Čo robiť, ak dieťa nechce študovať biling. Môže si podať prihlášku na obyčajné štúdium? Vraj na tú istú školu nie. Je to pravda? Ako potom riešiť prestup? Alebo sa dá aj bez prijímačiek nejak?
Z koľkého ročníka chce prestúpiť? Dá sa to, pokiaľ sú voľné kapacity, treba dať žiadosť riaditeľke/ riaditeľovi.
Nemal by to byť problém, treba ale najskôr osloviť riaditeľa školy, kam chcete dieťa preložiť.
V rámci jedného gymnázia Vám asi nevyhovejú, žiadosť o preloženie treba odôvodniť, posiela sa to na OÚ odbor školstva a nezvládanie učiva v bilingválnej triede nie je dôvodom. Prijímačky sa nerobia, len prestupové skúšky, s tým by nemal byť žiadny problém, keďže sa ide z gymnázia na iné gymnázium.
Ja by som len doplnila, že “úrovňovo” je braný npr. 3. ročník na bilingve ako 2. ročník na klasickom gymply, takže študent pôjde akoby z 3. ročníka opäť do tretieho…
Ja som prestupovala z obyč na bilingvalnu ale ostala som na tej istej škole, napisala som si žiadosť, prebrala som to s triednou a ona mi ju skontrolovala, neposielala som ju poštou ale zaniesla k sekretárke, po tyždni mi prišiel list domov že ma zobrali nakolko mali volne miesto a potom som viac menej chodila ešte 3 dni na starý odbor a potom som prešla od začiatku tyždna do novej triedy o ročnik nižšie. Celý mesiac som sa trapila lebo som prestupila z 3 ročnika do 2 ročníka a musela som tie 2 roky dohnať za 1-2 mesiace a urobiť všetky skúšky a testy ktoré po mne chceli ( nemusela som to robiť predom nakolko to boli 2 roky učiva) samozrejme nedavali mi všetko do detailu lebo to sa nedalo učiť sa zarovno a nimi a ešte aj to čo oni mali už za sebou...samozrejme keď oni mali pisomky a skušania tak aj ja...nikoho nezaujimalo že mam niečoho veľa lebo som si to vybrala, prestupovala som z uplne ineho odboru na administrativne zameraný odbor v cudzom jazyku s tym že som ten jazyk realne ani moc nevedela a dokazala som sa všetko naučiť, vobec to nelutujem, jazyk ovladam na úrovni C1 ale toto cele sa odohralo už po mojich 18tich narodeninach, nemusela som nič riešiť cez rodičov a samozrejme prestup z bilingvalneho odboru na obyčajny je ovela jednoduhší
@miracle25 ešte dodám že som kludne mohla prestupiť z 3 ročníka do 3 ročníka na tom bilingvalnom odbore,bola aj taká možnosť ale neverila som si že to zvladnem a rovnako aj pri gymnaziu môže prestupiť do rovnakeho ročnika ale bude musieť makať a počitať s tym že par tyždnov bude velmi naročných
@miracle25 ja keď som tak prestupovala ( ale teda už to bolo dávno), tak som musela robiť rozdielovky z každého predmetu, aby som mohla ísť o ročník vyššie, tak sa k tomu postavila krajská inšpekcia. Dôvod bol ten, že na bilingvu sa dá ísť z 8.triedy a aby sa tam ten rok nestratil…
@tini27 nie nebola som na gymnaziu, išlo o školu s odborom len bilingvalnu ako píšem, ja som tiež robila rozdielove skúšky ale až po prestupe nakolko som ich robila z učiva ktore sa oni učili tie 2 roky čo som tam nebola, zabudla som napisať že som mala ešte taký "pohovor" u zastupkyne školy a par učiteliek tam aj bolo, kde viedli so mnou rozhovor v cudzom jazyku ale nebolo to nič hrozné, potom sme kecali viac menej len o tom ako budu prebiehat tie rozdielove skúšky, učitelia mi material dali a skušky mi niektore rozdelili aj na 4 časti napriklad z anglickej ekonomiky som to nemusela robiť naraz lebo to bolo kvantum učiva, o všetkom sa snimi dalo dohodnuť proste ... keď ja si to už tiež moc nepamätam už sú to roky ale všetko som si to riešila sama nakoľko som bola dospelá a na VŠ som tiež prestupovala...nikdy si neviem vybrať spravne na prvú dobrú evidentne
V rámci školy podľa zákona "Zmenu študijného odboru alebo učebného odboru povoľuje riaditeľ strednej školy..."
https://www.lewik.org/term/4440/prerusenie-stud...
zalezi to od skoly. kamarat nasich deti minuly rok zacinal ako prvak na stvorrocnom gympli po tom, co na tom istom absolvoval rok bilingvalneho studia. isiel za riaditelkou a vybavil si to. nerobil prijimacky ani ziadne testy. nastupil do 1. rocnika aloby siel zo zs z 9. triedy. o prestupe sa rozhodlo az v auguste, takze bol chvilu v neistote, ako to dopadne.
To sa treba informovať u riaditeľa dcéra je na bilingvalnom a odišiel žiak v rámci školy na normálne gymnázium, takže je to možné aj v rámci toho istého prečo nie?
Informuj sa v škole. Co mi dcéra hovorila u nich prestup medzi bilingvalom a klasickým nieje možný v rámci tej skoly, ale na ine gymnázium áno.
No zevraj sa to zopar žiakom podarilo, možno slo o deti ktoré boli šikovné, ale ten jazyk proste nezvládali. Myslím si ze to je individuálne …
Bilingval je ťažká škola a nie pre každého. Ja to vidím na školskom facebooku dcerinej skoly, prvákov je vzdy 30 a čím vyšší ročník tím menej študentov v triedach
Myslím si ze v 1 ročníku tie prve mesiace dajú deckám zabrať, moja si tiez občas povzdychne ze či jej to fakt bolo treba.
kontaktuj skolu kam by chcelo dieta prestupit ---- u nas prestup z bilingvalnej sekcie na stvorrocne nie je mozny, ale z osemrocneho na bilingval ano.
preco chce prestupit? ved je tam len tri mesiace - ti je velmi kratky cas. Ak neprepada - cize ak ma 3,4 - je to v pohode. Sok robi aj zmena vyucovania, viac zodpovednosti - je to ine ako zakladka, treba sa len aklimatizovat...
a u nas na bilingvali kde je syn maju taku klasifikacnu stupnicu, ze na zakladke by este mal 3, tu uz ma len tak tak 4. Proste tie % su uz uplne inak nastavene
Ja myslim, ze je to ako prijatie na studium na inej skole. Cize musi byt v triede miesto a riaditel rozhodne o podmienkach prijatia. Toto sa bude lisit od skoly ku skoke - treba sa informovat priamo na danej skole. Z dcerinej triedy takto odislo par studentov z bilingvalneho gympla na obycajny - povacsine robili prijimacky, lebo zaujemcov bolo viac. Moja dcera prestupovala z gymnazia na SS, miesto bolo a musela robit iba prestupove skusky.