Ahojte. Sú tu aj nejakí mladiství, ktorí by sa mi vedeli anonymne vyjadriť do môjho článku o fajčení neplnoletých? Zaujíma ma, kedy prvýkrát skúsili cigaretu/vapku/tabak, koľko fajčia, odkiaľ majú na to peniaze, či to vedia ich rodičia a kde fajčia najčastejšie. Ďakujem krásne.
@zuzka2610 ďakujem ti za moc úpriný názor, veľmi si ho vážim 🙂)) ja som bývalá fajčiarka. Krabička červených marlboriek denne to bola. A keď prišli na trh tie elektronické, tak som to vyskúšala a vďaka nim som prestala fajčiť. Pozrela som na to, že preboha, čo to tu "inhalujem", toto už nemá nič s fajčením spoločné. Mne sa na fajčení páčil ten vizuál, ten dym z cigarety. A toto ma presvedčilo, že fuj, čo to tu fajčím aké blbosti. Závislosť bolo potom ťažšie prekonať. Ale vždy som si povedala, vydržím ešte dnes a ešte dnes a ešte dnes. Išlo to zo dňa na deň. A zrazu z toho bol týždeň, mesiac... Pomohlo mi, keď som si nedala termín, že vydržím mesiac. Dala som si iba "vydržím deň bez cigarety." A keď som to zvládla, pridala som ďalší. A potom mi už bolo ľúto pokaziť tie dni, že si znovu zapálim.
Ja mam 33, fajcila som tiez cca od 15 nejakych desat rokov s prestavkami. Zacali sme zo zvedavosti, chceli sme vyskusat ako to chuti, dostali sme tusim od kamaratov, ci sme kupili, uz neviem. Boli to sparty, doteraz si pamatam, ze mi bolo zle. A potom sme zacali fajcit v partii, chodili sme spolu cez velku prestavku, bol to taky spolocensky ritual. Cigarety sme kupovali v samoske, alebo tych stankoch s novinami, bez problemov. Peniaze som mala od rodicov, vreckove a na obedy😀🫣Ja som nikdy nefajcila vela, vzdy jedna pred skolou, pocas prestavky a po skole, neskor ked sme chodili niekde “sadnut” tak zopar za vecer. Prestala som finalne az pred prvym tehotenstvom
poznám 2 dievčatá z našej školy ktoré majú 12 a fajčia elektronické cigarety kupujú si ich z vreckového od chlapca ktorý ich prepredavá aj detom. Fajčia všade možne a vedia to rodičia oboch dievčat ale nič z tým nerobia
@majlo1234 tehotenstvo je silná motivácia. Potom zase pre niektoré maminy príde skúška či nezačať znovu.
@emmli ďakujem ti za názor. Tak vlastne, keď si dievčatá nemôžu kúpiť samé v stánku cigarety, tak im ich predá nejaký chalan (predpokladám nad 18+), ktorý ich kúpi a možno im ich predá aj drahšie.
@jednoduchomirka ano presne tak
@emmli ďakujem emmli 🙂
Ja fajčím od 16, teraz mám 28. Rodičia obaja fajčiari,tak najprv len 1-2 pred školou, ale mama na to prišla, potom som to už netajila,mala som vreckové a brigádu. Väčšinou som kamarátov zo školy poprosila,dala som im peniaze a oni kúpili cigarety
@gabikaa96 vďaka 🙂 a čo sa vtedy u žiakov fajčilo? Aká značka alebo typ cigarety bol vtedy u násťročných preferovaný, spomenieš si?
@jednoduchomirka väčšina z nás vtedy fajčila tie ochutene davidoffky,a mentolové LMky 😀
@gabikaa96 jej, to je dobre, že si načrtla túto tému ochutených cigariet. Myslíš si, že keby neboli ochutené, dajme tomu, že by chutili horšie, tak to odradí mladistvých od fajčenia, alebo je to úplne jedno - chute cigariet ?
@jednoduchomirka neviem, už sa u nás ochutené nepredávajú a mladý aj tak fajčia, takže nemyslím si
Fajčím od 15tnactich (teraz mám 22) zozaciatku o tom nikto nevedel (fajčil aj tatino kým nemal infarkt, a mama tiež fajčí) začiatky boli len takže že som mala jednu/dve za deň, samozrejme že ma k tomu zlákala partia a chuť vyskusat niečo nové, cigarety sa stále dali kúpiť hoc kde vo večierke (aj keď som mala 15r.) postupne keď som prešla na SŠ tak som začala fajčiť viac a viac, (cigi som si kupovala z peňazí čo som dostávala k ruke alebo peňazí čo som si zarobila na brigáde). Doteraz ľutujem že som začala fajčiť 🥺 teraz sa toho neviem zbaviť (samozrejme viem že všetko je len a len v hlave)