Internát a primerané vreckové

nikleotka
29. júl 2016

Ahojte, zienky.
Chcem vás poprosit o radu. Od septembra idú moje dve dcéry na intrák, cca 200 km od domu. Nebojím sa, ze by robili nejaké problémy, ci ze by to nezvládali. Ale vôbec netusím, kolko je adekvátne ciastka na vreckové. Bez penazí tam byt nemôzu, to je jasné. Vsetky náklady budú mat uhradené od nás, ale myslím také tie prasule " do vacku ". Sú vychované rozumne, ziadne plýtvanie ( máme detí 9 ), ale myslím, ze keby som im dala privela, vedeli by minút vsetko na (ne)potrebné veci.
Tak kolko by ste dali vy na mesiac ?

sissy27
29. júl 2016

@nikleotka zbytočne sa pýtaš, koľko im máš dať, podstatnejšie je to, koľko si môžeš dovoliť im dať..
nepíšeš, či sa jedná o stredoškoláčky alebo vysokoškoláčky, aj tam sa tie náklady na život trošku odlišujú, do akého mesta idú... (iné sú ceny napr. za kino v BA a iné asi v menších mestách)...
skús si pozrieť ceny v meste napr. za kino, nejakú reštauráciu, športovú aktivitu atď...
Každopádne v prípade potreby si dievčatá môžu nájsť aj brigádu na prilepšenie 🙂

carmen33
29. júl 2016

Zalozila by som im studentsky ucet v banke, ktory je bezplatny a sms by chodili mne. Tak by si mala prehlad kde a kolko minaju. Priebezne im mozes vkladat alebo posielat. A zaplatila obedy v skole. Ale urcite by som im vela nedavala, hlavne aby mali na stravu a cestovne. Cim viac maju tym viac minaju.

alchemilkazltozelena
29. júl 2016

@nikleotka 9 deti? fuuuuu odpadla som 😨 😕

mysga
29. júl 2016

Vysoká, stredná? Ja som mala na výške ako vreckové, 200 eur na mesiac. Ale od štátu, mala som nárok na štipendium.

oomina
29. júl 2016

záleží koľko im môžeš dať, na aké veci sú deti naučené, či sa uskromnia a podobné veci. Každý dáva toľko koľko môže..

nyusika
29. júl 2016

idu na VS, si strednu skolu ?
ked na VS, tak si mozu najst briogadu.

a vreckove v takej vyske, v akej si mozete dovolit. Je uplne zbytocne pisa, kolko by som dala ja, kolkoi by dala ona...ked to Vam nepomoze.

hettinka
29. júl 2016

rozprávala si sa s nimi o ich predstavách, koľko by tak oni mysleli, že potrebujú?
Ja by som tiež dala na začiatok nejakú sumu na študentský účet ako rezervu a potom podla potreby posielala nejakú sumu. Ja neviem ... 20 eur na týžden?

lubiduch
29. júl 2016

ja som nebyvala na intraku, ale na private v BA pocas vysky. este na strednej som dostavala vreckove 500 SKK mesacne, byvala som normalne doma. Na vysoke som od rodicov mala hradene vsetky naklady na jedlo, byvanie, knihy a cestovne. Zvysne vreckove som nijak extra nedostavala, napriek tomu ze moji rodicia biedu tda netrpeli mi to ako vydavky prislo teda dost vela a ja sama som nic navyse nepytala. Takze som popri skole vzdy brigadovala a dostavala prospechove stipko, to mi uplne v pohode vykrylo moje potreby na vydavky na vselijake malovatka, party a neviem co vsetko 🙂

inac ked mate 9 deti nemaju dcery narok na socialne stipko? to by mohli mat namiesto vreckoveho. viem nejak ze sa prijem rodiny deli poctom vyzivovanych osob, tak mozno by vyslo, mala som kopec spoluziakov co poberali socialne stipko 🙂

ale urcite by som nedavala vreckove vysoke, tym ze som minala "svoje" peniaze, naucilo ma to pekne hospodarit a setrit si, podla mna vacsia skola zivota nez keby som dostaval na minanie od rodicov.

zuzzqa
29. júl 2016

ja som dostavala 200€ od rodicov, z toho som platila internat - 120€ + cestovne 15€ mesiac po mesta, mne to samozrejme nestacilo, hned prvy den v novom mesta som si nasla pracu/brigadu cize + kazdy mesiac cca 250€. Skor ich motivuj k tej praci ako vyskemu vreckovemu. Studovala som v CR

miamoja2012
29. júl 2016

Zavisi aj od toho ci idu do BA?;)) ja som so stále oblecko kupovala;))

beabelisova
29. júl 2016

urcite treba nieco davat.. tych 150-200euro, ale bolo by dobre aby si deti nasli pracu, brigadu 🙂 da im to mnoho do zivota

nikleotka
autor
30. júl 2016

Ahojte, zas dnes robim, takze len na rychlo.
Idu na strednu do nitry. Na soc. stipko nemame narok, nie smo v hmotnej nudzi... Stravu a cesty im nudeme platit my.
Ale ten ucet je super napad 😉

laurita285
30. júl 2016

Ja som mala (pred troma rokmi ) na strednej zaplatenú stravu a ešte som dostala 20 eur na týždeň na svoje výdavky (počítam v tom aj cestovné tam a späť, kredit, maľovátka, fitko, káva s kamarátkami ) proste 80 eur na mesiac a muselo mi to vydať na všetko, viac mi rodičia nedávali a úplne mi to vystačilo mohla som sa dosť slušne rozhadzovať.

dkethe
30. júl 2016

napisem to v ceskych korunach, kedze som na VS bola CR.
dostala som 5000kc - 3000 rovnych padlo na intrak a mesacne cestovne. cize som mala 2000 na mobil, jedlo a 'radovanky'. cestu domov mi par rokov este platili rodicia - 4x rocne som chodila. a ked prisli za mnou (2x rocne), nakupili mi drogeriu. tiez som vzdy brigadovala.

hettinka
30. júl 2016

@nikleotka moje deti maju obaja v Primabanke, tam je pre študentov do 18 rokov zadarmo, bankomaty uplne všade. A aj mBank má zavádzať nový produkt študentské účty zadarmo. Alebo sa spýtaj v svojej banke, kamoška to ma ako podúčet na svojom účte .

miushik765
30. júl 2016

Aj v Tatra banke máš účet zadarmo kým študuješ len treba papier zo školy. Tiež tam mám účet

lubiduch
30. júl 2016

@nikleotka jj, stredna je nieco ine, tam sa neda popri skole lahko brigadovat. Odhadla by som tak 20-50 eur tyzdenne v zavislosti aj od toho ci budu chodit domov na vikend. Dufam ze som ta neurazila tym socialnym stipkom 🙂 mna to len napadlo, lebo viem ze spoluziakom co pochadzali z vela deti to vacsinou vychadzalo aspon na par eur mesacne 🙂

@hettinka tie ucty pre studentov zadarmo maju myslim vsetky banky, alebo takmer vsetky. Dokonca sa sem tam vyskytne aj nejaka akcia ze ked si otvoria decka ucet napr v sporke tak maju hned 20 eur na ucte od banky ako vsimne 🙂 za mna idealne vyberat tu banku ktoru maju rodicia (ak je treba surne poslat peniaze tak v ramci tej istej banky to prevedu najrychlejsie) a teda nejaku vacsiu znamejsiu banku aby boli vybery z bankomatu zadarmo a dostatok bankomatov (napr zuno ma len 5 vyberov mesacne bezplatne,otp ma uplne mizernu siet bankomatov, mbank ani neviem ci ma svoje bankomaty atd).

erika272
30. júl 2016

Ja som chodila pred styrmi rokmi na strednu do BA a mama mi davala okolo 70/80€ na tyzden...Obcas mi este doniesol otec ked uz som nemala lebo robieval v BA...

lilke
30. júl 2016

ucim v internatnej skole. co viem, deti dostavaju od 10e hore. ti, co dostavaju dost, uz nevedia, co od dobroty, nonstop su v nakupnych centrach. ja osobne by som prvackam spociatku davala 25e tyzdenne. na pokrytie pamlskov, kina, zabavy, nejaku drobnost,... bohato staci, aj odlozia. ale ak by mali z toho pokryvat aj oblecenie, potom navysit.

hettinka
30. júl 2016

@lubiduch máš pravdu, je viac bánk, ktoré majú taký produkt, treba si pozrieť čo v tom je a či sa platí.

mbank nemá svoje bankomaty, ale vybrať môžeš kdekoľvek ... každopádne je to skor banka pre ludí, ktorí uprednostnujú platby kartou viac ako výbery a vedia narábať s internetbankingom. Študentské a detské účty len idú spúšťať, tak neviem, ako to bude nastavené.
V Primabanke som vybrala deťom účty preto, že v tom čase, ked som ho zakladala, mali oni take najlepšie podmienky pre deti a máme ju najbližšie k domu, poznám sa s pani, ktorá tam pracuje 🙂 A aj vydali kartu už od 8 rokov a ešte aj sporenie k účtu, aj nejaké úročenie, bezplatný vklad aj v hotovosti a výbery aj medzinárodné (dcera občas cestuje aj sama). Dcéra mala teraz 15, tak jej to automaticky preklopili na študentský účet, ale do 18 je aj ten zadarmo. Ja mam tak ich peniaze viac pod kontrolou, ako ked mali hotovosť, lebo po každom obrate mi príde SMS, aj oni míňaju asi o niečo menej, ako ked mali peniažky v peňaženke. A aspon ak si nájdu neskor brigádu, budu mať bez problémov, kam poslať vypaltu.

erika272
30. júl 2016

@lilke 25 euro na tyzden ked chcu ist aj do kina ? :D to vazne ? :O *-*

hettinka
30. júl 2016

výhodu účtu vidím aj v tom, že ak by sa náhodou niečo stalo, bude treba rýchlo niečo zaplatiť (lieky, učebnicu, exkurziu...) tak sa da vložiť a dieťa má peniaze hned, nie až ked príde domov

hettinka
30. júl 2016

@erika272 prečo, ved študenti maju lístky o niečo lacnejšie a ak si aj kupia malý popkorn + vodu, do 10€ sa musia zmestiť, zasa nechodia do kina denne

erika272
30. júl 2016

@hettinka no neviem mne sa zda velmi malo 25€ na tyzden ak pojdu do kina tak kino stoji okolo 6€ plus popcorn napoj je minimalne 4€ cesta tam spat na intrak plus urcite po kine niekam sadnu nviem tych 25€ mozno tak na jeden 2 dni.....

erika272
30. júl 2016

@hettinka aspon podla mna :D ja som bola s priatelom v kine a za dvoh sme tam nchali 30€ ok kupili sme popcorn napoje a nacos ale aj tak :D

hettinka
30. júl 2016

@erika272 ale polovicu si snád zaplatil priateľ, nie? Či si platila aj za neho? Jasné, že sa v kine dá nechať aj viac eur, nakupim malinovky, občerstvenie ... ale tak občas pri skromnosti sa da vyjsť aj z oveľa menej peniažkov, alebo to oplieskajú za jedno kino a do konca týždňa budu sedieť už len na izbe.
Čo sa týka cesta tam a späť, ak budú v NR, všade sa dostanú aj pešo a budu mať nejaké študentské zlavy.

lilke
30. júl 2016

@erika272 listok do kina stoji 5-6e. ale je to aj o tom, co ocakavas od volneho casu. na strednej nebudu chodit po nocnych zatahoch. maju len nejake hodiny cez den. ak sa dostanu do partie, ktora bude chodit po obchodoch, nebude stacit. ale ak si kazdy den nieco kupia na chut, staci. a ten ucet navyse, na nakup niecoho vacsieho, ci ako poistka pre nepredvidane pripady. mamina napisala, ze su vedene k nerozhadzovaniu. ktovie, mozno su okolo mna povacsine skromni rodicia. 😉

erika272
30. júl 2016

@hettinka :D :D my spolu byvame a mame dieta cize platime vsetko spolu :D :D Mame spolocnu kasu s ktorou hospodarime :D aby chudak nevyzeral jak skrob :D takze tak :D

erika272
30. júl 2016

@lilke no neviem my sme mali vychadzky aj vecer :D ked sme isli so starsimi co boli maturanti tak nas bez problemou pustili.. :D

07022007
30. júl 2016

Ja som dostava 150 a nasi mi platili veci do skoly,stravu a intrak