Jednotkár na strednej škole verzus trojkár na gymnáziu

aniieee
30. mar 2023

viedli sme minule s rodinou takú zaujímavú debatu. myslíte si, že je lepšie byť čistý jednotkár na strednej škole, prípadne horšom gymnáziu, alebo dvojkár, trojkár s možno zopár štvorkami a zopár jednotkami na dobrom ale ťažkom gymnáziu?

zlostitko
30. mar 2023

@aniieee to je co za hlupu otazku. Skolu treba vyberat podla inych kriterii. A najlepsie podla toho, comu sa chce dieta venovat v buducnosti.

ckocka
30. mar 2023

A k čomu ste dospeli vy?

andreatytler
30. mar 2023

Cize priemerny ziak z tazkeho gymnazia ma lepsie vedomosti ako cisty jednotkar z lahkej skoly? Mozne to je.
Ako je to s prijmanim na VS? Ma tam vobec sancu sa dostat ak ma 4 na vysvedcku? Lebo ak nie, tak potom su mu tie vedomosti prt platne a iba straca cas na tom dobrom gymnaziu.

macekovam
30. mar 2023

@aniieee pokial by netrpel tym ze ma horsie znamky na gymnaziu tak by mi to nevadilo.. lebo su deti ktore chcu byt nadalej najlepsie a nemusi sa im to podarit na gymnaziu .. v tom pripade by som zvolila SS...

aniieee
autor
30. mar 2023

@zlostitko nevyberáme školu, našťastie :D čisto teoreticky sme rozmýšlali, čo sa viac oplatí, ohľadom vedomostí

@ckocka k ničomu, úprimne, ale ja osobne som skôr názoru, že lepší je ten gympel, lebo koniec koncov, ostatní spolužiaci by žiaka zároveň ťahali dole, a naopak na strednej by ho skôr potiahli dole a zdržovali. ale áno, potom je tu tá psychická stránka veci

aniieee
autor
30. mar 2023

@aniieee *na gymnáziu by ho potiahli hore

mikadooo
30. mar 2023

@aniieee závisí od toho, aké má predstavy o svojom ďalšom povolaní. Ak chce ísť smer vš, tak radšej lepší gympel, alebo lepšia sš, ak už teraz má nejakú srdcovku, na ktorú mu stačí vyštudovať sš (napríklad automechanik, kuchár, účtovníčka,...), tak prečo sa má trápiť na ťažkom gymnáziu a byť frustrovaný z vecí, ktoré mu v budúcnosti budú v podstate nanič ... Ďalšia vec je, ale vzdialenie majú rodičia a okolitá rodina, ako je v tej rodinné nastavený štandard.

tanyag
30. mar 2023

Neviem prečo si takého názoru...ja som bola jednotkárka na ZŠ, nevybrala som si gymnázium, hoci učitelia na mňa tlačili a boli v šoku, keď som si vybrala SŠ...a na SŠ som ostala jednotkárka a aj zmaturovala na samé jednotky...nikdy ma nikto neťahal dole, kamarátky som mala také, ktoré mali na vysvedčeniu 3-4ky, behala som po diskotékach ešte aj cez týždeň, behala som za chalanmi ale nikdy to nemalo vplyv na moje známky...myslím, že kto nechce, nenechá sa potiahnúť dole...všetko je individuálne...a každý človek, každé dieťa je iné, má iné priority atď.

lucia147852
30. mar 2023

Tak hlavne snáď treba prihliadať na to, čo chce dieťa. Lebo ak z toho gympla nepôjde na VŠ nemá nič a pritom môže byť dobrý v inej činnosti, napr ako skvelý kuchár či kaderníčka. Ja som bola čistá jednotkarka na ZŠ a nešla som na gympel.

54tinka54
30. mar 2023

@aniieee tak z pohľadu vedomostí sa asi viac oplatí gympel, tam je širší záber čiže študent má všeobecný rozhľad. SŠ je zameraná na konkrétnu oblasť.
A čo viem tak u nás v meste niektoré SŠ čistá flakarina, učitelia pochybní, tie gymple boli na inej úrovni a verím že aj sú.

sussana29
30. mar 2023

@aniieee to záleží od toho,či chce ísť na VŠ. Chodila som na ťažký gympel. Mala som spolužiakov ako si opísala a nemali problém sa dostať na VŠ aj so štvorkou na maturitnom vysvedčení. Môj brat tak isto. Učeniu veľa nedal na tom gymnáziu a už pomaly končí VŠ.

anita6666
30. mar 2023

Zbytočná téma,zbytočná otázka,dnes sa na VŠ dostane každý. Čo je teda smutné.

simsalabim
30. mar 2023

@aniieee nemyslim si, ze vedomosti, casto zalozene na memorovani, su jediny dolezity faktor. Dolezita je atmosfera na skole, podnetne prostredie v skole, dobry pocit, ze nieco dokazem, psychicka pohoda, radost z ucenia… ak ma mat niekto na lepsom gympli same 4,3 a par 1, ako pises - asi to je dost zataz na psychiku a sebavedomie mladeho cloveka. A mimochodom, nemas celkom dobru predstavu o SS - niektore vedia byt rovnako narocne ako gympel.

queen_mary
30. mar 2023

Podla mna lepsie horsi gympel, lepsie znamky - tj lepsi priemer + zrejme lepsia.znamka z maturit + prijimackovy kurz na VS.

queen_mary
30. mar 2023

@anita6666 haha, to je ale hlupe rozmyslanie. Na niektore odbory sa dostane kazdy (pedagogika, socialna praca, manazment, etc.), na niektore nie.

hiro
30. mar 2023

Prave dnes sme sa s kamaratom rozpravali o znamkach a tak. Na znamky zo strednej sa nik nepytal, na vysku chceli len vysvedcenie, tak ci tak brali podla vysledkov na prijimackach, do prace len zaregistrovali ze mame titul, papiere nik nechcel, znamky nik nepytal. Normalne rozmyslam ze za tych 5-6 rokov na vyske som uz mohol mat par desiatok tisic zarobenych namiesto studovania...

h2
30. mar 2023

No neviem, na akej úrovni sú vedomosti štvorkára, bez ohľadu na úroveň školy.

kornelies
30. mar 2023

@queen_mary Kolko ludi realne skonci VS? Klobaskovi a sikovni. Ostatni sa rozlucia po prvom semestri.

dskjhfdlkdjhl
30. mar 2023

Skolu treba vyberat podla zaujmov a schopnosti. Ak ma niekto na gymnaziu stvorky, tak to nebol dobry vyber. Jednak dieta by malo pocitit uspech, inak sa bude citit frustrovane, ale hlavne, mozno na inej skole by ho to viac bavilo a naslo by si nieco, v com by bolo dobre a teda aj uspesne. Teraz sa mnohi uplne bezhlavo tlacia na VS, ked to nevyjde na lepsiej VS, tak volia lahsie zvladnutelnu, ale po absolvovani nariekaju, ze maju VS a nikde ich nechcu zamestnat.

andrejka1974
30. mar 2023

@aniieee z gymnázia len vysoká škola ale aj sa rozhodne že na vysokú ísť nechce tak na gymnáziu môže nastať problém preto ja som radšej za strednú školu z ktorej ak nebude chcieť ísť na vysokú si nájde uplatnenie a na známkach nemusí až tak zalezat

goblinko1
30. mar 2023

@aniieee bullshit 🙂 nech je aj na gymnaziu, ale nech ma jednotky z predmetov, ktoré sú pre jeho ďalšie štúdium dôležité.. mať čisté jednotky z každého predmetu na gympli je totalna sprostosť

sasesoe
30. mar 2023

@aniieee o znamky vobec nejde. Z gymka nemas "nic", potrebujes ist na VS, resp mala by to byt priprava na VS. A so zlymi znamkami, resp zlymi navykmi "ako sa ucit" je narocne sa na VS dostat, resp dokoncit... a uz zavidisi od odbornosti/sikovnosti/zaujmov jedinca ...
Pricom sikovny/ vyuceny odbornik /remeselnik ma "nieco v ruke" a z financneho hladiska sa mu to moze viac oplatit ako gymko a nedokoncena VS...

5noach12
31. mar 2023

@andreatytler samozrejme, že sa dostane aj keď má 4. Na známky sa skoro nikde nepozerá buď vezmú všetkých alebo sa prijíma podľa prijímačok. Takže určite sa dostane a aj to dokonči. Zatiaľ čo jednotkári na slabých školách vyletia hneď. Známky sú absolútne nepodstatné

5noach12
31. mar 2023

@h2 Keď má niekto 4 z občianskej a dejepisu neznamená, že nemôže vedieť matiku, fyziku, chémiu. A zas títo jednotkári a dvojkári čo tieto predmety nevedia vyletia na VŠ hneď zatiaľ čo ten, ktorý chápal tým predmetom to ukončí. A aj tak známky sa nikde nezohľadňujú a hlavne na lepších školách( napr. Čechy) ich už ani netreba na prihlášku vypisovať. Tak asi toĺko ku známkam.

u2jana
31. mar 2023

@aniieee kolegyna mala dcery na tazkom gympli, z matiky mali 3 na vysvedcku, baby mali z matiky depky, v kuse riesili doucovanie.
Take, ze spoluziaci ta potiahnu hore nefungovalo, skor si pripadali neschopne a vies co ?
nakoniec skoncili VSMU a uchytili sa v zivote.
Znamky nie su vsetko

kornelies
31. mar 2023

Autorka...vies, aky je rozdiel medzi SŠ a ŠOŠ? Napisat, ze ucitelia su pochybni na SŠ. Tak isto pochybni ako na nemenovanom anglickom bílingvalnom gymnaziu, kde som sa zucastnila otvorenej hodiny a pani ucitelka urobila minimalne 5 velkych chyb, ked hovorila.

jana_eyre_2
31. mar 2023

@aniieee deti treba hlavne učiť že sa učia kvôli svojim vedomostiam, nie kvôli nikomu inému.. takže v tom je úplne chabý argument, že niekto niekoho ťahá dole, alebo hore..

simca06022011
31. mar 2023

@aniieee nie známky sú podstatne. Vedomosti získané áno.
Ja ti dám príklad iný, taky vyrovnanejsi: dve VS, rovnaké zameranie teda základne predmety tiež. Jedna škola lazo-plaxo, stručne sa uci, za pomoci všetkej možnej techniky. Druhá kde sa fakt namakaju, ráta sa ručne, musíš vedieť všetko teda do hĺbky ako atď fakt prísne požiadavky na skúšky. Ktorý zo študentov je lepší? Ackar z prvej, Ckar z druhej? ;)
Dôležité je čo má to dieťa v hlave a rukách, či tie 3ky sú z toho ze sa nevie učiť, nemá proste na niektorý predmet bunky slabo kvôli prísnym učiteľom a iným okolnostiam. Rovnako jednotky môžu byť vďaka učiteľom... vid téma zo včera, moja dcéra nemala zax1.stuoen inú známku ako 1, a nič nevedela, všetko.som doučovala ja...

kvetinka75
31. mar 2023

známky v mnohých prípadoch nie sú ukazovateľom vedomostí

simca06022011
31. mar 2023

@andreatytler na vš v prvom rade robí človeka prijímačky. Ak spraví, ide .. napr moja spolužiačka je lekárka. Mala aj 3ku aj 4ku... ;)
Ja to volám mladosť pochabost, veľa nás bolo, ze prvý rok dva ako tak a potom do maturit zarezávali ako keby "nas osvietilo", keď prišli na to co chcú ďalej studovat.
A áno, aj takí boli , čo prestali lebo povedali, že na vš nejdu 🙂