Etika verzus náboženstvo

13. máj 2021

Syn ma nahlasit aky predmet si zvoli na buduci rok, doteraz mal stale etiku ale teraz nam povedal ze chce skusit nabozenstvo.
Nie sme veriaca rodina, ani nikto z blizkych (rodicia, surodenci) nie su veriaci - myslim praktizujuci, krsteni niektori su, dokonca aj manzel je ale v kostole nikdy nebol, nevie sa ani prezehnat, na temu viera sa u nas doma vobec nerozpravame, nie ze by to bolo zakazane ale jednoducho toto je mimo nas zivot.
Myslim ze u syna ide len o zvedavost s cim samozrejme nemam problem a klude mu zaobstaram nejaku detsku bibliu, zoberiem ho do kostola na omsu alebo o tejto teme sa moze porozpravat s babkou/dedom (oni ako deti vyrastali v krestanskej rodine a aj sa u nich doma viera praktizovala) + spomenul ze tam chodia jeho kamosi tak chce aj on (toto fakt nepovazujem za racionalny dovod)
Mam obavy, ze ho to nebude bavit a prehlasit sa na etiku pocas roka neda tak bude musiet chodit nasilu na nabozenstvo.

Co by ste spravili na nasom mieste? Dat mu moznosti ako sa s vierou nejako oboznamit a ak ho to naozaj zaujme nahlasit ho na nabozenstvo az ten dalsi rok (2022)? Alebo ho na nabozenstvo uz teraz a ak ho to nebude bavit bude chodit do skoly znechuteni? Skolu ma rad, aj sa rad uci a ma dobre vysledky tak by som bola nerada ak by mu to nepovinny predmner nepokazil. Vsetci dobre vieme ake je to robit veci len preto ze musime, to mame od rana hned zly den ...

Dakujem za kazdy nazor

makova333
13. máj 2021

Kolko ma dieta rokov? Kamarati by urcite neboli dovod na prestup. Ak by mi chalan ukazal, ze ho to naozaj zaujima a kazdu nedelu doobeda si najde cas na to, aby isiel do kostola, tak ok. Ak nie, tak by som nechala etiku.

hederamonstera
13. máj 2021

Ked sa chce prihlasit nech sa prihlasi 🙂 a ked sa mu to prestane pacit, tak ak sa moze prehlasit na etiku, tak to spravi. Ak nemoze, aspon sa nauci nieco nove do zivota - robit rozhodnutia a prijimat ich nasledky 🙂

dskjhfdlkdjhl
13. máj 2021

To, ze tam chodia kamosi, to sa Tebe moze zdat ako nie racionalny dovod, bohuzial v tomto veku je to fakt vazny dovod (pre neho). A teda ja by som mu to dovolila. Nie preto, ze tam chodia kamosi, ale nech to skusi.

grace55
13. máj 2021

Ja by som ho tam dala. Už len preto, že poznanie Biblie a bibl. príbehov je niečo, na čom je postavená celá naša kultúra, bude to potrebovať.

autor
13. máj 2021

@makova333 9 rokov ma, zabudla so napisat ze rozhodnut sa mame do zajtra, nechapem preco tak skoro ked este neskoncil tento skolsky rok a uz riesia dalsi... takze nemame cas skusat ci bude mat zaujem chodit v nedelu do kostola

meluela
13. máj 2021

Jasne, nech vyskusa. Mozno by som ho vopred upozornila, ze potom uz musi dokoncit skolsky rok, ze sa neda prestupit pocas roka, nech si je toho vedomy.

autor
13. máj 2021

@hederamonstera
@dskjhfdlkdjhl vy by ste sa nebali ze koli tomu moze mat nejaky odpor ku skole? momentalne do nej naozaj rad chodi, my nepozname take ze rano nechce vstavat alebo poobede robit ulohy

solange7
13. máj 2021

Ja som jeden ročník na náboženstvo chodila kvôli kamoške. Bolo to príšerné.

autor
13. máj 2021

@grace55 nemyslim si ze to bude potrebovat ale to je vec nazoru... biblicke pribehy si moze precitat aj doma a nemusi sa zavazovat na rok na predmet v skole

autor
13. máj 2021

@solange7 az tak?? 🙈

makova333
13. máj 2021

To, ze teraz napises etika/nabozenstvo je predbezny zaujem, v septembri sa da zmenit, v tom problem nevidim. Cize moznosti su bud napises etika s tym, ze ked uvidis zaujem z jeho strany do septembra zmenis to na nabozenstvo alebo moznost druha, napises nabozenstvo s tym, ze bude chodit do kostola a zmenit sa to da o rok, prestup pocas sk.r. nie je mozny. Je na tebe ako sa rozhodnes. Alebo mozes nechat rozhodnutie na neho. V tom pripade ti odpadne nechut chodit do skoly, staci k tomu veta- rozhodol si sa sam, zmenimu buduci rok.

buducamama
13. máj 2021

Nie, pokial nie ste zalozeni nabozensky, dala by som ho na etiku. Ja som ako decko tiez mala taky stav, ze som chcela ist na nabozenstvo, lebo spoluziacky mi nan chodili tak som chcela byt s nimi. Otec razne povedat, ze ziadne nabozenstvo, ale etika. A bola som spokojna. Detsku bibliu som doma mala, to ma bavilo, ale nejake kazania, to nie... Aj som potom bola rada, lebo co som pocula, ze preberali a zenska co ich ucila im vravela, ze dinosaury su vyplodom fantazie komunistov, tak uz ako decko som mala dost.

autor
13. máj 2021

@makova333 maju to zavazne uz teraz nahlasit, mame to tak napisena

nafka0483
13. máj 2021

Ja som sa raz doma tiez opytala ci by som mohla chodit na nabozenstvo. Nie preto, ze by ma to zaujimalo (tiez sme cela rodina nie veriaca), ale preto, ze nabozenstvo bolo po obede a z mojich kamosiek ostavala v druzine po obede len jedna jedina - a ta na to nabozenstvo chodila, cize ja som sa zatial v druzine nudila. Chcela som byt s nou, tak som sa doma opytala. Pozerali na mna ze co mi to napadlo, ze nie, nebudem chodit na nabozenstvo. Lenze ja som nepovedala co je vlastne problem - ze som v druzine sama a preto chcem ist tam kde kamoska. Vobec neslo o nabozenstvo, keby ona chodila na kruz rucnych prac, chcela by som kurz rucnych prac.

Cize popytaj sa syna, ci ide naozaj o zaujem o nabozenstvo, ale len chce byt tam, kde je aj kamarat. Ak na tom bude trvat, tak ok, asi by som ho dala tak ako chce, ale s tym, nech si je vedomy, je za to bude niest nasledky - v pripade, ze sa mu to prestane pacit a nebude mozne prestupit.

stanulienkat
13. máj 2021

Nech vyskusa. Inak neviem aky debil mohol do skolskej osnovy zaviest nabozenstvo. To ma byt ako sukromne hobby,nema to co robit v skolstve. Ak, tak potom sa venovat vsetkym nabozenstvam a filozofiam a rozdielom medzi nimi.

dskjhfdlkdjhl
13. máj 2021

Nebala by som sa, lebo nie je velmi coho sa bat. Skor, ako to spolu vypisete, tak mu znovu jasne vysvetli, ze ak sa tam prihlasi, tak tam bude musiet cely sk. rok chodit a nebude sa to dat zmenit. Ak aj potom bude chciet, tak to bude jeho rozhodnutie. Zodpovednosti za svoje rozhodnutia treba ucit priebezne, to nepride s 18-tkou. Samozrejme, Ty vies, akeho tam maju knaza/katecheta na nabozenstvo, ak su nejake negativne informacie o nom, tak to synovi povedz. Ale ani na ostatne predmety si vyucujuceho nemoze vyberat, ani obsah uciva, takze ja naozaj v tomto problem nevidim.

ajka0207
13. máj 2021

Nemyslím že keď má rád školu, tak kvôli jednej hodine do týždňa sa mu sprotivi, veď to by sa mohlo stať aj kvoli matematike napríklad. Keď tam chce chodiť tak ho daj, a o rok sa môže vrátiť na etiku. Zas veď náboženstvo je normálny predmet ako každý iný, v najhoršom bude mať odpor k viere ale to vám ako ateistom môže byť jedno. Ja by som sa k tomu postavila ako ku krúžku (viem nie je to krúžok) a teda mu vysvetlí že jeden rok tam bude musieť chodiť a prihlas ho.

hederamonstera
13. máj 2021

nemyslim si, vsak to nabozenstvo je 1x do tyzdna nie? iba si to tam odsedi, ked tak. Podla mna to velmi prezivas 🙂

panelacikova
13. máj 2021

autorka: pustila by som ho, nech si to skúsi. podľa mňa ho to nebude veľmi baviť, bola som zúčastnená na niekoľkých hodinách NBV, no teda ja som sa tam fakt nudila. avšak ak by to skúsil a zistil, že ho to vážne nudí, dá sa aj v priebehu roka - ak to kapacity skupiny dovolia - prestúpiť opäť na ETV. odporúčam poradiť sa s riaditeľkou školy, že ako ďalej konať. minimálne na polroka by sa dalo prestúpiť, ak by šlo o jedného žiaka. ale ideál je rozhovor s riaditeľkou.
čo sa náboženstva týka, ty sama musíš vedieť, na čo "chuť" máš a na čo nie. ja by som kvôli synovej zvedavosti do kostola teda nešla, ale to som ja. dokonca dcéra bola v I. aj v II. ročníku na NBV, lebo kamarátka tam šla. v III. už prestúpila na ETV, nebavilo ju NBV.

panelacikova
13. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl zmeniť sa to za istých okolností dá aj v priebehu roka, ale dieťaťu by som to vysvetlila presne tak, ako píšeš. že ak, tak je to na celý školský rok - lebo to je najväčšia pravda a je to takto najmenej komplikované. nie vždy sa dá zmeniť, čiže dieťaťu takto to podať.

solange7
13. máj 2021

@anonym áno, až tak. 😀 Fakt úplne zbytočný rok. Etika je fajn, tam deti rozoberajú aspoň užitočné spoločenské otázky.

dskjhfdlkdjhl
13. máj 2021

@panelacikova ved ja som to tak aj brala, pisala som to, co by som povedala dietatu a schvalne by som na tom trvala (aj keby sa to zmenit dalo), aby si postupne zvykalo, ze ak sa per nieco rozhodne, tak potom nema od toho utekat. Mozno to vyznie drsne, obzvlast pre niektore maminky, ktore si myslia, ze dobre robia svojim detom, ked im zametaju kazdu smietku z cesty, ale je to len medvedia sluzba.

lubmar
13. máj 2021

Urcite si najskor dopredu zisti, kto ich to uci a ako ich to uci, 90 perc. zalezi na ucitelovi, inak ucia sestricky co dochadzaju z klastora, inak klasicky ucitel. U nas na skole sa vsetky deti hromadne prehlasovali na nabozenstvo len koli vyucujucemu, ucil ich super teolog, oni sa prakticky nememorovali ziadne litanie, mali hodiny formou diskusii o zivote problemoch, roznych temach. To je sice na SŠ, ale detto na zakladnej tiez velmi zavisi od ucitela, niektori vyzaduju naspamat memorovanie pouciek a motlitieb na ake si len spomenies, su skusani horsie ako na matike, a musia povinne chodit kazdu nedelu do kostola. A iba tak na okraj, ako uz spravne niekto pisal predo mnou, nabozenstvo vobec nepatri do skol, to by si mal kazdy riesi sukromne v rodine.

dskjhfdlkdjhl
13. máj 2021

@panelacikova inak, nudit sa mozes aj na etike. To, aky je predmet, to zavisi na ucitelovi ovela viac, ako sme si ochotni priznat. Ja som chodila na nabozenstvo v 80-tych rokoch minuleho storocia a bolo to uplne perfektne, najma vdaka super knazovi.

zuvelyn
13. máj 2021

Nepustila by som ho tam. Na etike sa dozvie (za prepdokladu ze to maju ako normlany predmet a nie ako vypln casu kym druhe deti sa niekde modlia) dolezitejsie a uzitocnejsie veci.
Osobne nerouzmiem na to preco sa nabozenstvo prcha do skoly, nema to tam co robit, dufam ze kym moje deti pojdu do skoly tento nezmysel zrusia.

grace55
13. máj 2021

Jasne, je to vec nazoru. Ja si myslim, ze si ani neuvedomujeme, ako hlboko su tieto veci v nasej kulture a vsade zakorenene. Jeden predmet v nom predsa nemoze sposobit taky odpor ku skole. A keby aj, deti obcas musia zazivat diskomfort, tym rastu. Chapem, ze ho tomu ale nechces naschval vystavovat.

panelacikova
13. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl áno, veľa záleží na vyučujúcom, súhlasím. ale ak by sme vzali do úvahy dvoch rovnako kvalitných vyučujúcich, tak dieťa neveriacich rodičov, ktoré nemá absolútne žiadne znalosti z oblasti (nazvime to "kostolnej"), tak je možné, že ho bude NBV doslova nudiť. ono pravdou je, že veľakrát nudí aj deti, ktoré do kostola chodia 😀 to nič v zlom, ale som v školstve a chodievam na tie hodiny, tak to vidím. a pritom vyučujúca zlatá, nič proti nej, celkom dobre vedie tú hodinu. ale vieš.... prišli napríklad evanjeliá podľa toho a tamtoho a kadejaké rozbory, čo kto napísal a ako to myslel a neviem čo... no tie deti to fakt nudilo. lebo NBV máš len o tom - viera, kostol, biblia, sväté veci.... máloktorý vyučujúci NBV dokáže prepojiť tieto témy z osnov s témami zo života. vtedy to môže byť naozaj zaujímavé, i keď pri rozbore biblie si ani to neviem predstaviť 🙂 kdežto na ETV sa riešia hlavne bežné veci zo života, rôzne situácie, hrajú sa rôzne scénky apod. ja mám ETV vyštudovanú a rok som ju učila, boli to zaujímavé hodiny a 45 minút bolo málo. a to som mala deti na dedine od 1.-9.ročníka 😀 😀

panelacikova
13. máj 2021

@zuvelyn áno, v tomto súhlasím. dokonca som sa u mnohých veriacich stretla s názorom, že etika by mala byť zavedená ako klasický predmet - povinný a náboženstvo len dobrovoľné. pokojne aj v škole po vyučovaní - ako krúžok. tiež sa mi nepáči toto prepojenie náboženstva so školou, veľakrát sa pýtam, ako k tomu prídu deti iného náboženstva napríklad? mne to pripadá totálne diskriminačné. etika je vec správania, morálky, výchovy v bežných životných situáciách, schopnosti si poradiť v živote apod. náboženstvo je vec viery. do škôl nepatrí. nie v zmysle povinne voliteľného predmetu.

dskjhfdlkdjhl
13. máj 2021

@panelacikova no, ale je to stale o tom, kto to uci. Ty si myslis, ze kazdy ucitel etiky je taky, ze vie deti zaujat?

ella_price
13. máj 2021

Pokial tam chce ísť kvôli kamarátom, alebo kvôli super vyučujúcemu, tak by som ho pustila. Kedykolvek si s ním môžeš sadnúť a porozprávať sa čo ďalej, alebo aký má na to pohľad on sám 🙂 Náš malý nie je ani pokrstený, veď keď bude chcieť byť v budúcnosti veriaci, nech sa pre to rozhodne sám a nebudem ho hneď od narodenia krstiť a značkovať jak kravu 😀
Mňa naši donútili na náboženstvo a bol to totálny horor, šikana a vymývanie mozgov. Mali sme tam sestru, ktorá nám v siedmom ročníku hovorila, že keď sa nebudeme modliť, naši najbližší nepôjdu nikdy do neba. 😀 Ďalej sme mali prípravu na birmovku a museli sme chodiť do kostola, kde nás chodila kontrolovať. V ten deň pršalo a podlahy v kostole celé mokré a začala nám tam hubovať, prečo sa nemôžeme obetovať pre Boha a klaknúť si aj do tej vody 😀 A potom nám na celé plátno v triede púšťala ako prebieha potrat - bez cenzúry, samozrejme, aby sme sa my hriešnici spamätali do budúcnosti 😀 Akože toto robiť deťom na základnej škole je trochu už cez 😀