Je MacBook vhodný na stavebnú priemyslovku?

luccyyy
19. dec 2024

Je dobry macbook na stavebnu priemyslovku?

koniarova
19. dec 2024

Takto veľkého dieťaťa sa už treba spýtať. Ale určite je to dobrá voľba. Najmä ak má iphone.

luccyyy
autor
19. dec 2024

@koniarova ja som to dieta 😁😁 len ze ci niekto nema skusenosti

koniarova
19. dec 2024

@luccyyy jaaaaj. 😁😁Tak prečítame, čo baby napíšu. 👍

martinka17
19. dec 2024

Nejde o značku ale o parametre, ktoré bude mať notebook. Podstatné sú procesor, pamäť....značka je len obal.

luccyyy
autor
19. dec 2024

@martinka17 to jasne len mama sa bojí ze ma velmi malu obrazovku. Len nemozem do skoly trebat 20 kilovy pocitac co je vacsi nez ja. Preto hladam maly sikovny vykonny a hlavne co nebude na *** lebo uz som presla asusom lenovom a neviem cim este a ani vacsiu power point prezentaciu mi nevedia zbehnut bez sekania

martinka17
19. dec 2024

Nepozeraj na značky. Nahod si parametre aké potrebuješ - začni veľkosťou obrazovky, procesor, grafická karta, SSD disk aký potrebuješ. Parametre by mali byť podľa účelu, na ktorý potrebuješ NB. Ja mám doma Lenovo a Dell, idú perfektne, nič neseka a pritom sú to lacné NB za 500 eur.

lenka_da
19. dec 2024

@luccyyy a akú uhlopriečku si si vyhliadla? Dúfam, že minimálne 15" ...

caroline_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaktusik007
19. dec 2024

@luccyyy ako clovek, co pouziva macbook roky, ti k tomu poviem nasledovne ---- budes mat k dispozicii licenciu autocad cez skolu?

ono napisem to na rovinu --- autocad je vela cracknuty, ale to su iba verzie pod win. Je to moc drahy program na zakupenie, avsak jednoznacne architekti autocad preferuju.

ketrint
19. dec 2024

@luccyyy ja som mala na stavebnej priemyslovke (a aj potom neskôr na prácu) Asus. Jeden z tých drahších… Nenosievala som ho do školy, ani pravidelne som ho neprenášala, mala som ho doma, pripadne potom keď som isla k zákazníkovi/do prace, tak vtedy som ho bravala, ale nie pravidelne. Takze pre mna boli hlavne parametre aby dobre utiahol autocad a technické programy. Bol z tých väčších, lebo keď chceš numerickú klávesnicu (bez nej ani nezvazuj ak je to na kreslenie preboha), tak proste to na 14” nebýva.

Teraz už je určite ešte lepšia technika a isto aj ľahší pri dobrých parametroch. ☺️ U mna to bolo 10r dozadu, ak nie viac 🙂))
Ale odvtedy si vždy vyberám ako domáci Asus, som s tou značkou najspokojnejsia. ☺️

andreakotesova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mojemenonikto
20. dec 2024

@luccyyy Macbook je super, sám ho roky používam. Bohužiaľ, tam kde Mac ťahá trochu za kratší koniec je práve 3D grafika a podpora CAD systémov, ktoré sú kľúčové pre tento odbor. Spomenutý AutoCAD je síce aj vo verzii pre Mac, obával by som sa však, že sa nájde nejaký iný software, či už na kreslenie, alebo na simulácie, statiku, ktorý funguje len pod Windows. Počítače s Win sú v našich končinách predsa len viac rozšírené a budeš mať tak väčšiu istotu, že nenatrafíš na nejaký nekompatibilný program, ktorý budeš potrebovať. Počítaj však s výkonnejšou mašinou, očakával by som cenu cez 1000EUR, ideálne viac ako 1500EUR. Tam nemusíš mať obavy, že ti bude sekať pri prezentáciách.

sonula
20. dec 2024

Nie je. Potrebujes win, kvoli softveru ktory bude skola vyzadovat. A urcite nekupuj tie lacne za par eur, neutiahnu ti to.

maximiliana
20. dec 2024

@luccyyy mojmu synovi v skole dali minimalne parametre, ake ma ten NTB mat, aby zvladol co potrebuju a jednym kriteriom bol aj OS win... stal ma asi 960e, pred dvomi rokmi... lacnejsi ziadny nesplnal poziadavky

butterflyeffect
20. dec 2024

Mame doma aj mac aj klasicky NB. Ja osobne mam radsej s windowsom aj ked mobil pouzivam iphone. Celkovo za cele kohe pracicnenobdobie aom nebola v praci kde by sa pouzivali macy. A na strednych skolu je ti lepsie NB s windowsom, Kedze aj na informatike budete risit stale windows a MS, co na MACu mozes maximalne exportovat po vytvoreni do MS a aj tak zvykne robit sarapatu… su male a skladne aj rozne NB s win. Dokonca vela z nich ma dizajn podobny macu.

lula313
20. dec 2024

Mac má veľmi príjemnú klávesnicu, veľmi dobre sa na ňom pise, ale podľa mna budeš potrebovat Windows a aj učitelia na ňom budú vysvetľovať. Ak sa chceš vyhnut problemom, že nebudeš stihat, lebo to vyučujúci bude vysvetľovať inak, tak musis ist do klasických znaciek

kaktusik007
20. dec 2024

@butterflyeffect moje decka funguju pod mac velmi dobre na strednej --- ono dnes v dobe office 365 uz mas plnu licenciu na office a uz nastastie nie je rozdiel medzi mac verziou a windowsackou..... To sa za poslednych 10 rokov nastastie zmenilo v prospech nas, jablckarov.
Avsak ten AutoCAD moze byt fakt problem. Pod mac OS si dost chvalia draftsight, sama som v nom kreslila - avsak neviem ci zrovna stredna stavebna bude tak ustretova, ze nebude trvat na konkretnom programe.....

osobne by som notebook s win za tak brutalne peniaze nekupovala.... Avsak tu asi bude najschodnejsie pockat do septembra a zistit priamo na skole, ci by bol macbook priechodny

milanemila
20. dec 2024

@luccyyy ja mam macbook 10 rokov a stale fici. Kupovala som si ho na vysne a ten pocitac ma stale este dokonca aj bateriu tip top. U ostatnych znaciek som mavala uz po 2-3 rokoch stale nejaky problem 🤷🏼‍♀️
Skus zistit, ci budete potrebovat nejake speci programy na nejake predmety a ci ti budu na macu korektne fungovat (ale to by nemal byt problem). Na take bezne vyzzivanie je super, pisala som na nom aj diplomovku aj vsetky zadania do skoly atd.
Vtedy to bol jediny notebook s celokovovym telom a lahucky, uplne ideal na kazdodenne nosenie hore dole, teraz ale uz je s takymito parametrami viac znaciek. Samozrejme ram procesor azd su tiez faktor ale zalezi naco ho chces, lebo nemusis mat uplne delo ak potom potrebujes vyuzivat balik office, maliy a nejake soc siete.

fairyy
20. dec 2024

ked sa ti dobre robi na macu kludne do nho chod aj keby ste mali na skole nieco co pojde iba pod os win naucis sa vyrobit si virtualku na macu s windowsom a potrebne nainstalujes tam 😉
@luccyyy

ninanikalova
20. dec 2024

@luccyyy no podľa odboru u nás pre stavbárov určite nie mnoho programov nie je plne optimalizovaných takže pokiaľ sa na ňom bude risovat nie je to dobrá voľba, avšak pokiaľ ide jeden z menej technických môže byť. Najlepšie zistiť aké programy budete potrebovať a na základe podpory pozrieť ako by to šlapalo. Mala som aj spolužiaka ktorý mal aj Mac aj klasický Pc, na každé niečo. Takže treba pozrieť programy a licencie, a potom vyberať čo bude dostatočné. Na značku moc nekukaj.