Dospievajú dnešní mladí neskôr?

9. mar 2022

Aku mate skusenost, mamicky deti, ktore uz dnes maju 20+? Su inde mentalne ako sme boli my v ich veku? Jeden znamy 29 rocny sa nechce este ani len zenit ani dieta, ze ma cas, 25 rocna baba a 27 rocny chalan spolu chodia uz 10 rokov a ziaden posun, ani len v spolocnom byvani. Mam dceru, 25 a syna, 23, ktori sa este ani nahodou nechystaju osamostatnit. Uz nestuduju ale pracuju. Ci to pride az po 30?

lindous
9. mar 2022

Ja som v tej 20+ kategórii a nemyslím si, že oženiť sa a mať deti je znakom dospelosti, ale áno vek kedy je to bežné sa asi posúva... Ale je to individuálne, ja mám 25, moja babka mala v tom veku už 3 deti a ja sa nechystám ešte ani na prvé, ale len teraz končím vysokú školu a ešte 4 ďalšie roky chcem pokračovať na 3.stupni.. Spoločné bývanie už riešime, ale svadbu ešte naozaj nie, deti už vôbec.. . Mám ale aj spolužiakov, ktorí sa už počas štúdia osamostatnili, aj vydaté spolužiačky mám, no a tí rovesníci, ktorí nešli na VŠ, tak tiež niektorí žijú už úplne iný rodinný život a niektorí nie...

andrejka1974
9. mar 2022

Mám doma takých troch synov ,najstarší 28 partnerkou sú spolu už 5 rokov a ešte sa nechcú brať,ďalší 24 partnerku má druhý rok ešte sa tiež nechcú a najmladší ešte študuje bude mať 22 a všetci že majú čas ja prvé dieťa v 19 no proste načo sa ženiť na čo mať rodinu však času dosť dúfam že sa raz tých vnúčat dožijem ja mám 48 muž 54 a stále sme bez vnúčat

elizabet173
9. mar 2022

myslím, že je to individuálne

euka210
9. mar 2022

Muzi urcite neskor, na vyske spoluziaci boli este ako deti...v poslednom rocniku uz ako-tak.
Skor je to o prijati zodpovednosti a ja som v 20r absolutne neriesila ine ako studium a kamarati, chlapci sa potrebuju "vyburit". Kedysi sa brali v 20r, potom v 25, teraz casto az po 30r...je to aj o mysleni, aj o osobnej zrelosti.

marisoul
9. mar 2022

Všetko závisí od okolností a osobnosti. Teraz sa všetko posuva. Zas na druhej strane, keď študujú vs, končia 25-26 rocni, potom práca, na začiatku jednoducho nepadajú pecene holuby do huby, treba čosi ušetriť kým sa pustia mladí do vlastného bývania, lebo mat 20,% svojho z ceny nehnuteľností pri dnešných cenách nie je jednoduché ani záležitosť pár mesiacov.

spadnutaslivka
9. mar 2022

nemusia sa hneď ženiť a vydávať a zakladať rodiny, ale nemusia žiť s mamou v jednej domácnosti. Teraz nejde len o servis, ktorý mnohí zneužívajú, ale že aby sa naučili si žiť svoje životy aj s povinnosťami, ktoré k tomu patria- zariadiť si bývanie, strážiť si šeky a ich splatnosť, pranie, nákupy,... Klasické bežné veci, ktoré žiaľ mnohí nezažijú, kým sa rodičia nepominú, lebo to stále riešia za nich. A zrazu je potom problém. Zbožňujem svoje deti, ale dúfam, že ako dospelé sa pekne osamostatnia. Aj aby ja som pochopila, že to už nie sú malé detičky, ktorým treba ofukovať ranky a strážiť, kedy konečne prídu domov a aby aj oni pochopili, čo je to zodpovednosť. Jasné, primerane veku ich to učím už teraz, ale raz proste musia prevziať zodpovednosť za seba a snáď aj za svoje rodiny. Áno, VŠ ten vek odchodu trochu posúva, ale to neznamená, že sú to deti. A koľkí dokážu popri VŠ aj pracovať (nie len brigáda, ale aj tá je stále lepšia ako nič). Sú ľudia, čo sa nechávajú živiť rodičmi aj do 40, a sú ľudia, ktorým je to už v 20 blbé.

marianarem
9. mar 2022

Podla mna je to cele posunute a zacina sa to uz v detstve. Ja som pri nastupe do skoly dostala kluc od domu, mama ma naucila varit par zakladnych jedal a od odchodu zo skoly az do vecera som fungovala samostatne. Chodili sme s kamaratmi po vonku, kludne aj po celom meste, bezne sme boli doma sami bez kontroly. Dnes az do neviem kedy su deti permanentne pod nejakym dozorom, to dospievaniu a osamostatnovaniu neprospieva.

zuzap33
10. mar 2022

@andrejka1974 a ti synovia uz maju vlastne byvanie a taku pracu a prijem, ze zvladnu uzivit partnerku a dieta ? Ak nie, tak sa necudujte, ze nechcu dieta. Mate len 48, ste pomerne mlada zena s este malymi detmi podla profilu. Na vnucata mate cas este 15 rokov a viac

andrejka1974
10. mar 2022

@zuzap33 no to máš pravdu už normálne zarábajú a bývajú v podnájme a myslíš že za 15 rokov budem vládať strážiť vnúčatá už nebudem mať toľko energie ako teraz však som zvedavá či tých chalanov nakoniec netronfne naša staršia dcéra tento rok bude mať 14 a tak za šesť až osem rokov môže mať už aj ona deti

heleninamama
10. mar 2022

Vždy lepšie, že si mladí vedia povedať, že deti ešte nechcú a nemajú ich, a nedajú sa do nich dotlačiť, lebo vek, lebo zvyk, lebo dlhší vzťah, lebo rodičia... A následne sa muži po pár mesiacoch na dievča aj dieťa vykašľú a narastá epidémia chudobných slobodných matiek a nešťastných detí.

27dianka
10. mar 2022

Tak doba je úplne iná ako bola kedysi a povedzme si tak, že v nej vládne len neistota, tak ako ja sa niekedy ani len nečudujem tomu, že sa do rôznych životných rozhodnutí teraz nejak ani nehrnú

zuzap33
10. mar 2022

@andrejka1974 v dnresnej dobe sa ide do dochodku v 63 rokoch, tak preco by si nevladala. Nechaj dceru zit. Uz nie je doba, ked sa vydavali povinne v 18.rokoch a v 24 mali tri deti. Nech studuje, cestuje, uzije si svet. V sucastnistu sa vek prvorodiciek posuva nad 30 rokov. Urcite by som nechcela byt babkou pred 50. Treba sa venovaj este praci, kariere, sebe, zalubam a partnerovi 😉.

andrejka1974
10. mar 2022

@zuzap33 možno ty ale ja by som už chcela vnúčatá viacej by som s nimi teraz vládla a užívala si ,ja po kariére vôbec netúžim

zuzap33
10. mar 2022

@andrejka1974 prepac, ale ked nepracujes, tak asi ani nie. Ak si sa cely doterajsi zivot tocila len okolo domacnosti, je to tvoje rozhodnutie. A dcera a synovia nebudu mat deti, aby si sa ty bavila. Ty si uz vychovala svoje deti, nechaj ich, aby oni vychovavali tie svoje so svojimi partnermi. Oni su mladi a urcite budu vladat. Maju svoje nazory a ciele. Inak tu zas bude clanok, ako sa svokra pokusa riadit zivot neveste, detom a do vsetkeho sa miesa....

eeffka
10. mar 2022

@andrejka1974 to je krasne ze ty by si chcela ... 🤣🤷‍♀️ si urob, pozri na Benovu

andrejka1974
10. mar 2022

@zuzap33 ha ha ha nie som ten typ ja sa nestarám ani teraz

andrejka1974
10. mar 2022

@eeffka už sa nedá už sme starí na dieťa

bennn
15. mar 2022

Nie ľudia to posúvajú, ale spoločnosť to posunula, pretože ľudia nemajú peniaze na to aby mali vlastnú rodinu, deti a nemajú priestor na vzťahy, tak aby fungovali.
Ale veď tí čo neštudujú vysokú, a majú partnera, tak majú deti, aj mnohí hneď po VŠ majú dieťa... To záleží aj od človeka, či je atraktívny, či má partnera, a či to vôbec chce a môže si to dovoliť finančne.

mimikarol
10. apr 2022

Podľa mňa sa to veľmi posunulo. Teraz už málokto pred 30tkou ma dieťa. Je úplne normálne že 35 ročné ženy sú prvorodičky, 40tnicky majú bábätko.
Keď si to porovnám s generáciou dnesnych 60-70tnikov tak je to obrovský rozdiel

elizabet173
12. apr 2022

@mimikarol posunulo sa to, ale zase nie je vôbec raritou, ak má žena dieťa okolo 22,24 rokov. Aj tu na MK je takých žien veľa, teda neplatí, že málokto. Rozdiel je aj v tom, že školu končia mladí ľudia neskôr. kedysi bežne maturovali v 18 rokoch, keď vyšli z ôsmej triedy a VŠ končili v 23. Dnes je ti aj o dva, tri roky neskôr.