Dôverný rozhovor o prvej menštruácii

anulienka99
28. sep 2021

Ahojte žienky, mohli by ste mi poradiť, kedy ste sa s vašimi dcérami prvýkrát rozprávali o menštruácii? Prípadne ako ste sa s nimi o tom začali rozprávať? Dcéra bude mať v januári 9 a v poslednom čase mám pocit, že sa mení. Je náladovejšia, mení sa jej pleť... Možno je to iba akási predpuberta, no chcem, aby bola pripravená, keď príde deň D. Mne mama vtedy nič nepovedala a nechcem, aby sa moja dcéra cítila v tom "stratená". Ďakujem pekne 🤗😊

katulienkax
28. sep 2021

Len aby si nebola prekvapena ze uz mozno o tom nieco vie ako moja 9 rocna od kamaratky ktora ju poucila 😂

vikusjk
28. sep 2021

@anulienka99 ahoj, prepdokladam, ze si sa o tom s dcerou este teda nebavila. Nevies ale, ci sa o tom nebavili v skole baby medzi sebou? Moja bola nechcene zasvätena do tejto problematiky uz v prvom rocniku jej spoluziackou 😅 a kedze mala vtedy take obdobie, ze mala hysteriu z krvi, mala som doma co robit, aby pochopila, ze jej nic nehrozi a ze je to prirodzene. Inak pre ostatne veci tykajuce sa puberty mam uz pre nu pripravenu moju knihu, ktoru som dostala od maminy ja v puberte, vola sa Dospievajucim dievcatam od Miriam Stoppardovej. Dost veci uz ale vie, kedze aj z filmov a podobne vzdy je zvedava, "ako to myslel, ked povedal to alebo tamto" tak jej to tak postupne vysvetlujem a davkujem.

anulienka99
autor
28. sep 2021

@katulienkax veď práve... aj tým dezinformáciám chcem predísť... 😏

yanni
28. sep 2021

@anulienka99 neporadim ale ak dovolis, bude citat. ja mam sice len 6 rocnu ale skor ci neskor ma to neminie. A presne ako ty pises, mna v tom tiez mama nechala samu a aj ked uz som mala 13-14 rokov a uz to co vedela, ostala som zaskocena. A toto dceram nechcem a nemozem urobit.

nafka0483
28. sep 2021

@anulienka99 A to si sa s nou od malicka nikdy o takych veciach nerozpravala? Nikdy sa s tym nestretla ani v suvislosti s tebou - napriklad ze by ta bolelo brucho, alebo by videla v kupelni alebo pri nakupe vlozku, tampon - nikdy sa nepytala na co to je? Nikdy si nespomenula, ze napr. nejdes do bazena, lebo sa teraz nemozes kupat a pod.? Nepytala sa ani ako mala ako sa rodia deti?
Pretoze to povacsine pride prirodzene a ako s vekom rastu otazky a su konkretnejsie, tak je konkretnejsie aj to co vsetko okolo cyklu sa vysvetluje a teda pride rec niekolkokrat aj na menstruaciu.
Potom uz vie co cakat, o co ide, atd. a uz len doplnis debatu napr.o vlozkach ak ste to doteraz nerozobrali podrobnejsie.

Ci ty si ju chces posadit a teraz na nu "vyvalit" naraz vsetky informacie?

asia83
28. sep 2021

@anulienka99 Určite deväťročnej jej už poviem. Teraz má päť, darmo jej budem vysvetľovať. Keď mám menštruáciu, neviem to pred ňou skryť, ale vidím, že je zbytočné teraz o tom s ňou hovoriť, iba by sa zľakla. Je ešte na to malá. Keď už bude viac rozumieť, 8-9 ročná, určite jej o tom poviem, vysvetlím, a podobne. Moja mama mi o tom nepovedala ani slovo, staršia sestra mi dala prvú vložku. Matka sa má o tom s dcérou porozprávať.

beronsche
28. sep 2021

@anulienka99 suhlasim s @nafka0483 ..
v podstate "spravny" cas si davno premeskala. Nerob z toho vedu, nie ze si ju posadis a zacnes do nej hustit.. Najdi vhodnu situaciu a strucne vysvetli zaklad. Daj priestor pre otazky, zdorazni ze si tu pre nu a postupne pridavaj detaily podla potreby..

@asia83 ona sa spyta, ak ta teda vida, ty pravdivo povies o co ide, primerane veku. Nemusis vysvetlovat, len spomenut, vecne, bez dramy.. a ked bude mat 9, bude vediet o co ide, nie detaily, ale podstatu.. A aj pripadny rozhovor tak pojde lahsie.. 🙂

anulienka99
autor
28. sep 2021

@nafka0483 už vie toho celkom dosť... pred rokom som rodila a všetko to pred a po pôrode si so mnou prešla. Nikdy som sa pred ňou neskrývala, no zároveň sme nikdy nemali taký komplexnejší rozhovor. Iba také útržky. Odpovede na jej náhodné otázky. A hlavne ju potrebujem pripraviť na to, že to čaká aj ju. Doteraz sa to týkalo akoby iba mňa 😏
Tá knižka je veľmi dobrý nápad... Ako doplnok k rozhovoru.... 🤗
A keď vaše dcéry dostali menzes, urobili ste si s nimi nejaký špeciálny program? Dámsku jazdu?

beronsche
28. sep 2021

@anulienka99 tak podla tvojho posledneho prispevku to az taky problem nebude, ak si k nej uprimna a dcerka uz co to vie.. 🙂
Z prveho prispevku som mala skor dojem, ze si to doteraz skryvala, menstruaciu tabuizovala a v 9r rozmyslas, ako dalej..
Zacni rozhovor a nechaj to na nu, akym smerom sa bude uberat.. 🙂

nafka0483
28. sep 2021

@anulienka99 Ahaa, no tak tym padom ako som pisala, uz len tie veci pospajas, ved uz vie o co ide, len doplnis nejake info.
Ja ti poviem za seba, neviem aka povaha je tvoja dcera, ale ja ked som dostala prvykrat menstruaciu, tak napriek tomu ze som presne vedela o co ide, co ma caka, co robit, atd, aj tak ma to vzalo. A bola to velmi intimna vec, cize mi velmi zle padlo ze mamka o tom povedala otcovi a aj babke, ktora s nami byvala. A oni sa na mna pozerali a vedeli. Citila som sa strasne, malo to ostat medzi nami ako intimna vec. Keby mi mamka kvoli tomu urobila nejaku oslavu, alebo damsku jazdu alebo co, citila by som sa totalne ponizena a strapnena.
Mozes dcere vysvetlit, ze v niektorych kulturach to aj oslavuju a ze ak chce, nech ti povie a urobite si damsku jazdu. Ale respektuj ak povie, ze nie, lebo mozno sa na take nieco vobec nebude citit. A zachovaj jej sukromie a ak to aj povies manzelovi (co je jasne ze nebudes to teraz tajit), tak tak nech o tom dcera nevie a nech on pred nou nema nejake poznamky ako mala moja babka a pod., citila som sa velmi trapne. Ak bude dcera chciet povedat to ostatnym, tak prosim, ale nech je to jej rozhodnutie.

pdlenka
28. sep 2021

@anulienka99 Ja mám dcéru ktorá bude mať v Marci 12 rokov a asi 2 týždne dozadu som sa s ňou rozprávala o menštruácii,už som sa na to chystala dlhšiu dobu ale stále som to odkladala až na rodičovskom združení triedna vravela že baby veľa necvičila lebo stále nemôžu a tak....tak som počkala kým mi malý zaspí a porozprávali sme sa spolu. Myslím že 9 rokov je ešte skoro ale zase na druhej strane ty vidíš ako vyspelú máš dcéru a vieš trochu odhadnúť či je už spravny čas na rozhovor.

spadnutaslivka
28. sep 2021

@anulienka99 9 rokov je i nie je skoro. Už za mojich detských (pubertálnych) čias som mala 3 kamarátky, ktoré dostali v 9 rokoch prvú menštruáciu. Mňa mama chcela ochrániť ľaku, tak tiež do mňa "hustila" už hádam od ôsmych. Ale nič hrozné. Len mi povedala, že také býva, že ešte mám času dosť, ale že keby, aby som sa nezľakla a že to je normálne, prídem za ňou a ukáže mi čo a ako. Pre istotu som nosila 1 vložku v taške. Nič hrozné sa nestalo, dokonca som ňou raz pomohla kamarátke, keď ona nemala. Moja má 11 rokov, ale videla ma riešiť vložky už X krát, keď sa zaujímala, že načo to je, tak ako malej som hovorila, že to mamky a tety tak občas mávajú, aby mohli mať bábätko. To jej stačilo. Keď kus podrástla a pýtala sa zas (lebo to tak deti zvyknú aj viackrát, keď proste niečo ich mozog ešte nevládal spracovať), tak som povedala, že to tak väčšie dievčatá a dospelé tety mávajú. Od tých cca 10 rokov už vie, že už to hocikedy môže prísť aj na ňu, že potom normálne príde za mnou a porozprávame, čo ešte bude treba dovysvetľovať. Ona sa o tom extra baviť nechce, lebo vraj "zo všetkého robím hroznú vedu" :D ale viem, že aj v škole sa o tom učili. A inak nemá problém so mnou rozprávať. Len základné veci vie, tak už nemá potrebu o tom hovoriť.

panelacikova
28. sep 2021

@anulienka99 tak moja videla takmer každý mesiac, že zahadzujem vložky, niekedy vbehla do kúpeľne (máme spojenú s wc), tak zahliadla aj krv, vedela o tom od decka. opýtala sa ma to možno okolo 7.roku, vtedy som jej povedala, že každá žena to má každý mesiac, načo skonštatovala, že ona nechce byť ženou 😀 OK. potom dorazila zo školy, bola druháčka, tuším 8, že učiteľka im povedala to o tej krvi, že to je každý mesiac, že sa to volá menštruácia (samozrejme, toto slovo skomolila) a že im povedala, že deti sa rodia v nemocnici, že vychádzajú z mamy. ja som to potvrdila s tým, že často sa stane, že mamku uspia a že jej otvoria brucho a dieťa vyberú. potom sa pýtala, že ak nie, že čo? a ja že ho vytlačí z cikuľky 😀 😀 potom sa pri kúpaní tam pozerala a nechápala, ako je možné, že z cikacieho otvoru vyjde dieťa 😀 nemienila som ju upozorňovať vo veku 8 rokov na to, že tam má ešte jeden otvor.... čiže ja som s ňou jednala otvorene, ale zároveň primerane veku. čo ma zarazilo, bolo to, že jej spolužiačka (teda tiež 8r.) dorazila domov v šoku a s hysterickým plačom, že prečo krv? aká krv? ona vôbec ani netušila, že ženy krvácajú a už vôbec nie to, že deti sa rodia. ona žila v tom, že darčeky nosí ježiško, peniaze pod vankúš víla a deti bocian. skoro som odpadla. viem to, lebo ešte mi volala jej mama úplne rozčúlená, že jej dcéra je na pokraji zrútenia, že učiteľka na nich vyvalila všetko naraz (poznám tú učiteľku, je veľmi milá a láskavá, verím tomu, že im to podala primerane veku, akurát im povedala pravdu), no a že ako si to dovolila? že toto má nechať na rodičoch a bla bla bla.... ja som jej s maximálnym pokojom povedala, že moje dievča to už rok vie, že žena má každý mesiac krv a že deti nenosí bocian. osobne predpokladám, že vek 9 rokov je už v súčasnosti taká ozaj hranica, kedy by si sa o tom s dcérou mala porozprávať
@anulienka99 neskôr už nebude ani treba, všetko jej "vysvetlia" deti v škole 🙂 niektoré dievčatá majú totiž už v 9 menzes. viem, príliš skoro, ale stáva sa. kedysi bola rarita, keď dostali v 12, dnes je rarita, keď majú cca 13-14 a ešte nemajú...

asia83
28. sep 2021

@beronsche Veď tak to robím. Ako inak by som zistila úroveň jej chápania problému, o čom som písala vyššie?

meluela
28. sep 2021

@anulienka99 my sa s dcerkou rozpravame o menzese odkedy vie rozpravat 😀 Tym, ze neschovavam vlozky sa ma deti obcas pytaju na co su (a kedze ma nepustila samu na zachod, tak aj nazorne videla ako vyzeraju ked sa vymienaju). Vzdy veku primerane vysvetlim, neskor na to uz len nadviazeme.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
28. sep 2021

@ptmt1011 presne tak, aj moje deti 2 a 6 o tom vedia

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
28. sep 2021

@anulienka99 ja ti napíšem ako to bolo u nás. Tiež som sa chystala ako to bude. Nakoniec to skončilo tak, že bola reklama na vložky sedeli sme pri telke a hovorím ,, bože furt samé reklamy na vložky. Jani a baby v škole už majú menzes, nebavili ste sa?" A už potom to išlo samé, jasné že už vedela o čom je reč, tak sme sa rozprávali. Len nie takým stylom že vysvetľovať, poučovať, len tak normálne. A vôbec nemusíte hneď pri prvom rozhovore všetko prebrať

anulienka99
autor
28. sep 2021

Ďakujem všetkým za komentáre. Pomohli ste mi utriediť si myšlienky. Je to veľmi citlivá téma, no asi najdôležitejšie je, moju dcéru uistiť, že ju ľúbim a som tu pre ňu a to za všetkých okolností. Bude to veľká zmena... Pre nás obe. 🤗

martul
29. sep 2021

@anulienka99 vieš čo, no neviem. Mne je toto prežívanie tohto také divné. Jednoducho sa o Tom bavte ako o normálnej veci, pri menzes treba uistiť že ju ľúbiš, to je čo telenovela?!

rubinka
29. sep 2021

@anulienka99 - nerob z toho vedu jediné čo teraz potrebuje vedieť je že keď príde jej čas aj ona bude mať menzes každý mesiac že nech sa nezľakne keď bude krvácať ze niekoho z toho bolí brucho. Ukázať že na to sú vložky dať jej jeden balík keby niečo a to je všetko. Netreba z toho robiť ceremónie.

martul
29. sep 2021

@rubinka úplne presný si to napísala, toto si myslím aj ja. Normálna debata o praktických veciach a finito.

anulienka99
autor
29. sep 2021

@martul možno preto, lebo u nás doma to bolo celé tabuizované a citim, že ak by vtedy moja mama pristupovala k tomu citlivejšie, dosť by mi to vtedy uľahčilo prerod na ženu. Viem, že ja to chcem jednoducho s mojou dcérou inak... To je všetko. 😉

rubinka
29. sep 2021

@anulienka99 - netreba to zbytočne rozpytvavat ako nejakú ceremóniu lebo niektorým dievčatám takého rozhovory prídu dosť trápne. Dôležité je aby vedela že to príde a to je všetko.

livka283
29. sep 2021

@anulienka99 moja neter dostala prvý krát minulý rok na 11r a veru ségra až vtedy jej povedala o čo ide a neter sa postarala o moju 9r dcéru i svoju rovnako starú sestru,ale obe sa tiež rýchlo menia, prvé vyrážky, tiež naladovost, tak tiež čakáme skoro príchod mrchy ;) smelo do toho, ja som mojej potom kúpila aj knižku o ľudskom tele a názorne ukázala čo kde máme

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rubinka
29. sep 2021

@ptmt1011 - veď to vravím že oslava tejto udalosti je pre mňa už maximálne trápna že vziať niekde dcéru robiť oslavu resp. damsku jazdu na znak toho že to dostala, nechápem že to tie matky si neuvedomuju že je to úplný trapas keď to takto zdôrazňujú. Veď je to normálna vec.

@anulienka99 - žiadne oslavy, dámske jazdy nič, nestrapnuj dieťa.

martul
29. sep 2021

@anulienka99 ale veď to je v poriadku, nepíšem že sa s ňou nemáš o tom baviť, viaceré ti tu napísali že proste normálna, pohoda povedať, vysvetliť, len netreba z toho robiť udalosť, ceremóniu, že moja ľúbim ťa, šak ok, všetky svoje cdeti ľúbime, len neviem načo je to dobré pri menzese. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Práveže tak ako to chces ty to môže skončiť skôr trápne aj predceru.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz