Gymnázium, stredná škola, učňovka

moni73
11. okt 2022

Podla coho ste pre dieta vyberali? Je tu milion prispevkov v zmysle "remeslo ma zlate dno", ale realne a snad ani virtualne nepoznam nikoho, kto zvolil pre dieta remeslo. Milion prispevkov ako vs vzdelani robia v lidli za pokladnou, hold, ked ma pomaly 90 % (asi prehanam) vysokoskolske vzdelanie, je jasne, ze tam niekto skonci... A stale vyberaju "vsetci" gympel a dalej vs. Preco ste sa tak rozhodli?

moni73
autor
11. okt 2022

Dcere som vybrala bilingvalny gympel. Idu jej jazyky, verim ze 2 na urovni c1 jej zabezpecia, ze sa zamestna v pripade, ze na vs nepojde. Klasicky gympel by som nevyberala, nie je studijny typ. Manualne zrucna nie je. Ak by sa nedostala, volim asi pedagogiku.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daren1
11. okt 2022

Dcera mala spolužiaka, ktorý zacal chodit na osemročné gymnazium v priebehu štúdia sa rozhodol zmenit skolu na SOU drevárske, nie koli studijným výsledkom len proste sa nasiel v tomto.

samuelson35
11. okt 2022

@moni73 len treba brať do úvahy, že bilingvalny gympel je stále gympel, učia sa veľa ešte k tomu časť v cudzom jazyku. Ak jej ide len o jazyky a na gympel nie je, pozri radšej bilingvalnu obchodnú akadémiu.

dennkka
11. okt 2022

Však bilingválny gympel je ešte ťažší ako klasický a ked nie je študijný typ, neviem ako to bude zvládať. A prečo si školu nevyberá dcéra ale ty?

dskjhfdlkdjhl
11. okt 2022

@moni73 Obe deti isli na 8-rocne gymnazium-dovod bol prosty, obe chceli a v oboch pripadoch bol prechod zo ZS na gymnazium bezproblemovy. Starsia je uz na VS, takze to mozem zhodnotit tak, ze 8-rocne gymnazium bolo pre nu idealne, mladsia je v tercii a tiez sme spokojni. Obe su ale studijne typy (starsia mala celych 8 rokov same jednotky, gymnazium, kde chodila, patri medzi tie narocnejsie, mladsia ma tiez same jednotky). Keby sme vsak videli, ze nie su studijne typy, tak by som bola proti gymnaziu (samozrejme, dolezite by bolo aj to, co chcu deti).

mandzula
11. okt 2022

Dcera tiez chodi na bilingvalny gympel. Vybrali sme ho preto, ze sme dufali, ze tam najde seberovnych (podarilo sa), lebo sme vedeli, ze bezny gympel pre matiku neda (BG jej ma menej a "jednoduchsiu"), preto, ze jej idu jazyky. Na remeslo sa nehodi, nikdy ju nic take nelakalo. A co dalej? Popravde nevieme, je v 2. rocniku, este mame 3 roky.

akvi
11. okt 2022

@moni73 tak vieš, ono dnes sa máloktorý rodič zmieri s nejakou SOŠ. Aj ked z niektorých odborov je taký nedostatok ľudí, že platy maju na úrovni ľudí s VŠ. Môj chodí na SOŠ, paradoxne, on má vysoko nadpriemerné IQ a mohol by študovať čokoľvek. Lenže on nechce. A nechce hlavne preto, že mu škola nič nedáva. To, čo ho z odboru baví, vie už dávno na takej úrovni, že škola mu nemá čo ponúknuť. A všeobecné predmety ako SJ pretrpi, pretože mu fakt nedáva zmysel učiť sa, kedy sa narodil Hviezdoslav. Takže tá SOŠ je vlastne cesta najmenšieho odporu. Ak by rodičia viac počúvali svoje deti, asi by to vyzeralo inak. A v neposlednom rade, keďže dnes sa na VŠ dostane fakt každý, tak zase, kto by si už ten titul neurobil, že. 😅 🙄

marca12
11. okt 2022

@moni73 ak nie je studijny typ,tazko zvladne bilingvalne gymnazium. Ucnovku by som nevyberala skor soš,nevie aspon priblizne co ju bavi?

jana_eyre_2
11. okt 2022

Ja som absolvovala SOU, dorobila si nadstavbovu maturitu.. bohužiaľ moje remeslo je už mŕtve, aranzer vykladov sa už asi naozaj nikde neuchyti.. ale učili sme sa aj pisat ozdobným písmom a celkovo to bolo tak umeleckejsie zamerane, vlastne má to celkom bavilo.. nakoniec som aj tak robila vždy čosi úplne ine.. aj terajsia práca ktorá ma čaká je úplne iného zamerania.. čo sa týka mojich detí - mám ešte pár rokov kým budeme toto riešiť, ale zatiaľ majú vybraté, bavíme sa o tom celkom casto.. mne je totiž luto že keď som bola na základnej ja, vlastne žiadne informácie čo kde by som mohla ísť som nemala..

syn je skôr dvojkar a jeho sen je opravovať bicykle.. keďže je technicky zručný celkom obstojne na 10r, zatiaľ si vybral elektrotechnickú školu po dohode somnou.. jednu odbornú máme neďaleko domu, takže ak tak bude pokračovať myslím že tam by sa mu celkom páčilo.. premna je dôležité aby deti chodili tam kde ich to bude bavit a na čo reálne majú.. kým ale bude reálne riešiť strednú predpokladám že sa to zmení.. mne sa však páči ze nad tým uvažuje už dnes..

Dcéra je čistá jednotkárka, je však len tretiacka, ale tiež sa o tom bavíme často.. myslím že tá by bola dobrá aj na gympel ale neviem či ju na také čosi budem smerovať.. totiž je veľmi veľká perfekcionistka ktorá sa nevie zmieriť s tým ak urobí chybu, hoci ja na ňu netlacim, je taká povaha.. bojím sa že na gympli by sama od seba očakávala veľmi veľké výsledky.. veľmi chce byť veterinarkou a jej bratranec chodí na strednú veterinárnu školu.. takže tiež sa vidí tam, ak ju to bude držať aj neskôr, rada ju v tom podporím..

Najmladší je ešte len predskolak, ale ten bude zaručene herec alebo tanečník 😅 v každom prípade chcem povedať - o strednej škole si myslím že je dôležité sa rozprávať už od nižšieho veku, treba sa riadiť deťmi a ich schopnostami a očakávaniami.. aby sa to týkalo konkrétnych deti a nie predstáv rodičov.. aby aspoň okrajovo deti vedeli kam by sa chceli v budúcnosti uberat, podporovať ich v tom, ale zase vedieť aj nájsť nejakú náhradu..

Mne je s dnešným rozumom veľmi ľúto ze som sa nemohla venovať hudobnému zameraniu, že som nešla na konzervatórium.. alebo reštaurátorstvo.. to sú veci čo viem že by ma veľmi bavili a mala by som aj talent ak by bol podporený.. rodičom však nič nevyčítam, viem prečo moje detstvo sa uberalo inak.. ale vďaka tomu som rozhodnuta tieto veci s deťmi preberať a rozoberať do nemlatom aby si vybrali podľa seba a dobre..

moni73
autor
11. okt 2022

Dcera uz na gympli je. Neprisla som po radu, skor take zamyslenie. Ako zvladne? No prinajhorsom na stvorky, ale bude mat druhy jazyk, ktory sa urcite zide do zivota viac ako stredoskolske ucivo z matiky, fyziky, chemie, biologie,...

mandzula
11. okt 2022

@moni73 ona bude mat aj to stredoskolske ucivo, druhy rocnik zacal normalnou fyzikou, chemiou, zatial v slovencine, buduci rok uz v anglictine.

janickacrazy
11. okt 2022

@moni73 Tak môj najstarší chodil na elektrotechnickú priemyslovku a aj tam ho zobrali až na odvolanie. Proste je šikovný, ale občas sa mu nechcelo. Gympel sme ani neskúšali, to som vedela, že nie je preňho. Teraz je na VŠ, študuje IT a baví ho to. Ja som ani nedufala, že pôjde na vysokú. Druhý syn je študijný typ, ten pôjde asi na gympel. Tretí ten je ešte malý, ale rozhodne študijný typ nebude. Tam možno nejaké remeslo, ale možno ešte prekvapí, uvidíme.

junovka
11. okt 2022

Mam dve dcery..starsia chodila na 8 rocny gympel,teraz sa trapi na VS...mladsia dcera tiez chodila 8 rocny gympel,no ked mala nastupit na SS,tak odisla z gympla a teraz studuje na SOS...obe boli a su jednotkarky...skoda ze som tak nerozmyslala aj pri starsej...ale zas no...ja stale sa riadim co chcu moje deti studovat..oni to budu studovat a v zivote mozno to vykonavat...pretoze ,ked clovek skonci gympel,vlastne nema konkretne vzdelanie..a kam sa ma uberat,ak nechce studovat VS??...ked clovek skonci konkretnu odbor.skolu aspon ma odraz.mostik...a konkretne vzdelanie...ak chce dalej na VS,tak nech sa paci...vybrali si same....aspon nemozu na mna nadavat,ze som ich nutila studovat to co studuju 😀to je moj nazor

janka_266
11. okt 2022

@moni73 normálne som si sama vybrala gympel, a aj sama výšku 😃 výška sa rodičom síce nepozdávala, ale že keď má už prijali 🤷‍♀️🤣u nás majú bohužiaľ odborne školy zle meno, takze aj keby ma niečo z toho bavilo, tak by som tam nešla už len z toho dôvodu, že sa tam hlásia v 99% 4kari. Prijali ma aj na obchodnú, ale som vedela, že tam nechcem ísť, tak som nešla

judar
11. okt 2022

Gympel to je skurat tak skola bez ciela proste bez nicoho a co sa jazykov tyka tak s jazykmi sa uplatnia narovnako ludia co ich vedia a nemaju nato ani gymnazium nieto este VS ....lepsie je SOS/SOU co su mnohe uz dokonca zmenene na sukromne a potom VS lebo to je take 2v1 s uplatnenim ked sa neuplatnis s VS mozes sa uplatnit s SOS/SOU a naopak je to taka poistka

elisebah91
11. okt 2022

Ja a sestra máme VS bc.lebo inak sme vtedy aki sestry nemohli fungovať bez VS. Ďalšia sestra má Mgr.Art učí deti divadelný a brat? Možno to vyhral, nemá VS má maturitu je elektrikár, dnes ziadanejsie povolanie ako niekdy (prečo nejdeš na VŠ, čo sa ti nechce? Boli otázky, boli s
dohovarania..on sa necítil)

deti95060810
11. okt 2022

syn chodil na 8 ročné gymn... v škole sa mu veľmi darilo, chodil na rôzne vedomostné súťaže, učil sa vynikajúco - sám od seba, na rodičko som ani nechodila, len v poslednom maturitnom ročníku som sa išla rýchlo v sept. zoznámiť s triednou aby sme sa nezoznamovali na stužkovej... chcel ísť na medicínu do MT - nedostal sa, tak aby nestratil rok len tak sa prihlásil na strojnícku fak. Aj to ho zaujalo...skončil všetky 3 stupne VŠ s červ. diplomom...
ďalšie moje kočky sú ešte na ZŠ, a jedna na gymn. ... Gymn. si vybrala sama, len tie výsledky nie sú také super ako pri synovi...

vamajka
11. okt 2022

@moni73 Syn od 6.triedy na ZS chcel byt ucitel. Ucil sa na same 1 od 1.tr. ZS sam bez dozoru, takze nic ine ako gympel neprichadzalo do uvahy zmaturoval na same 1. Teraz je posledny rocnik na VS pedagogicka fakulta v Trnave zameranie SJ a AJ velmi ho to bavi. Chce si spravit aj doktorat. V septembri mal prax na gympli kde chodil aj on, ucitelky boli z neho nadsene a ziaci tiez a jeho to strasne bavilo. Bude super ucitel len ten plat. No uvidime kde ho osud zaveje. No a co sa tyka ucnovky, ved on nevie ani kladivo chytit do ruky. Nonstop v knihach odkedy zacal citat.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heleninamama
12. okt 2022

O úspechu v živote viac než typ školy rozhoduje prirodzené IQ dieťaťa, jeho záujemy a chtíč pracovať na sebe a niečo dosiahnuť. Pasívny štvorkár z gymnázia bude odsúdený na podradné a zle platené práce rovnako ako učňovkár. Pre mňa sú jazyky len cesta, nie cieľ. Dcéra je na 8-ročnom gymnáziu a učí sa tri jazyky, ale len preto, že po maturite plánuje študovať v zahraničí - VB, Francúzsko a zamerať sa chce na prírodné vedy - buď medicína, biochémia alebo farmaceutický priemysel - aj preto, že v týchto odboroch je menej schopných ľudí ako v humanitných pavedách a točia sa tu pekné peniaze. Takže, paradoxne, hoci zvažuje prestup na bilingválne francúzske gymnázium, nie je to kvôli jazyku samotnému. Ten nestačí. Chalani sú orientovaní skôr na matematiku, takže tých vedieme smerom IT, strojarina, stavbarina... A nielen, aby sedeli v knihách, ale aj manuálne niečo ovládali.
Je to po mužovom vzore. Má vystudovanú strojarinu a neskôr aj stavbarinu, roky v tom robil a momentálne zasa pracuje ako manažér v zahraničnej firme a ako hovorí, manažérov je v ponuke veľa, ale vzdelaných odborníkov, ktorí si prešli aj praxou, je málo a vo firmách si z nich manažérov vychovajú. Naopak to však nejde.
A bez ohľadu na to, čo raz budú robiť, vedieme všetkých k zodpovednosti, samostatnosti, presnosti a dochvíľnosti, 100 %-nému plneniu si povinností aj nad rámec toho, čo v škole musia, k súťaživosti a dravosti. To sú totiž vlastnosti, ktoré dnes mnohým deťom chýbajú.

0silvia0
12. okt 2022

@heleninamama ta sutazivost a dravost ma zaujala. Vy s manzelom ste sutazivi a dravi?
Nikdy som sutaziva a drava nebola, nedokazem tento chtic byt najlepsia a prva precitit ani rozvinut. U nas v rodine nikto nebol sutazivy a dravy, cize pre mna je toto uplne nezname uzemie.
Ako sa to u deti rozvija? Len tak pre info.

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2022

@heleninamama Mna tiez ta sutazivost a dravost zaujala, lebo ja som absolutne nesutazivy typ a ja to povazujem naopak za plus. Nestresuje ma to, ze by som chcela byt v niecom prva a o to lepsie sa mi dari. Poznam sutazivych ludi, ktorych ta sutazivost priam ustvala.

0silvia0
12. okt 2022

@moni73 ja som pre deti skoly nevyberala. Obaja si vyberali sami. Niekedy nevedeli presne co chcu, ale vzdy vedeli, co nechcu. Napriek tomu, ze moje deti nie su studijne typy, nie su technicke ani matematicke typy, ani drave a sutazive typy, su excelentni v jazykoch a krasne obaja kreslia.
Obaja si vybrali umelecke smery. Syn vs vyskusal, ale trpel tam. Teraz ma zivnost a pracuje. Dcera tento rok maturuje a rozhodne chce ist na vs umeleckeho smeru v nemecky hovoriacej krajine, cize de alebo at.

Kolegyna ma jedineho syna, celu zakladnu skolu problemoveho, adhd. Na ucnovke sa nasiel, pri manualnej robote exceluje, je dobry a sikovny a dokonca si doraba maturitu externe.

martul
12. okt 2022

@moni73 tá prvá veta na šokovala, že:,, dcére som vybrala."
Nech sa jej darí aj v škole aj v živote.

heleninamama
12. okt 2022

@0silvia0
@dskjhfdlkdjhl Jasné, že sme. Vždy sme boli takí, v škole aj v práci. A sme aj ambiciózne typy, ktoré všetko chcú skúsiť, poznať... To ma na mužovi aj zaujalo, že mi bol podobný. 😂 Aj deti vedieme k tomu, že sa vždy hlásia do všetkých súťaží, predsedajú triede, sú v školskom parlamente... Sú extroverti, ukecaní a majú o všetkom prehľad, na všetko svoj názor, takže to ide celkom ľahko. Chcú byť najlepší. Vyžívajú sa v tom ako kedysi aj ich rodičia.

lulamx
12. okt 2022

@moni73 u nas si deti vyberali podla toho, ze obaja chceli ist na strednu z 8. triedy. brala som to tak, ze bud sa dostanu alebo si vyskusaju prijimacky alebo prinajhorsom pojdu po prvom rocniku inde.
starsi vela moznosti nemal. robil prijimacky na gympel a obchodnu akademiu. vybral si gympel.
u mladsieho ani jedno z tohto neprichadzalo do uvahy. nechce ist na vysku, je na technickom lyceu. dufam, ze mu to pojde a ze bude spokojny.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
12. okt 2022

@heleninamama aha, tak su po vas. Lebo naucit sa to podla mna neda. My sme skor introverti a pre introverta toto nie je pohodlne uzemie. Ja by som sa v tomto leveli necitila pohodlne a prirodzene. Ale super ze to tak mate, niekto musi aj sutazit👍

dskjhfdlkdjhl
12. okt 2022

@heleninamama No, vidis, ja teda nie som sutazivy typ, napriek tomu som dost uspesna, ale nie je to moj ciel-mna proste praca bavi. A kedze poznam z okolia par takych sutazivych a vidim ako ich to prevalcovalo, tak tu moju nesutazivost si priam vazim😉
A teda takto-tiez som napr. na gymnaziu riesila olympiady, zucastnovala sa roznych sutazi, a to dost uspesne, ale nikdy tam nebol ciel vyhrat. Mna to proste bavilo. A vedela som, co chcem robit, vedela som, ze vedomosti navyse mi v tom isto pomozu-teda ciel bol, aby som tie vedmosti raz mohla vo svojej praci zuzitkovat.