Ako ste spokojné?Dostali sa vaše deti kam chceli?Videli ste na počte bodov, že pandémia samostudium spravili svoje?syn sa nedostal na vysnívané gymnázium aj výchovná poradkyňa ho určila ako vhodné...nespravil dobre matematiku mali 25 minút na 10 otázok plus bez kalkulacky.V škole používajú kalkulačku ešte aj na násobenie 5 cif.cislom.Ide na iné gymnázium...ľahšie.
Monitor matematiku tiez nenapísal dobre 70 % je veľmi sklamaný chodil dlhodobo na doučovanie.Ma rád prírodné veci, jazyky a je smutný, že všade sa robia prijímačky mat, sj🙂zdravotnú a chemickú nechcel tam by aspoň nemal matematiku.
Matematika je jeho slabé miesto a tento krát to veľmi pocítil.SJ spravil všade dobre, aj cudzí jazyk...
Keď som videla počty prihlásených detí na gymnázia 350 a vezmú 30.U nich v triede sa dievcata, ktoré majú dve dvojky nedostali na obchodné akadémie a sú ďaleko pod ciarou čo s takými deťmi?Myslíte si, že je toľko dobrých deti, ktoré majú samé jednotky, olympiády, súťaže?
Neviem ako tento rok, ale dcéra šla na strednú pred 2 rokmi. PNa zakladke samé jednotky, sem tam dvojka plus umiestnenia na celoslovenských sutaziach, monitor domrvila matiku, tiež mala len 76, či 78%, ani neviem už, tesne bola nad 75 %, slovenský jazyk dala na 100%. Z dvoch škôl, kde sa hlásila bola na oboch pod čiarou. Veľmi bola sklamaná, no do týždňa nám volali z oboch škôl, že ju vezmú, keďže veľa detí ide na 2 miesta na prijímačky a nakoniec, aj keď sa dostanú nad čiaru, výberu si inú školu. Tak ešte nezúfaj, informuj sa na skole, možno ešte bude možnosť.
A druha vec, až mu ta matika nejde už na ZŠ, na gymply to bude trápenie.
Chápem jeho aj tvoje sklamanie, ale netreba mať hlavu v smútku...samozrejme, skúste keď tak odvolanie ako je spomenuté vyššie, ale ak aj to nevyjde, tak ja som chodila na jedno z gymnázií v BA, ktoré je dlhodobo v rebríčkoch medzi najlepšími a má výborné meno... Ale aj na takom sa stalo, že nie je učiteľ ako učiteľ...zatiaľ čo 2 paralelné triedy makali, my sme mali dobre odoučené 2 predmety a zvyšok úplne odfláknutý.. Vtedy som to tak samozrejme nevnímala a bola som rada, že sa nemusím veľa učiť, ale keď som prišla na VŠ bez žiadnych základov, tak ma to pekne prefeckalo... Takže podľa mňa nie je "ľahšie a ťažšie" gymnázium a aj na tom papierovo horšom môže naraziť na skvelých vyučujúcich, prípadne v predmetoch, ktoré ho budú baviť sa rozvíjať ďalej sám - napr. z chémie sa dajú riešiť korešpondenčné semináre, existujú prípravné semináre na olympiádu, letné školy atď 😊 ja sa pohybujem medzi deckami, ktoré riešia olympiády na celoštátnej až medzinárodnej úrovni a nie všetky sú zo špičkových (rebríčkovo) gymplov 😊
Treba dat odvolanie, šanca je vždy, keďže deti sa rozhodujú este
Dnes mi dcera vravela, ze jejpoluziak spravila aj ho vzali na gympel z 8ej triedy,ale nejde.. Takze sa uvolni jednomiesto.
To co povedala @lindous podpisujem. Tiez som o tom presvedcena, ze vsetko je o uciteloch a aj na vybranom gymku mozu byt zli a dobri ucitelia a na neznamom tiez.
Dalsia vec je, motivovat deti k tomu, aby sa svojim zaujmom venovali po vlastnej osi. Kruzky, knihy, kurzy - podporovat. Pretoze aj tak v konecnom dosledku to ucenie si musi odkamat sam. Ano, ucitel, ktory podnieti je vyhra. Ak je slabsi ucitel, je mnoho platforiem online, kde su najroznejsie odborne kurzy - narastie aj jazykovo a aj v tom, co ho bavi - Udemy a pod. A hoc aj len youtube staci - vyhladavat si videa na "svoju temu". Venovat sa SOC sutazi, lebo to zas mu moze otvarat cestu na vysku a pod.
Neucime sa ani pre skolu, ani pre ucitela, ani pre dobre znamky - ale preto, ze nas to bavi. A ak z matiky bude mat slabsiu znaku na gymku, cert to vem. Aj to by si mali rodicia uvedomit, ze na znamkach nezalezi, ak je dobry vo svojom "odbore".
@jaga18 celé roky mal sólovú dvojku z matematiky.Inak samé jednotky.To idú na gymnázia iba sami jednotkami s olympiádou a pod?rok aj pol má doučovanie kde mu to ide neviem kde je chyba:(
@lindous jeho baví bio, che, jazyky čo mám robiť, keď takmer všade sú prijímačky z mat, sj🙂
Netráp sa tým, pokiaľ mu to na doucovani ide, chyba asi nebude v ňom 😉
Autorka,nejako som asi nepochopila tému,resp. O akú školu ide? Na klasický gympel sa dnes dostane takmer každý
Syna nastastie prijali na obe skoly, ktore si vybral, takze sme spokojni. A nie, nemam pocit, ze by mu pandemia uskodila, on je dost poctivy student a co ho bavi, studuje aj nad ramec. Akurat troska domrvil monitor zo SJ (70%), co bolo troska sklamanim, lebo sme dufali, ze sa vyhne prijimackam, ale zvladol to.
@anita6666 chcel ísť na Novomeského hlásilo sa 250 deti prijali 60.Zobrali ho na bilingval, ale kvôli dochádzaniu a predmetom chvíľ ísť na Novomeského.Neviem odkiaľ máš, že zoberú každého priemerne sa hlásilo 150-200 det brali 30-60.Dievcata dobre žiačky si dali obchodnú akadémiu a nezobrali ich.Na ang.bilingval 350 deti berú 30.Elektrotechnika 25!
Asi sú teraz silné ročníky, alebo to tak bývalo bežne neviem ..nesledovala som to.Jeho spolužiak spravil výborne na matematické gymnázium Grosslingova úplne pokazil psychotesty všeobecný prehľad.Z matematiky má za sebou školské, okresné kolá.
Veľa sa dostane na odvolanie a potom sa trápia s učivom, lebo tie nároky, ktoré sú na prijímačkách sú to minimum, čo potrebujú na to, aby úspešne zvládli štúdium.
Ano prave som chcela napisat, ze uz nastupuju silnejsie rocniky. My sme sa teda dostali presne tam kde dcera chcela. Chvalabohu.
Autorka: nevesat hlavu a netreba robit z toho tragediu. Nedostal sa na "vysnivane" gymnazium...no a co? Je to len jedno z XY gymnazii. S vysokou pravdepodobnostou sa este poposuva hore. Aj taki, co byvaju pod ciarou sa nakoniec mozu dostat. Tes sa, ze mas dieta, ktore je cielavedome, ucenlive, ze nie je flakac. A taki sa v zivote nestratia. Ver tomu, ze rovnako dobre sa veciam nauci aj na inom gympli, alebo skole. Vsetko zavisi od pristupu ziaka a ucitelov... Inak nechapem tu posadnudnost mamiciek a aj ucitelov gymnaziami. Ja som byvala na zakladnej skole premiantkou rocnika. Same jednotky, cisty stit, olympiady z matematiky, Sj, matematicke klokany a recitacne sutaze, absolventka Zus...ucitelky ma sli ukamenovat, ked som zahlasila, ze chcem ist na strednu odbornu skolu (lebo uz vtedy som vedela co ma bavi a co chcem v zivote robit). A cuduj sa svete...po styroch rokoch na odbornej skole, s maturitou vo vrecku, som sa uplne bez problemov dostala na chemicko-technologicku univerzitu (opat som nadviazala na vybrany odbor), urobila prijmacky, aj tu uspesne odpromovala a ziskala titul inziniera. Rodicia nas nikdy nebrzdili a netlacioi do gymnazia len preto ze mame dobre znamky, a nikdy nam to nechybalo... Brat napriek tomu ze ho ucenie nebavilo, znamky mal dobre, ale taktiez sa vyformoval uz v utlejsom veku a vedel na aku strednu odbornu by chcel ist...po strednej siel hned do prace, lebo okrem maturity ho skola pripravila aj na zamestnanie, ktoremu sa chcel venovat (IT, sietarina, programatorstvo,pocitace)..po skole ho hned zamestnali a zaraba naozaj pekne, je sikovny..lebo ho to bavi. Naopak bratranca rodicia nutili na gymnazium, z ktoreho jednoducho treba ist na vysku so zameranim, inak clovek nema nic...studijny typ ale nebol, vysoka ho nebavila, tak ju predcasne ukoncil... teraz nema zameranie a vlastne nevie nic. Lebo z gymnazia je to len z kazdeho rozka troska, ale bez vysokej skoly nema clovek vlastne o nicom sajnu, ak sa sam nejako nevzdelava v niecom popri skole. A to ti pise baba, ktora sa na zakladke rozrevala, ked jej jedna dvojka v predposlednom riadku ziackej knizky pokazila stranku...😂 Vzdelanie je dolezite, ale naozaj v dnesnej dobe je to cele viac o sikovnosti jednotlivca ako o tom, na ktorom gymnaziu clovek studoval...dobra skola naozaj nezaruci aj hviezdnu buducnost a naopak.
@sindyem ja som rada, že sa tam dostal.Mna len prekvapil obrovský záujem a počty deti, ktoré sa nedostali ani na 2 školy a mali výborne známky.Uplne s tebou súhlasím.Syn kvôli matematike nechcel ísť na stavebnu, elektrotechnickú bavia ho jazyky a prírodné vedy.
Chcela som vedieť či sú ostatné ženy spokojné, či im deti zobrali, dojmy🙂
Ono ber to aj z pozitívneho hľadiska. Keď mal sólovú dvojku a chodil rok na doučovanie, mal známku riadne vydretu. A na narocnom gympli by klesol asi rovno na 4ku a možno sa tam aj trápil. Ber to tak že všetko zlé je na niečo dobré. A aj takáto situácia môže človeka posilniť a posunúť. Len mu to treba správne predostriet.
Tieto testy z matematiky sú na štýl logického myslenia. Ja som mala monitor super aj testy z matiky na strednej som mala super, pritom samotné známky z matematiky som nemala dobré. Naopak spolužiaci jednotkari často na takýchto testoch dopadli horšie. Vždy som sa zapajala aj do matematických súťaží, klokan, maks,pytagoriada....
Nelám si s tým hlavu, dajte odvolanie a uvidíte. Možno aj priebehu roka by sa dalo prestúpiť.
Súhlasím, ze nie je lahsie a tazsie gymnázium. Sesternica chodila na vychyrenu Grosslingovu, ja na bezny okresny gympel a teda ziadne terno sa u nej nekonalo. Nakoniec vsetko zaviselo len na konkretnych uciteloch. Aj v ramci nasej skoly mala jedna trieda vybornu anglictinarku, druha trieda taku slabu, ze za 4 roky stale plávali.
Syn na gym ide. Z predmetov, co ho bavia, vytazi maximum. Dvojky na zs z matiky su stale ok. Aj ha som mavala. Na strednej som nad nou musela posediet, ale normalne sa to dalo zvladnut, ked som sa posnazila.
@anita6666 nezoberú takmer každého.
Väčšina detí si dávala prihlášku na 2-4 školy, čiže je velká šanca, že sa na odvolanie dostane 🙂 čo mám info, tak niektoré gymnázia majú dokonca problém naplniť triedy..