Individuálne štúdium

4. nov 2022

Ahojte, mám 18 hneď na začiatku objasnim svoju situáciu. S mamou nežijem,bývam s babkou kedysi aj s otcom ale on od nás odišiel. Žije s nami ešte sesternica ktorá je mladšia. Nepise sa mi to ľahko ale babka nás živí z jej dôchodku ktorý koštuje 500€ +-. Preto mi napadlo prejsť na individuálne štúdium a pracovať. Mám prácu ale hľadám momentálne aj niečo iné. Problém nastáva v Tom, že škola nechápe moju sociálnu situáciu a individuálne mi povoliť nechcú. Mám aj potvrdenie od detskej lekárky,dnes som posielala písomnú žiadosť riaditeľovi. Vyssie postaveným ľuďom sa ľahko hovorí že sa mám uskromniť ale nerozumejú ze 75 ročná žena živí 2 decká 🤦🏻‍♀️ a keď mám možnosť pracovať a mať peniaze prečo to nevyužiť? Moja otázka znie čo ďalej? Nemá niekto prosím skúsenosť?

mogaa
4. nov 2022

no ka ti zamietli individuálne štúdium, tak jedine požiadať o študentské štipendium...otázne ale je, či ho tvoja škola poskytuje a za akých podmienok.....čo sa týka práce jedine si niečo nájsť po škole či cez víkendy....tam toho veľa nevymyslíš....

heleninamama
4. nov 2022

V prvom rade rodičia majú na Teba povinnosť platiť výživné, kým študuješ. Obaja. A aj na sesternicu jej rodičia. Treba to riešiť súdne. Ak nebudú platiť - vybavíte si náhradné výživné, ak zomreli - patrí Vám sirotský dôchodok.
Škola naozaj nemá povinnosť chápať, že Ťa živí babka z dôchodku.

majkabambulik
4. nov 2022

Najskor odkaz babke, ze ma nas obdiv a drzime jej palce v tom jej tazkom krizi. To co ti napisali predo mnou plati. V kazdom vacsom meste najdete s babkou zadarmo pravnu pomoc. Toto je jeden priklad. https://www.centrumpravnejpomoci.sk/sekcia/2-ko... Tam Vam pomozu napisat podanie na sud - o vyzivne na Vas obe. Zalovat budete rodicov. Vasi rodicia musia aj spatne zaplatit podla vysky, ktoru im vyrube sud-aj bez ich ucasti, ak sa neuracia prist na pojednavanie. Sud si zisti ich zarobok a podla toho im to vyrube. Budete mat narok aj na spatne platby, cize ak pojde vsetko po poriadku, tak babka dostane na Vas vacsiu sumu penazi naraz. Ak by aj rodicia nechceli zaplatit tak to oznamite sudu, a ten urci exekutora, co to z nich vydostane. Pre teba aj sesternicu je dolezite, aby ste studovali denne a uvedomili si, ze len s diplomom sa budete mat v zivote lepsie. Rodicia Vam musia platit do 26 roku zivota, pokial budete stale studovat na vysokej skole., co vam obom urcite odporucam. S vysokou skolou to budete mat v zivote urcite lahsie, ako len so strednou skolou. Babke potom budete moct splatit vsetku jej obetavost. Samozrejme brigady NESMU IST NA UKOR STUDIA!