Gymnázium verzus stavebná priemyslovka

sofia_15
2. júl 2024

Dobrý deň. Zaujíma ma váš názor. Je lepšie ísť na strednú stavebnú priemyselnú školu alebo gymnázium ak chcem ísť na STU v Bratislave?

domkakvet
2. júl 2024

@sofia_15 pozri si z coho sa tam robia prijimacky a podla toho sa rozhodni.

lienka9
2. júl 2024

@sofia_15 ja som chodila na gympel,manzel na strednu stavebnu.obaja mame svf stu skoncene..v prvom rocniku robia sito na matike a fyzike,ktora je tazsia pre studentov z odbornych skol,druhy rocnik letia gymnazisti na odbornych predmetoch.ale ked sa snazis a robis PRIEBEZNE zadania,nemal by byt problem nech si odkialkolvek.na matiku vzdy robili take pripravne kurzy,tie dost pomohli aj slabsim gymnazistom..pripadne sme mali kruzok a navzajom sme sa tahali,doucovali..v kazdom pripade sa da skola zvladnut aj aj..rozhodla by som sa na strednu podla toho,ako mi idu aj ine predmety,ak este nie si 100%rozhodnuta chod na gympel.s odbornou skolou mas zas uplatnenie aj keby si na VS nahodou nesla..

egonsk
2. júl 2024

zalezi ci chces ist na STUBa tiez na stavarinu, alebo nieco ineho. Ak obdobny obor, jednoznacne bude lepsie ist na SPŠ stavebnu ako gympel, ktory je taky onicom, skor vhodny na filozofovanie, humanne vedy a tak.

sofia_15
autor
2. júl 2024

@egonsk Buď by som išla tam alebo asi skôr za architekta a v tom prípade by som išla na odbor staviteľstvo s voliteľnými predmetmi pre návrhárovanie dispozícií a interiérov budov. Lenže mňa tak veľmi zaujíma aj tá medicína. Celkom dosť odlišné školy, no obidve vysnené.

egonsk
2. júl 2024

@sofia_15 nuz tak to budes mat tazsie rozhodnutie veru. Zalezi ci chces nieco tvorit, alebo niekoho zachranovat 😉

sofia_15
autor
2. júl 2024

@domkakvet Z architektúry sú: lineárna/tónovaná kresba ceruzkou podľa predlohy témy: zátištie (250b), busta (250b), návrh priestorovej kompozície – lineárna/tónovaná kresba ceruzkou okruh: kompozícia z geometrických telies (250b) a test témy:
všeobecné znalosti z oblasti architektúry, umenia a dizajnu (50b) a test priestorovej predstavivosti (200b) spolu 1000b

marca12
2. júl 2024

@sofia_15 Ja som isla zo stavebnej. Podla mna lepsia volba je ist zo stavebnej. Z gympla mas sice matiku vyhodu,ale moji spoluziaci mali problemy s odbornymi predmetmi. Ale da sa to zvladnut aj z gympla,len je tazsie pochopit vsetky suvislosti,ked nemas stavebnu strednu. V tvojom pripade,ak uvazujes aj nad medicinou,tak by som isla na gymnazium,lebo za 4 roky sa mozes rozhodnut,ze ozaj chces studovat medicinu a na tu sa zo stavebnej priemyslovky dostat bude velmi tazke.

domkakvet
2. júl 2024

@sofia_15 ak rozmyslas aj nad medicinou, tak skor gympel, ale na tu STU na prijimacky je skor stavebna. Su to dva velmi odlisne odbory a na medicinu je zasa tazke sa dostat.

purple_wolf
3. júl 2024

ako absolvent gymnazia a STU ... je to uplne jedno ... ak si presvedcena ze chces ist na stavebnu fakultu chod na priemyslovku a vyhnes sa biologii, pokrocelej chemii a pod. zaroven si lahsie najdes brigadu aj pocas studia a tie konstrukcne veci ti nebudu novinkou akurat moz s mat problem s fyzikou a matikou na stu... ak si nie so istá chod na gympel len si uvedom ze je to vseobecna skola a ucia tam vela vseobecnych predmetov ktore ti mozu robit problemy ak ta to nebavi

sjun
3. júl 2024

Tak ja mam gympel a skoncenu stavebnu. Ano s matikou sme to mali lahsie urcite. Ale fungovali sme ze my sme doucovali matiku stavbari nas hlavne v prvaku statiku ....ked sme videli prvýkrát nosnik s podperami sme sa rehotali ze to je co ten trojuholník 😂. Cize ak skoncis strednu stavebnu mozes sa uplatnit moj muz teraz lamal neter nech ide na svabarinu smer voda alebo siete lebo on robi v projekcnej firme a ze to je normlane nedostatok ludi. Drzim ti palce.

lauricka
3. júl 2024

@sofia_15 gymnázium, ak ťa baví učiť sa aj iné predmety. Vyhneš sa problémom s matikou. Ale ak sa budeš popri strednej stavebke venovať aj príprave z matiky trochu naviac, tak asi nebude problém ani tak, ani tak.

larrylurex
3. júl 2024

@sofia_15 ja som chodila na FAD STU a v pohode som to dala aj s gymplom a spolužiačka aj s umeleckou. Paradoxne veľa ľudí z priemyslovky vyletelo má začiatku, ale to bolo skôr tým, že podcenili prípravu skúšky, pretože mali pocit že vedia viac ako my gympláci😀
Svf je viac technicky náročná, možno zo začiatku by ti tam bodli vedomosti z priemyslovky, ako aj na FAD, ale na tých skúškach ti to až tak nepomôže, ani pri zadaniach. Je tam aj ťažká matika.
Či už Fad alebo Svf, musíš priebežne robiť zadania, chodiť na konzultácie, odovzdávať načas práce a samozrejme príprava na skúšky. Je dôležité tú školu neflákať, lebo ťa to doženie.