2022

@tosomja presne do bodky. moja mi tiez uplne vsetko povie. a veru aj ta jej kamoska sa velmi zmenila (dostala menzes a jej uplne akoby preplo). len za chalanmi chce behat. mojej dcere to pride ponizujuce, aby sa ona vtierala chlapcom. taktiez ju nahovarala na zuvaci tabak, smiali sa jej, ze chodi skoro domov. a taktiez je dcera velmi dobra ziacka a jej kamoska prepadava. tak mozno aj toto bol problem.

katka123456
autor
21. apr 2022

@nika23t dakujem moc. velmi si ma povzbudila.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
21. apr 2022

@katka123456 presne tak isto. Len za chlapcami, samé nadávky v slovníku, výstredné obliekanie. Menzes. Fajčí, pije. A mama ju má na háku.
Koľkokrát som jej sama povedala, keď volá moju vonku, že aké to bolo dievčatko, najmenšie z triedy, ako kuriatko a teraz by som ju nespoznala. Tie reči ako dospelá, pritom má 11r. Ja v 11r som sa este hrala s bábikami a deťmi na ihrisku na tráve. Nie behala za chlapcami. Veľmi rýchlo dospievajú dnešné deti.
Aj moja dcéra je vyvinutá na svoj vek, ale je ešte dieťa.

katka123456
autor
21. apr 2022

@tomi97 aj u nas tak. tiedna ide radsej do predcasneho dochodku, lebo je z nich uz na prasky. psycholog bol, mali hodinu s riaditelom, nejake dotazniky, ale nezmenilo sa nic. tak slecna, co robila vtedy zle sa pred psychologickou rozplakala, ako ona robi vsetko preto, lebo len chce, aby ju niekto mal rad. no zahrala divadielko na pockanie. viac sa to neriesilo. dokonca sme sa chvilami bali, aby sa vsetko zlo neotocilo proti nasej dcere, lebo slecna zacala vsade rozpravat, ze nie ona sikanovala, ale ze to nasa dcera sikanovala ju. no hrozne to bolo. mna normlane klepe, len si na to spomeniem. toto, co to dievca robilo uz nebolo len na skolu, ale na policiu. zohnali si baby nejake nezname cislo a z neho vypisovali nasej spravy typu "si len kus ho*na". a taketo skvosty jej poslali v den jej narodenin.

katka123456
autor
21. apr 2022

@tosomja presne tak. kam sa tie baby ponahlaju? ja v ich veku som este netusila, na co su vobec chalani dobri 😀 a teraz tu par dni dozadu pridalo 11 rocne dieta temu, ze je bisexualka. ozaj čudna doba.

tosomja
21. apr 2022

@katka123456 to až také ste riešili? Ja by som predsa len zmenila školu. Toto by som nedovolila a rovno si sama podebatila s tou slečnou.

katka123456
autor
21. apr 2022

@tosomja ano, dovolila som si jej pred skolou dohovorit. nic nevhodne som jej nepovedala, len nech sa ukludni, ani hlas som nezvysila, ani nic. napriek tomu, mi do pol hodky volal jej tatko a pred nou (pocula som ju v pozadi), mi nadal ako sirote, vraj si nezela, aby som na jeho dceru co i len v buducnosti prehovorila. a to su nasi susedia..... takze tak
skolu menit nechcem, lebo na druhej skole, co tu mame, to je zevraj tiez dost na prd. kamoska riesila sikanu tiez. takze by sme sli z kaluze do blata. za dalsie, mi na tuto skolu chodi aj syn, ktory tam ma kopec kamosov a je spokojny, no a co by ma stvalo asi najviac, ze by si musela vybudovat znova vztah s ucitelmi. tu je uz zapisana ako sikovna, usilovna ziacka. je najlepsia z angliny a ucitelia ju maju velmi radi. toto ma tam este ako tak drzi.

laila22
21. apr 2022

@katka123456 zažili sme podobne... Dcéru som prelozila v 6rocniku do novej školy do mesta. Teraz sú sice vyhlásený za najhoršiu triedu na škole, ale nič také ako opisujes a ako sme zažili v dedinskej škole sa tam nedeje. Ja som spokojná. Nároky učiteľov sú vyššie ako na dedine. Časom prestúpila do triedy bývalá spolužiačka z dediny a snažila sa tam zaviesť maniere z dedinskej školy, začala stavať spolužiačky proti mojej dcére, intrigovat... Tiež u nás pred tým spávala, nalepila sa na dcéru, spávala u nás, vozila som ju ráno do školy. Keď sa toto začalo diať, zavolala som jej matke a všetko som rázne stopla, vrátane ranného vyvážania do školy.. Praktiky toho dievčata sa nepodarili presadiť v novej triede. Dcéra je spoločenská a ona žiarlila na iné jej kamošky.. Riaditeľka z bývalej školy má ani neodzdravila, keď som odtiaľ zobrala dcéru...

tosomja
21. apr 2022

@katka123456 možno doma nemá pozornosť, nikto sa jej nevenuje, preto si to kompenzuje dominantným spôsobom v škole.
A to len tvojej dcére robí zle, alebo aj iné obete mala?

zuzanaam
21. apr 2022

Nečítala som reakcie, ale riešili sme v podobnú záležitosť. Požiadala som školu o zainteresovanie psychologického centra. Chodili pravidelne pracovať s celou triedou, pomohlo. Škola ale mala záujem vzniknutý problém riešiť.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
21. apr 2022

@katka123456 a potom prečo to učitelia nevidia? Ona sa to riešiť? Tak preradiť tu žiačky, ktorá šikanuje. Nech ide do cudzieho prostredia. Pohroziť jej rodičom cez riaditeľa, že toto akceptovať nebudú a bude vylúčená.

denissi
21. apr 2022

@katka123456
@stvura
@zuzanaam
@laila22
@nika23t
žial , tiež mám dcéru piatačku, a musím súhlasiť s dievčatami.....moja dcéra našťastie nemá šikanovanie ako také v triede, ale to správanie dievčat je hrozné, ja keď to počúvam čo sa tam deje necháááááápem..... čo je toto za otrasná doba,deti a celkovo? kamarátka mi zrazu povie že už nie je moja kamarátka, alebo že bude so mnou sedieť len keď jej prinesiem nejaký darček ( toto sa stalo dcére vo 4. ročníku , keď jej najlepšia kamaratka čo boli ešte zo škôlky povedala 🙉 ) atď. no akože smutné, nepochopiteľné a neviem čo ešte.... nemám ani slov. A keď počúvam kamošky tak to isté či už na tej istej škole alebo inej. Pracujem na SŠ a poviem Vám, z roka na rok horšie a horšie čo sa týka správania a celkovo prístup detí. ☹

7miriam77
21. apr 2022

Preboha, ked to citam, uz teraz mam strach, co caka nas, aj ked este len dcerka ide do 1 triedy. Ako my sme tiez vyvadzali, ale tak toto su uz extremy...🙄😨

caroline_
21. apr 2022

@katka123456 ja som v 6 rocniku tiez bola takto sikanovana, tiez klebety,vymysli, chodili za mnou baby z vyssieho rocnika,pockali si ma ked som bola sama,chytili mi rukav a hovoria mi ze ako to vyzeram,co mam na sebe, preco hovorim na ich kamaratku ze je kurva, potom za mnou chodil jej frajer,ze jedina kurva som tam ja atd...pritom so mnou sa na celej tej skole nikto nebavil takze som nemohla logicky nikoho ohovarat, no potom som prestupila na druhu skolu a tam jajaj, tam som bola velmi oblubena,doteraz je to jedno z mojich najlepsich obdobi v zivote, mala som vela kamaratok a nasla som si vtedy teraz uz manzela. Sice suhlasim ze na kazdej skole je nieco, no hlavne aby bol iny kolektiv. Aspon taka je moja skusenost

katka123456
autor
21. apr 2022

@tosomja to by musel chciet riaditel. ako som pisala, zjavne si nechce pohnevat rodicov. podla mna jej rodicia ani len netusia, co sa v skole deje. ja som bola za nimi dva krat, dva krat ma poslali do prdele. myslim, ze raz na to doplatia, ze ju takto vychovali.
ono vacsinou taketo pripady dopadnu odchodom sikanovaneho, nie sikanatora.

katka123456
autor
21. apr 2022

@denissi moja svokra bola na tejto skole dlhe roky ucitelka. aj to bol dovod preco sme si tuto skolu vybrali. a ta mi hovorila, ze sa to neda ozaj porovnat. je v dnesnej dobe sa ucitel boji napomenut ziaka, lebo ju rodicia potom zlincuju.

katka123456
autor
21. apr 2022

@tosomja veru doma nema ziadnu pozornost. rodicia krcmari su cely den v praci. ona je od rana do vecera na pc. a mala aj dalsiu obet. dopadlo to rovnako ako u nas.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katka123456
autor
21. apr 2022

@tomi97 ved pisem, ze tam bola psychologicka. dostali nejake dotazniky a mali hodinu prednasky o sikane. viac sa nedialo nic.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
777januska777
21. apr 2022

Neviem baby, no to co opisujete som si ja normálne zažila na základnej škole a to mam už 30 rokov. Toto bolo vždy, netuším ci na každej škole, ale na našej to bolo. Ja som patrila k tým co neboli v partii a boli sikanovane, ale teraz po rokoch, keď stretnem tie co ma sikanovali, tak sa normálne dokážeme porozprávať. To je také blbé obdobie, dievčatá sa hľadajú a začínajú sa im páčiť chlapci a tak. Zas sa do toho netreba nechať veľmi vtiahnuť, lebo v tom je viac príbehov a každá to vníma podľa seba. Z odstupom času vidím aj svoje chyby, ktoré som v tej dobe robila. Ak by tam bola, ale tvrdá šikana, tak to už treba riešiť. Moja sestra si napríklad zažila už tvrdšie sikanu (schovávanie veci, zamykanie atd).