Kam na strednú školu, keď chcem robiť zubarinu?

hanybany5
1. jan 2021

Pekný podvečer
Som v deviatom ročníku na základnej školy čiže mám pár mesiacov na výber strednej školy. Chcela by som do budúcna robiť asi zubárku/ čelustnú ortopédku/ zubnú techničku.
Prišla som sa poradiť kam na strednú školu a prípadne aké máte s konkrétnymi skúsenosti/ čo bude najlepšie. Za všetky rady a tipy vopred ďakujem ❤️

hettinka
1. jan 2021

@hanybany5 pokial chceš na zubarinu, to je náročná vysoká škola a odporucam kvalitne gymnázium. Už vôbec zvládnuť prijímačky je dosť náročné. Treba si pozrieť študijné programy, či maju možnosť seminárov z BIO, CHE. Čeľustna ortopédia sa ešte študuje ďalej po ukončení zubariny, teda vyštudovaný zubár sa ďalej špecializuje v tomto odbore.

Ešte sú možnosti bakalárskeho studia v odbore zubná hygiena, alebo zubný laborant na strednej zdravotnej škole.

hanybany5
autor
1. jan 2021

@hettinka ďakujem veľmi pekne za radu

hanybany5
autor
1. jan 2021

A ešte by som sa teda chcela opýtať či je niekde v okolí TT, GA, NR gymnázium kde nie je nemčina. S angličtinou problém nemám, ide mi, ale ta nemčina je pre mňa jeden z najväčších strachov 😖

janka_266
1. jan 2021

@hanybany5 a hlavne treba myslieť na to, že na zubarinu berú tak 15-20 ľudí do ročníka, takze treba si dobre premyslieť aj inú variantu😊 streda najlepšie gympel. A keď sa aj bojíte nemčiny, aspoň u nás sa aj ang aj nemčina delila na začiatočníkov a pokročilých, takze medzi začiatočníkom by to mohli byt Ok

drzaopica
1. jan 2021

@hanybany5 nam ucitelka odporucila pozriet stranku stredna pre mna.sk pozri si.Dcerine spokuziacky si vybrali bud gymnazium, alebo strednu zdravotnicku, ak chceli studovat tento odbor

hettinka
1. jan 2021

@hanybany5 ja nie som z toho regiónu. Ale na gymnáziu sú vždy 2 jazyky. Prvý (maturitny) spravidla angličtina a druhy si nemusíš zvoliť nutne nemčinu. U nás sa učí dosť veľa aj ruština, francúzština, niekde aj španielčina.
Ale z vlastnej skúsenosti, niekedy stačí iný učiteľ a nemcina prestane byt postrach. A učí sa zvycajne znova od začiatku, ako 2.jazyk, pretože sa stretnú žiaci na rôznej úrovni, alebo aj takí, čo nemčinu má Zs vôbec nemali.

klip0
1. jan 2021

@drzaopica ja by aom tiež odporucila ten dotaznik na stranke, len tak zo srandy som si ho skusila spravit a vyšlo mi povolanie, ktorym sa živím a ako alternativa, povolanie ktore som chcela aj realne ako alternatívu 😅😅🤷‍♀️

drzaopica
1. jan 2021

@klip0 Aj mne🙂aj este jeden psychologicky test som mala odlozeny a tiez mi vyslo to, co je moja praca

benit
1. jan 2021

@hanybany5 v seredi ti ponuknu aj iny jazyk ako nemcinu, ale nikdy ho neotvoria pre nedostatocny zaujem. Takze skoncis s anj a nj. Inak s bio a chemie vyborne pripravia.

hettinka
1. jan 2021

@drzaopica ten test je vážne dobrý. Vyšlo mi jazykovedec/prekladateľ. Mám vyštudované 2 cudzie jazyky jazyky, roky som prekladala, dnes jazyky učím.

nina255
1. jan 2021

@drzaopica baby aj mne vyšlo v tom teste povolanie ktore aj realne robim 😂 a to som na zakladnej skole ani netusila ze toto chcem ist robit az pred maturitou som sa nejak k tomu dostala😃

@hanybany5 Ako pisal aj niekto vyssie na gymnaziu aspon za mojich cias to bolo tak ze primarne si mala nejaky jazyk cize anglictinu a druhy si si mohla zvolit -spanielcina,rustina,francuzstina...a podla toho potom zaradovali do tried podla druheho jazyka.. snad to tak este funguje 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
2. jan 2021

ten test je KRAVINA a jasne, že keď budem vyberať furt angličtina a jazyky, tak mi "šokujúco" vyjde tlmočníctvo 🙄 analogicky aj pri ostatných predmetoch.... mne teraz vyšlo umelec 😂 nemám v sebe ani GRAM citu pre akékoľvek umenie (hudba, tanec, kreslenie, maľovanie, čokoľvek)

desore
10. jan 2021

Dokazes sediet hodiny nad knihami, vzdelavat sa a mas dobru jemnu motoriku? Inac mozes zabudnut.

sofia1
10. jan 2021

Určite str.skola zdravotn. a tam odbor zubny technik

nenne27
13. jan 2021

@hanybany5 v nitre sa da vybrat ako druhy jazyk okrem nemciny francuzstina( piaristi) a taliancina( cyrila metoda) a je tu aj francuzske gymnazium, ale mozno aj na parovskom a golianovom sa da okrem nemciny iny jazyk- treba si najst stranku skoly a pozriet tam co ponukaju

dzeni
21. aug 2024

@nenne27 dobrý deň ,mám presne takú istú otázku. Idem do 9 ročníka a chcem byt zubárkou .
Prosim ťa ako si sa nakoniec rozhodla, podarilo sa

nenne27
21. aug 2024

@dzeni tato otazka je smerovana zrejme na autorku 🙂