Dieťa na strednej škole pod stresom

6. sep 2024

Ahojte, syn má 16 rokov, je prvák na gympli. Do školy sa veľmi tešil, školu a učenie má celkovo rád. Ale Od prvého dňa - ešte aj deň pred prvým školským dňom dostal stresy. Bolesti brucha, pocit na zvracanie trvali prvé dva dni. Teraz je to trošku lepšie, no každé ráno mu je zle, niekedy aj večer. Akoby pocit niečoho v krku, stiahnutý žalúdok. Povedal mi, že nevie prečo, ale je v strese. Veľmi to všetko prežíva, bojí sa toho, že čo bude. Je to veľký introvert. Na základnej mal jednu kamarátku. Von nechodí, jeho kamoška zo základnej je rovnaká povaha ako on, tiež nikam nechodí. V novej škole sa zatiaľ cíti vystresovaný. Zatiaľ sa neučia, učenia sa nebojí, baví ho to, teší sa, že začnú preberať nové veci. Stres je skôr z toho, že ako ho prijmú iné deti, ako sa začleniť. Má spolužiaka, s ktorým sedí a občas sa rozprávajú. S iným nikým sa ešte nerozprával. Nevie ako začať a podobne. Niektoré deti vedia byť kruté, na základnej mal spolužiakov, ktorí proste boli grázli, robili celkovo iným zle, vyrušovali. Našťastie s nikým z nich na škole nie je. Rozprávame sa každý deň. Z pozorovania si všimol, že deti vyzerajú byť rozumné. No tak dúfam, že na gympli to tak aj bude. Ako mu pomôcť s tými stresmi prosím? Vyhľadať psychológa? Alebo skúsiť niečo na ukľudnenie? Možno keby nebol introvert, zvládal by to jednoduchšie. Poradíte prosím? Mám radšej zájsť za lekárkou a vypýtať výmenný lístok a nájsť psychológa alebo to nie je treba? Doma sme sa rozprávali, že ak by potreboval pomoc psychológa, že mi povie. Ale všetko z neho musím ťahať, pýtať sa aj 10 krát, aby mi povedal, čo ho trápi. Inak je to zlatý a rozumný chlapec.

pribinak
6. sep 2024

Na škole nie je psychológ? Ak nie, tak by som skúsila psychológa v CPPaP

Super že zlatý, ale musí sa naučiť komunikovat lebo si veľmi sťaží veci aj v budúcnosti
Má 16 rokov, čiže zrcite je schopný pochopiť že ak on bude v podstate ignorovať ľudí tak aj oni budú ignorovať jeho

Chodia ešte len 1 týždeň, nepoznajú sa, veľa deti je presne v jeho situácii, tak nech je smelší a osloví aspoň decka čo sedia okolo neho

januska12323
6. sep 2024

Stresy si vyrába sám. Uistila by som ho, že podobné pocity môže mať polovica triedy aj keď si myslí, že nie. Zatiaľ stačí keď sa bude rozprávať so spolusediacim a počúvať čo sa deje v triede. Časom si nájde kamarátov alebo si oni nájdu jeho.

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jurly
6. sep 2024

Chce to len cas.
Pozor, co ako rodicia vysielate k synovi.
Moze citit aj stres z vas.
Nic v zlom.

andrea_82
6. sep 2024

@la_dolce_vita prepac, ale tento komentar je dost odsudzujuci. Ani nevies, kolko deti na gympli som videla, co si o sebe mysleli, ze su bohvieco a ponizovali spoluziakov. Sikana moze byt vsade.

la_dolce_vita
6. sep 2024

@andrea_82 pisem o svojej skusenosti.

autor
6. sep 2024

@pribinak Ja viem, presne toto som mu povedala. No a jemu aj vyhovuje samota, stačí mu menej ľudí okolo seba. V triede ich je 30 takže je to šok trošku. Na základnej ich bolo 23. Potrebujem výmenný lístok do CPPP?

pribinak
6. sep 2024

Nie nepotrebuješ. CPPaP spadá pod školstvo, nie zdravotníctvo

autor
6. sep 2024

@pribinak Super, počkám nejaký čas a ak by sa to nelepšilo oslovím ich. Veľmi pekne ďakujem.

autor
6. sep 2024

@andrea_82 Tiež si myslím, že šikana môže byť všade, no snáď sa nám to vyhne.

pribinak
6. sep 2024

Áno, pockala by som, ešte chodia len 1. týždeň, sle je dobre že s ním komunikujes o jeho situácii

maminabobo
6. sep 2024

My sme na tom presne rovnako...k tomu je ešte syn aj nízky, utly... včera v škole vracal, musela som ísť pre neho....kto toto nezažil a nepozná, nevie o čom to je...Druhé dieťa (dcéru 12r) mám úplne inej povahy, akoby ani súrodenci neboli....Ja dúfam, že to čas vyrieši a ak nie, potom psycholog....ale treba sa s nimi veľa rozprávať...moj si to aj vyžaduje.

lucka_ke
6. sep 2024

neboj nájde si kamarátov, ešte je príliš skoro, mne sa osvedčilo zobrať keksíky a ponúknuť ľudí okolo a hneď boli priateľskejší, prehodiť vetu dve (z ktorej školy si prišiel? baví ťa táto hra? akú hudbu počúvaš?) a už sa bude cítiť lepšie, na telesnej sa zoznámia lepšie keď budú hrať nejaký kolektívny šport alebo pôjdu spolu na obed, prisadne si ku svojiom a pridá sa k rozhovoru

brendaa
6. sep 2024

Každá stredná škola má tiež svojho psychológa, alebo spadá pod psychologické centrum...Tvoj syn je zrejme introvert, deti v kolektíve sa potrebujú začleniť, oťukať, osmeliť....všetko závisí od povahy a výchovou detí....
Netreba to tak s ním všetko prežívať, vie že si tu pre neho... to stačí...

luccija
6. sep 2024

Tohto som sa veľmi bála, keď išla dcéra na gymnázium, lebo na základnej škole neboli moc dobrý kolektív, potom COVID v puberte kedy mali byť viac spolu mať kamarátstva...teraz išla do 3 ročníka...prvý týždeň sa viac menej okukovali a po mesiaci povedala, že to bude dobre a dobrý kolektív.Tiez je dosť introvert...neboj sa možno nebude hneď kamarát s každým, ale niekoho si nájde.Vzdy ,keď je niečo nové je tam dávka stresu...a tiež by som mu povedala, že každý z triedy išiel do neznáma.
Dávaj mu magnézium a b vitamíny určite to bude ďalší týždeň lepšie, ale za návštevu psychológa nič nedáte a len mu pomôže vyznať sa v pocitoch a viac si verit

margotka17
6. sep 2024

Pocakj ešte, keď už sa rozrozpraval so spolusediacim, hádam sa k nim pridá aj zvyšok triedy a možno budeš prekvapená, ako zapadol do kolektívu.

gerber58
7. sep 2024

Este to len príde...bolesti brucha budú prvého polroka, čo sa bude musieť zvládnuť zmenu. Buď to dá alebo si vyberie inú školu. Gympel je masaker na začiatku.