Dvojročný odbor a nadstavba s maturitou

19. nov 2023

Môže niekto, kto vyštudoval ZŠ variant A získať maturitu?

Myslím to tak, že napríklad vyštuduje nejaký dvojročný odbor + potom nadstavbu s maturitou. Moja dcéra je veľmi snaživá a veľmi by chcela získať aj maturitu aj keď má isté obmedzenia, avšak po googlení nenachádzam nič o niečom takomto. Expertky na školský systém, pomôžte mi, prosím.

marsmykkok
19. nov 2023

Neviem čo je ZŠ variant lebo tie názvy stále menia ako choré vrany. Ale asi tuším že kedysi osobitná a potom špeciálna škola? Ja poznám takých čo im kedysi bola vybavená možnosť ísť na trojročnú školu, neviem ako je to teraz. Na škole nie je nejaký výchovný poradca alebo niekto kto by vedel poradiť?
Podľa mňa ale to nejako určite pôjde, len treba zistiť postup aké školy zvoliť aby potom išlo ísť na ďalšiu, respektíve či treba nejaké rozdielove skúšky alebo niečo podobné .

andrejka1974
19. nov 2023

Môj syn základnú skončil špeciálnu a potom išiel na normálnu strednú a zmaturoval

aurelia2000
19. nov 2023

@marsmykkok Variant A je pre ľahké mentálne postihnutie. Nejde o to, či si môže spraviť maturitu - v tomto štáte evidentne aj vysokú školu. Ale ktorý zamestnávateľ tú maturitu akceptuje, resp. na akej pozícii zamestná človeka s mentálnym postihnutím.