Kde v zahraničí študujú vaše deti?

jazminn
10. jan 2015

Kde všade a čo v zahraničí študuje Vaše dieťa....moja neter je štvrtáčka na gymnáziu ovláda štyri jazyky a vôbec jej vysvedčenie má od prvého ročníka len jedno číslo ohodnotenia....nie je na tom len ona tak ale aj jej dve sestry, staršia je v šiestom ročníku medicíny a mladšia je ako tretiačka gymnázia na študijnom pobyte v Londýne, kde bola zo 180 študentov ešte s dvoma študentami zo Slovenska vybratá na štipendijný zatiaľ jednoročný pobyt, ak záverečná skúška bude ohodnotená písmenom A, B, tak bude mať možnosť tam ukončiť aj štvrtý ročník...
Kedže sa blíži termín podania prihlášok na Vysoké školy už riešíme...boli sme v agentúre na prieskum, kde v zahraničí by sa dalo čo najvýhodnejšie študovať v anglickom jazyku...ide o medzinárodné právo, medzinárodné vzťahy a pod....

kiki68
10. jan 2015

osobne odporucam asi Londyn, Vieden teraz riesim ja a da sa v angline iba doktorat, inak je podmienka ze treba vediet aj nemcinu. Potom poznam pani, ktorej syn je na Cambridge, studuje jadrovu fyziku, jeho kamos tiez nieco v tomto smere ako matfyz. Obidvaja su spokojni,ale su to velmi nadane tvory. Viem,ze Londyn je pomerne drahy,ale v zahranici sa daju na studium vybavit granty a stipendia.
A co povedali v tej agenture? lebo mne v ramci erasmus ponukali teda kadeco, od nemecka cez Belgicko, Norsko atd. Len horsi bol spiatocnicky pristup domovskej univerzity,ktora sa na to moc netvarila, na SK je to hold pozadu. Kamoska bola jeden rocnik v Sofii a to teda nadavala dost, tiez cez erasmus. Nakolko su na SK doktoraty s mojim vzdelanim problem,tak ho pojdem riesit radsej vo Viedni.

slniecko77
10. jan 2015

@jazminn kamoskin synovec studuje medzinarodne pravo a jeho priatelka biologiu vo Svajciarsku, myslim, ze v Zeneve. A jeden nas rodinny prislusnik s priatelkou studuju jazyky na Univerzite v Edinburghu, Skotsko - patri medzi naj univerzity v UK. Skotsko ma vsetky univerzity pre krajiny EU (okrem UK a Irska) zdarma.
Prajem vela stastia vo vybere a studiu 🙂

jazminn
autor
10. jan 2015

@kiki68 na Erasmus bola minulý rok teda v piatom ročníku ta najstaršia z medicíny v Nemecku a predtým v treťom ročníku bola na polročnú prax v Brazílii...
Ide o to, že zháňame štát, kde by bolo to štúdium finančne menej náročne., pretože pracuje iba jeden z rodičov a tri dcéry...tak to je dosť náročné. Ale dievčatá sú veľmi šikovné a popri štúdiu aj brigádujú, ak to čas dovolí.
V agentúre ponúkli Moskvu, kde je celé štúdium aj ubytovanie zdarma. Ale dosť nás odrádza situácia na Ukrajine a v Rusku, je to nebezpečné...potom právo v Holansku, kde ročne by to stálo 2 tis.eur a ubytovanie zdarma...

bonaqa2013
10. jan 2015

Aj ČR je zahraničie. Veľa Slovákov je na medicíne v Brne. Do Ruska by som neposlala ani nepriateľa, nieto ešte dieťa.

jazminn
autor
10. jan 2015

@bonaqa2013 ide nám o medzinárodné právo alebo vzťahy...jazyky
v česku je v Brne veľa študentov na medicíne, zubarine,,,

lili_mia
10. jan 2015

@jazminn Skuste pozerat aj stranky skol, ci ponukaju granty, stipendia. Napiste im, oslovte ich studijne odd. Mozno aj ponuknu, ze sa moze zapojit do nejakej sutaze a ak prejde, tak ma zaplateny pobyt, atd. V krajnom pripade je moznost pozicky a co viem, tak student danej skoly ma pozicku od skoly s 0% urokom.
Mozno poradia aj na stranke Europskej dobrovolnickej sluzby. Ich pointa je nieco ine, no mozno by sa pobyt dal prepojit s dobrovolnickou pracou a ma peniaze na pobyt. Ci googlit vseobecne vyrazy stipendia, granty v danej krajine, isto je nieco pre zahranicnych, len to treba najst. Hladat v anglictine, nemcine, na strankach kancelarii EU, Europskej komisie, atd.

jazminn
autor
10. jan 2015

@slniecko77 a v tej Ženeve, to študujú v angličtine? lebo agentúra ponúkla napr. Škotsko ale vo švédskom jazyku...nie v anglickom...

slniecko77
10. jan 2015

@jazminn nie som si uplne ista, lebo obaja vedia vyborne po francuzsky..takze to bude bud anglictina,a lebo francuzstina..Svajciarsko je dost financne narocne, viem, ze byvaju vo Francuzsku, do Zenevy denne dochadzaju a tiez platia za skolu. Ale myslim, ze od druheho rocnika Svajciarsko garantuje part time brigady a su ta slusne zarobky..len som si nie uplne ista ci dokazu pokryt vsetky naklady na studium.
V Skotsku pre Slovakov studium zadarmo, ale platis si samozrejme byvanie a stravu...tiez sa da brigadovat.
Nech si hladaju skoly same, teda Univerzity, ktore ich oslovia...myslim, ze budu mat vacsie moznosti.

slniecko77
10. jan 2015

@jazminn aha co som nasla http://www.sciex.sk/_user/SCIEX_web.pdf
V Zeneve teda studuju po francuzsky 🙂 aj som to predpokladala, lebo obaja chodili na gymnazium kde je jeden z vyucovacich jazykov francuzstina.
Je tam pisane aj o stipendiach..preluskaj si to 😉

jazminn
autor
11. jan 2015

@slniecko77 Ďakujem veľmi pekne...

sharlotta
11. jan 2015

@jazminn medzinarodne vztahy su aj v Dansku. Kedysi som nad tym uvazovala ja sama, no nakoniec som ostala na Slovensku 😒 Myslim, ze aj v Parizi na Sorbone sa daju nejake odbory studovat v ANJ, pozrela by som aj Bolognu.

sharlotta
11. jan 2015

Este aj nad toto univerzitou som uvazovala http://en.wikipedia.org/wiki/Central_European_U...

yanni
11. jan 2015

@jazminn nejdem ti radti kde, lebo to je podla chuti a penazenky ale napisem ti moju osobnu skusenost.
Najlepsie je absolvovat cele studium v zahranici. Slovenske VS uz pomaly ale isto nemaju uroven. Viem to porovnat, kedze som studovala aj na SK aj v zahranici. Taktiez moj brat. Vystudoval technicky smer bakalara na SK a ing (master) v Nemecku. Ja som nakoniec vystudovala cele studium prava v jednom z najdrahsich nemeckych miest a to bez akejkolvek financnej podpory. Bez stipka, bez podpory rodicov. Tak isto brat. Obaja sme popri skole brigadovali a tak si skolu financovali. Bolo to narocne ale dalo sa.
V DE su Uni pre studentov z EU zadara, ubytko a ostatne veci si samozrejme musis plati, podobne ako na SK. Ked vravis 2000 € rocne, tak sa nahlas smejem, ved je to takmer zadarmo. Ja som len za ubytovanie, jednu izbu, platila 300-400 € mesacne a to je teraz uz zase drahsie, kedze to bolo davno, uz robim po studiu 10 rokov.
Brat to ma este cerstve, kedze je o dost mladsi, je v byvalom vychodnom Nemecku, kde je vsetko lacnejsie, platil ca. 200 € ubytko na internate. Tiez sa uz takmer vsade da studovat aj v angline, zalezi od skoly a odboru. To sa ale dozvies priamo na strankach danej Uni. Treba poguglovat. V DE tiez existuje Bafög, je to akasi pozicka, ktora sa vracia aj do 20 rokov po skonceni skoly. Vracia sa len 50 %, ak mas urcity priemer, tak ti odpustia este dalsich 25%. O toto moze poziadat kazdy student EU. My sme si to ani nevybavovali, ja aj brasko radsej brigadovat (on dokonca vo svojom odbore; ja vselico mozne), ako zacinat po skole niekde robit s tym, ze este si nic nezarobil a uz mas dlhy voci statu. Ono sa daju aj tazke odbory dobre vystudovat aj ked budes popri tom robit. Len sa treba spoliehat na seba a nie kto mi co da. Takto studoval aj moj muz, je sice Nemec ale nik mu nikdy nic nedal. Tiez stale robit. A bol jeden z najlepsich studentov. A teraz svetova kapacita. Ja ho doma takmer nemam, co stale niekde lieta 😕
Neviem ako v inych krajinach, ale poviem ti, ze v DE sa studuje nie sice lahko ale prijemne. Ucit sa musis vsade ak chces nieco dosiahnut ale ak su tie baby fakt take sikovne, tak nech nezaspia na vavrinoch, hladaju uz popri skole robotu vo svojom alebo podobnom odbore a maju o buducnost postarane. Brasko zacal brigadovat vlastne len koli prezitiu a uz po dvoch semestroch ho zacali vo firme presviedcat, ci by nechcel po studiu u nich ostat robit na plny uväzok. Este pocas brigadovanie mu poplatili vselijake certifikaty, no co si moze mlady clovek viac zelat.
Takze, vypadnut zu Slovenska a makat a uz sa nevracat.

kiki68
11. jan 2015

S nejakymi nakladmi na studium v zahranici treba ale ratat, to nejde iba tak pridem a studujem uplne zadarmo. Ale v pripade zahranicnych studentov funguju specialne granty, casto ich najdete na strankach univerzity, maju na to ale ludi,co poradia ako funguju a kde sa teda obratit. Vdaka grantom sa da vystudovat tiez skoro zadarmo. Plus v poslednych rocnikoch je moznost mat platenu prax na vacsine skol v zahranici, tam totiz aj myslia na to,co ti ludia pojdu robit. Rusko by som uplne dala mimo hru, nielen nestabilna situacia,ale co som pocula od ludi,co tam studovali a byvali,tak to je jedna katastrofa. Vhodne tak na prepitie pecienky aj ked ta skola nieco da. Tiez sa da za velmi male penizky studovat v Rakusku, tam to totiz plati z velkej casti po novom stat. Predtym to tak nebolo,teraz je. Hlavne na SK skoly vyrabaju skoro nepouzitelnych ludi,lebo im chyba prax a absolventa bez praxe nikde nechcu,takze tam vznika problem,ktory v zahranici velmi nemaju. Tiez v Rakusku to funguje tak,ze ak firma zamestnava niekoho v ramci praxe dostane este na neho od statu nejake peniaze,takze to firmy radi spravia. Ak je ten clovek dobry, tak to vacsinou konci tak ako pise Yanni, ze mu ponuknu rovno miesto po skonceni skoly. Ja osoben by som sa orientovala iba smer zapad, smer vychod je nic moc podla mna.

yanni
11. jan 2015

Inak baby, ja som bola pol roka, jeden semester, na Lomonosovovej Uni a nebolo to az take zle. Ale bolo to v 90tych rokoch. Koncom. Len sme tam boli ako v zlatej klietke. Take obyckove shoppingovanie ci vyjdetie na ulicu nehrozilo, vzdy v skupine a s delegatom. Mali se opatrovnika, co sa o na staral a stale s nami niekde chodil, kedze na Cervenom namesti nebolo zriedkave, ze tam stali vojaci s kalasnikovom. Ale co sa tyka skoly, tak to bolo uplne nieco ine ako nase poondiate slovenske vselijake VS, co v poslednych rokoch radtu ako huby po dazdi. A uz ani komenskeho nie je to co byvalo. Ja som bola na UMB a ked to porovnam s LMU v Mnichove, tak Slovensko s moze zahrabat. Vybavenie nuleve, ucitelia sprostejsi ako studenti. A to iste rozprava aj brasko o TU v KE. Bud stari dedkovia alebo mladi absolventi, co ked sa im nieco student opyta, tak bud nevedia, blbo sa pozeraju alebo ked im student nieco "nove" povie, tak kukaju ako blbci a este povedia" to faaakt, to som nevedel". 😕 Hlavna vec, ze to vyucuju

slniecko77
11. jan 2015

@jazminn este ma napadlo, ked spominala yanni tie pozicky...to iste funguje v UK tzv Loans, dostanes pozicku na vystudovanie a ked si najdes pracu s urcitym prijmom tak zacnes splacat a ak nenajdes s urcitym prijmom (ale napr mensim) tak splacat nemusis 😉 Vela ludi tu tak studuje, ze si vezmu pozicku...
Este raz vela stastia 😵

17alexis
12. jan 2015

@jazminn známy z našej rodiny študoval v Dánsku. Nebolo to fin. náročné, stíhal aj brigády a aj školu si chválil. Jeho brat chodil do Londýna, kde študoval niečo ohľadom filmovania a ešte jeho sestra študovala vo Viedni na Webster, bolo to v angličtine, ona študovala myslím MBA a teraz tam ostala učiť. Všetci traja to finančne zvládali jednak vďaka dobre situovaným podmienkam v rodine, ale chalani aj vďaka brigádam.

espanola89
15. jún 2015

Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby nás okrádali. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂