Do koľkej môžu byť vonku vaše 15-ročné deti?

zuza.m
13. jún 2024

Ahojte mamicky pubertakov alebo deti cca 15 rokov.chcela by som vediet do akej hodiny mozu byt vonku cez tyzden ?cez vikend? A potom tie deti ktore uz nemaju zaujem o vylety dovolenky ako to riesite?hlavne vylety dlhsie aj s nocou.musia ist aj ked sa im nechce?dakujem velmi pekne

andrea_82
13. jún 2024

Nas ma 16. V noci este sam doma nebol. Ak by nechcel ist s nami, tak by asi musel ist spat k starym rodicom.

pribinak
13. jún 2024

Mam 14 ročného. Samého s nami ho už chodiť nebavi. Ale väčšinou ideme so svagrovcami, takze má parťáka aj partacku.

Ak ideme len my, tak ťaháme nejakého kamosa , aj on chodí s kamosom

Vonku? Cez týždeň má krúžky, takze po tréningu ide domov a robí veci do školy. A cez víkend tak do 22.30, ale viem kde je, dvíha mobil, sú v partii a presne viem kam si chodia sadnúť . Je to tu na sídlisku.

sigma510
13. jún 2024

@andrea_82 fuha, to naozaj? Veď je to za dva roky papierovo dospelý chalan. Toto mi príde už celkom dosť... Ak nespravil nejaký naozaj veľký pruser alebo nie je nejako zdravotne znevyhodneny, 16 ročný chalan sa už musí vedieť sam o seba postarať a nie ze ešte sam v noci nebol a musel by k babke a dedkovi, keby ma 10,okej, ale 16 ročný? ... V jeho veku som už chodila kade tade s kamošmi po chatách, a som normálne zo slušnej rodiny, neprišla som domov ani neželane tehotná ani nič podobné, som normálna dospelá usporiadaná baba.

luliu
13. jún 2024

@sigma510 tak v 16 kade tade po chatách mi nepríde normálne.

thirstymonk
14. jún 2024

V 16tich som chodil domov s dvoma promile do 23:00. Vyburil som sa a po 18ke som prestal piť nadobro. V tom veku som ale začal aj fajčiť a toho sa neviem zbaviť dodnes. Celé zle.

moony99
14. jún 2024

@andrea_82 to ako vážne?? Dcéra v jeho veku už chodila sama kam chcela,dokonca išli s kamarátkami na dovolenku.

zuzanaete
14. jún 2024

@sigma510 Presne. Kedysi by uz pomaly aj kufre balil na vojnu a pytal si opustak, aby sa mohol ozenit.

veronikaszabova
14. jún 2024

@zuza.m
15r syn - cez tyzden do 21:00, cez vikend nema nejako extra stanovenu vychadzku, ale vacsinou do 23:00 je doma (ostatni kamosi tak chodia dom).
Ak nechce ist s nami na vikend prec, je doma. K babke by som ho nedavala 🙂

evkamotka
14. jún 2024

@pribinak ze cielene poviete synovi kam chcete ist a nech si zavola kamarata, ktoreho tiez vezmete na vylet?

pribinak
14. jún 2024

@evkamotka áno, lebo ak sa nudí a frfle kazí mi to cely výlet a figa z toho
Má kamosa, chodia s nami na striedačku dvaja, tak si robia spoločnosť a ja mam kľud

Proste príde vek keď debatovať s rodičmi je nuda

andrea_82
14. jún 2024

@sigma510 @moony99 dievcata, to ako ste zili vy, mi je uplne jedno. Aj ja som vtedy chodila stanovat a doteraz sa cudujem rodicom, ze neosediveli. Ale to bolo pred 25 rokmi. Nemam problem syna nechat cez den sameho, je super, nikdy nic nevyviedol. Aj vonku moze byt dost dlho. Ale na noc proste sam nebude.

egonsk
14. jún 2024

@zuza.m niektori rodicia nechavaju svoje deti sa tulat vonku az dokial im raz nepridu domov s pozdravom ahoj babka/dedko. 😁

zuzanaete
14. jún 2024

@andrea_82 A nemyslis, ze mu hrozi vacsie nebezpecenstvo vecer vonku ako cez noc doma?

andrea_82
14. jún 2024

@zuzanaete nebudem o tom s tebou zbytocne debatovat, ty si vychovavaj, ako chces.

januska12323
14. jún 2024

@andrea_82 aký je rozdiel medzi dňom a nocou doma? V noci ľahne a spí, s čím ešte potrebuje asistenciu?

kristiii
14. jún 2024

@zuza.m môj býval teraz cez týždeň do 19:00, ale len preto, lebo on funguje štýlom, že po škole hodí tašku a čau. Mal na výber, že sa najprv naučí a potom môže byť vonku "dokedy chce" alebo pôjde hneď, ale teda bude o siedmej doma a bude sa učiť. Vybral si a aj tak držkoval, jeho problém 😅. Cez víkend a teraz, keď už sa nebude musieť učiť, nebude mať nejaký vyhradený čas, pokiaľ to nebude zneužívať.
Čo sa týka noci, od januára býva každý tretí týždeň v noci sám doma a je s tým v pohode.

andrea_82
14. jún 2024

@januska12323 ani napr. 12-rocne dieta nepotrebuje v noci asistenciu a napriek tomu ho nenecham same. Nemam mu rovno kupit svoj byt a dovolit mu vystahovat sa, ked uz ma vlastne nepotrebuje? Ved je to len prvak na strednej, nema este ani ukoncenu povinnu skolsku dochadzku. Ano, kedysi sa v 18-tich ludia sobasili, ale dnes su to este deti.
Ak by som nemala inu moznost, lebo napr. chodim na nocne, tak nepoviem. Ale starych rodicov ma rad, byvaju kusok od nas, tak preco by k nim nemohol ist?

zuza.m
autor
14. jún 2024

Ja som chcela vediet napriklad :chceme ist na dovolenku tyzden a chlapec nechce ist.nechate ho sameho?tolko dni ?alebo ide nasilu alebo ide babke.jednodnodnovy vylet ked nechce nech susi doma mi je jedno ale na viac dni nieje podla mna dobre ich enchavat.no vecer byva cez skolu tak do 9 a crez vikend chcr aj do 23 sa mi to zda dlho.ma starsich kamaratov 18 a viac a oni mozu .ako doveru mam ale aj tak

veronikaszabova
14. jún 2024

@zuza.m ja som vo vychove veeeelmi benevolentna, ale tyzden by som ho nenechala sameho doma.

tilly
14. jún 2024

@luliu ani mne teda.

laurita285
14. jún 2024

@egonsk to sú nejaké špeciálne deti keď šukajú len po tme? 😀 cez deň dieťa nemôže otehotnieť?

tilly
14. jún 2024

Podľa toho aké dieťa a v akej je partii.
Môj teraz už dospelák mohol byť vonku do ôsmej. Doma sám cez víkend bol od cca 16-17. To od 16 cestoval pravidelne cez Európu sám, v 17 letel sám do Kórei, žiadne usmrkane nesamostatné decko. Len boli dôvody, prečo musel byť tak skoro doma a nesmel sa túlať po vonku.
Mladší má 14, keď vieme s kým je a kde, môže byť dlhšie vonku, poznáme chalanov z partie, poznáme ich rodičov, takže toto je pre mňa v pohode. Ale zas tiež nemôže byť do noci, hlavne cez týždeň nie. Samého by som ho doma v noci nenechala. Máme okolo babky, tety, keď s nami nechce ísť, má u koho zostať.
Túlať sa v 16 po chatách by som nedovolila.

tilly
14. jún 2024

@sigma510 asi nemáš dieťa v puberte, keď takto reaguješ. Dnes sú 16 alebo 18 roční úplne inde ako sme boli my. Nie sú vyzretí.

konikmodry111
14. jún 2024

Bez nás môže byt vonku do 23:00. Keď ideme niekam len na 1 noc, v pohode ho necháme doma už od 15ich. Keď ideme na dlhšie dovolenky tak proste ist musí. Na týždeň ho veru samého doma nenecháme.

nelka93
14. jún 2024

@sigma510 súhlasím ja som v tom veku už bola bezne sama doma aj niekoľko dní. Starí rodicia bývajú vedľa vo vchode a naši chceli na dovcu, ja som nemala záujem 😅 a žijem, nič som nepodpalila. Variť som už vtedy vedela, takže ani od hladu by som neumrela

moony99
14. jún 2024

@andrea_82 tak žila moja dcéra,už má viac teraz ako 16,ale keď mala 16 bývala sama,hocikedy a aj na dovolenky chodila s partiou.

simma42
14. jún 2024

@andrea_82 ja mám 28 rokov, čiže mňa sa toto týkalo tak 10 rokov dozadu. Viem, že doba sa mení, každý nech vychováva podľa seba 🙂 ja len v dobrom tak pre info, čo som odpozorovala v mojom okolí v tej dobe... Decká, ktoré mali prísnejšiu kontrolu, skoré večierky, zákaz byť samé doma/niekde prenocovať... Si to podstatne viac kompenzovali v dobe, kedy mohli byť vonku, a teda nás s "voľnejšími" pravidlami schovali do vačku, v tom čo vyvádzali...a teda samozrejme ich rodičia dodnes netušia, vďaka bohu zato, lebo by asi skončili s infarktom na pohotovosti 😂 ale zas každý si pozná svoje dieťa najlepšie, nakoľko sa mu dá veriť 🙂

andrea_82
14. jún 2024

@simma42 z toho, co si vymenovala, sa mojho syna tyka len to, ze nedovolim, aby bol v noci sam. Naozaj nie som matka, ktora syna prehnane kontroluje. Naopak, som rada, ked niekde vypadne, on je dost domased. Ani nechcem, aby bol nesamostatny, nemyslim, ze ho prehnane ochranujem a obmedzujem. Predpokladam, ze vacsina z tych, ktore tu pisu, ze by dieta v pohode nechali same, este doma nema pubertakov.

lienka.7
14. jún 2024

@andrea_82 zbytocne sa tu vybijas... ja s tebou súhlasím.
Stačí zájsť potom do barov, kde sa v noci 15tky, či 16tky v pohode "predávajú" za drinky 👌 ale jasne, oni svojim deťom veria, že nerobia nič zlé. 🤦‍♀️ určite hranice mat nastavene je vzdy fajn. Odhliadnuc od toho, že si za neho stale zodpovedná.
A ano, je iná doba, to je pravda... mňa by nikdy v živote toto robiť ani nenapadlo.

palicka
14. jún 2024

Tak asi som nenormálna. Cez týždeň nestíha, je rad, že je rad… piatok, sobota pokiaľ sme doma, do cca 22.30, ale to vždy vieme kde a s kým je. Pokiaľ je mimo bydlisko (kino, posedenie so spolužiakmi) vždy volá a prídeme pre nho. Žiadne vyvážanie s 18- ročnými na autách… dovolenky trávime spolu v širšej partii, kde ma rovesníkov, s ktorými rad trávi čas… a je super, že v tomto veku si stále nájde čas a bývali sa ku mne alebo manželovi a zdôverí sa… nepotrebuje mať tajnosti. Jasne, že mi nepovie úplne všetko, ale vie, že mu dôverujeme…napriek tomu, že ho v noci nenecháme doma samého…