Gymnázium verzus stredná zdravotnícka škola (odbor praktická sestra)

nikol_529
26. aug 2022

Dobrý deň,
Som tu úplne nová a potrebovala by som poradiť. Tento školský rok síce ešte len nastupujem do 8.roč. na ZŠ, ale už ma trápi kam na strednú školu. Chcela by som o 2 roky nastúpiť na SZŠ na odbor zdravotná sestra, pretože je to povolanie, ktoré ma najviac láka a nič iné by som asi ani robiť nechcela. Pravda, ešte sa to môže zmeniť, ale aj nemusí. Avšak problém je v tom, že neviem či mám ísť na gymnázium alebo radšej na strednú zdravotnú, pretože mnohí mi vravia, aby som radšej išla na gympel, lebo to odtiaľ budem jednoduchšie na VŠ sa dostať, budem mať lepšie vzdelanie z bio a che a že vraj zo SZŠ vyjdem akurát tak ako sanitárka, iný zase hovoria aby som šla na SZŠ, lebo tam budem mať viacej praxe a že vraj sa v pohode dostanem na VŠ a je totálna kravina, že bude zo mňa max. len sanitárka a ďalšie podobné názory... Nuž každý hovorí niečo iné a ja už naozaj neviem ako sa rozhodnúť ( aj keď mám na to ešte stále 2 roky :D ). Preto by som Vás chcela poprosiť, aby ste sa podelili o svoje znalosti a skúsenosti a poradili mi, čo je podľa Vás lepšie ( z akéhokoľvek hľadiska ).

Ďakujem.

aeruginosa
26. aug 2022

V prvom rade, na SZŠ nie je maturitny odbor zdravotna sestra.
Ak si teda rozhodnuta, ze chces byt povolanim sestra, je lepsie ist na SZŠ (odbor prakticka sestra) podla mna. Na gympli by si bola zbytocne zahltena teoriou, ktoru nepotrebujes a ako sestricke ti nebude treba ani gymnazialnu chemiu. Na VS na osetrovatelstvo mozes ist z akejkolek strednej, akurat musis mat maturitu - takze to, ze sa z gymnazia dostanes lahsie na VS je nezmysel. A to s tou sanitarkou je tiez nezmysel.. sanitar je nieco uplne ine ako prakticka sestra. Je to samostatny odbor.

dzulli1980
26. aug 2022

Volila by som odbornú školu ... z gymnázia, pokiaľ nepôjdeš na VŠ, uplatnenie nájdeš len veľmi ťažko resp. nenájdeš vôbec ... ja som chodila strednú ekonomickú, hoc učitelia rodičov prehovárali, že som múdra a majú ma dať na gymnázium ... strednú školu som ukončila a bez problémov som sa dostala na vysokú ... takže za mňa zdravotná ... hocičo sa môže udiať, pubertálne roky bývajú dosť divoké, môžeš nechtiac otehotnieť, jednoducho sa môže hocičo neplánované udiať a s gymnáziom zostaneš "bez uplatnenia".

adamadent
26. aug 2022

Super ze vieš aspoň smer ktorým by si sa chcela uberať. Ak je tvojim cieľom pracovať ako sestra môžeš ísť na SZŠ a neskôr si zvýšiť vzdelanie na VŠ odbor ošetrovateľstvo veľká výhoda ak máš maturitu na zdravotke tak na VŠ ose môžeš externé. Ak máš vyššie ciele napr. medicina/farmacia/veterina tak smer gympel. Len treba počítať s tým ze budeš mat podrobne všetky všeobecne predmety matika fyzika geografia. Aj na zdravotke budú ale v menšom rozsahu. Zo zdravotky je ťažšie dostať sa na VŠ iný odbor. Verím že sa správne rozhodneš.

amelishere
26. aug 2022

@nikol_529 najskôr by som chcela uznať, že vzhľadom na vek píšeš naozaj krásne, veľmi dobre sa mi čítal celý text (porovnávam s mojím bratom, ktorý ide do deviateho ročníkaxd). Každopádne, z vlastnej skúsenosti a zo skúsenosti kamarátov ti môžem povedať, že obe školy majú svoje pro a proti. Ja som bola na bilingválnom gympli, čiže my sme mali síce predmety všeobecne, zamerané aj na Che a Bio, ale v kombinácii s jazykom to bolo trošku chaotické - a úprimne, náročnejšie dostať sa na smer zdravotnej sestry. Prinajmenšom, tu na Slovensku určite, keďže ja som prevažnú väčšinu učív ovládala v cudzom jazyku a k niektorým pomenovaniam som nepoznala slovenské ekvivalenty. Čo sa týka bežných gymnázií, tie ti poskytnú rovnako všeobecný rozhľad, len v sjl, čo by bolo pre teba výhodnejšie. Akurát v takom prípade sa musíš pripraviť, že budeš študovať nadbytočné informácie, ktoré ti budú pre ďalšie štúdium zbytočné. Čo zas je ale pravda je, že niektoré vysoké školy uprednostňujú gymnazistov pred odbornými školami, čomu úplne nerozumiem, pretože príprava na odborných školách je exaktnejšia v rámci odboru ako na bežných gymploch, ale budiž. Ale hľadiska najlepšej prípravy v rámci odboru si myslím, že by bola pre teba SZŠ. Už po jej skončení by si mohla začať pracovať v nemocnici a pokiaľ by si uvažovala nad vysokou, budeš oveľa lepšie pripravená na prijímačky ako bežný gymnazista, ktorý si väčšinu učív na prijímačky musí dobiehať samoštúdiom (teraz píšem zo skúsenosti môjho okolia, pokiaľ to mal niekto inak, môže byť, je to individuálne). Aj keby si mala záujem o medicínu, určite budeš mať šancu🙂.
Držím všetkých 10 pri výbere školy, hlavne v kľude s rozvahou a určite si vyberieš správne!

mamkalentedkova
26. aug 2022

Určite chod radšej na SZŠ...prax je oveľa dôlezitejsia ako nejaké všeobecné vedomosti na gymnáziu Na výšku sa dostaneš z akékoľvek školy ,ak máš maturitu ,ako píšu viaceré baby Získať prác ale ale v tomto odbore oveľa dôležitejšie.Ja sama som na gymnázium chodila a už by som to nikdy viac nespravila .V maturitnom ročníku som neplánovane otehotnela ,síce som nastúpila externé na VŠ,ale keď sa mi narodila druhá dcéra ,priniej zdravotných problémoch som tonuz nezvladala ..tak mi ostala len maturita z gympla ...uplatnenie žiadne ..prax žiadna .Stratené roky pre mňa s odstupom času

liliana2222
26. aug 2022

@nikol_529 ahoj. Ja mám vyštudovanú SZS, končila som v roku 2010. Počas praxe som ostala zaskočená tým, koľko musia sestry stráviť pri dokumentácii a ako majú málo realneho času na pacienta, tak som sa rozhodla ísť študovať VS iný smer, ale.. spolužiačky , ktoré šli ďalej na ošetrovateľstvo na VŠ museli chodiť na doučovanie alebo si doštudovať samé veci z gymnazialneho učiva, ktoré sme my až tak do hĺbky nepreberali. Neviem ako to je teraz, ale napr takú biológiu, z ktorej sú prijímačky sme mali 1!!rok. Každopádne po VS som sa aj tak vrátila k tomu smeru , zamestnala som sa najprv ako recepčná v súkromnom gyn centre, kde som mala objednávať pacientky, zabezpečovať prvý kontakt a aj odoberať krv a prepracovala som sa az k odbornym ultrazvukom, sterilnym výkonom a pod. Teraz po 5 rokoch na rodičaku nastupujem do nemocnice na oddelenie OAMIS (intenzivna starostlivosť) a plánujem si dorobiť VS.
Sanitar a praktická sestra su úplne odlišné veci. Ako praktická sestra máš oveľa väčšie kompetencie, aj keď jasné robíš aj tzv "špinavú" robotu. Výhodou je ako písali vyššie, že keď skoncis zdravotnú školu, môžeš sa zamestnať a sestru doštudovať externe. Ak však nie si pevne rozhodnuta, na tvojom mieste by som šla na gymko.

patka06
26. aug 2022

Ak chceš byť sestrička, išla by som na zdravotku - naučíš sa praktické veci
Teoriu /chémiu, biologiu/ doplníš aj doučovaním, ak by si išla VŠ

anavixy
27. aug 2022

@aeruginosa ako kde, my sme v Brne mali biofyziku a biochemiu a tam nestacila ani gymnazialna chemia, o fyzike nehovoriac 🙃

nikol_529
autor
27. aug 2022

Ďakujem veľmi pekne všetkým za Vaše radi, ktoré ste mi boli ochotné poskytnúť, moc si toho vážim a teraz mám celkovo už aj lepší prehľad. Avšak sa stále neviem rozhodnúť, ktorá škola by bola lepšia. Mama mi radí, aby som radšej šla na SZŠ lebo tam budem mať viac praxe, ktorú neskôr aj využijem. Avšak sa stále obávam toho, či o niečo neprídem, ak sa nerozhodnem ísť na gympel, kde sa všetko podrobne preberá (čo mám rada, lebo som veľký puntičkár :D ) a neskôr na prímačky na VŠ sa budem musieť podrobnejšie informácie doučiť sama (alebo doučovaním) alebo ak by som sa rozhodla ísť na gympel, či mi nebude tá prax chýbať.
Každopádne o tom popremýšľam. A áno, určite by som chcela ísť aj na VŠ. Len mám ohľadne toho zopár otázok:
1. Ak by som na SZŠ vyštudovala praktickú sestru a mala maturitu a na VŠ by som sa rozhodla študovať za doktorku, aký odbor by bol vhodný si na VŠ vybrať? (ak sa to samozrejme dá).
2. Dá sa uplatniť po SZŠ alebo až po VŠ ako praktická sestra na urgente alebo na pohotovosti v nemocnici hneď po škole? (alebo budem musieť nazbierať voľakú prax?)
3. Ak by som sa rozhodla ísť za doktorku (áno viem, najprv musím ísť na odbor praktická sestra na SZŠ alebo na gympli ;) ) bolo by lepšie ísť na gymnázium, kde sa preberá hlbšia teória alebo na SZŠ kde je viacej praxe?
4. Minulý rok na jednej SZŠ bol odbor praktická sestra, tento rok tam bol už len odbor zdravotnícky asistent. Sú tieto odbory to isté alebo v každom sa vykonáva niečo iné?

Ďakujem už vopred za všetky rady ktoré mi pošlete, veľmi mi pomáhajú lepšie sa zorientovať v tom, čo by som chcela v budúcnosti robiť a verím, že sa vďaka vaším radám rozhodnem správne.

Želám pekný deň ❤️.

ibrunova
27. aug 2022

@nikol_529 aké máš teraz na základnej známky? Veľa VŠ má požiadavky na akúšky v rozsahu gymnázia, takže zdravotná nemusí stačiť.
Ak by si zvažovala medicínu, tak určite gymnázium a aj tak k tomu bude treba makať naviac. Pri skúškach zaváži viac gymnázium ako zdravotka, prax ich nezaujíma.

nikol_529
autor
27. aug 2022

@ibrunova samé jednotky, len z mat, sjl a dej som mala tento rok 2

anavixy
27. aug 2022

Ja som chodila na gymnazium a cele 4 roky som bola rozhodnuta ist na psychologiu, aj som sla, prijali ma na Masarykovu univerzitu v Brne (bolo to spojene mgr studium, po 3 rokoch je velka skuska ale nie titul), studium ma nenaplnalo, tahalo ma to viac k niecomu praktickému, studovala som 2 a pol roka a potom som sa rozhodla ze studium ukoncim a sla som na Lekarsku fakultu studivat Vseobecne osetrovatelstvo. Bolo to najlepsie rozhodnutie, praca sestry ma naplna. Studium bolo tazke, neda sa porovnat so studium na SK, nech si hovori kto chce co chce, ale nelutujem to. Rozdiely medzi studentkami zo ZSŠ a gympla sa zmazali po prvom semestri.
Ja osobne by som sla na gympel, teraz chces byt sestra, ale o 5 rokov mozno budes chciet byt… fyzioterapeut, PA, strojny inzinier 😄 vela stastia pri rozhodovani 🍀

ibrunova
27. aug 2022

@nikol_529 ja radím gymnázium.

aeruginosa
27. aug 2022

@anavixy Aha, tak v Brne to asi takto hrotia, na Slovensku o tom neviem. Tam ma akurat zaskocila vyucba filozofie na osetrovatelstve v MT.😅Akoze, nechcem, aby to vyznelo zle, ja len proste nechapem, naco este aj sestrickam davaju takto zabrat s takymi predmetmi, ked roky dozadu stacila SZŠ s maturitou a system fungoval…

anavixy
27. aug 2022

@aeruginosa a este farmakologia 😄 akoze stacilo by mi vediet ucinnu latku nie ze ktory receptor ako kedy kde ovplyvnuje 🥲 no hrotia to tam dost, na fyzike kazdy piatok cvicenie kde sme robili pokusy vo dvojciach, no sranda to bola 😁 ano, treba splnat eu standardy a potom je tolko sestier, ze ledva moze fungovat odd…

eeffka
27. aug 2022

Eviem ako mozete porovnavat zdravotnu skolu s gymnaziom vzhladom na rozsah bilogie,chemie a neviem ci treba aj fyziku. Gymnazisti chodili na doucovania ak chceli ist na medicinu.

ibrunova
27. aug 2022

@eeffka to si myslela tak, že zdravoťákom doučko netreba? Že mali dostatok biológie, chémie a fyziky?

eeffka
27. aug 2022

@ibrunova myslela som to tqk ze studenti z gymnazia co mali vsetko po 4roky plnohodnotne sa este museli doucit, co taky zdravotak s 1-2rokmi (neviem kolko)

ibrunova
27. aug 2022

@eeffka presne tak 👍

5noach12
28. aug 2022

@ibrunova Ani gymnázium nikoho nezaujíma a známky už vôbec. Všetko záleží od prijímačok. Či je niekto z gympla, zdravotky alebo niečeho iného je na medicíne úplne jedno

5noach12
28. aug 2022

@eeffka Ja som na medicíne a na gympel som nechodil. Síce som sa dostal až na druhý pokus, ale zvládam všetko v pohode a veľa gymnazistov už vyhodili, takže ani ten gympel nieje všetko. Záleží od človeka ako sa k tomu postaví. Ak bude na sebe makať dá sa dostať z hocijakej školy.

eeffka
28. aug 2022

@5noach12 nimto netvrdi ze sa to neda, len je velky rozdiel doucat za 3rokyzaklad+navyse, ako iba navyse