Tým, že nie sú knihy, viete mi niekto povedať aké programy patria do softvéru a naopak, čo do softvéru nepatrí?
Zapísané nemajú, len to povedala, nezapamätala si. Chce odpovedať a nevieme presne. Ďakujem veľmi pekne.
@ollynka Ešte na doplenie predstavy - na tej najnižšej úrovni je vlastne celý počítač skrumáž niekoľkých miliárd logických hradiel (elektronika), čiže seriovo a paralelne pozapájaných tranzistorov: https://sk.wikipedia.org/wiki/Tranzistor_(polov...) väčšinou ide o tzv. FET tranzistory (čiže tranzistory riadené elektrickým poľom) a programovanie na najnižšej úrovni vlastne hovorí konkrétnemu tranzistoru, či má byť otvorený (1 - pravda), alebo zatvorený (0 - nepravda). Preto počítače fungujú v binárnej sústave.
@thirstymonk
Úžasné ďakujem moc.
Ona že im len dávala otázky čo patrí do softweru a čo nie. klávesnica, myš, kamera, mikrofon. Výstupné sú tie, z ktorých nám počítač dáva výstup, čiže monitor, tlačiareň, reproduktory a pod.-toto teda NEPATRÍ do softveru. /Aj ked na to program musí byť nainštalovaný./ To patrí do hardveru. Dobre som to pochopila. Ked dá niečo z tohoto nepatrí to do softveru.
@ollynka Ano, presne tak to je a ak bude učiteľka tvrdiť niečo iné, tak mi daj na ňu kontakt. Všetko z toho, čo si uviedla, je hardware, nič nie je software. AKurát je to mix vstupných a výstupných zariadení, ale všetko je hardware.
@ollynka Tak ako hovoríš. Software a hardware sú ako jing a jang. Jeden bez druhého nemôžu existovať.
Hardware bez softwaru je len kopa železa a je k ničomu. A software bez hardwaru existovať nemôže, keďže je to program. To prepojenie medzi hardwarom a softwarom je práve na tej úrovni tranzistorov, ako som písal v druhom príspevku (že software určuje ktorý tranzistor má byť true a ktorý false). Ono je to samzorejme zložitejšie, programy sú kompilované, interpretované a kopec iných vedecko-fantastických vecí okolo toho, ktoré piatakovi netreba vôbec vedieť a riešiť... 🙂
Takže je to presne tak ako hovoríš, mikrofón, monitor, tlačiareň je hardware, hoci bez softwaru (programu, ktorý to ovláda) je ti na nič. Inač tie programy, ktoré ovládajú periférny software sa volajú ovládače (drivers). Dnes v dobe USB a systému plug&play už sa to moc nerieši. Zapichneš nový mikrofón do USB portu, chvíľu počkáš a windows si sám nájde a nainštaluje potrebný ovládač. USB vlastne znamená universal serial bus, čiže je to univerzálny konektor, preto je dnes všetko také jednoduché. Ale keď som ja mal 7 a prvý PC s takým a hentakým portom, tak to bola hotová veda spustiť novú myš napríklad.
@thirstymonk 🙂,..ďakujem moc. Prečo nie sú knihy na informatiku? Tam sú odkázaný len na poznámky a prax, čo robia na počítači a to je ťažké zapamätať si. Pozerala som na internete a myslím že češi majú knihy. Je síce dosť drahá ale rozmýšlam, že do ďalšieho ročníka by som ju objednala. Aj ked je v češtine. Ide o to, že dieťa ked aj chýba, nemá odkiaľ,...decká síce poznámky prepošlú, ale to je tak všetko. Učiteľka síce tvrdí, že to na tých hodinách stále koldokola to isté hovorí, lenže to dieťa ked chýba, má aktivity aj mimo školy cez riadne vyučovanie, informatika je len 1x v týždni, akurát ked je na hodine dieťa nemusí to zase tam do toho ,,placu,,povedať, takže jednotkárke hrozila trojka na vysvedčení. Ešte že je taká, že dá ten priestor, aj viac krát dá možnosť odpovedať ,takže ešte z toho sotvéru že ked odpovie výborne tak to bude ok. Ďakujem moc. Pekný deň.
A na matike tiež tie knihy poslabšie, mali diagramy dieťa sa pýtalo mami aké široké majú byť. A ja som v knihe nenašla odpoved, hovorím zlatko asi hocijaké, prišla pomaly s plačom že mali byť na 1cm, dostala dvojku. Tam jej jeden bod chýbal do jednotky. Zle som poradila.
@ollynka Ja som informatiku na škole mal 20 rokov dozadu, takže to bola iná doba, ešte sme si do školy nosili diskety a tak... Vlastne až v maturitnom ročníku sme si mali doniesť USB kľúč s veľkosťou asi tak 512MB, ktoré vtedy stálo krásnych 800 korún (čiže asi desatinu výplaty) :D
Naša informatika bola vnímaná ako voľná hodina. Dačo sme ževraj programovali v pascale, ale prakticky sme len prpisovali to, čo učiteľka napísala na tabuľu a či nám to ide. Zavše niekto zrobil syntax error a program mu crashol, ale no nenaučili sme sa vôbec nič.
Prosím vás, môžete mi ešte povedať čo nepatrí do programu? Čo nie je program. Ešte takú otázku mali. Že napr. hry, to patrí do programu,..atď,..ďakujem
@ollynka Ťažko povedať, ako to je myslene, lebo všeobecne možno za program považovať všetko. Od operačnych systémov až po software, ktory riadi blikanie vianočneho osvetlenia. Fakt. Takže závisí od kontextu. Pokiaľ majú konkrétne vymenované programy, napr. Chrome, GTA, word, acrobat reader, win zip, windows, android a pod., tak tam sa pod pojmom program asi myslí niečo konkrétne, čo má nejaký konkrétny (užitočný) účel
Chrome - prehliadať
GTA - hra
Word, acrobat, win zip - program
windows, android - operačný systém.
@thirstymonk Ahoj, prosím ťa ako napíšem na klávesnici stupeň ale bez C a minútu, čiarku nad číslom. Porebujeme to na matiku.Ďakujem veľmi pekne.
Čauko, stupeň napíšeš ako pravý alt + 5 na numerickej klávesnici (tam kde máš ť).
Takto: °, °C, °F.
A čiarku nad číslom neviem čo myslíš... Apostrof napíšeš ako pravý alt + P, takto ', ale nie som si istý, či myslíš to.
@ollynka Všetky programy patria do softwaru. Inými slovami, software je programové vybavenie počítača a hardware fyzické.
Čiže software je operačný systém, napr. windows, linux, Word, Excel, internetový prehliadač (chrome, firefox), skicar, photoshop, outlook, counter strike, minecraft, to všetko je software. Software je aj na mobiloch - android operačný systém, mobilné appky sú software. Software je aj na iných zariadeniach, ktoré obsahujú procesor a sú naprogramované. Tam sa ale väčšinou označujú pojmom firmware. Napríklad autorádio, alebo mikrovlnka s časovačom, smart hodinky, mp3 prehrávač... to všetko obsahuje nejaký program, pomocou ktorého je dané zariadenie obsluhované.
Hardware je zas fyzické vybavenie počítača. Tu to môžeme rozdeliť na jadro (vlastný počítač), čo sa skladá z matičnej dosky (MB), zdroja (PSU), procesora (CPU) a pamäte s náhodným prístup (RAM). To je základ. Okrem tohto jadra ďalej môžeme rozšírovať napr. prostredníctvom grafickej karty (GPU), sieťovej karty, zvukovej karty a XY iných kariet... Väčšina týchto doplnkových kariet je dnes už súčasťou MB.
No a ďalší hardware sú potom periférne zariadenia, ktoré môžu byť vstupné, alebo výstupné. Čiže vstupné sú tie, ktorými počítaču zadávame vstupne informácie, ako napr. klávesnica, myš, kamera, mikrofon. Výstupné sú tie, z ktorých nám počítač dáva výstup, čiže monitor, tlačiareň, reproduktory a pod.