Ahojte, tento rok som nastúpila na 4-rocne gymnázium, mám 15 a o rok by som rada šla na Erasmus. Láka ma zahraničie, chcem vedieť ako to vyzerá "niekde inde" a zaujíma ma hlavne Grécko ( Neboli ste niekto z Erasmu tam ...?)
Aký je váš nazor na to?
Boli ste niekto v 16tich na Erasme?
Vyberali ste si blizsie krajiny ?
Čo vám najviac komplikovalo pobyt?
Čo všetko ste mali zaplatené a čo všetko ste si museli doplatiť?
Nebol problem sa dohovoriť? Angličtina na úrovni B1-B2 bude stacit?
Ak ste boli na dlhšom pobyte, ako ste tam študovali?
Vopred ďakujem za vsetky vase odpovede, som zvedava co sa tu dozviem 😃
@aliziana neviem s ktorými skolami ma uzavretu zmluvu, ale viem ze už v Grécku boli.
Opýtaj sa na škole, poradia ti, to nefunguje tak že ty si budeš vyberať.
dcera je teraz ale studuje na VS. skolu nie len krajinu (av ramci nej konkretne skoky) si mohla vyberat z ponuky ktora jej poskytla jej skola t.j. nemohla ist kam sa jej zachcelo. toto si musis zistit na tvojej skole a tiez budes musiet zvládnuť ucivo aj na sk skole ak nebudes mat rovnaky/podobný predmet v cudzine. peniaze dostala po podpise zmluvy na ubytovanie, stravu a svoje naklady musis si rozratat ci ti to bude stacit alebo rodičia budu doplácať kedze si SŠ pod zakonm este, neviem ako to presne je s ubytovanim. vsetky info ti poskytne tvoja skola kde studujes
@akashasilver určite si to zisti najskôr na škole a potom vyberaj. Ja som bola na vysokej na troch pobytoch a po skončení na stáži a určite odporúčam. Na začiatok ti bude stacit aj slabšia angličtina, ale nemozes sa báť hovoriť 🙂 financie ti nejaké daju, a ty ich využiješ ako uznáš za vhodne, závisí od krajiny a podmienok či ti budú stacit. Kazdopadne odporucam a držím palce!
@akashasilver poopytuj sa, s ktorými školami má tvoja škola zmluvu, ak už vramci erasmu v Grécku boli tak určite to možné je, ale ja som veru nepostrehla na iných školách Grécko. My sme boli vo Francúzsku, neter bola v Španielsku..
baby ale pozor ona je stredoškoláčka, to funguje trošku inak...... ako na VS.
v prvom rade si zisti aky Erazmus tvoja skola ma, ake skoly, to ze pred x rokmu boli v Grecku, neznamena, ze ta spolupraca stale trva.
ale najdôležitejšie na SS sa na Erazmus nechodi na cely polrok, ale iba na max dva tyzdne (niekedy tyzden, niekedy 10 dni, neviem o nikom kto bol na SS erazme vuac ako 2 tyzdne. tak neocakavaj nic prevratneho. proste výlet do zahranicia.
ak chces ist nadlhsie, to treba vybavit štúdium na SS v zahranici, cely rok a rodicia ho cely zaplatia, ale s tym skola nemá nic spolocneho, to vybavujes pi vlastnej osi.
Dcéra bola v Taliansku, v Miláne. Bývala u rodiny spolužiačky, s ktorou dochadzala do školy. Oni si vyberať nemohli. Vyberali 5 žiakov zo školy na základe prospechu a úrovne anglického jazyka. Platili im letenky, stravu mala zabezpečenú u rodiny, vlastne len ranajky a večere , v škole mali 2 hodinovú obedovu prestávku, obedy si platila už ona sama. Tie, ktoré ešte nemali 18 nesmeli chodiť samé po večeroch von, plnolete už mohli.
@lucik194
@jaga18 nie je skola ako skola - ale ano, autorka je na 4 rocnom odbore. Syn je na bilingvalnom, tam maju povinne erazmus v prvom a druhom rocniku tych cca 10 dni, a v tretom rocniku musi ist minimalne na tri mesiace. Syn planuje cely skolsky rok, ja ratam minimalne polrok aby tam ostal -- toto ale uz je otazka penazi - su tam doplatky, co som pocula tak cca 500 - 700 eur mesacne, co je za mna este celkom OK.
Opytaj sa priamo na skole,daju ponuku, vacsinou su radi, ked niekto ide. Mne dali na uni ponuku na asi 15 krajin a rozne uni. Ktore mali nieco spolocne s mojou aprobaciou. Urcite to skus, anglictina b2 bude stacit, navyse tito studenti musia mat studium umoznene prave v anglictine. A je jedno ci ide o Belgicko alebo Grecko. Tymto sa to zrovnava. Mozes mozno poziadat o nejake extra stipendium, ale aj tak budes mesacne potrebovat nejake peniaze k tomu.
@kiki68 ale uz som to pisala, slecna je na SS, tak Erazmus funguje uplne inak ako na VS. ona pojde na SS Erazmus, maximalne na 2 tyzdne. t.j. zaujem je velky, toto dokazu zaplatit rodicia v pohode, kedze sa jedna o par stoviek eur. to nie je , ze pojde na cely semester.
ale aj tak, postup je - zistit na gymnaziu, ktora ucitelka to ma pod palcom, ake skoly su k dispozicii (ak skola ma Erazmus) a prihlasit sa, dufat, ze Ta vyberu.
@akashasilver Najprv potrebujes zistit, kam Ťa Tvoja skola môže poslať, t.j. s ktorymi zahranicnymi skolami ma uzavretu bilateralnu zmluvu. Pokial viem, tak v ramci Erasmu na strednych skolach sa chodieva na cca dva tri tyzdne ako host-student na zahranicnu skolu v sprievode vyucujucich, a ide skupinka studentov. Myslim si, ze je to skvela prilezitost. Od znameho, ucitela, viem, ze chodievaju, a pre studentov je to aj okusenie vzdelavania v zahrnaici, aj spoznanie inej kultury, ludi, maju nielen skolu, ale aj program cez den. A blizsie informacie ti urcite poskytna v pravy cas skola. Sleduj termony a chod na informacnu prednasku/informacne stretnutie o Erasme. A urcite to budu spominat a o tom hovorit aj na rodicovskom rodicom.
@kiki68 poprosim ta o info, dcera je na vs, planuje erazmus o rok (2.rocnik), zacala som setrit do ponozky 😁 a celkom ma potesila tvoja info, ze nieco sa tam prispieva. Kolko je taky realny odhad penazi, ktore si bude musiet doplacat na mesiac? Myslela som ze je ro cele platene, dakujem
vyska stipendia cez Erazmus je v kazdej krajine ina, niekde 500e niekde 600e. pozri na nete tabulku co je schvalene.
realne to bude stacit tak na ubytovanie a dopravu. lebo kludne sa moze stat, ze na studentsky internát sa nedostane a budete hladat privat.....
takze pozri si krajinu kam chce ist, kolko je stipko, realne ceny na internatoch ci privatoch v tom meste kam pojde....
@eeffka to je podla tej uni kde bude ten prispevok. To presne povie ten, co to ma na starosti na uni, tam je zoznam a v tej ponuke to je napisane. Ze kde je aky prispevok. Plus Este moze mat nejake stipendium za to. Nejake representacne, aspon ja som mala za reprezentaciu skoly v zahranici a pred zahranicnou komisiou za nasu katedru. Mna tam veduci natiahol skrz to, ze som to vedela vzdy nejak pekne vykecat vsade.
@akashasilver má Tvoja škola zmluvu s nejakou gréckou školou? Má tá grécka škola štúdium v angličtine?
Ja som síce bola na Erasme až na vš a aj to dosť dávno, ale musela som si vybrať len talú školu, s ktorou naša mala zmluvu a potrebovala som aspoň trochu vedieť jazyk, nebolo to štúdium v aj