Kam na vysokú školu?

simonkamalinka
29. mar 2015

Krásnu nedeľu prajem 🙂 ,
Viem, že tu ľudia píšu už o všetkom možnom, preto sem idem s prosbou aj ja.
Na úvod- dúfam, že nikoho neurazím alebo niečo také, raz som sem už totiž písala, neviem totiž koľkokrát tu môžem ohľadom tejto témy písať🙂. No k veci-
Študujem na gymnáziu, som v treťom ročníku a už sa musím rozhodovať, kde chcem ísť v budúcnosti na výšku. 🙂
Stručne, rozhodujem sa medzi žurnalistikou a jazykmi. K žurnalistike- nechcem byť pred telkou, alebo radšej- nejak veľmi by som to nechcela ale ani by mi to neprekážalo- taký neutrál, ale chcem skôr písať..
Od mala som písavala, ale skor ma baví písať moje články, príbehy, nie to, čo mi prikážu..
A k jazykom - nechcem len prekladatelstvo tlmočníctvo , ako prekladať by som určite nechcela, skor som rozmyslala nad fakultou aplikovanych jazykov- na EUBE- mam tam jazyk, aj základy manažmentu a pod.. Neviem avšak čo je lepšie z hľadiska uplatnenia a platu a podobne.. Chcela by som v budúcnosti veľa cestovať, ale to mozem aj pri žurnalistike aj pri jazykoch .. Nejaké názory? 🙂

romaniela
29. mar 2015

Čo sa týka žurnalistiky, nikde nebudeš písať to čo chceš ty, ale to, čo ti nakážu. A aj ak by ti to náhodou vyšlo, tak ti polovicu článku prerobia. Ak chceš písať, určite nechoď na masmediálnu komunikáciu do Trnavy na FMK UCM, pretože tam sa žiadneho tvorivého prostredia nedokčáš. Sama chodím na túto školu, takže viem aké to tam je, čo sa týka iných škôl tak viem len z druhej ruky informácie, ale všade je to len o teórií, žiadna prax. Ale FMK UCM je zase dobrá v tom, že je to primitívne ľahká škola, ľahšia ako gymnázium a nie je časovo náročná. Učiť sa prakticky nemusíš nič, takže ti vzniká priestor práve na tú prax. Keď si šikovná a pracovitá v Bratislave, čo je blízko, si vieš nájsť miesto, ktoré sa ti bude páčiť a do školy si chodiť len kvôli titulu. Ak ti môžem poradiť, tak neočakávaj od akejkoľvek vysokej školy na Slovensku, že to bude super úžasné a že sa konečne budeš venovať tomu, čo chceš. Nikto sa o teba nebude zaujímať a budeš mať pocit, že si tam to posledné, čo si niekto všimne. Učitelia nemajú záujem učiť, pretože keby mali k študentom a vyučovaniu by pristupovali inak. Na to sa priprav dopredu. Stačí sa pýtať hociktorého vysokoškoláka. Čo sa týka jazykov, tak neviem, ale bude to veľmi podobné. Radšej porozmýšľaj či neísť skôr niekam do zahraničia. Minimálne do Čiech. Aj v Anglicku sú fajn školy, majú tam iný systém aj financovania, treba si to len poriadne pozisťovať. Držím palce s výberom školy, viem, že to nie je ľahké, ovplyvní ti to celý život a hlavne zatiaľ čo gymnázium nebola až tak tvoja voľba, ale voľba rodičov (aspoň predpokladám), tak výber vysokej už je čisto na tebe a vedieť, čo chceš robiť v živote je naozaj ťažké, hlavne, keď si ešte nič nerobila, čo je úplne normálne.