Ahojte mamičky, som tu nová, vystupujem pod menom presyteny_20002, lebo môj manžel ma sem tak debilne zaregistroval, ale to nie je vôbec podstatné...Mám na vás, jednu veľmi vážnu otázku, týkajúcu sa môjho syna, lebo chcela by som sa Vás spýtať, že či budúci školský rok, bude povinný MONITOR teda TESTOVANIE 9 či je to celoplošné alebo nepovinné? Nemám v tom jasne. Lebo môj syn, je veľmi inteligentný a nadaný, má veľké IQ, len má veľký stres, a celé noci, trávi nad učivom aj celé hodiny. Nechcem aby bol v takomto psychickom rozložení aj na tom MONITORE, lebo mu na tom veľmi záleží a chce ho spraviť na 100 percent, s čím aj rátam no aj nerátam, ale nehcem aby bol chudáčik v takom strese. Celé noci sa učí... No poraďte mi, vy osobne dáte svoje deti, na TESTOVANIE 9? Aký máte názor?
Ďakujem krásne, za vaše odpovede.
Áno je. Ide o celoslovenské testovanie, ktorého sa povinne zúčastňujú práve spomínaní žiaci 9. ročníka základnej školy a zároveň žiaci 4. ročníka osemročného gymnázia. Všetko k monitoru 9 v r. 2025 nájdeš tu:
https://monitor9.zones.sk/testovanie9/
Inak keď je taký nadmieru inteligentný - prečo ste teda nevyužil možnosť ísť na SŠ s 8. ročníka?
@presyteny_20002 neratala by som, ze monitor spraví(š) na 100%. Preco taky tlak? A učit sa celé noci...teraz? Cez prázdniny? Vziat mu mobil, knizky a vyrazit niekam von - voda, bicykel...
@presyteny_20002 monitor je povinný, ja chápem, že môže byť v strese, len s prístupom "aby nebol chudáčik v strese" to bude ťažké. Treba si sadnúť a vysvetliť, že svet sa nezrúti, ani keby dal monitor na 30%, že v živote prídu aj ťažšie skúšky a nastaviť si k tomu zdravý vzťah. Na známkach ani skúškach svet nestojí, nikto nikdy nebude tieto veci riešiť, skúste sa porozprávať a zamyslieť, prečo to tak vníma.
@lenka7477 Veď presne, tomu aj ja hovorím, aj keby to spravil na 90 percent tak je to dobre, nejde tu o MONITOR, ale o to ako bude žiť život. Nie je všetko len o učení. Je to proste bifloš.
@presyteny_20002 áno, testovanie je povinné podľa školského zákona.
§ 155 - Externé testovanie žiakov základnej školy
(5) Externého testovania žiakov základnej školy sa zúčastňujú všetci žiaci základných škôl príslušného ročníka, v ktorom sa uskutočňuje, vrátane žiakov so špeciálnymi
výchovno-vzdelávacími potrebami; žiaci podľa § 97 ods. 5 sa externého testovania môžu zúčastniť.
A potom čo ďalej? S vysokým IQ nepôjde na vysokú školu? Lebo aj tam sú testy a skúšanie ... Stres nestres, treba si cez to prejsť, lebo aj to je určitá forma vyvíjania sa a zvládať takéto situácie je podľa mňa prospešné do života viac, ako sedieť doma a čakať na neviem čo
Testovanie je povinné a nič sa nestane keď spraví na menej keď je šikovný nebude mať problém. Jediný problém je v tom učení už teraz a do noci zo robil aj predtým? Ako bude zvládať horšie skúšky?
@alenah31 No nejaký čas, tam aj chodil, ale nezapadol nejako do kolektívu a necítil sa tam dobre, musí si zvyknúť aj na takých ľudí na škole, na intráku to nebude mať o čo ľahšie ale ťažšie, vždy sa len bojí ale určite to pôjde...bude sa už odteraz učiť menej🙂
@presyteny_20002 Ahoj, zobrala by som syna k psychologovi. Kazde dieta ma mierny stres - monitory, skusky, prijimacky. Ale u tvojho syna to je ine, mozno to vyriesi psycholog, mozno to bude na liecbu liekmi u psychiatra, netrufam si povedat, ale mozno ocd, uzkost..radsej to zacni riesit zavcasu. Nie je to hanba.
Do monitoru mate celkom dost casu aby ste sa naucili pracovat so stresom. Ak je naozaj v obrovskom strese treba sa obratit na psychologa aby ho naucil so stresom pracovat, pretoze v zivote ho ckaka este XY mensich alebo vacsich stresovych situacii, tak aby bol na to pripraveny. A treba s nim paracovat aj na tom, ze nie je dolezite dostat 110 bodov zo sto, ale dolezite su vedomosti a to ako ich vie pouzit v zivote a aj neuspech v nejakom teste nie je koniec sveta, pretoze je to len test.
@viestta Skúsim ísť s ním aj určite k tomu psychológovi, veď predsa ako píšete, nie je to hanba, no ako vravím stres ma z učenia, ani nie že zo života ale psychológ ho trochu viacc a lepšie namotivuje🙂
Nemáte aj nejaké typy na dobrých a overených psychológov, lebo týmto smerom som sa moc nechcela zaoberať, ale už budem musieť, ak máte nejakých známych psychológov a viete že sú dobrí, tak kľudne mi sem napíšte ich mená.
@presyteny_20002 neviem na akú školu chce ísť ale pred cca 10 rokmi som robila monitor tak že už som bola prijatá na strednú takže som tam len hocičo zaškrtala a odišla. Len ja som mala na strednú talentovky.
Áno je povinný.Ospravedlnuje iba choroba a vtedy sa dáva náhradný termin
@ninusa221 Áno o tom som počula, na talentovkách, to je iné ale ďakujem krásne🙂
@presyteny_20002 hlavne sa mu snaz vysvetlit, ze monitor nie je typ testu, kde je podstatne mat 100% z testu. Tento test bol stavany tak, aby urcoval skor to porovnanie, cize percentil. Test moze mat napriklad na 85%, ale v percentile bude mat 96%, to znamena, ze v porovnani s oastatnymi deviatakmi sa nachadza v 5% percentach najlepsich. Co je velmi pekny vysledok.. Ak je nadpriemerne inteligentny, tak to pochopi, ze o com to vlastne je cele.. No a k tomu prehnanemu stresu - odporucam terapiu, to sa s nim bude tahat cely zivot, potrebuje sa s tym naucit pracovat..
@presyteny_20002 akože kde chodil? Ak ide teraz do 9. ročníka tak z ôsmeho nikam ešte chodiť nemohol. Ja mám ôsmačku, ktorá nepokračuje do 9. ročníka pretože je už prijatá na SŠ - z ôsmej triedy ide na bilingválne gymnázium - je rovnako stará ako tvoj syn.
@alenah31 No ale to bol len na skúšku, v jeden deň mu to povolila škola, nepáčilo sa mu to vôbec, hlavne ten kolektív tak pokračoval a chodil v tej istej základnej škole čo bol od prvého ročníka. Zle som to sformulovala.
@presyteny_20002 Bol to len jeden skúškový deň a hneď sa mu tam nepáčilo
@presyteny_20002 myslíš ten DOD? A to čo stihol zistiť prosím ťa? To bola asi polovica deciek z osmičky vyskúšať si to. A kde inde by mal pokračovať ak nie na tej istej ZŠ? Pokiaľ neskončí 8. ročník inde ani chodiť nemôže.
@alenah31 Ano, myslela som to DOD, no ale uz len vtedy, sme vedeli, ze tam, urcite nezapadne a nepacilo sa mu tam, tak sme zostali na tej skole, kde chodil, aj od prveho rocnika. Tak som to myslela 😊
@presyteny_20002 spravi monitor, nejako bez s toho stresu a potom pojde na svoju vysnivanu skolu
A co je jeho vysnivana skola?
pises nejak divne...bol tam na skusky, prijimacky? a hned bol v kolektive?
@sisa_s Na strednu ekonomicku 😊
@gelifil Uz som s toho sama, bola domylena 🤣🤣🤣
@presyteny_20002 Moj syn, je proste biflos, musim ho uz skludnit 😅🤣
Uz mam, nervy s toho, ze ako sa bude mat, na tom, intraku ked bude studovat, na tej ekonomickej ale asi navstivime psychologa.
Myslím, že Monitor v 9 ročníku povinný je - vďaka nemu sa deti dostanú na vybrané školy bez príjmačiek. Stres je prirodzený , a myslím, že Tvoj syn nebude jediný . Treba mu hlavne v kľude vysvetliť , že je to obyčajný test , ak je nadmieru inteligentný ,a učí sa výborne, ako ho sama chváliš - nebude mať s tým problém. Možno sama zbytočne prilievaš olej do ohňa ...