Kamarátku nebaví tanečná. Má tam vydržať?

filip14
16. nov 2022

Mám kámošku, ktorá chodí na tanečnú. Už ju to nebaví kvôli spoližiakom a psychicky to už nezvláda ale mama jej hovorí, že nech tento rok ešte vydrží, že je absolvent a nie malé dieťa. Poradíte mi, ako jej mám pomôcť? Veď si pokazí sebavedomie, bude mať traumu...

kaktusik007
16. nov 2022

@filip14 chapem spravne, chodi na tanecny odbor do zus a ostava posledny rok studia?

suhlasim s rodicmi, spravi totalnu hlupost sk to necha

deti95060810
16. nov 2022

načo sa staráš ty do toho...ak je slečna ešte nie plnoletá - čo asi nie je, hlavné slovo tam majú rodičia...

merlinja
16. nov 2022

ach jaj, dnes všetky deti majú traumu a problém so sebavedomím ak sa od nich niečo vyžaduje ....

jaja20
16. nov 2022

@deti95060810 Tak ale snáď nebudú nútiť svoje vlastné dieťa chodiť tam,kde ju psychicky deptajú a možno aj šikanujú.
A to len kôli tomu,aby absolvovala.
Na ich mieste by som brala do úvahy aj názor svojej dcéry a riešila to s učiteľkou.

jaja20
16. nov 2022

@filip14 Filip,je to od teba veľmi pekné,že sa snažíš pomôcť svojej spolužiačke. Máš vysoké EQ 🙂👍
Bodaj by aj ostatní - hlavne dospelí -boli na takej úrovni.

veronikaszabova
17. nov 2022

@deti95060810 hlavne slovo maju rodicia??? A nazor dietata je co...nic??
Ty ked o niecom diskutujes s detmi, musi byt stale po tvojom a ich nazor neakceptujes???

deti95060810
17. nov 2022

@veronikaszabova zodpovednosť majú rodičia za dieťa do 18 r.
Ak si dieťa zmyslí že nebude chodiť do školy tak to majú rodičia rešpektovať? lebo však aby náhodou mu tam nikto neublížil...
Umelecká škola rodičov niečo stála - nie je to zadarmo a nechať to v poslednom ročníku ? TAk nato môže prísť ozaj len dieťa...

veronikaszabova
17. nov 2022

@deti95060810 mne ak by syn povedal, ze uz nechce chodit, tak chodit nebude. Mne na nazore mojich deti zalezi.

veronikaszabova
17. nov 2022

@deti95060810 a bavime sa o kruzku, nie o povinnej skolskej dochadzke.

deti95060810
17. nov 2022

@veronikaszabova tak ty si ty a názor môže mať niekto aj iný...

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prasiatko30
17. nov 2022

@veronikaszabova je rozdiel ci sa jedna o nejaky tanecny klub/kruzok a nieco insie ak je to oficialna ZUSka, to je ako nechat strednu skolu tesne pred maturitou lebo na nich tlacia trochu viacej lebo je to posledny rok, ak to teraz necha tak to bude lutovat cely zivot. Su urcite veci ktore treba dotiahnut dokonca

veronikaszabova
17. nov 2022

@prasiatko30 neporovnavaj skolu a kruzok.

prasiatko30
17. nov 2022

@veronikaszabova niekedy si sa ucila na zus?

sense
17. nov 2022

Záleží o akú tanečnú ide. Moja chodí na balet aj show dance. Ak by mi teraz povie ze už nechce tak áno má smolu keďže je to zaplatené. Keď do chodí semester a už nechce tak ôk nemusí. Ale vie aj to ze keď nebude musieť ze pre sedí pri tablete doma

veronikaszabova
17. nov 2022

@prasiatko30 ano. Ucila

janage
17. nov 2022

Ja by som zistila, čo je vo veci. Lebo ak ju tanec baví, ale má problémy s kolektívom, riešila by som u pedagóga. Fakt veľká škoda pustiť posledný rok.
Nezvláda tanec, či kolektív?
Je ten kolektív iný oproti minulému roku?
Majú zlé vzťahy? Šikanujú ju? Rodicia vedia čo presne sa deje? Lebo ak im všeobecne zahlási, že chce skončiť Lebo ju to už nebaví, a má pár mesiacov do ukončenia, tak jasné, že ju tlačia dokončiť.
Určite riešiť najprv prvotný problém.

moonlight1210
17. nov 2022

@filip14 nezvlada to kvoli spoluziakom? Preco?

Vysmievaju sa jej, ze jej to nejde? Ze nema cit pre rytmus? Nadavaju jej, ze im kazi choreografie? Kritizuju jej vzhlad, ze im “kazi” esteticky vzhlad tanecnej skupiny?

Alebo sa len ubrala zaujmami inym smerom a nema sa s nimi tam o com rozpravat okrem tanca, tak ju to nudi?

prasiatko30
17. nov 2022

@veronikaszabova a nechala si to par maesiacov pred ukoncenim? A nikdy si nelutovala? Nehovorim o tom, ze si to nechala po 1-2 rokoch.
V kazdom pripade - na toto mame rozdielny nazor, ja si myslim, ze je dolezite viest deti k tomu aby sa snazili ukoncit co zacali a urcitej zodpovednosti. A ak tato dievcina si v poslednom roku zusky po neviem kolkych rokoch chodenia, zrazu zisti, ze ju to nebavi tak to nie je normalne a skor ju treba podporit aby dokoncila a nie aby s tym sekla po tolkych rokoch snahy

jaja20
17. nov 2022

@merlinja
@prasiatko30
@deti95060810
Vy ste čo za ženy - matky? 🤦
Jej kamarát napísal,že to už nezvláda psychicky kôli spolužiakom, takže v tom bude určite niečo vážnejšie,pre čo tam už nechce chodiť. Možno má matku takú istú generálku,ako ste vy,že neberie do úvahy nič,len komanduje a musí byť po jej.
A ten výsmešný príspevok,že deti majú traumu a problém so sebavedomím,to je už konečná 🙄
Veď tu na Koňovi každý deň niekoľko dospelých žien aj mužov pridáva témy ohľadom svojich psychických problémov.

kaktusik007
17. nov 2022

@jaja20 akoze pardon, zmysliet si po x rokoch, v absolventskom rocniku, ze koncim?

to je co za hlupost, v tomto ustupit dietatu? Rovnako som na to trvala, islo o vytvarny odbor a stvrty rok zakladneho studia. Proste som syna donutila, musi tam chodit a musi si ukoncit vytvarne vzdelanie prveho stupna. Cez to nesiel vlak. A vysledok? Sam sa prihlasil na druhy stupen. A aj ked uz mu moc po chuti nie je, lebo OG v inom meste, zariadil si to a aj ked s frflanim, zacal chodit. A bude tam kym nedokonci druhy stupen. Preco? Pretoze ho zacal a rozhodol sa sam. Tak ho uz proste aj dokonci.
ALE - hudobnu chcel nechat v 2 rocniku --- a kedze tam boli rozne okolnosti / umrtie ucitelky a aj Deda co ho tam vodieval/ hudobny odbor zanechal. Zase nebudem dieta nutit dalsie dva roky len preto ze ma talent a nadanie, aby dokoncilo si prvy stupen.

jaja20
17. nov 2022

@kaktusik007 Ty si zrejme jedna z tých, ktoré si neprečítali pôvodný príspevok s porozumením.
Tvojho syna tam šikanovali, vysmievali sa mu? Lebo je sakramentsky rozdiel,či chce skončiť len kôli náhlemu pubertálnemu rozhodnutiu alebo je za tým vážnejší problém.
Takže ako prvé sa treba porozprávať s dieťaťom a za druhé s učiteľkou. Lebo ak náhodou dievča v puberte pribralo ( predsa len sa postava vtedy mení,dospieva ),ona musí vidieť,či sa jej prestalo dariť a preto stratila motiváciu.
Základ je komunikácia,nie len prikazovať a nebrať do úvahy názor druhej strany. Už to nie je malé decko.

prasiatko30
17. nov 2022

@jaja20 tam nepise ze ju sikanuju - to je zase tvoja aportacia k problemu - je tam napisane, ze ju to nebavi koli spoluziakom - to nemusi hned byt sikana.

jaja20
17. nov 2022

@prasiatko30 Deti v puberte majú krehkú psychiku. Stačí aj malá poznámka a hlboko sa ich to dotkne. Trauma nie je maličkosť.
Preto sa treba porozprávať o konkrétnom dôvode. To ale jej matka očividne neurobila,len jej ešte "pridala" tým,že sa snaží v nej vyvolať pocit viny,lebo "veď je absolvent,a nie malé dieťa".
To je psychická manipulácia.

caroline_
17. nov 2022

@merlinja lebo tak to je...akurat si to napisala zlahcene

prasiatko30
17. nov 2022

@jaja20 lenze potom co ich ucis je ze pre kazdu prkotinu co im niekto povie je treba opustit bojisko - velmi nespravne, je jasne ze su citlivi ale zase to netreba prehanat musia sa naucit aj riesit problemy a naucit sa komunikovat s ostatnymi aj ked sa vyskytnu problemy

jaja20
17. nov 2022

@prasiatko30 A kde som napísala, že nech tam hneď prestane chodiť? Veď si prečítaj s porozumením môj prvý príspevok o 22 51h.
Základ je komunikácia,aj s dieťaťom,aj s učiteľkou.

mimka1402
17. nov 2022

@filip14 Riešila by som to s jej trénerkou, nech sa na to pozrú bohužiaľ toto je vždy najhoršie na psychiku ak človek nezapada do kolektívu a hlavne v kolektívnom športe.
Určite kamarátku podporuj! Po tréningu zajdite na dobre jedlo alebo pokec, aby sa ti mohla vyžalovať.
Vieš, spätne jej to bude ľúto, že chodila tam tak dlho a kvôli zlým ľuďom to skončila. Nikdy nevieš kedy sa jej to zijde. A ver mi, že veľmi dobre viem čo to znamená mať psychické problémy kvôli iným...
Ja som odišla z niečoho čo ma napĺňalo kvôli ľuďom lebo v tej chvíli som si myslela, že ma ani tá činnosť nebaví, ale to bolo iba tým znechutenim z ľudí.
Hlavne nech sa nebojí. Musí pochopiť, že to robí pre seba. A uvidíš, že ako bude potom pyšná, keď to dokončí. A niw je napríklad možnosť dokončiť to v inej skupine, alebo na inej ZUŠ? To by mohol byť kompromis. Držím palce!

jaja20
17. nov 2022

@prasiatko30 A nie len prikázať,že tam musí chodiť,a to len preto,že ešte nemá 18 a musí robiť to,čo rodičia prikážu.

mimka1402
17. nov 2022

@merlinja Toto bolo tak trápne. Zľahčovať psychické problémy je fakt odveci. To, že dnes sa viac o tom rozpráva je logické, že si to vedia uvedomiť, že ten pocit čo zažívajú nie je ok a aj ho pomenovať, čo kedysi nebolo možné.
Načo viac bagatelizovať duševné problémy? To, že dnešné deti naozaj majú viac problémov ako kedysi staršia generácia, je faktom.