Klasická matematika po Hejneho - 6. ročník

11. júl 2023

Ahojte, dcera mi od septembra prestupuje na inu ZS.
Ide do 7. rocnika.
Ide o to, ze v doterajsej skole mali matematiku Hejneho a na skole, kam prestupuje, sa matematika uci klasickym sposobom.
Viete mi niekto aspon strucne napisat, co by uz mala mat zvladnute v klasickej matematike po ukonceni 6. rocnika? Aspon co-to by sme dohnali este cez prazdniny.

Resp. bol niekto v takejto situacii? Prestup z Hejneho matematiky na klasicku az v polovici 2. stupna? Ako to dieta zvladlo?

elmivelmi
11. júl 2023

Nemas ucebnicu matematiky ?Pozri na nete,tak budes vediet ake ucivo prebereju klsickou metodou 6.
Otazka preco by si mala mat obavy?Ak jej matika ide nebude mat problem.Hejneho metoda sa to uda slabsia?

dievecka
11. júl 2023

Desatinné čísla, konštrukcie trojuholníkov usu, sus, sss, uhly, nejakú kombinatoriku...

kacena4
11. júl 2023

hejneho ide popredu s ucivom takze by mala mat vsetko zvladnute

autor
11. júl 2023

@elmivelmi praveze jeden z dovodou prestupu je, ze hejneho matika jej nejde. Jasne, ze teraz necakam, ze z klasickej bude mat jednotky, ale hejneho je uplne mimo jej aj moje pochopenie. Ona potrebuje jasne struktury a pokyny stylom takyto typ prikladu pouzijem takyto vzorec a pocitam. Ked ma jasne zadane pokyny, nema problem vypocitat.

autor
11. júl 2023

@dievecka dakujen

elmivelmi
11. júl 2023

aha ,no som zvedava na tu matiku,aj my ju budeme mat.Tak nie ore kazdeho je vhodna.

nanka3
11. júl 2023

v 6. ročníku sú konštrukčné úlohy.... delenie desatinnym číslom, aj na našu školu prestupovalo dieťa po 7. ročníku a má problém s matikou.... ale neviem, posúdiť, ako jej ta matika šla na predošlej škole (mali Hejného)... ťažko povedať

ivka225
12. aug 2023

"Ona potrebuje jasne struktury a pokyny stylom takyto typ prikladu pouzijem takyto vzorec a pocitam. Ked ma jasne zadane pokyny, nema problem vypocitat." ... a nebola by si radsej, keby sa dcera naucila rozmyslat? Pretoze to, co popisujes, je presne sposob degradacie myslenia, kym Hejneho matematika (ak je spravne realizovana) podporuje jeho rozvoj.

autor
12. aug 2023

@ivka225 bola, ibaze toto je v jej triede nefunguje. Riesi cela trieda spolu stylom, ked sa vypocita, je to pochopene a ideme dalej. Ze su tam deti, ktore nechapu, co vobec maju riesit a ako a preco, sa neriesi. To by bolo na dlhu diskusiu.
Ja netvrdim, ze je to principialne zla matika, viem si predstavit, ze v nejakej montessori ci sukromnej skole, kde je 10-15 deti na ucitela a ten tak ma moznost si odsledovat, ze to chape fakt kazde dieta (a je tam vytvorena atmosfera, v ktorej sa aj nechapajuce dieta neboji opytat / povedat, ze nechape), by to mohlo fungovat skvele... Zial, toto nemame...

mikadooo
12. aug 2023

Dcéra bola siestacka tento rok. Ak chceš, môžem pozrieť, či nemali nejaké pracovné zošity v škole a môžem ti to evtl nafotiť. Idem kuk? Napíš mi ip prípadne.

mikadooo
12. aug 2023

Toto mám doma

mikadooo
12. aug 2023

@mikadooo aj prvú časť som našla. Klasické učebnice žiaľ odovzdávali.

vika955
12. máj 2024

@mikadooo Dobrí deň . Máte ešte ten pracovný zošit 6.rocnik 2 časť ?

mikadooo
12. máj 2024

@vika955 uffffffffff netuším. Idem pohľadať

mikadooo
13. máj 2024

@vika955 žiaľ už som to asi vyhodila, nenašla som ich.