Gynekologička verzus kaderníčka

8. feb 2021

Dobrý deň, rozhodujem sa ci budem gynekologicka alebo kaderníčka obidve ma bavia ale neviem sa rozhodnúť co by ste si vybrali vy?

tncka
8. feb 2021

🤣tak to je kus rozdiel. Ja by som brala gynekologicku. Kadernicka mozes byt hoci kedy ked urobis kurz,lekarku uz nedostudujes len tak dodatocne v 40tke trebars ked sa rozhodnes ze uz nechces farbit vlasy😅

sandra151
8. feb 2021

Určite za lekárku 😉

syslik81
8. feb 2021

mozes byt gynekolog a zaroven robit zenskym frizur tam dole 🤐

dominikac321
8. feb 2021

mas rada biologiu a chemiu?

osky
8. feb 2021

Dobrych lekarov je stale menej a zlata gyndoska je na nezaplatenie.
Kadernicku mozes robit hovikedy,na to nemusis tolko studovat.
Myslim,ze i do buducna je lekarka perspektivnejsia co sa pracovnych i financnych prilezitosti tyka.
Ved pozri len teraz-kadernicky sedia doma,nemozu robit,prichadzaju o chlieb...
Gyndosky zato kmitaju a nestihaju😉

deti95060810
8. feb 2021

@syslik81 😀😀

deti95060810
8. feb 2021

záleží aj ako sa učíš.... medicína je veľmi náročná, a najskôr musíš ešte absolvovať gymn.
kaderníčku budeš robiť za pár rokov 4? a nemusíš mať až také super výsledky v škole... 😉

rencina_4
8. feb 2021

taktiez som toho nazoru, ze chod za lekarku. lekarov je malo a ked ta to bavi, tak to je jednoznacne lepsie povolanie ako kadernickou. tou sa mozes stat hocikedy

nelca84
8. feb 2021

Prosim ta, ako si prisla na to, ze byt gynekologickou ta "bavi"?

ivkazba
8. feb 2021

No jednoznačne kaderníčka. Na medicínu by nemal ísť niekto, kto sa rozhoduje medzi tým byť lekár a kaderník.

martinuska
8. feb 2021

Kadernickou vies byt za 4 roky, kym lekarom pri idealnom stave za 10(4+6) rokov, plus specializacia na gynekologiu dalsie 4aspon. Zalezi aky mas vztah k uceniu, lebo na kadernicku sa velmi snazit nemusis, zatial co na gynekologa je to 15 rokov intenzivneho ucenia kym sa nim stanes. A gynekologia nie su len porody a ultrazvuky, ale aj operacie, vysetrenia, intimne problemy, potraty...Zeny mlade aj babičky.
Su to dve neporovnatelne povolania.

autor
8. feb 2021

Sama som mala aj mam pretrvávajúce silné bolesti a ťažkosti co sa týka intímnych problémov viem aké to je strašné keď ti nemá kto pomôcť a nezaberajú ti lieky preto som chcela robiť aj detskú gynekologicku aj normálnu pre dospelé ženy chcem im pomáhať už teraz si zapamatam všetko ohľadom gynekológie viem ze to niesu len ultrazvuky a babatka a nemusí to byť nič príjemné ale už v 12tich som vedela co je biochemické tehotnetvo, druhy portratov, dôvody potratov, čo sa v tehotenstve v akom týždni vyvíja, čo je ovulácia, bazalna teplota, správny čas na pôrod, poloha pri pôrode, podmienky na počatie, mykozy, infekcie, rôzne druhy pohlavných chorôb, príznaky všetkých pohlavných chorôb, aké lieky a kremy sa berú na tie infekcie a lieky,alebo na udržanie plodu pri hroziacom potrate alebo co je IVF a IUI atď... Keď som bola prvýkrát u gynekologicky padla na zadok z toho na akej úrovni sa s ňou o týchto veciach rozprávam a mama takisto.Študujem aj na gymnáziu 8rocnom, zase na druhej strane ma veľmi baví strihať a všetko okolo toho. Škola mi veľmi nejde a chcela som si založiť rodinu už nejako okolo keď budem mať 22cca ale keby idem na vysokú tak by som bola len tam do 25 v škole a učenie ma až tak nebaví a hlavne ani nejde,biologia ma baví ale chémia nie. Tak ja neviem ☹️

nelca84
8. feb 2021

Ja ti nechcem brat iluzie, ale to co si tu popisala ovladame kazda jedna 😁 navyse "skola mi velmi nejde" ... takze mame vitaza 👍

autor
8. feb 2021

@nelca84 ved áno ale ja som od vás odost mladšia,tak ešte uvidím ale asi predsa ta kaderníčka

jahodka11
8. feb 2021

Min by som skusila tu gynekologicku, nevyskusas, nevies... a kadernickou sa mozes stat aj potom...ked zistíš, ze ti medicína moc nejde,ale urcite to aspon skus! Co by som ja spatne dala zato,keby som par šancí nezahodila....ale využila, skusila...

ninusa221
8. feb 2021

Kaderničiek je vela za 3 roky ju mas vyštudovanú 😃 a zas medicína sa študuje straaaašne dlho

sisa_s
8. feb 2021

No hlavne si uvedom, ze fajn, bavi ta gynekologia a ovladas par pojmov, ktore tu ovlada cely kon, lebo sa rozoberaju dookola, no na medicine si prejdes vsetkymi odbormi, ktore ta nebudu ale voobec zaujimat 🙂 ku gynekologii sa dostanes v 5. a 6.roč., prve 2roky chemia, na ktorej sa dost vyhadzuje atd... Praca gynekologa je dalej narocna + vela zalob, treba si to poriadne rozmysliet, aby si to nemala zidealizovane velmi...a rozhodujuci je vyber strednej skoly

autor
8. feb 2021

Ach ja vôbec neviem srdce mi hovorí kaderníčka, rozum gynekológia, keby mam vlastný salón ktorý prosperuje okej ale vidím v akej sme hospodárskej situácii a vôbec neviem ako to ďalej bude... Neviem sa rozhodnúť nechcem byť závislá od chlapa chcem stát na vlastných nohách lenže to sa mi asi ako kadernícke nepodarí... Koľko zarobí kaderníčka tak priemerne za mesiac keď ma vlastný salón?

guiseppinka
8. feb 2021

Ked si dobra kadernicka, tak sa platovo vyrovnas aj gynekologovi... V dnesnej dobe najst dobru kadernicku je mega vyhra

nikiki29
8. feb 2021

Na to aby si bola gynekologička potrebuješ vyštudovať všeobecné lekárstvo, kde budeš mať kopec biológie, dva kopce chémie a ďalšiu tonu chorôb a iných lekárskych znalostí... po 6 rokoch štúdiu si začneš robiť špecializáciu - gynekológiu, ktorá trvá minimálne 4 roky... a ešte nemáš žiadnu prax. Byť lekárom je poslanie, je to jedno z najťažších a najdlhších štúdií... byť tebou rýchlo na to zabudnem ak nie si odhodlaná tomu venovať život.

vevesh
8. feb 2021

Este mozes byt dula alebo porodna asistentka- menej ucenia, menej chemie, rovnaky odbor.....

elementissa
8. feb 2021

Hej, aj ja som chcel studovat meteorologiu, ked som mala 12. A potom sme raz mali v ramci nejakeho edukacneho dna na skole roznych vedcov a zhodou okolnosti aj jednu meteorologicku. Prednaska bola uzasna, cele som to zrala a potom teta zahlasila, ze ak chceme byt meteorologmi, musime ist na MatFyz, meteorologia sa studuje na fakulte matematiky a fyziky, katedra okrajovych alebo pridruzenych fyzikalnych vied (take dako sa to volalo).. Akoze, hodilo by sa tu teraz na popisanie mojej vtedajsej reakcie to memecko : "A takto ma odj**alo teraz" . to bol facepalm n.1 a potom teta zadelila, ze ono je to vlastne menej exciting, ako sa zda, lebo samotna meteorologia v praxi je pomerne uzka tematika, ale nejako treba vyplnit 5 rokov... Takze mali 10 semestrov matiky, fyziky a informatiky. A ze najdolezitejsia cast meteorologie je spravna praca s pristrojmi , takze mali este aj nejake semestre cisto technicke, kde sa ucili popisat po suciastkach vsetky pristroje a dalsich x semestrov sa ucili zbierat a vyhodnocovat data v systemoch a tvorit statistky. A ako meteorolog sa mozes zamestnat s najvcsou pravdepodobnostou v hydrometeoroloickom statistickom ustave .... Vsetky moje sny sa rozplynuli vtedy.

Ano, je krasne poznat jednu cast vedy- javy, ktore zbiera a popisuje. Druha vec je robit cely zivot statistiku. Lebo to je to, co sa potom v reale robi.

Co sa tyka gynekologie, tak je pekne, ze ta to bavi. Ale kym sa vobec dostanes k tomu, aby si videla, ako to na gyn oddeleni funguje, budes musiet absolvovat 5 rokov teorie vseobecneho lekarstva, niekolko semestrov pomerne tazkej fyziky, biologia, chemia, informaticke systemy, psychologia, vsetky medicinske odvetvia, potom budes v 6.rocniku cirkulovat po vsetkych oddeleniach a potom si budes dalsie 4 roky robit atestaciu na gyn.. A este ta ani nezaplatia na SR...

A suhlasim...na medicinu by nemal ist nikto kto rozmysla "pojdem bud na medicinu alebo za kuchara", budem doktor alebo lesnik... A podobne. Ludia, ktorych poznam, ktori isli na prijimacky, dostali sa tam a vydrzali celych 6 rokov mali uz od prvej triedy zs jasny ciel- budem doktor/ka a beru to ako svoje poslanie a jedinu moznu cestu. Moja najlepsia kamaratka bola taka od svojich 4 rokov. Nikdy nic ine nepovedala, chcela byt iba doktorka. A je. Dalsia znama bola na tom rovnako, uz ako malinka 5-6rocna, chcela byt doktorka aj je. Na druhu stranu som mala spoluziakov, co spekulovali- "pojdem na medicinu, dobre to zaraba." "Ak ma nezoberu, pojdem studovat filozofiu alebo andragogiku.. " zo vsetkych, ktori sa takto vyjadrovali sa cez prijimacky dostali 3 a ani jeden z nich to nevydrzal do druheho semestra. Nie, ze do druheho rocnika!!! Zacali v septembri a v decembri si uz balili kufre z intrakov, so vsetkych skusok dali max 2-3.... A tie baby, co doktorkami su, tak to boli vzdy tie najlepsie z najepsich vo vsetkom. Dalsia vec, maju pred 30tkou, ani len frajerov nemaju. Kde tam daka rodina. Ak si v nemocnici aj najdu partnera, tak potom zasa chudata deti, co ich rodicia budu tahat nocne, vikendy, sviatky atd... Naj kamoska ma mamu na ARE (sestra nie doktorka) a otca v zahranici ... Kazde druhe Vianoce boli deti same doma, nikdy nesli na vylet s rodicmi, mama bola v praci stale den-noc-den-noc... Najstarsie dieta vychovalo surodencov, staralo sa o dom, o zahradu,o zvierata... O vsetko. Jeden rodic 3tyzdne na turnuse, druhy nonstop v nemocnici. Za mna zena doktorka= nezlucitelne s rodinnym zivotom. Byt doktorom je poslanie, to je bud alebo. Bud rodinny zivot alebo doktor. Este ambulantni doktori, ok. Ti o druhej doordinuju, do 4-5 porobia papiere a idu domov. Ale v nemocnici, nehrozi. Ako doktor je tvojou povinnostou klast zdravie ludi a dobro pacientov pred vlastne zaujmy. K dispozicii musis byt kedykolvek. Cely tvoj zivot sa toci okolo pacientov, tvoj vlastny zivot je na druhej, tretej ci patnastej kolaji. Byt doktor je obeta na cely zivot. Je diametralne odlisne byt podnikatelom- kadernikom a byt doktorom a neda sa to porovnavat. A iste, su aj doktori, ktori medicine svoj zivot nezasvatili. Mam s nimi hojne skusenosti a vdaka nim som urcitu dobu odmietala ist k doktorovi s cimkolvek, akokolvek by to bolo vazne. Lebo vzdy som si spomenula len na amaterov, co mali absolutnu neuctu k pacientom a namiesto vysetrenia sa mi vysmiali a obvinili, ze som simulantka. Ked som zacala chodit do sukromnej kliniky, tak zrazu mi j zistili problem a aj nastavili liecbu. A ja to aj chapem. V statnej medicine je tona vyhorenych , systemom vycerpanych a nedocenenych doktorov, ktori uz iba prezivaju a je im to uz jedno, ked niekoho svojou nedbanlivostou aj zabiju

aurorastone
8. feb 2021

to vôbec nemusí byť pravda, kamoška zo základky, čo ledva prešla základku aj strednú na 3ky tak je teraz perfektná kaderníčka a uživí sa sama, chlapa určite nepotrebuje aby ju zivil... ma svoj salón a veľa zakaznikov a spokojný život

zuzkapap
8. feb 2021

No keď ťa učenie nebaví tak medicínu nedáš. Štúdium medicíny je masaker.. Musíš tomu venovať celý svoj život. Pred skuskami nič iné nebudeš robiť len sa učiť den co noc. Keď nedas skusku v letnom semestri, budeš sa učiť cele prázdniny letne, aby si zo školy nevyletela a dala to v septembri. A na dieta v 22 zabudni. Keby si mala dieta počas štúdia medicíny už to pravdepodobne neskocis... V 25 inak skončis ako všeobecny lekar, atestacia ďalších 5 rokov. Reálne v 30tke najskôr môžeš robiť v ambulancii a to si ju budeš musieť ešte za niečo kúpiť.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca84
8. feb 2021

@taskataska tak povacsine, ked tu citam ako si niektore sleduju kazdy prd... ibaze to, ze si precita par clankov na nete nemoze porovnavat so studiom mediciny a uprimne, dufam ze moj gynekolog nemal takuto dilemu a nechcel byt napr. murarom 🤦‍♀️

julliska
8. feb 2021

pises, ze ta skola velmi nebavi a ani nejde... byt lekarkou si vyzaduje vela vela ucenia, vela chcenia do ucenie... takze chod radsej za kadernicku, na medicine by si sa trapila

mpg
8. feb 2021

V každej profesii musí začať, aj kaderníčka hneď po škole je dobre ak si urobí prax a mať vlastný salón až neskôr, tam treba platiť prenájom a mať viac kaderníčiek.
A lekári tam treba mať dobrý prospech, aby urobil prijímačky, pretože aj tento rok je vraj prihlásených trojnásobný počet uchádzačov, takže treba počítať s tým, že vlastne zoberú iba každého tretieho. Ale keď by sa učil, príp. doučil, čo treba tak sa to môže skúsiť a byť vytrvalý, lebo ani jedna profesia nie je jednoduchá.

autor
8. feb 2021

Problém je v tom ze moja rodina by ma z nenávidela celá rodina sú len doktory, jadrová fyzika, právo a podobne a keby idem za obyčajnú kaderníčka tak to by boli výčitky na celý život ako som si pokazila život atď... Ale zase hrabať sa na školu na ktorú nemám tiež neviem ci je dobra voľba lebo mňa učenie nebaví už teraz a nie to ešte sa niekoľko rokov drvit... 😞

desore
8. feb 2021

Uz mas odpoved. Pokial to nedavas na gympli a nebavi ta to, tak preco to chces studovat???? Nemas sancu sa tam ani dostat.