Elektrotechnická verzus strojnícka škola

sylvie
14. máj 2021

Ahojte,
syn sa rozhoduje pre strednú školu. Prijali ho na Strednú priemyselnú školu strojnícku na Fajnorovom nábr., odbor mechatronika a Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú na Zochovej, odbor inteligentné technológie. Prijímačky zvládol výborne, hlavne z matematiky a má aj si myslím, celkom dobrý základ z matematiky. Od decembra mal niekoľkokrát za týžden doučovanie. Vybrali sme tieto školy, lebo aj podľa nás a aj podľa psychologičky je skôr technicky orientovaný, má veľmi dobrú priestorovú predstavivosť a orientáciu a veľmi dobré logické myslenie. Nie je veľmi na také, že sedieť nad knihami a memorovať dejepis a pod. Doma ho baví všeličo opravovať, keď treba niečo (napr.z Ikei) zmontovať, tak on to hravo zvládne, lepšie ako manžel. Vraj ho baví aj zapájanie obvodov.
Nevieme sa rozhodnúť čo by bolo pre neho lepšie a ani on nevie. Strojnícka sa zdá byť vhodnejšia pre neho, ale sa nám zdá aj ťažšia, no zase na elektrotechnickej je veľa programovania a on s tým nemá žiadne skúsenosti. Síce hovorili na DOD, že na tento odbor nemusia mať znalosti z programovania, no bojím sa, že tam prídu chlapci, čo už budú toho veľa vedieť, no možno sa mýlim. A či ho to vôbec bude baviť, to tiež dopredu nevieme.
Ďalšia vec, že miluje šport (hrá hokej už 9 rokov) a na strojarine nemajú ani poriadnu telocvičňu, na elektrotechnickej je to v tomto smere lepšie. Dokonca cez prestávky môžu vraj hrať stolný tenis a basketbal. A odtiaľ má aj o niečo lepšie dochádzanie na tréningy.
Aký je váš názor? Nemáte niekto skúsenosti s týmito školami? Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

hettinka
14. máj 2021

@sylvie môj muž hovorí, že by vybral elektrotechniku. A k je v tom IT, a má dobrú matiku,môže kľudne na VS potom.

Na strojarine môže byt veľa rysovania. A nad tým treba sedieť.

Čo sa týka programovania, nájdi ešte nejaký tábor, letnú školu, kde čosi rste pochytí. Ak ste z BA, pozri Akadémia Trojstenu.

anika
14. máj 2021

@sylvie ked sa ti zda vhodnejsia strojnicka, tak tu, ma na to, ved ako pises, ma dobry zaklad

evinka400
14. máj 2021

@sylvie Ahoj, pri rozhodovaní by som nebrala do úvahy, či nebudú mať spolužiaci pred ním náskok v znalostiach programovania. Škola je na to, aby ho to naučili. Pokiaľ bude mať pocit, že sa zle rozhodol stále môže prestúpiť. Mechatronika je pomerne nový odbor. Nám tvrdili, že absolvent si v tejto oblasti ľahko nájde prácu. Že sú na pracovnom trhu žiadaní. Ale to tvrdí snáď každá škola. Tiež sme to zvažovali pred rokom, ale nakoniec sa syn rozhodol pre počítačové siete. Nech si tvoj syn skúsi sám seba predstaviť za 20 rokov, ako vykonáva prácu v jednej aj druhej oblasti. Čo sa týka napríklad cestovania, fyzickej a psychickej záťaže, pracovného prostredia a pod. Podľa toho sa ľahšie rozhodne.

liljana
14. máj 2021

@hettinka Suhlas, s elektrotechnikou ma lepsie uplatnenie.

hettinka
14. máj 2021

@evinka400 mechatronika nie je až taký nový odbor. Bratranec to koncil pred 15 rokmi. Robí operátora výroby vo fabrike pri stroji.

sendy1977
14. máj 2021

@sylvie určite programovanie, môj syn ma gymnázium trieda s zameraním na IT, nejaké základy mal, učiteľku na programovanie mali super. Išiel na VS, tam sa mu nepáčilo. Dal si inzerát, že hľadá prácu ako programátor za 4 hodiny sa mu ozvali 9 záujemci. Traja súhlasili s jeho podmienkami. Už pracuje na hpp.

sylvie
autor
14. máj 2021

@hettinka chce ist urcite na vysoku skolu. Co sa tyka toho rysovania, tak je tam technicke kreslenie 3 hod. do tyzdna za cele studium. Teraz neviem ci je to jeden rok 3 krat do tyzdna , alebo 3 roky 1 krat tyzdenne, alebo ina kombinacia.. Ale v tom az taky problem nevidime, jeho aj celkom bavia take veci. Ked mal robit nejaky projekt do skoly rucne, tak hodinu len nadpis kreslil co ho to tak bavilo a oddaloval cas pisania projektu.. 😀
Dakujem za typ na tu akademiu, to nie je zly napad. Urcite to pozriem.

sylvie
autor
14. máj 2021

@sendy1977 na aku VS isiel, ze sa mu tam nepacilo prosim ta?

alexandra197
14. máj 2021

@sylvie môj brat študoval SŠ SPSE v Piešťanoch a na VŠ išiel na Strojnícku fakultu na STU v BA. Ešte počas školy si našiel prácu a keď hľadajú ľudí majú problém nájsť Ing. strojarov. Tak z nášho pohľadu je aj strojnícka žiadaná. Ale samozrejme je to na vás a synovi. Prajem veľa úspechov nech sa už rozhodnete akokoľvek🙂

lucik194
14. máj 2021

za mna elektrotechnika, z oboch ma dobre uplatnenie, pokual bude len trosku sikovny po skonceni skoly tak ma uplatnenie z oboch, z oboch odborov 👍
osobne by som skor isla to programovanie

sendy1977
14. máj 2021

@sylvie máš IP

sylvie
autor
14. máj 2021

@alexandra197 Dakujeme 🙂 takze aj zo SPSE sa da ist dalej aj na VS strojnicku, keby chcel.. to je dobre. Zrejme to plati aj opacne, keby isiel najprv na strojarinu a potom si zmyslel na VS elektrotechnicku.
Pocula som o tej vasej SPSE v Piestanoch, ze je velmi dobra.. 🙂

sylvie
autor
14. máj 2021

@lucik194 asi ano, z oboch bude dobre uplatnenie, mozno z tej elektrotechnickej trochu vacsie.. 😉

muz26
14. máj 2021

Jednoznačne elektrotechniku. Problém strojariny je v tom, že iba ťažko s ňou môže pracovať sám na seba, t.j. na živnosť. S elektrotechnokou môže chodiť po fuškách, zapájať v domoch obvody, intelig. systémy atď. So strojarinou nič, iba korporát .. píšem ako strojár, ktorý by najradšej vrátil čas

savanna
14. máj 2021

Ak chce ist urcite na VS, potom najlepsie na pripravu na VS je stale gymnazium, hlavne, co sa tyka matiky. Je to hlupo nastaveny skolsky system, ale je to, bohuzial, tak. Poznam chalanov z priemysloviek, ktori potom na technickej VS nepresli dalej kvoli matike, teda, ze nemali gymnazialny zaklad...alebo aj takych, ktori museli riadne zamakat a platit si doucka. Treba to poriadne zvazit, pripadne potom hned po nastupe na VS ho prihlasit na doucko z matiky.

hettinka
14. máj 2021

@savanna to máš pravdu, že ak chce na VŠ gymnázium by bolo najlepšie. Ved z dejepisu 1 mať nemusí...
Na druhej strane, ak si už vybral a chalan je šikovný, riešia dlhodobo doučko z MAT, mohol by sa takto doučovať aj ďalej, riešiť si gymnaziálnu matiku extra mimo školy a problém mať nemusí. Dcera študuje informatiku a vioacerí už vyleteli práve na matematike.

ivett1
14. máj 2021

@sylvie skúste pozrieť aj ineko rebríček stredných škôl, možno je ta Zochova lepšia podľa ich bodovania ...ak si ešte nepozerala..
ale som rada, že si tu vytvorila túto diskusiu lebo o pár rokov nás to čaká tiež...syn už teraz rozmýšľa, čo by asi tak chcel ísť robiť 😉 najlepšie by bolo, keby to, čo ho bude baviť 😊
môj brat má elektrotechnickú strednú aj vysokú, spolužiak má strojnícku strednú a elektrotechnickú výšku... takže, dá sa aj kombinovať...
btw.na oboch stredných sa rysuje, učili sa aj technické písmo, len nie tak ako stavbári 🙂
Naša dcéra je umelecky orientovaná, tak dúfam🙏, že ju to bude baviť, že jej tú jej záľubu neznechutia na škole, ktorú si vybrala z tých 4, na ktoré sa hlásila😊

lucik194
14. máj 2021

urcite nech nejde na gympel, ta matika na VS je teraz ovela lahsia ako byvala v minulosti, pretoze by museli povyhadzovat polovicu rocnika..... a to nechcu lebo maju za nich peniaze.... takze teraz az taky rozdiel v matike medzi gymplom a priemyslovkou nie je.........
Takto skonci strednu, bude aj nieco vediet a bude robit nieco co ho bavi....
inak moj muz je strojar na priemyslovke a VS ma geodeticku (rysoval aj na strednej aj na vyske cele dni - v BA priemyslovka)

sylvie
autor
14. máj 2021

@savanna
@hettinka
ano aj na to som myslela.. ale radsej zaplatim potom doucovanie ako ho trapit na gymnaziu... 😉
Moj brat ale napr. skoncil strednu strojnicku a dalej pokracoval na VS strojnicku a tam zase chalani z gympla nezvladli tie ostatne technicke predmety.

sylvie
autor
14. máj 2021

@ivett1 pozerala som Ineko, Fajnorka je spomedzi strednych odbornych skol v BA kraji na 4.mieste, Zochova tusim na 16. A vramci celeho Slovenska je Fajnorka na 12.mieste a Zochova az na nejakom 100.mieste.
Na tej strojarine boli aj ovela tazsie prijimacky. Na elektrotechnickej sa mi zase paci ze su taki viac porkokovi a inovativni, vela mladych ucitelov, vratane riaditela. Na prijimackach bola vraj velmi dobra atmosfera.

hettinka
14. máj 2021

@sylvie INEKO hodnotí len výsledky školy, nie celkovú atmosféru školy. A ešte si zisti, ako by riešili synov hokej, ako sú prístupní tomu, že bude kvôli športu občas vymeškávať.

Ja sa tiež teším, že dcera bola a syn sú na školách, ktoré sú podla INEKO vysoko,a le nebolo to jediné kritérium výberu.

ivett1
14. máj 2021

@sylvie tak, naša sa rozhodla aj podľa atmosféry...ako sa sama cítila, ale už som písala, ona je nadaná umelecky - maľba/kreslenie ...😊

bozenka9532
14. máj 2021

@sylvie nas si vybral elektrotechnicku.....tiez bol prijati aj na strojarinu,tam dokonca skoncil prvy,ale vybral si elektrotechnicku,tak sa rozhodol a my to respektujeme...tiez som bola skor za tu elektrotechnicku....az cas ukaze,ci sa spravne rozhodol...a ak by ho to nebavilo,moze prestupit.....tak uvidime o rok ako si to svoje rozhodnutie zhodnoti....

sylvie
autor
14. máj 2021

@hettinka ano, to viem, ze su to vysledky ziakov. Az tak sa tym neriadim. Aj ked tak nepriamo to moze trochu vypovedat o urovni skoly.
To je dobry napad sa opytat na ten hokej. Na Zochovej by to nemal byt problem. Kolegyna tam uz volala kvoli individualnemu planu a nemali s tym ziadny problem vraj. My individualny plan nepotrebujeme. Mozno bude potrebovat obcas odist skor kvoli treningu, alebo nejakemu turnaju. Ale zapasy byvaju vacsinou cez vikend.

sylvie
autor
14. máj 2021

@ivett1 myslim si, ze aj ta atmosfera je dolezita, aby sa tam citil dobre..

sylvie
autor
14. máj 2021

@bozenka9532 to bol tento rok na prijimackach? Odkial viete poradie?

bozenka9532
14. máj 2021

@sylvie ano tento rok,na stranke skoly a zistil to podla kodu,ktory mu bol prideleny.

sylvie
autor
14. máj 2021

@bozenka9532 aha, tak u nas este nezverejnili poradie..

sslobodnamama777
14. máj 2021

mozno nech si skusi pozriet dopredu vsetky predmety a obsah uciva, mal by sa rozhodnut kde ho to ťahá viac, je tam rozdiel. Podla mna z elektrotechniky bude mat viac, ale on sa musí rozhodnut co ho viac zaujíma, je tam rozdiel.

sylvie
autor
17. máj 2021

Ahojte, dakujem vam vsetkym za komentare. Syn sa rozhodol pre elektrotechnicku. Pozrel si zoznam predmetov pre kazdy odbor a viac sa mu vraj pozdavaju tie na elektrotechnickej. Rozhodovalo dost aj to, aky mal pocit z oboch skol. Na tej elektrine bola vraj velmi dobra atmosfera, oni su taki mladistvejsi a inovativnejsi. Rozhodlo u nho aj to sportove vyzitie a o nieco lepsie dochadzanie na treningy. On je velmi naviazany na sport. Na strojarine nemaju ani poriadnu telocvicnu kedze skola bola postavena pred viac ako 100 rokmi a vtedy telesna nebola medzi predmetmi.
Tak uvidime casom, ci to bolo spravne rozhodnutie, v najhorsom pripade poziadame o prestup. Nemal by to byt problem. Pozerala som v niektorej sprave o cinnosti skoly, ze k nim prestupil jeden ziak zo Zochovej a dvaja z dualnej akademie.