Kam na strednú školu?

jozka77
2. feb 2016

Syn má 15 rokov, učí sa dobre, na polroka mal vyznamenanie no problém je v tom že vôbec nevie čo by chcel robiť.Chcel by ísť na odbor Technika a prevádzka dopravy tuto v Rimavskej sobote, ale neviem že či je tá škola hodná jeho vedomostí.Myslíte že by mal po ukončení školy nejaké uplatnenie ? Na gymnázium nechce ísť má ten názor že z gymnázia by nemal nič, a musel by ísť na VŠ. Prosím poradte či by tá Technika a prevádzka dopravy bola dobrá voľba.Alebo má ísť radšej na obchodnú akadémiu ? No na ňu hovorí že by ho to nebavilo.Alebo je tu ešte jedna možnosť a to stavebná v Lučenci. Ďakujem za rady... 🙂 prosím napíšte čo by ste robili v mojej koži...teda jeho... je to dôležité rozhodnutie a má na to už len krátky čas. Ešte raz ďakujem za pomoc.

bajana
2. feb 2016

Rozhodne technický smer, absolventov OA je ako maku a je to škola viac pre baby.

bajana
2. feb 2016

A uplatnenie závisí hlavne od neho, sú síce odbory, ktorých absolventi idú na dračku (mechatronik, atd.), ale je ich pomerne málo.

stepanka274
2. feb 2016

@jozka77 to je asi dopravna vsak, aj moj syn na nu chodi a poviem ze je to lahka skola, na vysku moze ist vzdy, a uplatnenie zavisi od neho

maslenka47
2. feb 2016

@jozka77 prepac. Na jednej strane pises, ze nevie, co chce robit. Na druhej ma presne vybrany odbor. Nie je to nahodou tak, ze dieta vie len ty sa s vyberim nedokazes zmierit? Co tak pre jeden krat respektovat vyber dietata?

maslenka47
2. feb 2016

@bajana OA pre baby? Ja by som skor povedala, ze OA je pre tych, co na gymnazium nemaju a zaroven odborna skola je "pod ich uroven". Pripadne pod uroven rodicov...

belllinka
2. feb 2016

@jozka77 Internat neprichadza do uvahy? Skor by som ho dala na nejaky IT odbor.

belllinka
2. feb 2016

@maslenka47 Ak ma na viac, tak preco by sa mal zahrabat na skole, ktora bude "pod jeho uroven"?

bajana
2. feb 2016

@maslenka47 profil absolventa skôr vyhovuje "zenskym" povolaniam...a v triedach je tak 80% dievčat - učila som na jednej

bosoriak
2. feb 2016

@jozka77 Nech studuje to, co ho bavi. Aby sa naucil mat rad aj to, co je povinnost. S velkou pravdepodobnostou tak potom bude pristupovat aj k praci a zamestnaniu a to je dnes na nezaplatenie. Ak je clovek stastny pri tom, co robi.
A ano, myslim si, ze volba skoly ma byt po konzultacii s rodicmi volbou samotneho dietata. Rodic tam ma byt na to, aby mu pomohol vidiet pripadne nasledky tohto rozhodnutia.

maslenka47
2. feb 2016

@belllinka pretoze nie kazdy ma zivotny ciel chodit do roboty vyfesakovany v obleku a byt dolezity jak hovno v trave. Napriek tomu, ze ma "na viac" - rozumej, ze by dokazal robit cokolvek, co si zaumieni. Jedneho takeho poznam, najstastnejsi je ako sofer elektricky. Napriek tomu, ze inteligencne by dal hoci ktoru z vas do vacku a ma k tomu skoncenu adekvatnu vysoku skolu. Jednoducho ho jeho praca naplna a je mu konickom.

sense
2. feb 2016

@maslenka47 neviem ako su na tom OA teraz ale ked som chodila pred par rokmi na strednu tak na gympel sa dostal kazdy dokonca do priemeru 1.5 bez skusok na akademiu museli robit skusky vsetcia a vybrali 150 zo 700 uchadzacov a na inej akademii bolo uchadzacoc este viac....

sense
2. feb 2016

@maslenka47 inak suhlasim s nazorom ze syn si uz vybral len mame sa to nepozdava...

bubelko
2. feb 2016

@jozka77 podporila by som ho v tom smere, ktory si vybral. a je jedno, ci je to skola "jeho urovne".

sense
2. feb 2016

@jozka77 nechaj ho studovat to co chcel, mna mamka nechala necham aj ja dceru... ja mam uz spominanu OA robila som aj mzdovu uctovnicku po case ma to ale strasne nebavilo cumiet x hodin do pocitaca a ked som odisla robit do hotela casnicku to mama skoro nerozdychala ze mam na viac ale mna to par rokov bavilo neskor som si nasla inu pracu v uplne inom obore a nemam nic spolocne so studovanym a strasne ma to bavi aj ked nie je vzdy je to ruzove....stary otec napr dodnes nerozdychal ze som nesla na prava ...alebo na inu "lukrativnu" vysoku skolu...

A este na slovensku pomaly aj upratovacka musi mat vysokoskolsky titul...a pritom vo vela zapadnych krajinach sa ceni mat remeslo v ruke...nevraviac o tom ze sa s nim aj 90% dojaze uzivit

elenajezova
2. feb 2016

Moj syn chodí presne na tento odbor - technika a prevádzka dopravy, ale v Prievidzi. Je spokojný. A ešte poznámka - v triede sú samí chlapci a len jedno dievča.

leonie77
2. feb 2016

...no, OA rohodne nie je len pre baby, to skôr zdravotná, či pedagogická...
Môj syn navštevuje OA a je ich v triede tak na polovicu a vo vedľajšej takisto. Kukni webstránku školy, sú tam zoznamy žiakov v triedach...
Myslím, že Tvoj syn uvažuje správne, keď tvrdí, že z gymnázia by nič nemal, pokiaľ by nepokračoval ďalej na VŠ. Odborná škola je dobrá voľba, treba len správne vybrať, predovšetkým podľa synových záujmov a schopností, určite nie podľa ambícií rodičov. Okrem toho deviataci mávajú v školách tzv. konzultačné hodiny s pedagogicko - psychologickými poradcami, kde im dávajú rôzne testy, na základe ktorých vyhodnotia, na aké typy povolaní sa osobnostne hodia. Pokiaľ ale Tvoj syn má v tom jasno, kam chce ísť, treba ho nechať, aby Ti ti neskôr nevyčítal...držím palce 😉

0silvia0
2. feb 2016

@jozka77 ale veď v rámci dní otvorených dverí sa dá ísť pozrieť na jednotlivé školy a podľa toho sa rozhodnúť. Mám tiež v pláne na jednu ísť pozrieť, hoci môj syn je len ôsmak, ale má predstavu, čo by chcel ísť študovať. Len u neho je problém, že sa neučí vôbec tak ukážkovo ako tvoj syn. Chcem to použiť skôr ako motiváciu - keď sa chceš dostať na školu, tak zaber v učení.
Držím palce.

leonie77
2. feb 2016

@sense ...jasné, že na Slovensku upratovačka potrebuje VŠ diplom...lebo s diplomom už nie je upratovačka, ale manažérka podlahových krytín... 😀 😀

sense
2. feb 2016

@leonie77 no v dnesnej dobe je uz pomaly kazdy manazerom a kazdy manazerom niecoho ineho len platy stale nie su manazerske

cecil36
2. feb 2016

a ako preco si s nim nebola na testoch na co ma predpoklady? Robia ich vsetky centra pedagogicko psycholog. poradenstva.

belllinka
2. feb 2016

@maslenka47 Nie vsetky zaujimave pozicie su "oblekoch". Tak ale rodic ma usmernit dieta, nech potom aj ma sancu sa zamestnat. Co bude mat z toho, ze bude robit vodica elektricky, ale rodinu z toho neuzivy. Ja som po zakladke chcela ist strasne na zdravotnu a robit sestricku. Mama mi to CHVALABOHU vyhovorila a som jej vdacna, ze teraz nemusim robit nonstop nocne a natahovat sa s pacientami za mizerny plat.

bosoriak
2. feb 2016

@belllinka A nebolo by lepsie nechat dieta rozhodnut sa same, nechat ho prejst si skuskou a potom ho nechat aj niest si nasledky? Skolu si mozes dokoncit kedykolvek, ale skusenost neziskas. A nemozes vediet, kde by si skoncila. Mozno by si bola teraz v zahranici v sukromnej ambulancii a zarabala by si tolko, co premier.

celasapremenim
2. mar 2016

@belllinka ja ta uplne chapem, je to tvoj syn a zaujima ta, ako sa bude v buducom zivote mat
lenze ako vidis, priemerne iq modreho kona nepusti, aby ta este aj za takuto otazku tu na kopytach rozniesli, rozobrali aj veci, na ktore si sa nepytala a podobne
drzim palce, aby ste dobre vybrali, tiez mam tuto spoluzodpovednost pred sebou, co sa tyka mojich deti
btw ak by zvladol gymnazium, tak kludne si moze potom urobit nejaku nadstavbu specializovanu, alebo mozno zmeni rozhodnutie az o tri roky po ukonceni gympla a spravi si vysku, pritom z mnohych strednych odbornych skol mu bude chybat dostatocna znalost z predmetov, z ktorych sa robia prijimacky na vysky, konkretne vyzdvihnem matematiku ....co teda u chalana je pravdepodobne, ze sa taha technickym smerom a matematika mu bude potrebna....
ja by som skusila aj gympel s nim a pozrite si dopredu moznosti dalsieho odborneho dovzdelania, pripadne bakalarske vzdelanie, co bys a mu pacilo
preco by sikovny chalan mal skoncit medzi svorkarmi

celasapremenim
2. mar 2016

to malo ist jozka77 :D

romco3
31. máj 2021

@jozka77 Dobry den, ako sa nakoniec rozhodol? Istotne uz aj zmaturoval medzicasom. Ale zaujimalo by ma to. Ak siel na ten odbor, ako bol spokojny? Myslim si, ze asi to je odbor taky mix automechanika-autoelektrikara (cize strojnictvo plus elektrotechnika) plus ekonomika, ale zaroven aj dost praxe. Uplatnenie zrejme napr. ako prijmaci technik, technik v doprave, spedickach, na STK a pod., ale aj ako vodic autobusu, rusnovodic,.. ale aj v automobilkach, prepodkladam ze sa ucia aj nejake graficke programy. Co sa tyka vysky, tak moze chybat dostatok hodin matematiky pre pokracovanie na VS tech.smeru (to by sa muselo riesit doucovanim, pripravnymi kurzami). Alternativou k tomuto odboru by este mohlo byt napr. odbor technicke lyceum (nieco ako gympel so zameranim na mat/fyz a technicke predmety (stroj., elektrotech., IT), alebo technicko-ekonomicke smery (technicke a informaticke sluzby v elektrotechnike/strojarstve/stavebnictve, ekonomika a prevadzka dopravy) a uz je vela skol ponukajucich aj odbor mechatronika (mix stroj-elektrotech.plus IT, automatizacia).