Doučovanie na prijímačky na biligválne gymnázium v Bratislave

ada1313
19. okt 2016

Rada by som získala odporúčania - skúsenosti s doučovaním na prijímačky na biligválne gymnázium v BA. Dcéra chce ísť konkrétne na Tilgnerku a Jura Hronca, odporúča sa údajne príprava na konkrétnej škole, vie niekto poradit? Pretože na tyýchto školách som žiadne prípravné kurzy nenašla. Možno odporučíte konkrétnych učiteľov, ktorí by sa venovali slovenčine a matematike formou doučovania, prípadne napíšete skúsenosti s inými učiteľmi, či vzdelávacími firmami. Má niekto napr. skúsenost s freedu alebo intenzivne.sk?
Je inak skutočne smutné, že základné školy nedokážu deti adekvátne pripraviť, a to je moja dcéra jednotkárka, keď však vidím dnes u mládeže tú slovenčinu, za našich čias by neprešli ani prvým stupňom :(
Prijímačky na 8-ročné gymnázium sme riešili bez doučovania, keďže to nehorelo, zistila som ale, že bola snáď jediná na skúškach, ktorá predtým neabsolvovala doučovanie - síce urobila, ale body nestačili 🙂

Ďakujem za každú inšpiráciu ... 🙂

esther03
20. okt 2016

@ada1313 my sme ziadne doucko nemali a dostala sa na dva bilingvalne gymple. Monitor mala okolo 96% presne si uz nepamätam. Takze zo ZS bola pripravena kvalitne 🙂

zuzuzu3
20. okt 2016

Syn sa dostal dva roky dozadu na bilingvál Jura Hronca. Určite by som nepodcenila doučovanie, resp. to nie je doučovanie ale príprava na prijímačky. Jedna vec je príprava zo ZŠ, ale druhá vec je príprava na dané gymnázium, prepočítavanie daných typov príkladov. Na bilingvál Jura Hronca sa body z monitoru nepočítajú !!! Viem to, lebo môj syn išiel z kvarty, takže monitor ani nerobil. Nám stačilo raz týždenne (hodinu) od septembra počítať predošlé ročníky prijímačiek a prepočítal takú knihu príkladov z matematiky (teraz neviem ako sa to volalo ale máme ju doma) ale napísal ju jeden z profesorov daného gymnázia. Slovenčina stačila začať mesiac pred prijímačkami asi dve hodiny týždenne.
Ak sa tam chce naozaj dostať a byť medzi 28 deťmi, ktoré vyberú zo 400 detí, treba preto niečo spraviť 🙂 Dostať sa na španielsky alebo nemecky bilingval je niečo diametralne odlišné (oveľa ľahšie). Nájdite si dobrú učiteľku (profesorku) a ak to chcete mať bez stresu je najvyšší čas začať 🙂

namornicka
20. okt 2016

@ada1313 Nás sa to bude týkať až na budúci rok, ale zapojím sa do debaty. Dcéra je tiež výborná žiačka na (že vraj) kvalitnej škole a na osemročné sa nedostala. Ona vtedy ale veľmi nechcela ísť, čiže o doučovaní ani počuť, chcela ostať v partii spolužiakov. Na budúci rok by chcela skúsiť bilingválne v BA, chceme dať prihlášku na anglické aj nemecké, uvidíme čo z toho vyjde. Bilingválne gymple (nie všetky) teraz ale prechádzajú na systém prijímačiek nie klasika matika a slovenčina, ale test zisťovania študijných predpokladov. Minulý šk. rok to bolo prvýkrát, robila to Metodova francúzske gymnázium a L.Sáru talianske čo som spozorovala. Ostatné zatiaľ majú tie normálne prijímačky, uvidíme kto sa tento rok chytí na tento systém. Čiže ak budeš aj hľadať doučovanie tak si zisti u školy aký typ prijímačiek bude mať, lebo tam ide mám pocit o to, aby sa dieťa nacvičilo na istý typ príkladov a úloh.

littleslovak
20. okt 2016

@ada1313 ahoj, ja som skoncila Tilgnerku (v tom case 8 rocne jazykove gymnazium) a dokonca som ako studentka pocas VS robila pre Freedu. Z gymnazia Jura Hronca poznam par byvalych studentov tiez, kedze sme sa ako spoluziaci stretli na tej VS 🙂
Uprimne ti poviem, ze doucovanie na ten 8 rocny gympel som v tych casoch neabsolvovala ani ja, ale zase v tom case to nebolo ani bezne aby sa to takto riesilo. Na dany gympel sa vtedy hlasili v podstate decka 4 rocnika a mimo Tilgnerky sa na prijmacky prihlasilo len par ziakov, ale ako vravim ina doba 😉
Co sa tyka pripravy od ucitelov priamo na skole, aktualne info nemam, ale mam este nejake kontakty tak to skusim zistit, za opytanie nic nedam.
Co sa tyka Freedu, tak odporucam, ja som sice bola na strane doucovatela a nie ziaka, ale bolo to velmi komfortne pre obe strany. Rodic si povie co a ako casto chce doucit a za akym ucelom, taktiez ci v centre alebo doma a ak v centre ci individualna hodina alebo ako sucast skupiny. Ja som chodila doucovat domov anglinu aj matiku, a bolo to super, v lete som mala kurzy pre deti - taka udrziavacka aby v lete nevysli uplne z cviku s anglictinou. Co sa tyka vyucujucich a celkovej kvality tak vedenie Freedu si dava zalezat, naozaj na tom aby boli zakaznici spokojni a ziaci pripraveni. Su to mile baby, verim, ze sa s nimi lahko dohodnes podla vasich potrieb ak sa rozhodnes prave pre nich.

zuzuzu3
20. okt 2016

študijné predpoklady sa testujú aj na J.Hronca. Oni si myslím robia prijímačky sami a popri matike a slovenčine musia samozrejme absolvovať aj test študijných predpokladov (neviem, či sa to volá tak isto) a je rovnako dôležitý, nakoľko každý bod na prijímačkách je cenný 🙂

esther03
20. okt 2016

@zuzuzu3 my sme robili testy jazykovych predpokladov na oba bilingvalne a lahke teda urcite neboli...Ale stale si stojim za nazorom, ze ak ma dieta predpoklady studovat na bilingvalnom gymnaziu ziadne doucovanie nepotrebuje. I ked je pravda, ze moja mala kvalitnu ZS.

namornicka
20. okt 2016

Niektoré školy robia iba testy študijných predpokladov (bilingválna Metodova, Sáru), iné školy aj matiku a slovenčinu plus talentovky/študijné predpoklady.

ada1313
autor
20. okt 2016

Dakujem za info, zatial system prijimaciek mam zisteny a zial, ZS, na ktoru dcera chodi, patri ktym, kde sa obavam posunut ju do 9. rocnika, lebo pri tej kvalite vyucovania uz to pojde s nou dolu vodou. Osobne mam obavy aj z jej jednotiek, ked vidim napr. uroven slovenciny 🙂 Nie som matka, ktora tlaci dieta na prominentnu skolu, tiez nie som za to, aby sa dieta trapilo, ak na to nema... monitor sa robi v deviatke a udajne maju riaditelia pravo na jeho vysledky pri prijimackach prihliadnut, co znevyhodnuje osmakov, kedze prijimacky su nastavene aj na deviatacke ucivo, Preto asi nutnost toho doucovania, tak ak by boli nejake tipy, vopred dakujem

carcarla
23. jan 2020

@ada1313 Môžem sa opýtať, ktorá zo škôl ma 5 ročnú anglickú bilingválne sekciu - viem, že Hronca a ostatné Tilgnerka, Sáru a Metoda majú tiež takéto možnosti?” Dcéra chce 5 ročne anglické gymnázium, nie sme z BA, takže neviem aké sú možnosti. Ďakujem za odpoveď

namornicka
23. jan 2020

@carcarla Sáru ma taliansku sekciu, Metodova francúzsku, Hronská španielsku. Anglickú majú Tilgnerka, Hronca, Bilikova (nemeckú aj anglickú), Evanjelické lýceum, C.S Lewisa.

namornicka
23. jan 2020

@carcarla keď pozerám odkiaľ ste, tak bližšie máte Sučany (pri Martine). Či che ísť študovať do BA?

carcarla
23. jan 2020

@namornicka áno chce ísť do Bratislavy

carcarla
23. jan 2020

@namornicka jej ďakujem pekne, idem to hneď študovať
Okrem Hronca by ste ktorú odporučili, Hronca nejdeme skúšať, aby nám zbytočne neprepadla prihláška, keďže je tam natresk

namornicka
23. jan 2020

Hronca je náročná na matematiku, tam aj tie prijímačky sú na ňu zamerané. Tilgnerka je škola s dobrou úrovňou celkovo, potom je tu ešte Pankúchová (som si spmenula) - taká priemerná úroveň. Evanjelické lýceum a CS Lewisa (súkromná, platí sa) majú dobrú úroveň angliny, pretože tam učia zahraniční lektori. Úroveň jednotlivých predmetov ako takých to neviem posúdiť, záleží od učiteľa. Ak chceš napíš mi IP aby sme tu nespamovali. Pozri si web stránky a urob si obraz. Neboli ste na dni otvorených dverí? Čo je ešte nezanedbateľné, pozrieť koľko tried prvákov kde budú otvárať, lebo nie je to isté ak berú do ročníka 28 žiakov alebo 90.

jane73
6. sep 2021

@zuzuzu3
Dobrý deň,
viem že, že už ubehlo dosť času od Vášho príspevku k téme prijímacích skúšok na bilingválne gymnázium....ale chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o informáciu ohľadom názvu knihy, ktorú spomínate - príklady z matematiky kt. napísal jeden z profesorov daného gymnázia, podľa kt. ste sa pripravovali na prijímačky...
Boli v nej aj príklady pre žiakov, kt. majú za sebou 9 rokov ZŠ a idú na 4 ročné štúdium?
Dcérka bude mať tento rok prijímacie skúšky na bilingválne g. J. Hronca... skúšala už aj minulý rok, ale bola veľmi sklamaná :( .. boli tam príklady s ktorými ani nepohla a pritom z matematiky mala vždy 1.
Budeme veľmi vďačné za Vašu odpoveď, prípadne cenné rady.

S pozdravom
Jana

zuzuzu3
7. sep 2021

@jane73 Dobrý deň, posielam fotky tých učebníc. Myslím, že treba určite prepočítať aj .všetky príklady prijímačiek z predošlých rokov. Táto škola si príklady tvorí sama a sú iné, pre nich špecifické. A myslím, že oni aj celý rok počítajú nejaký seminár, ale to už si nepamätám, lebo ten môj syn nepočítal. A neviem či niečo nenapísala aj ich matematikarka Jana Fraasová.
Držím palce 🙂

carcarla
7. sep 2021

určite sa treba prihlasiť na ich matematicky seminar, pretoze tam pocitaju priklady, ktore su aj na prijimackach a pred 2 rokmi, ked bola 1 vlna korony, tak ziaci, ktori boli prihlaseni na ich seminare tak im pridelili body a ti co neboli prihlaseni na ich seminare, tie body neziskali. Nebolo to fer zo strany skoly a preto sa treba prihlasit na ich kurzy,aby aj dieta vedelo na co sa treba pripravit.

ivush
11. sep 2021

@carcarla chcem vás len poprosiť o upresnenie, ten matematický seminár o ktorom v príspevku píšete - to je ten korešpodečný seminár, vrámci ktorého deti riešia doma príklady a vyriešené posielajú ? ďakujem 🙂

carcarla
11. sep 2021

@ivush ano na ten sa prihlaste,pred 2 rokmi deti, ktore boli prihlasebe na tento seminar dostali extra body,boli zvyhodnene

jane73
11. sep 2021

@zuzuzu3 ďakujem 🙂

jane73
11. sep 2021

@carcarla ďakujem 🙂

sammy
11. jan 2024

Prosím vás, kto má nejakú čerstvú skúsenosť s doučovaním na bilingválne gymnázium? Zišla by sa matika aj slovenčina. Neviem, kam dcéru prihlásiť.... A pozerala som, že ponúkajú doučovanie aj zo všeobecných jazykových predpokladov, je aj to potrebné sa "doučovať"? Myslela som, že to sa nedá nejako naučiť, buď na to dieťa má alebo nemá, nie?