Kam ďalej na strednú školu?

16. jan 2024

Ahojte, dcéra je 8smacka no už majú rozmýšľať kam chcú ísť ďalej na strednú.
Lenže ona vôbec nevie nemá ani šajnu čo by chcela ďalej na akú školu chodiť.
Ja ju chápem tiež som nevedela v jej veku. A mne nakoniec vybrala mama na akú školu ma zapísala. Školu som vychodila no nikdy som sa nezamestnala v tom odbore.
Čo som v kontakte s bývalými spolužiakmi z 30 ľudí cca 10 sa tomu venuje čo sme sa vyučili, ostatny robia inú prácu.
Ja by som bola rada keby si dcéra vybrala školu čo by ju bavilo a aby sa tomu odboru venovala po škole. Len ona ani nevie čo ju bavi. Nemá žiadny smer kade ísť.
Poraďte mi nejakú školu, kam sa chystajú vaše deti?
Či myslíte si že je to jedno akú strednú školu veď aj tak sa tomu nebude venovať po škole?

tanyan
16. jan 2024

Napríklad obchodná akadémia je dobrá v tom, že sa naučí aj strojopis (písanie všetkými prstami), porozumie ekonomike...
Toto sú zručnosti, ktoré využije v akejkoľvek profesii, aj keby sa rozhodla podnikať.

pribinak
16. jan 2024

Aké má známky?
Ktoré predmety ju bavia a ktoré nie?
Od tohto by som sa odpichla

mane01
16. jan 2024

My sme so synom vyberali skolu vyradovacou metodou: cize, co urcite nie… a potom zostal uzsi vyber, tam sme sa informovali o uplatneni, pochodil vela DOD na roznych skolach a nejak nam potom ostali len dve.

kacena4
16. jan 2024

vsak ty vies co robi doma, tym si krati det, co ju bavi, nie my... ak chces zoznam skor pozri na nete. uz v 8r. budu podavat prve predbezne prihlasky takze treba nieco vybrat. treba sa porozpravat co by nechcela robit (kancelarska praca, praca vonku, s vodou...) a naopak co ju najviac bavi (praca s ludmi, detmi, v kancelarii..) a podla toho sa odpichnut. moja rada kresli takze pojde na umelecu skolu, presne ktoru este nevieme ale tm smerom

autor
16. jan 2024

@pribinak Známky má väčšina jednotky a dvojky,no teraz na pol roka bude mať trojku zo slovenčiny biológie a chémie

pribinak
16. jan 2024

Tak gymnázia, pedagogicku a zdravotnú mizes vylúčiť…..ak jej idu jazyky a Matika tak napr obchodná či hotelová

Ešte sa môžeš opytat či napr v 9. ročníku nebudú robiť nejaké testy aby sa im ľahšie rozhodovalo čo si vybrať
Niekedy sa robi kariérne poradenstvo aj v CPPaP

V 9.rocniku bude dcéra chodiť aj na deň otvorených dverí, však niekde určite pôjdeš aj Ty s ňou
A určite niečo poradia aj kamosky

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
16. jan 2024

@pribinak preco by mala vylucit pedagogicku? Podla mna je to jedna z moznosti.
Autorka - vskole ich netestovali na studijne predpoklady? Ak nie, skuste v CPPaP, na moju dceru to pekne sedelo. Aspon budete vediet, od coho sa odpichnut. A urcite vyuzite dni otvorenych dveri.

pribinak
16. jan 2024

@simsalabim neter je v 9.rocniku, od nej mam kopec info, napr aj to, že s 3 na vysvecku na pedagogicku nie
Toto sú populačné velmi silne ročníky, školy si môžu vyberať

Ale zas snáď matka dá bojovú poradu s dcérou a učiteľkou či kariérnom poradkyňou a tieto debaty tu na koni berie veľmi orientačne

Navyše je len v 8. ročníku, za rok môže mat slečna jasnú predstavu kam chce ďalej ísť

simsalabim
16. jan 2024

@pribinak zaujimave info. Podla mna zalezi aj od odboru, nie o vsetky na pedagogickej je zaujem. A samozrejme, ze maju cas na vyber. Treba zistit moznosti, ist sa pozriet atd.

pribinak
16. jan 2024

@simsalabim v príspevku vyššie píšem že v 9roc má dcéra a aj matka ísť sa pozrieť na DoD

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
16. jan 2024

na pedagogickú nie? prosím ťa, min. rok zobrali spolužiačku mojej dcéry na ped. na odvolanie... pravidelne mala na polroku 5 z matiky - od 6 tr., a monitor napísala najhoršie z celého ročníka zo sj. - mala 6 perc.
na ped. zobrali aj dcéru môjho bratranca - trojky od vrchu až dole zo všetkých predmetov...
kľudne aj na zdravotnú... tam zoberú tiež aj s trojkami... aj keď bývajú rôzne odbory, nie len sestry, ale aj laboranti, maséri, .... popozeraj .

biankamaria22
16. jan 2024

Napadlo ma že takýto test sa da na nete bezplatne urobiť 🙂 https://www.emiero.sk/test/

autor
16. jan 2024

@deti95060810 Zdravotná ma tiež napadla sestričku, laborant asi nie keď z chémie bude mať trojku.

autor
16. jan 2024

@simsalabim Zatiaľ ich netestovali, to CPPaP čo píšeš to ich testujú v škole kedy alebo to máme ísť niekam do centra? V tomto sa nevyznám.

deti95060810
16. jan 2024

popozeraj zdr. školy, lebo tam máš rôzne odbory - možno sa vám niečo zapáči...
laborant je troška vychytený odbor - hlási sa tak 100 detí berú max. 20
ale však skúsiť môžte...

deti95060810
16. jan 2024

u nás boli z CPPaP koncom 8 ročníka - dávali sme na to povolenie že súhlasíme s testovaním a výsledky poslali asi niekedy v okt. v 9 ročníku... Bolo to zaujímavé čítanie - bol tam spravený profil psych. aj s odvetviami kde sa dieťa hodí ....

autor
16. jan 2024

@deti95060810 A to robí každá škola, zatiaľ nám o tom triedna nič nehovorila že by deti mali testovať.

simsalabim
16. jan 2024

U nas testovala v skole skolska psychologicka. U nas 1x uz v 8.rocniku. Ak to u vas nerobia, treba zavolat do CPPaP a objednat sa.
@pribinak ved ja som s tebou suhlasila, ze treba zistit moznosti atd. Samozrejme, ze to bolo napisane vyssie 🙈

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tetapetra
16. jan 2024

To testovanie som ja nezažila,u syna má to o par rokov čaká, ale vraj,keď sú dobré, vraj sa vedia trafiť,dobre poradiť

deti95060810
16. jan 2024

to neviem či robí každá škola, lebo už je polovica januára - aby ste stihli do prihlášok...

marcellka32
16. jan 2024

Už nemáte veľa času, o tomto čase pred rokom sme už drvili matiku a slovenčinu testy na prijímačky....dcéra si sama vybrala OA, prijímačky na obe školy urobila, teraz je spokojná
Nakúpila som jej testy a robila ich fakt že intenzívne od novembra do mája

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
16. jan 2024

@stastnamanzelka prosím ťa nepíš jej že majú čas...musia sa už učiť na monitor9, ak to chce dobre napísať a mať z toho body prípadne prijatie na školu...moja napísala monitor na 2 a aj tak musela písať prijímačky, a bol to masaker na OA, ale dala to, bola medzi prvými 10

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tilly
16. jan 2024

Dievčaťu by som skúsila obchodnú alebo hotelovú akadémiu. Môj starší vedel v piatom ročníku, že chce 8 ročný gympel a aj tam išiel. Mladší, tiež ôsmak už má vybraté tri (technické) školy. Tak uvidíme, čo bude o rok.

autor
16. jan 2024

@tilly Čo sa učí na obchodnej alebo hotelovej akadémie? Čo by bolo z nej keď dokončí školu?

tilly
16. jan 2024

Ja mám obchodnú akadémiu a počas vš som robila napr v poisťovni, aj moja sesternica má oa a ona je účtovníčka, aj keď teda ona si urobila vš ešte, ale v zásade ju nepotrebovala. Na OA sa učí ekonómia, účtovníctvo, strojopis apod, je to ekonomická stredná škola.
S hotelovou, recepčnú v hoteli.