zdravim, mam 15 a strašne rada by som niekde brigádovala, ale neviem kde by ma mohli zobrat ked mam 15. bavilo by ma v kaviarni, velmi rychlo sa ucim.. ale neviem zobrali by ma? pripadne ak by ste mali kontakt na niekoho tak by som bola rada.. dakujem krasne))
@baska14yolo legalne nikde, az od 16-tich
Už sa môže aj od 15, ale iba ak máš dokončenú povinnú 10 ročnú školskú dochádzku, čo má len veľmi málo 15 ročných... navyše, aj keby si ju tento rok náhodou skončila, tak sa mi zdá, že sa to ráta až po 31.auguste ... takže jedine môžeš ponúknuť nejakú výpomoc známym 🙂 a keď to budeš riešiť o rok, tak treba začať skôr, ešte pred letom, teraz už majú väčšinou všetci brigádnikov na leto dohodnutých...
@nelca84 moze podla novej upravy zakona. moze dokonca, aj ked nema dokoncenu povinnu skolsku dochadzku (co predtym nebolo), ale len na vybrany druh prac a ma to rozne obmedzenia, napr. povolenie z IP, ...
@moonlight1210 ake vybrane druhy prac? Synovi tiez stroskotala brigada na tychto pravidlach. Mal robit v bistre, samozrejme bez inkasovania penazi. Ma 16, ale teraz skoncil len 9. rocnik, takze nesplnil druhu podmienku - ukoncenie povinnej sk. dochadzky.
@nelca84 https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...
Ale od 1.3.2021 podmienka, ze musi mat ukoncenu povinnu skolsku dochadzku uz neplati a uz moze vykonavat aj ine lahke prace. Zamestnavatel si to musi (okrem doterajsich podmienok - lekar, atd.) nechat schvalit inspektoratom prace. A do toho sa asi zamestnavatelovi nechce. Lebo to mozu prist skontrolovat. A ako pozname IP, tak uz budu kontrolovat aj kadeco ine.
To je ako poziadat socialnu poistovnu o vratenie preplatku za jeden mesiac a nahlasia ti kontrolu rovno za tri roky. 🙂
Kazdopadne, podmienka ukoncenej dochadzky uz nie je nutna. Ale ma to tie vyssie dalsie podmienky.
@lucka_ke okeeej dakujem
@baska14yolo skús túto otázku napísať "pánovi ministrovi práce"..., ktorý na všetky dotazy ohľadne daňového bonusu, ktorý je pre deti od 15 rokov nižší než pre mladšie deti odpovedá, že je to preto, že deti od 15 rokov môžu v pohode brigádovať (ja viem, že nemôžu...aj u nás vo firme berú až od 18). Ale úprimne ti držím palce..
@moonlight1210 ono problém je aj to, že zamestnávateľ potrebuje brigádnika, požiada IP o výnimku a čaká na ňu 7 mesiacov... čiže v praxi to reálne nefunguje
kým nemáš 18 nemôžeš pracovať s peniazmi, čiže ak do kaviarne jedine na pomocné práce