Kniha na prípravu na externú časť maturity zo slovenčiny

7. jan 2024

Dobrý deň,

tí ktorí máte deti, ktoré nedávno maturujú alebo vy samy, z čoho ste sa učili? Onedlho ma čaká maturita a keďže nám od októbra chýba učiteľka, by som sa nejak mala začať učiť. Potrebujem skôr vedieť teoretické vedomosti zo sjl, nie literatúru. Zistila som totiž, že vedomosti, ktoré som vedela na ZŠ, už bohužiaľ neviem, keďže celú strednú sme sa venovali najmä literatúre.

Vopred ďakujem za odpovede 🙂

daisy12
7. jan 2024

Ja som maturovala na gymnaziu pred 2 rokmi tušim, a ja som sa ucila len z poznamok čo sme robili počas 4 rokoch🤷‍♀️ a na mature sme mali pracu s textom ze aky to je styl alebo literarny druh alebo urcit typy pridavnych mien ktore boli vo vete a take tie zakladne veci viac menej

lucia13022023
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
uriva
7. jan 2024

Z môjho hľadiska:
Najlepšia na maturitu bola kniha Slovenský jazyk pre 1. - 4. ročník stredných škôl (autorky Húsková-Hincová; vyd. SPN), ale, žiaľ, je vypredaná asi všade už dlhé roky.
Taký slušný základ je Zmaturuj zo slovenského jazyka (vyd. Didaktis) alebo Slovenský jazyk a literatúra (vyd. Enigma).
Ale najlepšie je Kompendium slovenčiny (autor Ján Papuga) - ale to je aj cena primeraná tomu. A to je topka z topiek!

autor
7. jan 2024

@daisy12 áno áno, aj takéto veci tam sú, ja mám skôr problém s tými určiť verný sklad a podobne teoretické

autor
7. jan 2024

@uriva ďakujem krásne za odpoveď!

autor
7. jan 2024

Tu prvú knihu myslíte túto?

autor
7. jan 2024
lulu1321
7. jan 2024

Ťahák na maturitu zo SJ, Orbis Pictus Istropolitana

greta90
8. jan 2024

Úspešná maturita - TAKTIK

aniele
8. jan 2024

Odkiaľ si? Tá kniha Húsková - Hincová je naozaj dobrá. Ak by si bola z okolia BB, mohla by som ti ju požičať. Alebo mi napíš ss a prefotím ti potrebné stránky. Syntax je tam pekne schematicky vysvetlená, aj s príkladmi.

uriva
8. jan 2024

Neviem, či to je iné vydanie, ale ja som myslela túto: https://www.ciernenabielom.sk/kniha/slovensky-j...