Do akej miery zasahujete 18-ročným dcéram do súkromia?

6. dec 2024

Ahojte maminy už skoro dospelých dcér
Mám na Vás otázku, do akej miery zasahujete svojim dievčatám do súkromia? Myslím tým že keď majú frajerov a vidíte že napriklad niečo nie je v poriadku?
Moja bude mať v januári 18, priateľa má od začiatku leta, ale všimla som si na nej isté zmeny, začala rapídne chudnuť aby sa mu páčila (má 53 kg čo je na jej výšku 171 cm podľa mna málo) a stále chce chudnúť
Keď niekam ideme musí mu povedať kam ide, kedy sa vráti, s kým ide a ak sú tam nejakí iní ľudia okrem rodiny tak chce vedieť kto sú, hrávala volejbal ale kvôli času s ním ho zrušila, s čím nie som veľmi stotožnená, pretože je šikovná.
Často ju vidím uplakanú a keď sa aj opýtam čo sa deje, povie nič.
Máme veľmi dobrý vzťah,sme len dve samé, snažím sa jej dať dostatok priestoru a súkromia a nechcem sa jej starať do vecí ale toto mi príde už cez. Keď som si ju posadila opýtala sa na to povedala len, že jej priateľ má zlé obdobie. Tak som jej povedala že toto bol jeden z dôvodov prečo sme sa s jej otcom rozišli. Lenže moj muž potom začal piť a bol agresívny. Už som si všimla že aj dcérin priateľ pije viac ako je nutné a každý víkend dospáva opicu.chcem ju od tohto trápenia ušetriť nechcem jej však zakazovať, prikazovať a moc ju nútiť že toto nie je zdravý vzťah.Predtým si dala koľko toľko dohovoriť v niektorých veciach čo sa týkalo školy atd atd ale pri tomto som bezradná.
Ja mám chuť tomu chlapcovi povedať svoje, troška ho ukľudniť že moja dcéra nie je sama a nemôže s nou manipulovať ale neviem aká by bola reakcia mojej dcéry. Či ju poriadne poučiť alebo nechať nech sa popáli. Ako to máte vy ?

rebi789
6. dec 2024

Musí sa popáliť sama bohužial. Ja som si v takom veku tiež nedala poradiť od mami

greta2017
6. dec 2024

Nemam ani zďaleka dospelu dceru ale poradila by som len rozpravat sa a rozpravat a dookola a dookola....veeeelmi veeeeelaaaa...
Suhlasim s komentarom vyssie ze v istych veciach sa musi popalit sama a prist na to sama ale ako matka sa snaz ju navadzat na "spravny smer". A ty ho poznas? Osobne sa ti zda aky?

zzzzza
6. dec 2024

Sama musí na to prísť. Cim skôr tým lepšie.

matkahelka
6. dec 2024

Som za otvoreny rozhovor a uprimnost. Moja babka mi vzdy hovorila, ze mudry clovek sa pouci na chybach druhych, blbec na vlastnych... Snazim sa toho cely svoj zivot drzat a funguje to. Moja dcera ma 16, ale tiez jej to casto hovorim, tiez mame otvoreny vztah, vela sa rozpravame, vie, ze jej chcem len to najlepsie a ked s niecim za mnou pride a poradim jej, vzdy povie, ze asi to tak bude, lebo som starsia a skusena. frajera este sice nema (a snad este dlho mat nebude), ale keby som vedela, ze je to niekto, kto ju taha dole, zasiahla by som a nepozerala by som na to, ze sa moje dieta trapi. ja som dcere uz velakrat hovorila, ze laska je o tom toho druheho nedusit, nekontrolovat, neobmedzovat a ak tam nieco z toho je, to nie je laska, ale manipulovanie. na alkohol v takom veku velky pozor, aby ju mlady k tomu nepriucil. moja dcera ma spoluziacku, kt. skoncila na urgente v bezvedomi opita, lebo ju frajer "ucil" pit.

guudy
6. dec 2024

Ja by som sa s nou snazila v dobrych chvilach rozpravat vseobecne o tom, co je ok a co nie vo vztahoch, ako to riesit a pod. Kvoli buducim vztahom. A suhlasim, ze niektore veci si zial musi prezit sama. Uzivaj si dobry vztah s dcerou🙂
Pomahala som zvladnut rozchod 17 r dcere, bolo vela slziciek a objati. ❤️

alickapusinka
6. dec 2024

No tak taku nehrali aby nejaký sopľoš diktoval mojej dcére s kým sa môže s kým nemôže kamarátiť.Aby zrušila čo ju bavi kôli nemu.A dalšia vec ešte len bude mať 18 rokov čiže ešte zodpovedáš za nu TY ako matka.Pri takom ani školu neskonči.Ešte nič a už jej diktuje a nie je mu iba obyčajna priateľka.Len nech sa chrani aby jej neurobil dieťa.To bude až potom katastrofa.Musi sa asi popaliť sama komu není radí ked si od teba ako jej mami neda povedať tak každý si musi vyskúšať na vlastne koži.

mamamasama
6. dec 2024

Komunikuj, nezasahuj. Je dospelá žena. Neprojektuj na ňu svoje bývalé vzťahy a obavy.

mikadooo
6. dec 2024

Možno by som jej povedala že čo som videla predtým a čo vidím teraz. Ale skôr by som hovorila o sebe a svojom mužovi. Napríklad kontroloval ma, zakazoval mi, neveril mi, žiarlil bezdôvodne, udrel ma, obviňoval ma z vecí, čo sa nestali (že som s niekým flirtovala aj keď to nebola pravda, atď.,atp.), že sa mi posmieval, zosmiešňoval máš pred kamarátmi a tak. A možno trafíš do čierneho, prečo plače po večeroch a sa ti zdôverí. A potom treba podľa mňa len počúvať. Radiť, že má od neho odísť, to by som ako matka nerobila, skôr by som bola bútľavá vŕba. Ja by som veru formulovala štýlom "ja by som..." (Povedala by som mu, že to nie je pravda, povedala by som mu, že mi to vadí, odišla by som (v tej situácii, nie od neho), atď.). Ale tak ako píšu baby - ona musí sama prísť k tomu rozhodnutiu, že ten chalan za to nestojí. Akonáhle budeš ty tlačiť na pílu, akurát sa k nemu upne, ako mu "všetci krivdia" a "nikto ho nechápe".

anonym0001
6. dec 2024

Netlac na nu a nepoucaj ju. Len jej povedz, ze nieco podobne si zazila a malo to take a take nasledky a tak a tak to dopadlo. Ona ti na to mozno odvrkne, ale ked bude vidiet paralely so svojim zivotom/svojim priatelom, tak si na to spomenie a bude nad tym rozmyslat. Ak je sikovna, rozhodne sa spravne. Ak sa popali, lekciu sa nauci taktiez, len inym sposobom.

oceanahory
6. dec 2024

Hlavne tam bud vzdy pre nu, vzdy otvorena pre rozhovor, vela sa s nou rozpravaj a skus byt otvorena jej nazorom, aj ked sa s nimi uplne nestotoznujes. Nasledne jej samozrejme vzdy povedz svoj nazor a co je podla teba spravne. Hlavne neutoc, myslim, ze by to vyvolalo uplne opacny efekt. Teenager potrebuje hlavne byt pochopeni aj napriek tomu, ze je to nieco, co my dospeli vehementne odszudzujeme, kedze uz mame kopu skusenosti.
Samozrejme, ak by to islo uz do nejakych extremov, tak je uplne na mieste, ze ako rodic zasiahnes! Drzim palce!

liv1
6. dec 2024

Jeho nechaj tak, to by mohlo len zhorsit. Treba sa s nou veeela vela nenasilne rozpravat. Este nema skusenosti aby tak dobre pochopila, kde su hranice. Ze to uz zacina mat prvky tyrania. A ze zalaskovani ludia neplacu. Vztah ich robi stastnymi najma v prve roky, ak uz teraz je na tom zle, co bude potom.
A co sa tyka chudnutia, najdi si filmy o anorexii, nastuduj a pozri si to s nou. Mam aj konkretny pripad kamosky starej ako tvoja dcera. Vypadali jej vlasy, chorlava je, celeee zle. Je to velmi vazna choroba. Ja mam sice okolo 50kg ale cely zivot, jem dostatocne, ziadne diety. Ak ma malo kil ale pekne je, tak ok. Ale ak rapidne chudne ako pises, to je velmi zle

simca06022011
6. dec 2024

Normlane by som jej vysvetlila co je normalne a co nie je normlane vo vztahu, co si z tohoh vezme/nevezme = bude na nej. Nezakazovala by som jej ho, ani nejak neriesila, vyber nechala na nej. URcite by som zdoraznovala, ze je dolezite aby nezila len pre nejakeho priatela, ale venovala sa sebe, svojim zaujmom a konickom, ved ak mu na nej zalezi, tak si na nu najde cas mimo tento cas... napr. obmedzi pitie a nebude opicu dospavat ale s nou pojde von... atd.

AK by mlady pan velmi prehanal podla mna a robil by co nemal, povedala by som mu svoje = ale fakt by zalezalo o co by islo. A vzdy so zretelom na to, ze je to jej vyber, respektujem ten vyber, ale taketo srpavanie nebudem len tak obchadzat, presne ako pises, ona za sebou niekoho ma.. proste ako vo filmoch, moj krasny skrivis jej vlas na hlave a otecko si ta naaaajde :DD Nejde o to, ze za to stoji / nestoji a ci je zly/dobry... dcera musi vediet, co je nie je ok, a mlady pan tiez. Ak si nezelam, aby mi niekto kontroloval pohyb mojej dcery ako policajt, tak mu to poviem.. ze nech sa nehneva, nemusi mu ona svoj pobyt hlasit (ak sa s nim stretnem ale.. ) a rovnako by som mu povedala, ze nebude rieist on s kym sa bude a nebude stretavat a kamaratit. To by som rovnako dcere vysvetlila, ze toto srpavanie = kontrolovanie je priam toxicke a velmi nebezpecne. To nie je IBA o zlom obdobi. To je o ziarlivom, manipulativnom spravani, kotre moze/nemusi zle dopadnut. A ona nie je nikdy povinna mu cokolvek taketo vesat na nos a vysvetlovat.

enmery
6. dec 2024

Pekné rady Ti dali baby. Viete čo by mňa desilo?Že si vypiplem dieťa a to moje dieťa mi začne nejako týrať, manipulovať nejaký magor. Koník je plný tém, kde aj dospelé ženy, dokonca, ktoré sa viackrát popálili takéto vzťahy nie sú schopné opustiť.

mandzula
6. dec 2024

Zazivala som toto s dcerou od jej 15 do cca 17, mala chalana manipulatora. Mame velmi dobry vztah, vedeli sme, co preziva, no nic sme jej nezakazovali, len sme ju viedli a pomaly jej otvarali oci. Nakoniec sa sama rozhodla, ze sa s nim rozide. Velmi ju to bolelo, robil jej scenky, no stali sme pri nej, tak to zvladla bez ujmy, len so skusenostou, ze takymto ludom sa treba oblukom vyhybat. Som na nu velmi hrda, ze u nej vyhral zdravy rozum, ved maloktora zvladne v dospelosti kopnut takehoto chlapa do riti.

dkethe
6. dec 2024

Myslim si ze to robis velmi dobre ❤️ dcera holt rozhodne sama, aj ked zle.
Ale pozna tvoj nazor - a pritom ju nenutis konat podla neho, co je velmi dolezite.
Vie ze za tebou moze prist ked bude zle.
Vie, ze si tu pre nu.

petkazamborska
6. dec 2024

och zeny toho sa tak bojim ze dcery natrafia na takych magorov...ty koksooo

autor
6. dec 2024

Veľmi vám pekne dakujem za rady. Zoberiem ju dnes na vianočné trhy a troška jej priblížim vzťah medzi mnou a jej otcom a čo som sa snažila v tomto vzťahu vždy opravovať, alebo som vždy prehliadala a idealizovala. Uvidíme teda do akej miery si to bude porovnávať so svojim vzťahom a čo si z toho zoberie.Každopádne jej budem prízvukovať, že som tu a až by sa hocičo dialo,pomôžem jej, môže sa mi zdôveriť a keď to bude v mojich silách situáciu aj vyriešim. Ostalo mi smutno z pocitu že presne ako píšete, piplete si to dieťa, snažíte sa a potom príde jeden kretén a je všetko v hajzli. Asi ju skúsim nenápadne naviesť na to, aby si s ním ona sadla a opýtala sa ho, či je to všetko nutné čo robí a aký ma na to dôvod a aby mala svoju hrdosť na to niektoré veci skratka neprijať za samozrejmé

oceanahory
6. dec 2024

Bodaj by mala kazda matka takuto snahu riesit problemy svojich teenagerov, svet by nebol potom plny emocne nezrelych dospelych. Dufam, ze sa coskoro da vsetko doporiadku 🤞!

simca06022011
6. dec 2024

@enmery nie su, lebo za nimi velakrat nikto nestoji.. sebavedoma zena z domu, s rodinou za sebou, nema problem povedat doma a rodina nema problem sa postavit a urobit poriadky... ja som vela zien v zlom stave videla a toto bol vzdy opakujuci sa problem, nikto tam nebol kto by zakrocil. vsetkym bolo jedno, alebo dokonca boli tam matky, tetky take ze "vydrzat treba", "to je normalne, to su chlapi" alebo z chlapovej strany ze "treba posluchat" :DD

janulka420
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
enmery
6. dec 2024

Určite jej povedz o svojom prípade, aby pochopila viac. Keď jej vlastné povieš niečo tak osobné, ako "dospeláčke", môže sa Ti časom skôr otvorí. Môj priateľ má 18ročnú dcéru a momentálne rieši niečo podobné. Je to veľká bezmocnosť.

blonde_bella
6. dec 2024

Ja som mala tiež v Tom veku frajera a mama mi do toho nerozprávala.
Vďaka Bohu.... Ja si neviem predstaviť ako trápne by mi bolo za ňu, keby mi začne rozprávať to čo sa chystas....proste len buď ticho a radšej nechaj hovoriť ju o sebe, nie o tebe...
Absolútne neodporúčam nevyžiadane rady, vrchol by bol keby jej hovoríš čo má robiť ...má 18, už môžeš len počúvať...

A také blbosti, že zamilovaný ľudia neplačú....v 18tich sme plakali kvôli chlapcom všetci 😂😂 zabudol vol, že telatom bol

autor
6. dec 2024

@blonde_bella ja som jej nechcela hovorit ze co ma robit..mne by napriklad pomohlo keby mne moja mama povedala ako to mala s otcom ona pred tym ale na to by si musela mat dobry vztah s dcerou aby ti nebolo trapne...pretoze nie kazdy teeneger povazuje rodicov za trapnych 😉

autor
6. dec 2024

@blonde_bella rodičom treba vedieť aj byt a to nemyslim len vychovu 🙂

oceanahory
6. dec 2024

@blonde_bella Hej s mojou mamou by mi to bolo tiez trapne, ale to preto, ze nas vztah bol na bode mrazu. Ak by som mala pekny vztah s mamou, ako opisuje autorka, tak by som bola v jej veku vdacna za kazdy takyto rozhovor!

blonde_bella
6. dec 2024

A ty máš taký ideálny vzťah z jej uhla pohľadu, že jej ideš rozprávať?
Akože držím ti palce...nech ti to vyjde...ale za mňa budeš za trápnu...
Už si asi staršia a nepamätáš si ten vek...

zooeynka
6. dec 2024

Este jej mozes podsunut myslienku, ze VZDY(kym nema deti) by mala mat seba na prvom mieste. Seba lubit najviac. Az potom priatela. Takto uvedomela zena proste nedovoli nijakemu looserovi aby ju trapil, manipuloval, buzeroval. Ze ma byt pre nu vo vztahu prvorade co chce ona, nie nejaky chlapec, ktory zajtra v jej zivote uz nemusi hrat nijaku rolu. Ze jej nazor je dolezity, nie nazor cudzieho chlapca. A topka co by mali vediet vsetky zeny je, ze muza robia ciny. Nie prazdne kecy(napriklad o laske), nech si vsima vsetko ako sa chlapec sprava, aj k druhym, nie len k nej.

autor
6. dec 2024

@blonde_bella pamatam si velmi dobre ten vek vobec nie som stara...a inak je mi ta luto asi ti toho v zivote dost chyba ked hned taketo komentare...pretoze moja dcera vnima nas vztah rovnako dobre ako ja, ale ved Tebe to nemusim vysvetlovat...urcite si dokonala a vies to 🙂

enmery
6. dec 2024

@simca06022011 Nebudem Ťa presviedčať. Sú aj ženy, ktoré doslova samé povedia-rodičia mi chcú pomôcť, sestra a ona sa ďalej nechá tyranizovať od debila. Tu bola raz téme, kde bol taký agresor, tie sms čo tu od neho autorka postla bol strop. Odišla k rodine, finančne nemala problémy, mala kde bývať, všetci jej povedali, že je to nehodnotný debil a vieš čo?Ona sa k nemu vrátila ešte aj s malým bábätkom. Tomu hovorím definícia zúfalosti jedného rodiča či súrodenca to vidieť.V puberte je to akýsi prirodzený vývoj-vzdor, dospelí sú hlúpi a ona vie všetko lepšie a ľúbia sa. Treba len dúfať, že sa touto fázou bezpečne preklenue a pochopí, že mama je na jej strane qa môže jej povedať všetko a nebude súdená.❤️

enmery
6. dec 2024

@blonde_bella Joj aká si prajná. Je rozdiel si porevať deň v 18tke. Ale keď si už rodič všimne aj fyzické zmeny, neustáluly smútok inak predtým šťastného dieťa, tak mu to asi jedno nebude a nešmahne nad tým rukou.