Mám doma dvoch pubertiakov, ZŠ a SŠ. Zaujímalo by ma ako to máte doma nastavené s domácimi prácami. Čo všetko je už podľa vás správne od nich vyžadovať a očakávať. Myslím v súčasnej dobe, nie ako to bolo za našich čias keď sme boli v tom veku my. Je napríklad priveľa chcieť aby okrem upratania si izby tá staršia dcérka občas aj niečo požehlila? Nie veľa, tak dva tri krát mesačne cca po pol hodinke. Tvrdí, že jej kamarátky sú konkrétne z toho že ona občas niečo požehlí dosť prekvapené.
@delufo evidencie moja staršia dcéra si uprace izbu vyberie mačku žehliť ja nežehlím vôbec väčšinu veci zastanem doma ja
15 rokov a robí presne to iste co ja doma za mojich čias. Upratuje si izbu komplet - povysava, umyje podlahy, prezlečie si periny skratka všetko, perie si svoje veci, raz za deň naloží a vyloží umývačku riadu. Často a rada varí. Tak isto narobí triesky z dreva na podkurenie na celu zimu a ak pride domov skôr než my zakúri v krbe.
Ostatne podľa potreby ked ju poprosím. V lete ju celkom bavi kosiť trávu …
@delufo prečo práve žehlenie? Určite má mať viac povinností ako len izbu ale žehlenie by som nechala tomu kto potrebuje veci žehliť.
@delufo nikdy som ako pubertiačka nežehlila a nerobím to ani teraz, max nejaké veci pred oblečením. Doma sme mali podelené so sestrou umyvanie kúpelky, jeden týždeň ona druhý ja. A potom normálne veci ako vysávanie, umývanie riadu, upratať izbu mi napadli automaticky. Jediné čo som nerobila bolo umývanie podláh.
Ked pottrbujes pomoct so zehlenim, kludne nech zehli. Problem v tom nevidim. Je to o tom aby sa podielala na chode domacnosti.
Pýtaš sa, akoby to bolo týranie dieťaťa, chcieť od nej nejakú prácu. 🙂
Je úplne v poriadku chcieť od detí čokoľvek v domácnosti. Čím viac vecí, tým lepšie...vedieš ju tým k samostatnosti. Možno ona ako dospelá žehliť nebude, ale bude to vedieť. Na intraku na vysokej škole sa zíde všetko. 🙂 pamätám si jedného chalana na výške v kuchynke, čo bol neskutočne fascinovaný mrazenou zeleninou a pýtal sa ma, kde som to kúpila 😀 o tom, že si ani postele poniektori nevedeli poobliekat, ani nevravím 🙂
Môj ma 14 a má na starosť smetny kôš, svoju izbu( prach, prezliecť periny, dokonca si aj okno umyje ), vysáva, umýva podlahu raz za týždeň, domáce zviera, občas nakúpi a vie si urobiť pár jedál, keď je doma cez prázdniny.Minule som mu dala vešať záclony. A áno už aj žehlil svoje tričká, keďže ich z lenivosti vyvesil pokrčené. No a stále žije 😁😁. Takže áno deti sa majú zapájať a učiť sa veci.
@delufo dieťa má podľa mňa pomôcť s tým, s čím pomôcť zvládne. Zároveň si ale myslím, že domáce práce nemusia byť nejako striktne rozdelené, u nás to funguje tak, že ja som akoby "koordinátor" tých prác v dome a poviem, čo treba a dieťa zásadne o pomoc vždy požiadam, zároveň ale striktne nevyžadujem, ani nekomentujem, ak odmietne. Skôr nechám plynúť dôsledky, ak nejaké sú. Takže na tvoje otázky, čo je správne vyžadovať a očakávať je odpoveď, že nič. Dieťa nemáš preto, aby sa ti staralo o domácnosť. To, že ho vedieš k tomu, aby pomáhalo, to je to, čo máš robiť, nie vyžadovať a očakávať. A ak to robíš dobre, čím je dieťa staršie, tým viac pomôže aj samé od seba. Ja napríklad som si povedala, že v živote nebudem robiť to, čo moja mama, že nás ukolovala bez ohľadu na to, čo som robila a ak som v tej sekunde nespravila to, čo kázala, tak bolo zle. Tak isto, ak som zabudla na pridelenú prácu, tak bola schopná vyrobiť takú drámu, že dodnes mi je z toho zle. Kazila tak vzťahy medzi nami a jediné, čo dosiahla, bol môj totálny odpor k domácim prácam. Podľa mňa sa dajú viesť deti k pomoci aj s rešpektom a nie tým, že ich budeme trestať za nesplnenie prác. Môj syn vie v podstate spraviť všetko v dome aj okolo domu, vie si aj uvariť a vie aj narubat drevo a úplne kľudne by aj žehlil, ale nemá veľmi čo, keďže ani ja nezehlim 😅
U nás doma sa žehlia len niektoré kusy oblečenia, ale nevidím problém v tom, že by žehlila. Dávala by som robiť všetky domáce práce, aj k vareniu by som ich už priúčala.
@delufo keď ho moje dieťa na 2st zš potrebolavo niečo vyžehliť vyžehlilo si to samé, aj muž si vyžehlí ak potrebuje mať niečo raz sa čas vyžehlené, inak ani ja špeciálne nič nežehlím. Moje majú na starosti od myčky ,skladanie prádla po vysušení, pravdepodobne ale už 14-15tich nemali problém variť aj piecť. Jedná má mačku druhá psa, starajú sa o ne, upratujú aj ich kúpu.
Syn 16 robí všetko, čo mu poviem. Nie je toho veľa, ale nikdy neodvráva, že neurobi. V izbe musi mat poriadok, prezlečie periny, pokosí trávnik. Keď treba, od hladu neumrie.
Dcéra 6r ZŠ, vyberá umývačku, spratava po večeri, prestrie na veceru.2x týždenne čistí záchod mačkám, na starosti má svoju izbu a kúpeľňu , a keď ju požiadam aj poskladá ponožky, povysáva, utrie prach atd. Žehliť nezehli, ani nemusí to je môj relax....občas keď ma vidí tak chce ona vtedy ju necham
Ja keď som bola asi 15 ročna, tak som umyla riad a navarila. Ale variť som milovala od malička. Inak som nerobila nič, a tak to aj dopadlo. Nehovorím to zle voči mojim rodičom, ale napr prať som dala prvý krát v 20 rokoch keď som mala vlastný byt, taktiež umývala podlahy ci vysavala.
Syna budem viesť k upratovaniu od malička, teraz bude mať 2r a už teraz spolu upratujeme, varíme, on si uprace hračky atď...
Môj brat na SŠ nerobí nič. Bordel v izbe mu mama uprace keď odíde on na internát. Ožehlí. Navarí. Keď je hladný mu naberie jesť. Občas raňajky spraví. Okolo domácnosti neurobí nič. Nevie ani zemiaky ošúpať. Veľa krát som sa s mamou na tom pochytila, keďže ja som bola tými istými rodičmi vychovaná inak. Varila som, riadila som, rubala drevo, zakurovala do pece. Žehlila a samozrejme sa aj musela učiť na jednotky. A on zrazu nemusí nič , všetko dostane , drahé dary, dovolenky, pozornosť. Pardon za výlev. To len k tomu, že každý rodič má iné nároky na vlastné dieťa. Dokonca ich môže mať aj iné pri viacerých svojich deťoch. Niekto všetko a niekto nemusí nič.
@chupakabra opýtaj sa rodičov, prečo to takto majú, to je inak riadne zaujímavé, že od teba vyžadovali a od neho nič.
@lucia13022023 si mi pripomenula kamošku, ktorá na intraku na VŠ netušila, že cestovina ide do vriacej vody 😅 Ona to ale mala tak, že ona keď aj chcela doma pomôcť s varením, tak ju matka doslova odháňala
@akvi akože okolo varenia som toho vedela všetko veľmi skoro, ale to upratovanie to bola pre mňa Španielska dedina. Asi to je tým, že mamina verila ze to urobí najlepšie tak nás k tomu so sestrou nepustala a my sme boli rady 😁
@lucia13022023 áno, to aj moja mama mala také ťahy a dodnes aj má, že je schopná po druhom ešte doupratovat, aj keď je to urobené dobre, lebo ona to spraví lepšie 😅. Nikdy nezabudnem, ako raz u mňa doma, keď si myslela, že ju nevidím, tak mi vyvešane prádlo znova vyvešala, skoro ma piclo 🙈
@akvi nemáme rovnakú mamu? 🤣🤣🤣🤣🤣 To isté robí moja!! Všetko musí mať podľa seba co i len o milimeter posunúť aby to bolo podľa nej
Každodenné povinnosti: 10-ročná povysáva detskú izbu, pozametá okolo mačacích záchodov a umyje podlahu, vyloží umývačku, odloží si oprané veci do skrine, udržuje poriadok v detskej. 12-ročný vyčistí mačacie záchody, vynesie smeti, odloží si oprané veci do skrine, udržuje poriadok v detskej.
Dcéra mi pomáha aj s varením, ale to dobrovoľne.
Na povinnosti samozrejme pindajú a nechce sa im, ale robia, inak nemajú povolený internet.
16 ročný syn si upratuje izbu, umýva si po sebe riad, niekedy vysáva a umýva aj podlahy. So žehlením to je tak, že na prax potrebuje mať vyžehlenú košelu, zásteru, tričko aj nohavice tak to si robí sám. Cez víkend nám aj navarí, ale to ho nenútime, vždy to chce spraviť sám 🙂
Ja mám dve dievčatá, 14 a 16r. Podieľajú sa na chode a udržiavaní domácnosti, je to podla mňa normálne. Čiže, vysávanie, umývanie podlahy, kúpeľňa, práčka, sušička, vyvesenie + skladanie prádla. Ak treba, tak aj žehlia. Starajú sa o zajaca, psa. Cez sezónu aj pokosia, v záhrade pomôžu. U nás je to na dohode, niekedy to robíme my rodičia, niekedy deti. Čo robia len ony je udržiavanie svojich izieb. Aj ja si spálňu, šatník a rodičovskú kúpeľňu upratujem sama /manžel.
Čo sa týka varenia/pečenia, pred pol rokom som zaviedla, že v sobotu varí jedna, striedajú sa. Sú dosť veľké na to, aby sa to naučili. Mladšia ma k tomu väčší vzťah, staršia moc nie. Ale aspoň sa naučí a nebude ako ja, ktorá som začala variť až po odstahovaní od rodičov, kedy má mama "vyhadzovala" z kuchyne.
Myslím, že je dôležité naučiť deti postarať sa o seba a o domácnosť, aby potom v 35tich nevyužívali mama hotel.
@akvi ich odpoveď je vždy, lebo je to chlapec , maznáčik. Keď poviem, že jeho budúca žena to bude mať ťažké s ním. Tak jeho odpoveď je taká, že on si nájde takú ženu ako je naša mama. Bude robiť za neho všetko. Keď on raz pokosil záhradu tak ho vychvavolai pred známymi do nebesies. Ale to že ja som to robila celú jar , leto , chodila do práce , starala sa sama o dve deti plus domácnosť tak to si nik nevšimol. I tak som aj budem tá najhoršia čo sa naváža do mladšieho brata , miláčika 🤣
@delufo ja zehlim minimum veci. Iba.vyslovene take ktore sa krcia. Ale.bezne damace prace by mali ovladat a robit.
@k_a_j_k_a u nas to bolo podobne. Teraz.uz dospela dcera aj ked byva s nami nema problem postarat sa o domacnost ked sme par dni prec. Uprace navari contreba
@delufo nikdy som ako dieťa nezehlil a ani teraz nezehlim. Za mňa najzbytocnejsia práca aká môže byť.
Tak my máme chalanov 20r 16r 14 r a dievča 14 rokov ...upratujú si izbu ..plus vysávajú celý dom ...ďalší umýva podlahu ..utieraju prach ....ťahajú si papierik aby bolo má nich že čo si vytiahnu 😁 ...plus v zime nosia drevo ...dávajú psom a sliepkam jesť ...robia si sami také jednoduché jedlá 😁 takže viem že neumru 🤣 a cez leto je zas zvážanie dreva z lesa a kosenie ...plus polievanie záhradky😊 ale niekedy jasné že ich treba ďalšie volať lebo to kým sa rozhýbu 🤣🤦
Ďakujem za zdieľanie vašich skúseností a názorov. Dôvod prečo som spomenul konkrétne to žehlenie je, že to je jediná činnosť ktorú z domácich prác naozaj nemusím. Preto som to obmedzil len na zopár svojich košieľ a nohavíc mesačne. Synove veci už nežehlím, on si to ani nevšimol. No a dcérine topy a nohavice som pred časom delegoval na ňu. No a tu mi nezabudne z času na čas poznamenať že nepozná nikoho v jej veku čo by si musel sám žehliť. Tak však vlastne ani ona nemusí, ale ak chce mať požehlené tak sa to už samo neurobí.
Mám po.30-tke a žehlím raz za pol roka. Na čo? Ale jasné, nech po sebe upratuje, obcas zapne práčku, umývačku, umyje podlahy, utrie prach.