Kamarát mojej 16-ročnej dcéry

29. nov 2022

ahojte. 16 ročná dcéra má kamaráta, teda minimálne ona to tvrdí. Nechcem jej zakazovať, s kým sa ma baviť alebo tráviť čas, ale tento tu sa mi vôbec nepáči. nejde o to, že by pil alebo drogoval- sama viem, že tá moja tiež nie je stopercentne nevinný človek v týchto veciach, s ničím to ale nepreháňa, mali sme o tomto rozhovor a vie o všetkých rizikách. Nepodporujem ju v tom, nie som s tým na 100 percent zmierená ale som toho názoru, že nepúštanim ju nikam a zakazovaním jej všetkého si s ňou akurát pokazím vzťah, nebude pripravená na reálny život a ešte na truc sa bude chodiť ožierať aj keď by to inak neurobila. Teenageri si vždy nájdu cestu.

Ide ale o toho jej kamaráta, tiež má 16. Osobne som ho stretla pár krát a už vtedy ma prekvapil svojím šarmom. Celkom slušne vychovaný, zdá sa inteligentný. Spomína ho ale celkom často a tak som sa na neho trochu popýtala, či už môjho mladšieho syna, ktorý ho tiež zbežne pozná alebo jej kamarátov. Ide o to, že tento chlapec, nazvime ho Jožko, je tzv. f*ckboy. Pre vysvetlenie, niečo ako náš k*revník, akurát posunuté na vyšší level. Baby strieda ako ponožky, motá im hlavy a potom ich zrazu ignoruje, myslí hlavne na s*x. Je veľmi prítažlivý a šarmantný, takže to nemá ťažké. Často sa takto baví aj s 3 babami naraz. Balí ich na príbehy zo svojho života (neviem, či pravdivé ale je to možné) ako napríklad zbil nejakého chlapca pretože zneužil jeho kamáratku a tak, flirtuje s nimi, privádza ich do prijemného pomykova a ideálne sa ich snaží dostať do postele. Bojím sa, že takéto veci začne skúšať aj na moju dcéru. Ona je ešte pomerne neskúsená a nevinná v takychto veciach, nevie rozoznať takýto typ ľudí a nevie, na čo si má davať pozor. Je veľmi krásna (a to nehovorím ako jej mama) a keď to na ňu skúsi, pravdepodobne padne do jeho sietí. A na jej pomerne citlivú psychiku by to dopadlo dosť ťažko, nehovoriac o tom, že nikto nechce aby jeho dcéra bola takto zneužitá. Neviem, čo mám robiť. Mám jej zakázať baviť sa s ním? Aj tak to urobí, akurát mi bude klamať. Nechcem jej ani zakázať chodiť von s kamrátmi, ich parta je naozaj fajn, viem, že sú pre moju dcéru skutočnou oporou. Už som jej skúšala niečo naznačiť ale vždy ma odbije s tým, že Jožko je super kamarát a nikdy by nič také nespravil, a že nemám kritizovať jej kamarátov, keď ich nepoznám. A nedá s vysvetliť, že Jožko je možno naozaj fajn kamrát ale iné veci mu chýbaju. čo mám robiť?

dadka128
29. nov 2022

Najskôr by som potrebovala vysvetliť tuto vetu ,,sama viem, že tá moja tiež nie je stopercentne nevinný človek v týchto veciach, s ničím to ale nepreháňa" to si narážala na drogy alebo na niečo iné? Nech s v obraze...

No a co sa týka kamaráta, nezakážeš, musí sama prísť na to aký je, aj keby si zakázala tak to iba povieš, vždy si najde cestu k nemu ...
O tomto je komunikácia medzi rodičmi a deťmi, od malička a to deťom veľmi chýba, mať doma zdravý vzor, poznať nástrahy... Ono si niekto povie že svet je zlý, doba je zlá... Nie, nie je. To ľudia si to všetko robia sami. Takže nepomôžeš si, než len komunikovať komunikovať, pretože viem ako matka, ze ten strach, co o svoju dceru máš raz aj ona pocíti keď bude mať dieťa...

autor
29. nov 2022

@dadka128 pod vetou 100 percentne nevinná som myslela, že viem, že už zoparkrát experimentovala, minimálne s alkoholom ale nechodí sa opíjať ani nič pdobné.

Viem, že by na to mala prísť sama, ale keď na to príde sama po tom, ako týžden ignoruje jej správy po tom, ako ju presvedčil nech sa s ním vyspí, prípadne rozšíri fámy o tom čo všetko sa medzi nimi stalo (žijeme v malom mestečku na Orave, tu sa všetko rozšíri), nebude to veľmi kruté?

nikpa
29. nov 2022

Čo ti napíšem sa ti asi nebude páčit, mne by sa to tiež nepáčilo, tiež som matka a chcela by som ju pred tým ochránit, ale... Neurobis s tým nič, aj takéto sklamania patria k životu. Jediné čo môžeš, jej dohovoriť, rozprávať sa s ňou o takých chalanoch, o tom čo používajú aby baby ,,ohurili,, a ako to potom keď dostanú čo chcú, zvyčajne skončí. Jožka v týchto rozhovoroch nespomínaj. A či bude rozumná alebo sa nechá zlákať, to už bude na nej, lebo ako si sama niekde napísala, ak bude chcieť, cestu si nájde. Zamykať ju doma nemôžeš a pred všetkým ju neochránis, musí zažiť aj sklamania.
Sama si pamätám podobný príbeh, mala som 19 rokov. Tiež som sa zaplietla s takým mačom, ktory namotaval okrem mňa ešte pol sídliska. Mama ho poznala a snažila sa mi ho vyhovoriť, párkrát ma aj nepustila von ale to bolo to najhoršie čo mohla urobiť. Samozrejme som si nedala povedať ale mne ,,len,, zlomil srdce, nespala som s ním. Bolo to pre mňa veľmi dobré ponaučenie do ďalších vzťahov.

jjanulienka
29. nov 2022

Rozprávať, rozprávať, rozprávať🤷🏽‍♀️
Naozaj sa treba s ňou otvorene porozprávať, možno aj o tom ako vnímaš toho jej kamaráta a aký ma na neho názor ona. Ona si musí sama prejsť všetkým možným, ale je skvele, že si jej oporou a aj keď sa hocičo stane povie ti to a budeš jej ramanom, na ktoré sa môže vyplakať.
Si úžasná mama 😉

barbora0308
29. nov 2022

Zial poradit neviem ani nechcem, kedze nemam este skusenosti s teenagerom. Ja len chcem napisat, ze mi je velmi sympaticke, ako riesis tuto vec ohladom svojej dcery, bodaj by bolo viacero matiek, ktore riesia rozumne taketo veci s ich dcerami. Myslim, ze by som teraz mala uplne iny vztah s matkou, ak by mala ku mne takyto pristup. Fandim ti 👍🤗!

zuzanka.zuzu
29. nov 2022

žiaľ, presne takto sa získavajú životné skúsenosti 😒 ako si sama napísala, nie je skúsená. nech už sa medzi nimi stane čokoľvek, tak už bude. niekedy to začať musí. potom si na takých hajzlov dá bacha.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sejbipi
29. nov 2022

Už som aj matka ale hovorím z vlastnej teenagerskej skúsenosti. Nezakážeš jej to, aj keby, nájdu si k sebe cestu akokoľvek. Ak je Jožo fakt hajzel, musí na to prísť sama a uvedomiť si hodnoty vo svojom živote, ako aj svoju hodnotu. Jediné čo môžeš pre ňu spraviť, ak príde k nejakému sklamaniu, tak byť tam plne pre ňu, ale neochrániš ju od toho. To musí urobiť a vycítiť ona sama, kým nebude neskoro

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinamojka
30. nov 2022

Tiež mám dcéru,má 17..prešli sme si kadečim,bolo aj domáce väzenie dosť dlhú dobu,ale to už bola posledná kvapka u mňa...no viem,že príkazy u nej nefungujú,je svojska,veľmi inteligentná,a preto sa s ňou snažím mat kamaratsky vzťah..Takto aspoň viem,čo robí,veľa spolu hovoríme..

akvi
30. nov 2022

Pripájam sa k názorom, že dcéru nemôžeš pred všetkým uchrániť, žiaľ, aj keď sa nám to ako rodičom nepáči, ale v živote tieto situácie budú prichádzať. Chápem, že sa o ňu bojíš, veď má len 16. Komunikuj jej svoje obavy. Otvorene, na rovinu. Ale daj si pozor na slová, ktoré pouzijes. Je dôležité to formulovať naozaj ako TVOJE obavy, nie ako niečo, cc sa nevyhnutne musí stať. By si sa divila, ale dcéra ak je rozumná, ona to, že "Jožko" je ku..k možno tiež vnima, a skúša si s ním flirtovať a pod. a možno dokáže ustrážiť si svoju hranicu lepšie, ako si myslíš. Vyjadri jej dôveru. A ak sa náhodou niečo stane a ona sa popáli, nevycitaj jej to, daj jej podporu a pochopenie, aby videla, že aj v takejto situácii si tam pre ňu. Musíme sa zmieriť s tým, že deti nám v živote budú aj "padať".