Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti

zuzuzu3
1. máj 2015

Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂

tykat
1. máj 2015

Gratulujem synovi 🙂
Dcera chodi na GJH bilingval. Je teraz prvacka a je tam uplne spokojna.
Kludne sa pytaj co ta zaujima, ak budem vediet odpoviem 🙂

zuzuzu3
autor
1. máj 2015

Jeej naozaj ? Tak to je super 🙂 Nevies prosim ta, naco je zamerany ten uvodny kurz pred zaciatkom skoly ? Vcelku by ma zaujimalo, ako zacinali, ci to nebol hned od zaciatku velky napor a tak celkovo, co sa jej tam paci a na co sa mame pripravit ? Dakujem ti velmi pekne 🙂

tykat
1. máj 2015

@zuzuzu3 Asi myslis adaptacny kurz...ak ano tak to znamena kurz prezitia 🙂 ...4 dni mimo civilizacie, teamove hry, doporucujem hlavne nepremokave oblecenie a vela sucheho spodneho pradla 😉
Co sa tyka ucenia tak ano je toho vela, dcera bola naucena ze staci v skole pocuvat...teraz musela zacat makat. Zorientovala sa velmi rychlo, dari sa jej velmi dobre aj ked isla z 8.rocnika a patri medzi najmladsich. Ale prvy rok je hlavne o anglictine, maju 16h tydenne. Matika skor riesenie logickych uloh, fyzika je tazsia, na infotmatike programuju v delphi, potom maju este super predmet dejiny kde su 2 ucitelia naraz a ucia formou diskusie medzi sebou. Vela sa ucia prezentovat. Posledne 2 roky budu mat 10h z rozvrhu podla vlastneho vyberu, podla toho ake zameranie chcu ist dalej studovat. Dcera je fakt spokojna, v pohode.

unilevel
1. máj 2015

Grarulujem synovi !!!! Moja dcera to absolvovala tiez ale na gjh ju nevzali, aj ked prijimacky spravila .... je prijata na metodku na francuzke .... ak by sa syn rozhodol neist na gjh radi obsadime jeho miesto🙂 ....... ale nie 🙂 🙂 ... ked sme to spolu racionalne zvazovali - anglina jej ide velmi dobre , tak si myslim , ze ked sa k tomu nauci plynule slovom aj pisom franinu ...bude mat dva jazyky - na velmi vysokej urovni plus urcite chyti zaklady tretieho jazyka ...
A bude slusne "vyzbrojena" do zivota 🙂 .... teda asi tak sme si to s dcerou prebrali a celkom sa tesi na tu francustinu aj ked vie ze to bude narocne.... drzim vam palce k spravnu rozhodnutiu 😀 😀

zuzuzu3
autor
1. máj 2015

@tykat Dakujeme 🙂 Vyzera to velmi zaujimavo a určite sa tu bude synovi páčiť. Tiez sa doteraz nemusel ucit, (a to ide z kvarty) ale sam od seba povedal, ze chce nieco tazsie a zaujimavejšie. Dcerke prajeme vela úspechov 🙂

zuzuzu3
autor
1. máj 2015

@unilevel Aj tak dcerke gratulujeme 🙂 Syn povedal, ze na metodovu boli prijimacky tazsie ako na GJH ! Syna nezobrali hned na GJH, ale bol tesne pod ciarou, takze sa najprv zmieril s tym, ze pojde na metodvu a aj sa mu ta myslienka pacila, ale ked sa posunulo poradie a vzali ho na GJH, tak sa predsalen rozhodol pre nu, aj ked to nebolo jednoznacne ! Metodova je tiez vynikajuca, len jemu francuzstina velmi nesedi do uší 🙂 Ale ak by ho nevzali na GJH, urcite by bol rovnako spokojny aj s metodovou 🙂 Želáme veľa šťastia !

alexik11
1. máj 2015

@zuzuzu3 Super, gratulujem, syn je šikovný. 🙂 Ja som absolventka GJH a nie je lepšia škola (samozrejme subjektívne). 🙂
Tykat to všetko pekne opísala. Myslím si, že GJH je schopné študenta pripraviť aj na zahraničné štúdium, dáva výborné základy, ak sa človek aspoň trocha snaží. Tiež je super, že vlastne už posledné dva roky si viac-menej môže vybrať predmet záujmu. Váčšina učiteľov je tam taká, že je na nich vidieť, že učia radi. Sú milí a poväčšinou aj ochotní, pokiaľ sa s nimi jedná slušne. A ako tak sledujem dianie, tak je to ešte lepšie ako za môjho štúdia. 🙂 Držím palce!

halit13
1. máj 2015

@unilevel tak dcérka teraz končí 1 ročník bilingvál na Metodke , neuveriteľne ako naučia za jeden rok deti, čo vôbec nemali fr jazyk , mali tu teraz deti z Fr na výmenný pobyt a oni normálne spolu komunikovali, prekladala ...

tykat
1. máj 2015

@zuzuzu3 Takze uz je rozhodnuty?
Ak ano verim ze sa mu tam bude pacit 🙂 O Metodovej neviem nic tak neviem porovnat. Grosslingova je GAMČA? Ak áno tak tá je tiež veľmi dobrá pre tých čo sa chcú venovať matike. Ale tam zase nie je bilingval.

Dcera este skusala Pankuchovu ale len tak cvicne, nakoniec bola prva ale nesla tam. Ona si totiž minulý rok len chcela vyskúšať o čom sú prijímačky a v 9tke ísť na ostro, o tom že ju príjmu na GJH sme ani nerozmýšľali, konkurencia bola priveľká aj tým že sú zmiešaní 9taci a 8maci, tak nakoniec prekvapko lebo prijímačky s prehľadom urobila (skončila v prvej polovičke). Ale ani sme nedúfali že ju prijmú keďže matika bola veľmi ťažká a podľa dcéry mala dobre tak 2/3. Ale nakoniec to stačilo. Jedno na čo sa treba pripraviť, ak dieťa bolo doteraz na ZŠ výnimočné, tu môže byť priemerné lebo sú s ním v triede ďalší 30 "výnimoční" spolužiaci, inteligentní, pracanti, deti ktoré sa chcú učiť, páli im to...je ťažké tu vyniknúť a učitelia nás na to upozorňovali že sa nemáme báť ak dieťa zrazu nosí 3 pretože aj tak je to OK. Dcera našťastie zabrala hneď od začiatku tak nás sa to netýka.

Inak aj ja ako rodič sa tam cítim dobre, majú super triednu, čokoľvek riešim tak je ochota, výborná komunikácia. Fakt sme spokojní. 🙂

tykat
1. máj 2015

@alexik11 ...presne aj ja mám ten pocit, že sú tam učitelia ktorí majú záujem deti niečo naučiť, robia to pútavou formou, ale zase je pravda že tam majú deti ktoré na to majú predpoklady. Na GJH a k nemu pripojenú ZŠ Košickú sa dieťa inak ako cez prijímačky ani nedostane takže si môžu vyberať tých najlepších.

cecil36
2. máj 2015

@zuzuzu3 nech si syn vyberie podla toho, ktory jazyk mu je blizsi. My sme tak vyberali medzi spanielcinou a taliancinou, lebo dceru minuly rok prijali na obe. Nakoniec sa rozhodla pre spanielcinu a nelutuje. Na GJH chodila kamoska a pochvalovala si 🙂

zuzuzu3
autor
2. máj 2015

No veď práve to je veľmi dôležité. Jazyk, v ktorom sa máte učiť a fungovať v ňom minimálne ďalších päť rokov, sa vám musí aj páčiť a pasovať vám "do uší". On by sa aj rád naučil ďalší jazyk, ale bohužiaľ mu tá francúzština veľmi neladí. Podľa mňa je to krásny jazyk, ale jemu príde príliš mäkká. Už sa ju raz aj pokúšal naučiť, aj chodil pol roka na francuzsky institut, ale to nechal, lebo sa mu nepacila :( Ale nevadí, zlepší sa v angličtine a v nemčine, ktoré sa mu páčia. Žiadna z týchto škôl nieje zlá voľba 🙂
Tešme sa, že máme také šikovné deti, ktoré sa majú záujem učiť 🙂

sisaha
2. máj 2015

@zuzuzu3 moja dcera je teraz v 3 rocniku na metodke na biling. sekcii. Prvy rok mali 20 hodin francuzstiny tyzdenne, nevedela predtym ani slovo. Naucila sa super, pol roka stravila na skole vo francuzsku. Moj nazor je ten, ze francuzsky nevie tolko ludi ako anglicky a kedze anglinu maju ako druhy jazyk, ovlada oba velmi dobre.

cecil36
2. máj 2015

suhasim so @sisaha mat k Aj este iny jazyk. Moja ma anglictinu (zakladka a druhy jazyk) a spanielcinu. Nas napriklad nechytila vobec nemcina, ktoru im pridali na zakladnej. Spanielcinu nemala vobec, iba sa jej pacili pesnicky v tomto jazyku. Po troch mesiacoch na gympli v nej pisala eseje....
@zuzuzu3

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaha
15. mar 2016

@celasapremenim to je problem kazdej jednej skoly, resp. gymnazia. Niekto moze byt vyborny a robi v mc donalde a niekto nie a robi manazera. Je to o schopnostiach. Fj mozno malokto potrebuje, niekde je vsak ziadany, AJ ovlada takisto velmi dobre.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaha
15. mar 2016

@celasapremenim je to vec pohladu. Moja dcera chce ist na medicinu, jej spoluziaci niektorí na STU, pripadne do francuzska na nejaku VS. Na SK vzhladom na politicku situaciu neplanuje ostat vobec.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
halit13
5. apr 2016

@celasapremenim napodobne, prijatá na metodku a dnes vraj super ľahke na aj pankúchovu...... tiež dilema

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
halit13
5. apr 2016

@celasapremenim tak staršiu už mám na metodke a je to dosť náročné, ale asi metodka aj u lucky, lebo anglinu už vie každý a fr do plusu nie je na zahodenie

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
6. apr 2016

@halit13
pankúchova anj bilingval...superľahké, tam bola dcera prvá s dosť veľkým bodovým odstupom od druhého
gjh anj bilingval....bola v prvej 15tke, matika bola naozaj ťažká, rozhodovali desatinky bodov

zuzuzu3
autor
6. apr 2016

@tykat ahoj, a dcerka je teraz prváčka na gjh ? Lebo môj syn je teraz prvák 🙂

tykat
6. apr 2016

@zuzuzu3 druhacka 🙂

tykat
6. apr 2016

@zuzuzu3 a pozeram ze sme si takto pred rokom v tejto teme pisali 🙂 ...ako sa synovi paci v skole? Dcera je stale spokojna, maju toho vela ale stiha a bavi ju to.

sisaha
6. apr 2016

@celasapremenim no matematika je tazka, aj nie je tazka. Zalezi ako sa ju uci doteraz a ci jej ide. Chemia je vo francuzskom jazyku. Dcera mi tvrdi, ze je to narocna skola. Su hodnotení pomerne prísne. Ale myslím si, že tie decká dostávajú veľmi kvalitný štart do života.