Je konzervatórium dobrá škola pre dcéru, ktorá hrá na husle?

janja2502
5. apr 2022

Ahojte. Mám dcéru na ZŠ a pomaly začíname uvažovať, kam pôjde na strednú. Chodí na ZUŠ na husle a ide jej to veľmi dobre. Chodí aj na súťaže a vyhráva. Hrá už 5 rokov. Učiteľka vraví, že talent má, len jej chýba to "chcenie". Už teraz hrá ťažké skladby, aké sa hrajú na konzervatóriu. Vraví nám, ze ju máme dať určite na konzervatórium. Dcéra o tom momentálne nechce ani počuť. Nebaví ju každý deň cvičiť. Ale na druhej strane má ešte len 12 rokov a nevie akým smerom sa chce uberať. To je jasné, je ešte dieťa. My s manželom váhame. Obaja máme vyštudovaný technické smery, preto veľmi nevieme posúdiť či je to pre ňu vhodné. Je tu niekto z konzervatória, čo by mi napísal nejaké klady / zápory študovania na danej škole?

lenuska9999
5. apr 2022

@janja2502 ja by som nechala dcéru sa rozhodnúť. Myslím, že 12 ročná už vie posúdiť ci ju to baví a ci sa chce uberať týmto smerom. Mňa rodicia tiež donútili ísť na školu, na akej ma radi videli oni. Môj sen bol úplne niekde inde. Dnes som už dospelá, mám vlastne deti a často rozmýšľam, ze aké by to bolo keby som vtedy mohla robiť to , čo som chcela ja.

bolarazjedna
5. apr 2022

Ak dcéra nechce o tom ani počuť, nesilila by som. Nech si ona vyberie, kde chce ísť študovať. Pri nátlaku môže znenávidieť tie husle na celý život. Ak ju nenutite, možno o pár rokov sama bude mať väčší záujem. Dobrá huslistka z nej môže byť aj bez konzervatória.

dskjhfdlkdjhl
5. apr 2022

@janja2502 Pises, ze dcera nechce o tom ani pocut. A vyjadrila sa uz, co by chcela robit? Mam mladsiu dceru v tomto veku, ale je na 8-rocnom gymnaziu, takze ju caka rozhodovanie neskor. V kazdom pripade, ak dieta o nejakej skole nechce ani pocut, tak ju tam netreba tlacit.

bubi007
5. apr 2022

@janja2502 z vlastnych skusenosti vam mozem povedat ze hudba je smer kt.vas musi baviť..sama som studovala aj konzerv.aj všmu a urcite je potrebné aby vasu dcerku bavilo hrať a cvičiť... Ono v takom veku je to ťažké rozhodnutie ale na druhej strane ak ma talent bola by to skoda...ja by som ju vzala na koncert do statnej filharmonie ke alebo za nejakym vyucujucim z konzervy mozno ju to zaujme a bude nad tym rozmýšľať.V každom pripade prajem vela úspechov a správnych rozhodnutí.

beata_k
5. apr 2022

@janja2502 Osobne som nechodila, ale poznam par ludi. Jeden pracuje ako ucitel hudobnej a musi sa obracat. Druhy casto koncertuje vo svete, ale kvoli tomu si nezalozil rodinu. Nebolo kedy, bol stale niekde. A teraz mi napadli hudobnici napr. v takej opere. Ja relax a oni do noci v robote. Myslim, ze zivit sa hudbou je tazky chlebik.

bubi007
5. apr 2022

@beata_k zalezi ci koncertna draha alebo pedagóg...ako pre zenu je to pekné a pohodlné zamestnanie avsak byt koncertnym umelcom je náročné.ja osobne poznam koncertných majstrov kt.aj ucia a maju deti a spoko..

beata_k
5. apr 2022

@bubi007 Neviem, pisem iba ako to vidim ja a koho poznam. Pravda, osobnu skusenost nemam.

maribu222
5. apr 2022

@janja2502 na konzervatórium môže chodiť aj popri VŠ. Ja som tak chodila mám aj gymnázium. Je to lepšie lebo môže sa rozhodnúť už ako dospelá.

bolarazjedna
5. apr 2022

Ešte dodám, že to, že vystuduje konzervatórium, neznamená, že hudbou sa bude živiť, alebo ze ju to začne baviť. Ja poznám 2 konzervatoristov, jedna študuje medicínu, druhý je už atestovaný lekár (hoci má aj pedagogickú nadstavbu, že by mohol učiť akordeón). Ďalšia ktorú poznám, pracuje vo vlastnej firme, nemá to nič spoločné s hudbou, dávnejšie chodila hrávať aj spievať do kostola, ale inak jej klavír je doma skôr kus nábytku ako hudobný nástroj, svoje deti vôbec neviedla k hudbe.

Naopak, poznám ľudí, ktorí sa hudbou živia, a sú talentovaní, pritom nikdy nechodili na konzervatórium, ba ani do hudobnej školy.

Treba zistiť, ake je reálne uplatnenie konzervatoristov po skončení školy.

bubi007
5. apr 2022

Ako pohybujem sa medzi umelcami a poznam skutocne takych kt.studovali konzerv.aj po strednej skole..takze ono ked cloveka to bavi da sa urcite aj neskor..

nestastna21
6. apr 2022

Partner vyštudoval konzervatórium a vždy vraví, že to boli najlepšie roky jeho života. Puberta mimo domu, koncerty, samostatnosť. Ale hudbe sa nevenuje a minule skonštatoval, že by pravdepodobne skončil ako alkoholik ak by nešiel inou cestou. Myslím, že prípadný nástup na inú ako umeleckú VŚ by bol po konzervatóriu náročný, keďže prakticky hlavne hrajú a sú často na koncertoch, klasické štúdium ide bokom.

pininka1
6. apr 2022

Poviem ti dva priklady. Svokor hral vyborne na trubku, dali ho na konzervatorium, vydrzal tam az rok. Nebavilo ho to cele dookola,jednoducho niekedy talent nestaci. Ale hraval potom na svadbach dlhe roky. Muzov bratranec, velky talent, ale dali ho na normalny gympel a hral vo velkych suboroch, dodnes chodi hrat aj ked uz ma 30 rokov, zarobil krasne peniaze a bol v mnohych krajinach. Cize nie je nutne aby isla na konzervu ak chce hrat aj dalej, hlavne ak ju nebavi cvicenie niekolko hodin denne.

eriksonka1234
6. apr 2022

@janja2502 môj názor je, že ak má talent, je to dobrá voľba. Ja mam vyštudovanu pedagogiku, sestra konzervatórium, následne VŠMU. Je rozdiel mat v triede 23 deti, alebo jedno. Ak by učila. Samozrejme môže sa dat aj koncertným smerom. Aj finančne je to lepšie ohodnotené. Ešte ma čas, nechajte ju dozrieť a rozhodnúť sa.

andreatytler
6. apr 2022

@janja2502 Mala som kamaratku na gymli v prvom rocniku. Nezobrali ju na konzervatorium a tak isla na gympel. Velmi chcela ist na to konzervatorium a skusla o rok a potom ju uz zobrali.
Takze ja by som nechala dceru nech sa rozhodne,kam chce ist. Na konzervatorium moze ist aj neskor ak zisti ze ju to laka.

bolarazjedna
6. apr 2022

@nestastna21 veru, kamarát mi spomínal, že oni vôbec nemali matiku ani chémiu ani v jednom z ročníkov. Keďže išiel na medicínu, musel si to sám naštudovať, resp formou doučovania, čo isto bolo náročné.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
6. apr 2022

@janja2502 nie, ešte má čas na premýšľanie.Uz teraz ju to nebaví čo bude o 5,7 rokov?

misel1398
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikynike
6. apr 2022

Aj ja mam konzervatorium, vysoku skolu prirodne vedy a robim aj tak nieco uplne ine. Niekto sa hlada dlho 🤷‍♀️ ale nelutujem konzervatorium, boli to pekne roky.

misel1398
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
euka210
6. apr 2022

@janja2502 co viem tak z konzervatoria prakticky ziadny osoh...jedine ked sa bude zivit hrou na husliach. Po skonceni ani ucit nemoze, to musi ist na vysoku este. Ked ju to nebude bavit musi ist na vysku alebo si urobit nejaku nadstavbu na riadnu pracu.
Ked ona nechce, tak urcite ju tam nedavat.

nely1704
6. apr 2022

@euka210 zle hovoríte, môže učiť na základnej umeleckej škole

euka210
6. apr 2022

@janja2502 a kamaratka si konzervatorium urobila az po gympli a VS, lebo chcela, lebo ju to bavilo...ona bola stale umelecky typ, ja som prakticky 😁

leteku
7. apr 2022

Aj ja som chcela aby dcéra šla na konzervatórium. Hra na priečnej flaute, ale tiež ju to nebaví. Zvolila si gympel a tak tam chodí. Na flaute hrá len v ZUŠ a v ľudovej hudbe, tá jediná ju pri tom drží. Teda viac kamaráti ju držia 😉. Ja by som to nesilila, je to jej život.

zoruska
7. apr 2022

@janja2502 ahoj, ja mám vyštudované konzervatórium, klavír. V prvom rade to musí dievča baviť, mať talent je jedna vec, chcieť sa tým živiť je druhá vec. Mňa učenie veľmi baví, rada si zahrám aj len pre seba, ale ak sa na to pozriem z finančnej stránky, keby ma to nenapĺňalo, len kvôli peniazom sa to robiť skutočne nedá. Ešte má čas sa rozhodnúť. Ani ja som vždy neoplývala nadšením z každodenného cvičenia 🙂, no ja som vedela, že to chcem. Na druhej strane poznám zopár detí, ktoré vyštudovali aj úplne inú školu a popritom resp. potom ešte aj konzervatórium. Skôr by som to volila týmto smerom, ak ju to extra neťahá, lebo na konzervatóriu sa učia veľmi špecifické predmety, a ak by chcela robiť niečo iné, ťažšie sa potom tie vedomosti doháňajú. Môže si popri tom robiť napr. II. stupeň ZUŠ a možno potom uvidí. Je veľa možností. Ja som vždy hovorila mojim žiakom, že na konzervatórium nech idú len vtedy, ak ak sú ochotní obetovať veľa, veľmi veľa zo svojho času, ak sú ochotní ísť do hĺbky. Konzervatórium je aj o charaktere človeka, o jeho "vášni" k hudbe = predstav si, že to, čo ťa na určitej skladbe uchvátilo, hráš a počuješ minimálne 1000 krát, no musíš to predniesť iným tak, aby si im ukázal, aké je to nádherné. Musíš mať v sebe radosť z toho, že niečo krásne môžeš odovzdať ďalej iným, len preto, aby si ich potešil, spravil im kúsok dňa krajším. 🙂 A je to jedno, či budeš hrať babičke alebo obrovskému publiku. Obe kategórie si vyžadujú tvoje ❤️

cucoriedka2004
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cucoriedka2004
8. apr 2022

@janja2502 Ahoj, dcerka ma 15r.na husle do ZUŠ - ky začala chodiť ako 9rocna, 2x do týždňa husle, 1x orchester a 1x teória. Iba piatky mala volne, veľmi ju to bavilo, chodila na rôzne sútaže, skladala si vlastne skladby, všade bola vychvalena. Nakoniec jej učiteľka v ZUŠ - ke poradila ci nechce ísť vyskúšať prijímačky na konzervatórium. Ako 12r ju zobrali a začala chodiť do predprípravky do BA, lenze prišla korona, neboli koncerty, musela byt doma, čo veľmi ťažko prežívala. .Nakoniec sa rozhodla pre gymnázium, takže teraz ju čakajú prijímačky. Nechaj nech sa dcerka rozhodne sama, pre nás to bola veľká zmena, odrazu žiadne sútaže, žiadne koncerty, nevozenie na konzervatórium,
ale v prvom rade sú tie deti, nech sú v živote šťastné.

tetapetra
9. apr 2022

@janja2502 nech si vyberie. Máme v rodine babu, ktorá vyštudovala konzervu, VŠMU a teraz hrá vo filharmónii,husle. A švagrinú, ktorá má ZUŠ akordeón, hrávala celú strednú školu a aj VŠ. Nakoniec vyštudovala SŠ a VŠ ekonomickú. Brala to ako hobby

lujza123
10. apr 2022

@janja2502 nemyslim si ze vyberať dieťaťu školu je dobrý nápad. Môžete ju usmerniť, poradiť ale vybrať by si mala ona.
Ešte ma predsa pár rokov čas, všeličo sa môže zmeniť. Konzervatórium je veľmi špecifická škola, to ju musí naozaj baviť aby to šla študovať. Možno k tomu rozhodnutiu v 9tom ročníku sama dospeje, možno ta nechuť tolko cvičiť je iba dočasná ze ju to znova chytí. A možno nie, možno husle ostanú iba ako koníček. Každopádne je to jej život, nie vas